Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα κολλέγια

Στους δρόμους της Αθήνας κατεβαίνουν την Πέμπτη (6/11) φοιτητές και πανεπιστημιακοί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μια ακόμα φορά για την αναγνώριση των κολεγίων. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν επίσης οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των ΤΕΙ.

Η ομοσπονδία ΟΣΕΠ-ΤΕΙ κήρυξε για την Πέμπτη τρίωρη στάση εργασίας, ενώ η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ) δίωρη στάση εργασίας. Όπως γράφει το Βήμα, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ αποφάσισε επίσης δύο 24ωρες απεργίες, στις 19 και 25 Νοεμβρίου, με αίτημα τη μη αναγνώριση των κολεγίων.

Οι φοιτητές αρχίζουν από την Τετάρτη (5/11) γενικές συνελεύσεις στις σχολές με θέμα τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, κυρίως μετά τη 17η Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου καθώς και μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με αίτημα την αναγνώριση των πτυχίων των Πολυτεχνείων ως master.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προσανατολίζονται στο να εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέτρα κατά της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου προκειμένου να ακυρώσουν την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια στο ελληνικό Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής μελετούν κάθε νομικό μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.

Στην σύνοδό τους, οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν και τη συνδρομή του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου για την Εκπαίδευση, με το σκεπτικό ότι για τα ζητήματα της Παιδείας ισχύει η αρχή της επικουρικότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβάλλει αποφάσεις.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος και τα δημοσιεύματα

Προβληματισμός στο επιστημονικό επιτελείο του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου για τις φήμες περί αναμενόμενου γεγονότος, εξ αιτίας δημοσιευμάτων κυρίως σε ηλεκτρονικές σελίδες και «μπλογκς».

Τα δημοσιεύματα αυτά τροφοδότησε πρόσφατη ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κορνέλ, με το οποίο όπως είναι γνωστό ο καθηγητής Π. Βαρώτσος συνεργάζεται.

Σε επικοινωνία που είχαμε με επιστήμονες κυρίως σεισμολόγους του περιβάλλοντος του καθηγητή, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμο και ως εκ τούτου οποιαδήποτε αναφορά, μόνον σύγχυση και ανησυχία θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Η δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας ΒΑΝ στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κορνέλ αυτή τη στιγμή έχει μόνον επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον.

Μετά την πάροδο δεκαπέντε τουλάχιστον ημερών και εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία θα αξιολογηθούν εκ νέου, μπορεί να αποκτήσει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον η δημοσιευθείσα εργασία της ελληνικής επιστημονικής ομάδας. Το παρήγορο στην παρούσα φάση είναι ότι τα επίσημα κρατικά όργανα φαίνονται διατεθειμένα να συνεργαστούν με τον καθηγητή Βαρώτσο.

Έχει ήδη γίνει η πρώτη επικοινωνία και από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε θα υπάρξει συνέχεια.

Η δημοσιογραφική μας ομάδα, η οποία όπως είναι γνωστό παρακολουθεί την πορεία της έρευνας ΒΑΝ αρκετά χρόνια, θα ενημερώνει τους αναγνώστες της λεπτομερώς εφόσον προκύψουν στοιχεία που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη.

Πηγή: http://www.zougla.gr/

Αναπροσαρμόζονται από το 2009 τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Aυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται από τις αρχές του 2009, με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου που προβλέπει την προσαρμογή των τιμολογίων στις μεταβολές των τιμών των υγρών καυσίμων, όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Νίκος Χατζηαργυρίου, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 6ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για την ηλεκτρική ενέργεια, με θέμα «Med Power 2008».


Η αναμενόμενη αύξηση –παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου– είπε, αποδίδεται στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ εξαρτάται από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς ακολουθεί με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών την πορεία των τιμών του πετρελαίου. «Εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση του πετρελαίου και μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου τότε τα τιμολόγια θα αναπροσαρμοστούν. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει ούτε να επωφελείται ούτε να ζημιώνεται από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων», σημείωσε.


Πάντως, ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε ότι ο μηχανισμός της ρήτρας καυσίμων επιδέχεται τροποποιήσεων, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τις ποσότητες ενέργειας που εισάγει η ΔEH, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται, επίσης, με βάση τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην παρούσα φάση –είπε– δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω αυξήσεων στα τιμολόγια, χωρίς όμως μια τέτοια προοπτική να μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, καθώς, όπως υποστήριξε, σήμερα τα έσοδα της επιχείρησης είναι διαπιστωμένο ότι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: http://www.express.gr/

Φρικιαστικό έγκλημα στο Μεξικό

Ένα πεντάχρονο αγοράκι στο Μεξικό βρήκε τον θάνατο στα χέρια των απαγωγέων του, όταν αυτοί του χορήγησαν ένεση με οξύ φοβούμενοι ότι θα αναγνωρισθούν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας της πρωτεύουσας.

Οι τέσσερις ύποπτοι απαγωγείς, μεταξύ τους μία γυναίκα κι ένας 17χρονος, που γνώριζαν την οικογένεια του θύματος, συνελήφθησαν χάρις στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί. Αυτός είχε οδηγήσει ένα μέλος της σπείρας με το παιδί στις 26 Οκτωβρίου σε σημείο στην περιφέρεια της Πόλεως του Μεξικού, τονίζει η ίδια πηγή.

Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα 300.000 πέσος (18.500 ευρώ), όμως αποφάσισαν να θανατώσουν το παιδί όταν αντιλήφθηκαν πως καταζητούνταν. Το θύμα τους υπέκυψε από την ένεση με οξύ που του χορήγησαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 651 περιπτώσεις απαγωγής έχουν καταγραφεί στο Μεξικό στο διάστημα από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο το 2008. Σύμφωνα με ειδικούς, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι δύο, ή τρεις, φορές μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν καταγγέλλουν την απαγωγή και προσπαθούν να έλθουν σε συνεννόηση με τους δράστες.

Πηγή: http://www.ant1online.gr/

Σε τριπλό ταμπλό

Η επόμενη μέρα βρίσκει την ομάδα του Ηρακλή να ψάχνει προπονητή. Δεδομένη λύση δεν υπάρχει και στην Μίκρα αναζητούν το διάδοχο του Ισπανού προπονητή. Το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που ακούστηκε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να ισχύει. Πέρα απο μια φιλολογική κρούση, που είχε γίνει ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν βλέπει “ζεστά” το ενδεχόμενο να έρθει στους “κυανόλευκους”. Για πολλούς λόγους, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η προοπτική συνεργασίας και έτσι κοιτάζουν παρακάτω.
Βέβαια, είναι αλήθεια πώς ο Μπάγεβιτς αποτελούσε και αποτελεί την πλέον ιδανική λύση. Είναι παράλληλα και ο προπονητής, που ο κόσμος στην πλειοψηφία του δείχνει να προτιμάει ξεκάθαρα και ανοικτά, γιατί θεωρεί πώς πολλά μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στην ψυχολογία του κόσμου.
Ήταν επίσης και το ένα από τα τρία ονόματα, που “έπαιζαν” δυνατά μετά από το παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Από εκεί και πέρα, από την ελληνική αγορά τα υπόλοιπα ονόματα, που υπάρχουν οι λύσεις είναι μετρημένα. Υπάρχει ο Τάκης Λεμονής, που πάντα είναι στο προσκήνιο για τους “κυανόλευκους”, ο Γιάννης Μαντζουράκης και ο Σάββας Κωφίδης.

Κανένα προβάδισμα

Με τον Τάκη Λεμονή υπάρχει μια στενή φιλία με τον Αντώνη Ρέμο και πολλοί θεωρούν, ότι ίσως αυτό αποτελέσει και ένα κίνητρο για να δώσουν τα χέρια οι δυο πλευρές. Ο έλληνας προπονητής θέλει να έρθει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά χθες το βράδυ δεν επιβεβαίωνε, ότι δέχτηκε “κρούση” απο τον Ηρακλή, όμως φαίνονταν ότι δεν είναι αρνητικός για να αναλάβει την ομάδα. Απο την άλλη μεριά, υπάρχει η περίπτωση του Γιάννη Μαντζουράκη, που είναι ένας προπονητής που ξέρει να αντεπεξέρχεται σε τέτοιες καταστάσεις και έχει δώσει τα δείγματα γραφής του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στην Μίκρα έχουν ψηλά στην λίστα τους, το όνομα του και δεν αποκλείεται να δεχτεί πρόταση για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Τέλος, υπάρχει ο Σάββας Κωφίδης, που ήταν ο προπονητής, που είχε κάνει την ομάδα του Ηρακλή να πρωταγωνιστεί πριν απο δυο χρόνια. Γέννημα θρέμμα του Ηρακλή, δεν χάνει αγώνα στο Καυτανζόγλειο απο την θύρα 13, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας για να βοηθήσει.

Σκέψεις για Γερμανία

Αν δεν προχωρήσουν στον “Γηραιό” σε κάποια κίνηση απο την ελληνική αγορά, τότε πολύ πιθανό είναι να στραφούν στην Γερμανία, αφού εκεί έχουν επαφές και “άκρες” για να βρουν τον προπονητή, που θέλουν. Αυτό όμως έχει και ένα μεγάλο ρίσκο, αφού θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στην ομάδα και στους “κυανόλευκους” δεν φαίνεται να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια.

Πηγή: http://www.metropolisradio.gr/

Οξύνεται η κρίση στο Κονγκό

Οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «εξαπολύει πόλεμο» αρνούμενη να διαπραγματευτεί άμεσα με τον ηγέτη τους Λοράν Νκούντα.

Οι αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (RDC) κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση ότι «εξαπολύει πόλεμο» αρνούμενη να διαπραγματευτεί άμεσα με τον ηγέτη των ανταρτών Λοράν Νκούντα, του οποίου οι άνδρες βρίσκονται στις πύλες της πόλης της Γκόμα (ανατολικά).

«Απορρίπτοντας την προσφορά άμεσου διαλόγου με το CNDP (Εθνικό Συνέδριο για την υπεράσπιση του λαού και της επανάστασης) όπως συνέστησε το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη μιλιταριστική της στάση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερτράν Μπισιμούα, εκπρόσωπος του κινήματος της εξέγερσης, ερωτηθείς τηλεφωνικά από την Κινσάσα.

«Είναι μια πράξη σαμποτάζ...η κυβέρνηση εξαπέλυσε πόλεμο κατά του λαού της», εκτίμησε.

Ο αρχηγός των ανταρτών, Λοράν Νκούντα, του οποίου οι άνδρες κατατρόπωσαν την περασμένη εβδομάδα τον στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, απείλησε χθες Κυριακή να εκδιώξει την κυβέρνηση, αν η τελευταία αρνηθεί να κάνει απ' ευθείας διαπραγματεύσεις. Σήμερα οι αρχές της Κινσάσα απέρριψαν το αίτημα αυτό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive