Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Δυσοίωνο το μέλλον, λένε οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ

Για αυξημένο κίνδυνο συρράξεων τα επόμενα 20-30 χρόνια μίλησε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε μια άνευ προηγουμένου μεταφορά πλούτου και ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή.

«Από σήμερα μέχρι το 2025 η πιθανότητα μιας σύρραξης μεταξύ χωρών και εμφυλίων συγκρούσεων θα είναι μεγαλύτερη» δήλωσε ο Μάικλ Μακόνελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον στελεχών του τομέα των Πληροφοριών στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Ο Μακόνελ προβλέπει επίσης την αύξηση της ζήτησης των εν ανεπαρκεία πόρων, όπως τα είδη διατροφής και η βενζίνη, έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό ως τις νέες τεχνολογίες και τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής. Όπως ανέφερε, κατά την περίοδο αυτή οι συνθήκες θα είναι επίσης περισσότερο ευνοϊκές για «τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με χημικά και βιολογικά όπλα, και λιγότερο με πυρηνικά».

«Η μεταφορά του παγκόσμιου πλούτου και της οικονομικής ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη Δύση προς την Ανατολή, αποτελεί φαινόμενο άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία (...) Η εδαφική εξάπλωση και οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί είναι λιγότερο πιθανοί, αλλά δεν μπορούν να αποκλεισθούν» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι οι ριζοσπαστικές αλλαγές δεν θα προκαλέσουν μια πλήρη διάλυση της σημερινής διεθνούς τάξης, αλλά τα 20 επόμενα χρόνια μετάβασης προς ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους και πολυάριθμες προκλήσεις».

Ο Μακόνελ προβλέπει την διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου μέχρι το 2025 με αυξανόμενη την επιρροή της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Όπως είπε, μέχρι το 2025 η Κίνα θα είναι αναμφίβολα η πρώτη οικονομία στον κόσμο. Θα έχει γίνει στρατιωτική δύναμη, ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικών πόρων και ο πρώτος ρυπαντής στον κόσμο.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Προγραμματίζοντας το ανθρώπινο σώμα

Ένας νέος βιο-υπολογιστής, που θα μιλάει τη γλώσσα των κυττάρων, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να «προγραμματίζουν» τα μόρια και να εκτελούν εντολές μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούσαν κάποτε να επιτρέψουν στον άνθρωπο να χειριστεί βιολογικά συστήματα άμεσα, σχολιάζει η Christina Smolke, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι βιο-υπολογιστές ίσως τελικά να βοηθήσουν ως εγκέφαλοι στην παραγωγή βιοκαυσίμων από κύτταρα ή να ελέγξουν «έξυπνα φάρμακα», τα οποία θα μπορούν να ωφελήσουν υπό ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κυτταρικό περιβάλλον για να διεγείρει μια αυτοκαταστροφική λειτουργία σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιας ασθένειας, σχολιάζει η Smolke.

Φονικοί υπολογιστές

Ο νέος βιο-υπολογιστής αποτελείται από τμήματα τροποποιημένου RNA που δημιουργείται μέσα σε κύτταρα.

Το RNA είναι μια μοριακή δομή παρόμοια με το DNA, η οποία κωδικοποιεί την γενετική πληροφορία για την παραγωγή διαφόρων πρωτεϊνών.

Τα δεδομένα που εισάγονται στους βιο-υπολογιστές είναι μόρια που επιπλέουν γύρω από ένα κύτταρο. Τα αποτελέσματα εξάγονται μετά από αλλαγές στην παραγωγή πρωτεϊνών. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής-RNA θα πρέπει να μπορεί να συνδυαστεί με δυο διαφορετικά μόρια. Εάν και τα δύο στοχεύουν προς μόρια που βρίσκονται σε αυτόν, προκαλούν την αλλαγή του σχήματος του υπολογιστή.

Έτσι, ο βιο-υπολογιστής αυτή τη στιγμή έχει το σωστό σχήμα για να συνδεθεί με το DNA, να επηρεάσει άμεσα τη γενετική έκφραση και την παραγωγή των επιθυμητών πρωτεϊνών. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να επηρεάσουν το κύτταρο με διάφορους τρόπους, όπως εξολοθρεύοντας το, εάν είναι καρκινικό.

Η επιστημονική ομάδα σχεδίασε τα διαφορετικά τμήματα του υπολογιστή-RNA ώστε να είναι μοριακά και έτσι τα διάφορα τμήματα να μπορούν να αναμιχθούν και να ταιριάξουν.

«Ανάλογα με το συνδυασμό που χρησιμοποιούμε, έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα,» σχολιάζει η Smolke.

Η φύση έχει την τάση να βοηθάει την εξέλιξη ειδικών μορίων που πραγματοποιούν διάφορες λειτουργίες με ακρίβεια. Η δημιουργία μερικών εναλλακτικών στοιχείων, που βοηθούν στην εκτέλεση πολλαπλών λειτουργιών, είναι μια διαφορετική αλλά πολύ αποδοτική προσέγγιση, σχολιάζουν οι επιστήμονες.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι βιο-υπολογιστές θα ξεπεράσουν ή έστω θα φτάσουν πολύ δύσκολα την απόδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Οι υπολογιστές αυτοί δεν έχουν σκοπό απλά να τρέξουν κάποιο λειτουργικό σύστημα ή κάποιο παιχνίδι,» σχολιάζει ο Ron Weiss, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μοριακός βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Princeton στο New Jersey. Αντιθέτως, οι βιο-υπολογιστές θα πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλεπιδρούν άμεσα με κυτταρικές διαδικασίες.

«Βασικά οι υπολογιστές αυτοί θα πρέπει να μιλάνε τη γλώσσα των κυττάρων,» σχολιάζει ο Weiss, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο Weiss αναφέρει ότι τα νέα αποτελέσματα διευρύνουν τους ορίζοντες σχετικά με όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν μέσω των βιολογικών υπολογιστών.

«Παλιότερα οι βιο-υπολογιστές δεν ήταν τόσο πολύπλοκοι,» αναφέρει ο Weiss προσθέτοντας ότι η Smolke «επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις.»

Η επίγνωση

Ο Ehud Shapiro είναι ένας επιστήμονας πληροφορικής και βιολογίας από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η ομάδα του Shapiro προχώρησε στην δημιουργία βιο-υπολογιστή χρησιμοποιώντας DNA, που βρισκόταν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και πραγματοποιούσε απλούς υπολογισμούς. Όμως, σε αντίθεση με τους νέους βιο-υπολογιστές, ο δοκιμαστικός σωλήνας του Shapiro δεν είχε μνήμη και δεν αλληλεπιδρούσε με το περιβάλλον του με οποιοδήποτε τρόπο.

«Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας της Smolke αναδεικνύει έναν υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί σε μόρια που βρίσκονται μέσα σε ένα κύτταρο,» σχολιάζει ο Shapiro.

Ο Shapiro οραματίζεται την ημέρα που οι υπολογιστές–RNA θα αντικατασταθούν από πιο εξελιγμένες συσκευές, κατασκευασμένες από πρωτεΐνες.

«Οι πρωτεΐνες είναι οι πιο αποτελεσματικές φυσικές μηχανές που γνωρίζουμε,» σχολιάζει ο Shapiro. «Ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε το RNA για να κάνουμε απλά πράγματα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να σχεδιάσουμε πρωτεΐνες.»

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Το κρυφό όπλο των Σέλτικς

Οι Σέλτικς δεν είναι απλά η πιο ιστορική και, προσφάτως, πρωταθλήτρια ομάδα. Αλλά και αυτή με τις εντυπωσιακότερες τσίρλιντερ. Η αρχηγός τους είναι Ελληνίδα και τη λένε Αλέξις Χίος! Αποτελεί τη μοναδική χορεύτρια γέννημα- θρέμμα της Βοστόνης. Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι Σέλτικς αντιστέκονταν σθεναρά στην ιδέα των cheerleaders. Στη Βοστόνη πάντα πίστευαν ότι οι χοροί και τα πανηγύρια δεν έχουν θέση στα τάιμ άουτ ενός αγώνα μπάσκετ. Γι’ αυτό κι όταν δημιουργήθηκαν προ τριετίας οι Celtics Dancers ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της ομάδας, Μπιλ Ράσελ, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Μου φαίνεται ότι μόλις το μάθει ο Ρεντ Αουερμπαχ (ο αποθανών ‘’πατριάρχης’’ των Σέλτικς) θα βγει από τον τάφο του και θα κυνηγάει τον εξυπνάκια που αποφάσισε να τις εντάξει στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα των εντός έδρας αγώνων».

Οπως λέει η Αλέξις, λίγη ώρα πριν από το πρώτο τζάμπολ τη χρονιάς, στους διαδρόμους του «Γκάρντεν» στη Βοστόνη: «Εγιναν όλα τόσο γρήγορα εκεί. Ηταν ένας διαγωνισμός ομορφιάς. Ξαφνικά άκουσα τ’ όνομά μου. Ηθελα να ουρλιάξω και να κλάψω. Ηταν τόσο έντονη η στιγμή». Οι γονείς της χοροπηδούσαν σαν τρελοί: «Είχα την απόλυτη υποστήριξη της οικογένειάς μου. Αλλωστε, μεγαλώνοντας στη Βοστόνη μάθαμε από πολύ μικρά παιδιά να λατρεύουμε μόνο μία ομάδα, τους Σέλτικς».

Η πατρίδα τής λείπει. Εχει να την επισκεφτεί από το 2004: «Τελευταία φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήταν λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επισκέφτηκα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και η καταγωγή της μητέρας μου από την Αθήνα και τη Σπάρτη. Ημουν στη Ρώμη πέρυσι τον Οκτώβριο με την ομάδα. Πολύ κοντά στην Αθήνα, όμως δεν μπορούσα να δραπετεύσω…».

Πηγή: http://www.e-tipos.com/

Στριπτίζ καθηγήτριας σε σχολείο

Στριπτίζ έκανε μια καθηγήτρια ξένων γλωσσών στην αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου ενός σχολείου στην Βουδαπέστη. Η νεαρή καθηγήτρια θέλησε να λάβει ενεργό ρόλο στην γιορτή που είχαν οργανώσει οι μαθητές της και ενώ έπαιζαν το παιχνίδι «αλήθεια η θάρρος» εκείνη επέλεξε το θάρρος χωρίς βέβαια να είναι αυτός ο ρόλος της. Το θάρρος της λοιπόν την οδήγησε στο στριπτίζ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών της, αλλά και των γονιών και του υπόλοιπου προσωπικού του σχολείου.
Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι οδήγησε την καθηγήτρια σε αυτή την πράξη που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί την ισχυρή επίπληξη του λυκειάρχη. Κάποια καθηγήτρια έσπευσε να την σκεπάσει με μια κουβέρτα πριν μείνει τελείως γυμνή μπροστά στο κοινό της.

Πηγή: http://www.alphatv.gr/

Η πιο όμορφη υπουργός στον κόσμο.
Με τη ρήση του τίτλου δεν έχει άδικο η γερμανική εφημερίδα "Bild". Όπως και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχε την έξυπνη ιδέα να υπουργοποιήσει και -πλέον- να ορίσει ως κυβερνητική του εκπρόσωπο την 33-χρονη πρώην μοντέλο, Μάρα Ροζάρια Καρφάνια.

Το φτωχό κορίτσι από το Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας, όπου ζουν οι δυο καθηγητές γονείς της, δεν παρέμεινε στο πτυχίο νομικής που πήρε το 2001 αλλά προχώρησε πολύ παρά πέρα.

Νωρίτερα, βέβαια, είχε λάβει την 6η θέση στο διαγωνισμό για τη μις Ιταλία (το 1997). Στη συνέχεια όμως εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά σόου ενώ πραγματοποίησε μια σειρά γυμνών φωτογραφήσεων που την έφεραν στη δημοσιότητα.

Τότε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να την "πάρει" από τα τηλεοπτικά πλατώ (του σταθμού του) και να την τοποθετήσει στο κόμμα του. Δεν δίστασε μάλιστα να πει δημοσίως ότι αν δεν ήταν παντρεμένος θα την παντρευόταν αμέσως, ωθώντας τη σύζυγό του, Βερόνικα, να τον αναγκάσει να της ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Η βουλευτική θητεία της Καρφάνια, που εκλέχτηκε πριν δυο χρόνια, περιλαμβάνει το πόστο της ως υπουργός Ίσων Ευκαριών, όπου ακολούθησε τις συμβουλές του επικοινωνιακού επιτελείου του Μπερλουσκόνι : έκοψε τα μαλλιά της κοντά, αδυνάτισε, άρχισε να ντύνεται σεμνά και δήλωνε σε συνεντεύξεις της ότι έχει μεγαλώσει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον.

Επίσης, αρνήθηκε να στηρίξει την πορεία των ομοφυλοφίλων στη Μπολόνια, δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετωπίζονται πλέον άνισα στην Ιταλία, και εισήγαγε προς ψήφιση νόμο που ποινικοποιεί την πορνεία στους δρόμους.

Αυτή την περίοδο εκπαιδεύεται για να αναλάβει τη νέα της θέση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Προεδρίας Τζιάνι Λέτα, «στο εξής θα βλέπετε πιο συχνά την κυρία Καρφάνια. Προς το παρόν εκπαιδεύεται», αφήνοντας άφωνους τους πάντες.

πηγή: www.cosmo.gr

ΗΠΑ “Χρυσές δουλειές” έκανε το 2007 η βιομηχανία όπλων.Η αξία των αμερικανικών όπλων που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% τον περασμένο χρόνο και έφτασε τα 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 16,7 δισεκατομμύρια το 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται σε έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου

Στις ΗΠΑ αντιστοιχεί το 41,5% του συνόλου των συμβολαίων για πωλήσεις όπλων το 2007 και ακολουθεί η Ρωσία, με μερίδιο στις πωλήσεις όπλων 17,3%, συνολικής αξίας 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου, με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου, αναφέρεται ότι τρίτη στις πωλήσεις όπλων είναι η Βρετανία, με πωλήσεις 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από τα 4,1 δισεκατομμύρια του 2006. Η αύξηση του ποσοστού πωλήσεων αμερικανικών όπλων κατά 48,5% "μπορεί να είναι ένας φράχτης αξεπέραστος για το ορατό μέλλον, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές", δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Ρίτσαρντ Γκρίμετ.

πηγή: www.makthes.gr

Στήριξη με μέτρο στους μη έχοντες.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει περιορισμένου εύρους πρωτοβουλίες για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Εξαιρετικά απαισιόδοξος για το βάθος και τη χρονική ένταση της παγκόσμιας κρίσης εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την έλλειψη κανόνων διαφάνειας ως την κατεξοχήν αιτία για την κρίση αυτή

Ανάλογες παραδοχές αναμένεται να κάνει ο κ. Καραμανλής και κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προαναγγείλει περιορισμένου εύρους πρωτοβουλίες για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, καθώς τα πραγματικά περιθώρια κινήσεων θα προσδιοριστούν σε απόλυτη συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εκοφίν και της συνόδου κορυφής στις 7 Νοεμβρίου.


Το πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της παρέμβασής του στην 13η παγκόσμια συνδιάσκεψη για τη διεθνή διαφάνεια στην Αθήνα. "Η οικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη θα έχει απρόβλεπτη ένταση και διάρκεια", τόνισε ο πρωθυπουργός και εντόπισε την αιτία της κρίσης στην έλλειψη κανόνων διαφάνειας και στη σκόπιμη παρανόηση γύρω από τη βασικότερη αρχή της ελεύθερης αγοράς, ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει σοβαρά τις επισημάνσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια" και προχωρά σε αναγκαίες αλλαγές.


Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση του αποτρεπτικού και κατασταλτικού νομικού πλαισίου, τη μετατροπή σε κακούργημα των πράξεων διαφθοράς που εκδηλώνονται σε βάρος του δημοσίου, όπως και τη θέσπιση αυστηρών διατάξεων για την αντιμετώπισή της στον ιδιωτικό τομέα. Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση διαφανών διαδικασιών για τις αναθέσεις έργων και τις προμήθειες του δημοσίου, την εφαρμογή πλέγματος ασφαλιστικών δικλείδων για τη διαφανή λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στο γενικό προϋπολογισμό. “Όλα τα κράτη έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα”, σημείωσε με έμφαση ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει περάσει από το στάδιο της στασιμότητας στη σταδιακή βελτίωση του δείκτη κατά της διαφθοράς.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


Σήμερα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κρούσει εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου για τις συνέπειες από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και ταυτοχρόνως να εγγυηθεί για μια ακόμη φορά τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών. Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το κλίμα υπέρμετρης προσδοκίας που έχει καλλιεργηθεί για εξαγγελία πακέτου μέτρου στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση αποκλείει στην παρούσα συγκυρία εκτεταμένα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα προς τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό ο κ. Καραμανλής να ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος, καθώς και την επέκταση του θεσμού των προσλήψεων νέων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive