Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Αντικαρκινική μπύρα και ντομάτα

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν – για πρώτη φορά – να μεταλλάξουν γενετικά τη ντομάτα, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice δημιούργησε την «BioBeer».

Αντικαρκινική ντομάτα

Όπως ανακοίνωσαν βρετανοί γενετιστές, η «μοβ ντομάτα» - η οποία περιέχει ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα - βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο. Όπως απεδείχθη, τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες).

Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών.

Η έρευνα έγινε με το σκεπτικό ότι αφού πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), τότε η λήψη τους μπορεί να γίνει μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων.

Οι ερευνητές βέβαια αναγνωρίζουν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο.

Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το «χρυσό ρύζι» και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους.

Αντικαρκινική μπύρα

Μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice δημιούργησαν μπύρα, η οποία περιέχει τη χημική ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού και θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Η «BioBeer» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας, εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη.

Πηγή: cosmo.gr

S.O.S. από τα 4 σημεία του πλανήτη

Κράτη, τράπεζες, πολυεθνικές εταιρίες και εκατομμύρια μικρότερες υψώνουν «κραυγή αγωνίας» για άμεση οικονομική αρωγή προκειμένου να αποφύγουν το… λουκέτο. Η παγκόσμια προσπάθεια για ανάσχεση των επιπτώσεων όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται «ασπιρίνη στον καρκίνο», που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Με ένεση ρευστότητας, μόλις 3,5 δισ. ευρώ έληξε προς το παρόν το ολονύχτιο θρίλερ για τη σταθεροποίηση της τελευταίας βελγικής τράπεζας, που έμενε ανεπηρέαστη από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που πλήττει τον πλανήτη.

Βουλιάζουν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 7 ετών κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Οκτώβριο, ενώ θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς η οικονομία επιδεινώνεται, σύμφωνα με την Hometrack Ltd.

Οικονομική βοήθεια ζητά και η «θηριώδης» General Motors
Την οικονομική βοήθεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ούτως ώστε να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με την Chrysler της Cerberus Capital Management φέρεται να ζήτησε η General Motors, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα προσκείμενα στο θέμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, θα προτιμούσε η εν λόγω χρηματοδότηση να προέλθει από το σχέδιο χορήγησης δανείων με χαμηλό επιτόκιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους 25 δισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, παρά από το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Δάνειο και στην Τράπεζα της Δανίας
Η κεντρική τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στις βραχυπρόθεσμες αγορές του ευρώ. Σε μια κίνηση υποστήριξης των εν λόγω μέτρων, η ΕΚΤ και η Danmarks Nationalbank έχουν συνάψει αμοιβαία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap line) αξίας 12 δισ. ευρώ, η οποία θα ισχύσει όσο χρειαστεί.

Στα ύψη ο πληθωρισμός της Ισλανδίας
Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισλανδία τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 15,9% σε ετήσια βάση, έναντι 14% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Δανεισμός και για την Transilvania Bank
Δάνειο ύψους 102,5 εκατ. ευρώ χορήγησε η International Finance Corporation, θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας στη ρουμανική Transilvania Bank.

Το δάνειο αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά-αναπτυξιακά προγράμματα στον τομέα του real-estate και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά της Ρουμανίας.

Ακόμη πιο δύσκολη η εξασφάλιση πιστώσεων
Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκε ο εταιρικός δανεισμός στην Ευρωζώνη, ενώ η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιβραδύνθηκε, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, τα πρόσφατα αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, η οποία έχει καταστήσει δυσκολότερη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, την εξασφάλιση πιστώσεων.

Πηγή: http://www.zougla.gr/

Η Qatar Airways στους "μνηστήρες" της Ο.Α

Η Qatar Airways βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς αγοραστές της Ολυμπιακής δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός από το Κατάρ.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης από το Κατάρ ότι έως τις 31 Οκτωβρίου θα κατατεθούν μη δεσμευτικές προσφορές για την Ολυμπιακή, ενώ όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

"Απρόβλεπτη σε ένταση και διάρκεια" η οικονομική κρίση τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός απο την αραβική χώρα. Σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να θωρακίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Stiglitz: “Η πτώση του Τείχους” για τον φιλελευθερισμό

Συνέντευξη κόλαφο για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που ακολουθείται από τη δεκαετία του 80 και μετά, έδωσε στην Ελευθεροτυπία ο νομπελίστας Οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia Joseph Stiglitz.

Ο Stiglitz εκτιμά ότι η κατάρρευση των τραπεζών για τον νεοφιλελευθερισμό είναι ό,τι ήταν για τον κομμουνισμό η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι η κρίση δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην οικονομία αλλά και στην οικονομική θεωρία.

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του αμερικανού οικονομολόγου για το βάθος και την έκταση της κρίσης. Όπως αναφέρει «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σημαντική επιβράδυνση» η οποία ενδεχομένως να παραμείνει στη φάση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που θα αυξήσει, όπως λέει, την ανεργία και θα έχει ισχυρότατο αντίκτυπο στους οικονομικά αδύναμους.

Το φάσμα της ανεργίας

«Αυτή η επιβράδυνση ειδικά στην Αμερική ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχότερους. Ο διεθνής ανταγωνισμός, τα συνδικάτα που φυλλορροούν, η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου και μία αδύναμη αγορά εργασίας συνωμοτούν εναντίον του μέσου εργαζόμενου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ασθενείς αγορές εργασίας σημαίνει, επίσης, ότι οι πραγματικοί μισθοί θα παραμείνουν στάσιμοι» αναφέρει στη συνέντευξή του ενώ συμπληρώνει ότι «η ανεργία είναι πιθανόν να αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τη μεγάλη ύφεση του 1929».

Βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης

Ο Stiglitz, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, σημειώνει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί δεν είναι βιώσιμο. «Η ανάπτυξη που βασίζεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην έξαρση της κατανάλωσης με δανεικά ή στην εκμετάλλευση σπανίων φυσικών πόρων χωρίς να επανεπενδύουμε το προϊόν δεν είναι βιώσιμη. Οι κυβερνήσεις μπορούν να την αυξήσουν, διαχέοντας τον πλούτο καθώς ο πολυτιμότερος πόρος κάθε χώρας είναι οι άνθρωποι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ζούσαμε με δανεισμένο χρήμα»

Τις αιτίες για την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ο οικονομολόγος την αποδίδει στους λανθασμένους χειρισμούς που προήλθαν από τη λανθασμένη νοοτροπία ότι η αγορά θα αυτορυθμίζεται και θα παρέχει ανάπτυξη και ευημερία στο διηνεκές.

«Οι τράπεζες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς το ρίσκο. Δεν έδωσαν καλά δάνεια και διασπάθισαν τα χρήματα, τα οποία τους είχαν εμπιστευτεί. Οι ελεγκτές υποτίθεται ότι έπρεπε να τις σταματήσουν. Απέτυχαν. Ένας από τους λόγους γι' αυτό είναι πως από την εποχή Ρέιγκαν, οι έλεγχοι αποδυναμώθηκαν και ορίστηκαν ως ελεγκτές άνθρωποι που δεν πίστευαν στη ρύθμιση, αλλά στην ελεύθερη αγορά» αναφέρει.

Πηγή: cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive