Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008

Συνθετική τηλεπάθεια

Πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μπορούσατε να επικοινωνήσετε με κάποιον χωρίς λόγια... Μια νέα εταιρεία επιστημονικής και στρατιωτικής έρευνας σκοπεύει να κάνει το όνειρο μας πραγματικότητα, βοηθώντας μας να αποστείλουμε γραπτά ή ηχητικά μηνύματα μόνο με τη σκέψη μας.

Γνωστή ως συνθετική τηλεπάθεια, η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην ανάγνωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Παρόμοια τεχνολογία κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στον έλεγχο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέσω της σκέψης.

«Πιστεύω ότι τελικά όλη αυτή η τεχνολογία θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας,» σχολιάζει ο Mike D'Zmura, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και υπεύθυνος του προγράμματος.

«Θα χρειαστεί αρκετή έρευνα και πολύ χρόνος, όμως θα υπάρξουν επίσης πολλές εμπορικές εφαρμογές.»

Η ιδέα της επικοινωνίας μέσω της σκέψης δεν είναι καινούργια. Στις αρχές του 1960, ένας ερευνητής προσάρμοσε τον ηλεκτροεγκεφαλογράφο στο κεφάλι του και με λίγη εξάσκηση κατάφερε να σταματάει και να ξεκινάει τις ταλαντούμενες ηλεκτρικές τάσεις, κύματα άλφα του εγκεφάλου του για να συνθέτει μηνύματα κώδικα Μορς.

Ο στρατός έχει χρηματοδοτήσει ερευνητές έχοντας δυο συγκεκριμένους σκοπούς. Πρωταρχικός στόχος είναι η σύνθεση ενός μηνύματος χρησιμοποιώντας, όπως το θέτει ο D'Zmura, «την αδύναμη φωνή μέσα στο κεφάλι μας». Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή αυτού του μηνύματος σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή αντικείμενο, επίσης με την ισχύ της σκέψης. Από τη στιγμή που το μήνυμα θα φτάσει στον δέκτη, θα μπορεί να φανερωθεί ως κείμενο ή ως ηχητικό μήνυμα.

Παρότι η χρηματοδότηση προέρχεται από το στρατό και η αρχική χρήση προορίζεται για στρατιωτικές εφαρμογές, ο D'Zmura θεωρεί ότι η επικοινωνία που θα βασίζεται στη σκέψη θα φέρει την επανάσταση ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή.

Οι συσκευές των παιχνιδομηχανών που βασίζονται σε ηλεκτροεγκεφαλογράφο θεωρούνται από πολλούς ύποπτες, όμως ο D'Zmura πιστεύει ότι τελικά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε κάποιο καπέλο ή κάλυμμα.

Κάποια άλλη εφαρμογή αυτού του συστήματος θα μπορούσαμε να δούμε σε ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια Lou Gehrig ή ALS. Καθώς η ασθένεια προχωράει, οι ασθενείς που έχουν υγιή εγκέφαλο αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν τον έλεγχο των μυών τους. Η συνθετική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας για αυτούς τους ασθενείς.

Ένας από τους πρώτους τομείς εφαρμογής της επικοινωνίας μέσω της σκέψης είναι ο κόσμος των παιχνιδιών, αναφέρει ο Paul Sajda από το πανεπιστήμιο Columbia.

Οι εμπορικά διαθέσιμες συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογράφων υπάρχουν και επιτρέπουν στους χρήστες τους να διαχειρίζονται εικονικά αντικείμενα μόνο με τη σκέψη, όμως η σκέψη για τη μετακίνηση μιας πέτρας είναι πολύ πιο απλή από την εντολή για τη συγκέντρωση ατόμων.

Μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες στη σύνθεση μηνυμάτων είναι η ίδια η λειτουργία του ηλεκτροεγκεφαλογράφου, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένος. Οι μηχανισμοί είναι σε θέση να εντοπίσουν ένα σήμα μέσα σε 1 έως 2 εκατοστά.

Η τοποθέτηση ηλεκτροδίων ανάμεσα στο ανθρώπινο κρανίο και τον εγκέφαλο θα μπορούσαν να προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα, όμως είναι ακριβά και απαιτούν επεμβατική χειρουργική.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες θα πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση για τις λέξεις και τις φράσεις που ενεργοποιούν συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές. Για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη του εγκεφάλου, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν επίσης Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού και Μαγνητοεγκεφαλογράφημα.

Κάθε μια τεχνολογία έχει τα δικά της προτερήματα και αδυναμίες. Ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος ανιχνεύει εγκεφαλική δραστηριότητα μόνο στις εξωτερικές πτυχές του εγκεφάλου. Το Μαγνητοεγκεφαλογράφημα διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα στις
πτυχώσεις, όμως είναι πολύ μεγάλο για να εισαχθεί μέσα στο κεφάλι.

Τέλος η μέθοδος της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού ανιχνεύει εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως πρόκειται για ένα βαρύ και ακριβό μηχανισμό.

Απ'Α όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος είναι ο πιο οικονομικός, ελαφρύς και αρκετά γρήγορος μηχανισμός για τη δημιουργία μιας συσκευής εμπορικά διαθέσιμης. Ο χάρτης που έχει αναπαραχθεί από τις τρείς αυτές τεχνολογίες θα βοηθήσει τους υπολογιστές να μαντέψουν ποια λέξη ή φράση σκέφτεται ένα άτομο, όταν τμήμα του εγκεφάλου του φαίνεται να ενεργοποιείται στον ηλεκτροεγκεφαλογράφο.

Η χαρτογράφηση των εγκεφαλικών αποκρίσεων στο μεγαλύτερο τμήμα της αγγλικής γλώσσας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και ο D'Zmura αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 χρόνια προτού η επικοινωνία, που θα βασίζεται στην σκέψη, γίνει πραγματικότητα. Ο Sajda, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα της απεικόνισης μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογράφου, δήλωσε σκεπτικός αλλά και ενθουσιασμένος με τη νέα τεχνολογία.

«Υπάρχουν τεχνικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν όμως, όπως ξέρουμε, πριν από 20 χρόνια οι άνθρωποι ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ήταν εφικτή η επικοινωνία μεταξύ δυο ατόμων μέσω internet.»

Σε εκείνους που μπορεί να είναι προβληματισμένοι με τη νέα μέθοδο επικοινωνίας, ο D'Zmura λέει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η σύνθεση μηνυμάτων μέσω του εγκεφάλου θα συμπεριλαμβάνει διάφορες συνειδητές σκέψεις και εκπαίδευση. Η συσκευή θα έχει επίσης διακόπτη απενεργοποίησης.


Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Βέτο ιδιωτών για... χονδρική τιμή ρεύματος

Tην έντονη αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκφραστεί ήδη με επιστολές, παραστάσεις στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, αλλά και δημόσιες δηλώσεις, προκαλεί το αίτημα του προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς.

Η μόνη διέξοδος για τη ΔΕΗ από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, είναι η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα ο καθορισμός μιας μεταβατικής περιόδου 3-5 ετών κατά την οποία θα ανασταλεί η εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα Συναλλαγών και θα αντικατασταθούν με απλούστερους κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος ζητεί αναστολή της υφιστάμενης μεθόδου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος και της αμοιβής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και αντικατάσταση της μεθόδου αυτής με μοντέλο που θα λαμβάνει υπ'Α όψιν την ανεπάρκεια του συστήματος και το γεγονός ότι τα τιμολόγια λιανικής παραμένουν ρυθμιζόμενα.

Οι θέσεις αυτές του κ. Αθανασόπουλου που δημοσιοποιήθηκαν μέσω άρθρου του στον Tύπο προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά και εγχύουν ενέργεια στο σύστημα, αλλά και των εταιριών εκείνων που σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων μονάδων. Σχετικές επιστολές κατέφθασαν στο γραφείο του κ. Φώλια και προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα σημάνει ακόμη και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Eνωση, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συνεχής αλλαγή του πλαισίου βάσει του οποίου σχεδιάζουν τις επενδύσεις τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η τελευταία αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ωριαία βάση προσδιορισμού) επεβλήθη μετά από αίτημα της ΔΕΗ και προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες του «μονοπωλίου», όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Φώλιας, όπως και οι προκάτοχοί του, καλείται να επιλύσει μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, αφού το εγχείρημα της απελευθέρωσης της αγοράς και της δραστηριοποίησης ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπο με το δίλημμα: «Ζημιογόνος ΔΕΗ ή υπερβολικές αυξήσεις του ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή».

Βεβαίως πολλοί υποστηρίζουν ότι η κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς της διοίκησής της, όμως όλοι αποδέχονται ότι η διαφορά των τιμών χονδρικής από χαμηλότερες και ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής είναι σημαντικότατο πρόβλημα για τη ΔΕΗ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Αθανασόπουλος επιμένει να την ονομάζει μονοπώλιο επί ζημία.

Πηγή: http://www.express.gr/

Εκρηξη ανεργίας σαρώνει την παγκόσμια οικονομία

Kατά ριπάς καταργούνται θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τα τελευταία τρίμηνα, με την ανεργία να δίνει το πραγματικό στίγμα της οικονομικής ύφεσης. Τα απαισιόδοξα μηνύματα για την οικονομική επιδείνωση πολλαπλασιάζονται για το γ' τρίμηνο του 2008 και το 2009. Oλο και περισσότερες επιχειρήσεις, και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, προσανατολίζονται στην επιλογή των απολύσεων σε διαφορετικούς τομείς των δραστηριοτήτων τους. Κάποιες από αυτές προχωρούν ταυτόχρονα σε μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, των μερισμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι άνεργοι στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες, ενισχύοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά 1,4% για το διάστημα αυτό.

Oλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κρίση έχει προ πολλού μετακινηθεί από τα όρια των χρηματαγορών της Wall Street στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές. Η κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών την εβδομάδα της 24ης Οκτωβρίου συνοδεύτηκε με κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ.

Ενδεικτική είναι η εικόνα των απολύσεων που ανακοινώθηκαν σε διάστημα 36 ωρών, το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή.

Η διαγραφόμενη δραματική άνοδος του ποσοστού ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ του 1929 έχει σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη. Για την ώρα, πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν ακόμη σκόπιμο οι κυβερνήσεις να προβούν σε νέες δαπάνες, τη στιγμή που είναι ήδη επιφορτισμένες με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αντιμετωπίζουν μια αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αυτοσυγκράτησης δεν αρκεί για τους πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον τους.

Πηγή: express

Ύπνος: ο σύμμαχος του εγκεφάλου

Όταν ο άνθρωπος κοιμάται, ο εγκέφαλος δουλεύει… και μάλιστα στο φούλ!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, εκείνες τις ώρες ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας: ανατρέχει στις πρόσφατες μνήμες, τις σταθεροποιεί, τις αντιγράφει και τις ταξινομεί, έτσι ώστε να είναι πιο χρήσιμες την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, ο ύπνος δεν ισχυροποιεί μόνο τη μνήμη, αλλά επιτρέπει στον εγκέφαλο να σκανάρει τις καινούργιες αναμνήσεις και να ξεχωρίζει τι αξίζει να κρατηθεί από αυτές. Όταν μία εικόνα περιέχει συναισθηματικά στοιχεία, ο ύπνος μπορεί να διατηρήσει τα πιο σημαντικά από αυτά και να αφήσει τις υπόλοιπες «άχρηστες» πληροφορίες να ξεθωριάσουν. Μπορεί να αναλύσει ομάδες αναμνήσεων για να ανακαλύψει τις σχέσεις μεταξύ τους ή να αναγνωρίσει την ουσία τους, βοηθώντας μας να βρούμε τη σημασία της νέας μας γνώσης.

Κατά το στάδιο RΕΜ στον ύπνο, ο εγκέφαλος βρίσκεται στην πιο ενεργή του φάση. Όμως, το ανενεργό στάδιο αποδεικνύεται εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές Ρόμπερτ Στίγκολντ και Τζέφρι Ελενμπόγκεν, που γράφουν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Scientific Αmerican».

Ο κοιμισμένος εγκέφαλος ξεδιαλύνει πρώτα τα γεγονότα και τις πληροφορίες της ημέρας και τα χωρίζει σε κατηγορίες ανάλογα με το θέμα τους. Έπειτα, ψάχνει για συνδέσεις που θα μας βοηθήσουν να τα καταλάβουμε και τα ενώνει σε αναγνώσιμα πακέτα, σαν κομμάτια ενός παζλ, σε διαφορετικά σημεία της νύχτας. Έτσι, τα διάφορα στάδια του ύπνου χειρίζονται συγκεκριμένα είδη πληροφοριών.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος διευκολύνει την ανάλυση νέων αναμνήσεων, βοηθώντας τον εγκέφαλο στην επίλυση προβλημάτων και στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Φαίνεται, επίσης, ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να τις αξιοποιήσει κατάλληλα. Και σε αυτό βοηθά ο ύπνος. Αν μάλιστα χάσουμε τον ύπνο μας ή δεν κοιμηθούμε τουλάχιστον έξι ώρες, οι μνήμες της ημέρας μπορεί να πάνε χαμένες.

Ύπνος και μνήμη είναι, λοιπόν, έννοιες αλληλένδετες…

Πηγή: cosmo.gr

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού

Στη Θεσσαλονίκη άρχισαν, από την Κυριακή, οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Μήνυμα στα Σκόπια να σεβαστούν τους κανόνες καλής γειτονίας, έστειλε, επίσης, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στο σκοπιανό από τον μητροπολίτη Άνθιμο.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε σε δηλώσεις του, την Κυριακή, ότι οι γενιές που έρχονται, βλέπουν θετικά το μέλλον και ότι στα Βαλκάνια πρέπει να συνεργαστούμε για τον κοινό σκοπό της ειρήνης και της ευημερίας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, τελέσθηκε η δοξολογία.

Την Τρίτη θα γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, θα την παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά, και Βαλκάνιοι υπουργοί Άμυνας, προσκεκλημένοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πηγή: ant1online

Απίστευτο πείραμα με τσιγάροΠρέπει να το δείτε όλοι , κυρίως όσοι καπνίζετε. Είναι απίστευτο αυτο που συμβαίνει στο video.

Πηγή video: http://www.greektube.org/

Μαφιόζικη εκτέλεση στελεχών εφημερίδας στην Κροατία.
Εκτελέστηκαν ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας “Νάσιοναλ” και ο οικονομικός διευθυντής της. Η “Νάσιοναλ”, μια από τις έγκυρες και πλέον ανεξάρτητες εφημερίδες της Κροατίας, έχει αποκαλύψει σειρά σκανδάλων και διαπλοκών κράτους και υποκόσμου.

Σοκ προκαλεί στην Κροατία η δολοφονία του δημοσιογράφου Ίβο Πίκανιτς, ιδιοκτήτη της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Νάσιοναλ”, και του οικονομικού διευθυντή της, Νίκο Φράνιτς, στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο την ώρα που έβγαιναν από τα γραφεία της εφημερίδας. Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος καταδίκασε τη δολοφονία, την οποία μέχρι αργά χθες δεν είχε αναλάβει καμία οργάνωση. Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς τόνισε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει πρωτοφανή πρόκληση εκ μέρους του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ ο πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα συλληφθούν, τονίζοντας ότι “δεν θα δεχθούμε να γίνει το Ζάγκρεμπ Βηρυτός”. Τους τελευταίους μήνες η κροατική πρωτεύουσα έχει γίνει θέατρο αλλεπάλληλων μαφιόζικων δολοφονιών, εξαιτίας των οποίων ο πρωθυπουργός καρατόμησε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

πηγή: www.makthes.gr

Αυξάνονται 20% τα τέλη κυκλοφορίας.
Αυξημένα κατά 20% θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταβάλουν οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για να προμηθευτούν, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, τα νέα ειδικά σήματα του 2009.

Το δημόσιο προσδοκά ότι θα εισπράξει περισσότερα από 516 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει μια “τονωτική ένεση” για τα έσοδα. Η διαδικασία είσπραξης του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών έτους 2009 θα γίνεται από όλες τις τράπεζες.

Οι ΔΟΥ θα διαθέτουν τα ειδικά σήματα μόνο εάν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία για την προμήθειά τους (31/12/2008), αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή έχει απολέσει αυτό ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Οι οδηγοί που δεν θα προμηθευτούν εγκαίρως το νέο σήμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, που φθάνουν μέχρι το διπλάσιο ποσό της αξίας του σήματος, αλλά και με αφαίρεση των πινακίδων του οχήματός τους. Τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι οδηγοί ανά κινητήρα οχήματος είναι τα εξής: Για κινητήτα έως 300 κυβ. εκ. ποσό 18 ευρώ (αύξηση 3 ευρώ), από 301 ως 785 κυβ. εκ. 46 ευρώ (αύξηση 8 ευρώ), από 786 ως 1.357 κυβ. εκ. 112 ευρώ (αύξηση 19 ευρώ), από 1.358 ως 1.928 κυβ. εκ. 202 ευρώ (αύξηση 34 ευρώ), από 1.929 ως 2.357 κυβ. εκ. 446 ευρώ (αύξηση 74 ευρώ) και από 2.358 κυβ. εκ. και άνω 580 ευρώ (αύξηση) 97 ευρώ.

πηγή: www.makthes.gr

Τρελή κούρσα στη λεωφόρο Στρατού με καραμπόλα έξι αυτοκινήτων.
Πανδαιμόνιο επικράτησε χθες το μεσημέρι στη λεωφόρο Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν νεαρός Γεωργιανός έκανε τρελή κούρσα για να ξεφύγει από την αστυνομία και έπεσε πάνω σε έξι αυτοκίνητα.


Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όταν συνοριοφύλακες έκαναν σήμα στον 19χρονο οδηγό να σταματήσει για να γίνει έλεγχος. Αντίθετα αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και άρχισε καταδίωξη. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει τους αστυνομικούς, αλλά και να προσπεράσει τα αυτοκίνητα που ήταν σχεδόν ακινητοποιημένα λόγω της κίνησης στη λεωφόρο Στρατού, έχασε τον έλεγχο και έπεσε διαδοχικά σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα και ακόμη ένα που προπορευόταν, με συνέπεια να τραυματιστούν ελαφρά ένας οδηγός και ένας πεζός.

Ο νεαρός οδηγός ακινητοποιήθηκε τελικά από τους αστυνομικούς, αλλά λόγω των αυτοκινήτων που βρέθηκαν στο δρόμο από τις συγκρούσεις, διακόπηκε η κυκλοφορία για τουλάχιστον μία ώρα. Ο 19χρονος οδηγήθηκε αρχικά στο τμήμα Ασφάλειας Τούμπας για να δώσει εξηγήσεις και στη συνέχεια στο τμήμα Τροχαίας, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

πηγή: www.makthes.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μεγάλη διεθνής προσπάθεια για "αποκωδικοποίηση" των μικροβίων.
Τη σύσταση ενός “Διεθνούς Κονσόρτσιουμ για το Γονιδίωμα των Ανθρώπινων Μικροβίων” ανακοίνωσαν στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια για την εξακρίβωση της πολύπλοκης σχέσης που έχουν όλοι οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ζουν μέσα και πάνω στον άνθρωπο, με την κατάσταση τόσο της υγείας όσο και των ασθενειών του.
Η κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους με το σώμα μας θα έχει ευρείες επιπτώσεις στην ιατρική, τη φαρμακολογία, την επιστήμη της διατροφής και πολλά άλλα πεδία.
Το κονσόρτσιουμ θα δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων, που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ήδη τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν καταρχήν να συνδυάσουν τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει για το γονιδίωμα των μικροβίων και τα οποία θα αποτελέσουν τα αρχικά στοιχεία στη βάση δεδομένων του νέου Κονσόρτσιουμ, όπου ήδη συμμετέχουν πέρα από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Κίνα.
Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα και οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα άρχισαν να καταγράφουν την αλληλουχία DNA (τη σειρά των νουκλεοτιδίων στο μόριο του DNA), των μικροβιακών κοινοτήτων του ανθρώπου, προκειμένου να μάθουν πώς τα μικρόβια αυτά συντελούν στην υγεία ή την αρρώστια. Διάφορες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι οι μεταβολές στη σύνθεση αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων συμβάλλουν στο διαβήτη, το άσθμα, την παχυσαρκία κ.ά.
Το συντονισμό του κονσόρτσιουμ θα έχουν η Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Μέριλαντ στις ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive