Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για ανεργία

Είκοσι εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως ενδέχεται να οδηγηθούν στην ανεργία μέχρι το τέλος του 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικης κρίσης, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Έργασίας Χουάν Σομάβια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ο αριθμός των ανέργων μπορεί να αυξηθεί από τα 190 εκατομμύρια που ήταν το 2007, σε 210 μέχρι τα τέλη του 2009.

Ο κ. Σομάβια δήλωσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα 210 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η εξαγορά της Merrill Lynch από τη Bank of America είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η Merrill Lynch πρόσφατα περιόρισε το προσωπικό της κατά 5.000 άτομα, αλλά εξακολουθεί να απασχολεί 60.000 εργαζόμενους.

Μετά τη μεγάλη ζημιά που παρουσίασε εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η επενδυτική τράπεζα προέβη σε προστατευτική συγχώνευση με τη Bank of America, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

Αλλά και η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει επί πέντε εβδομάδες το εργοστάσιό της παραγωγής κινητήρων στην Κολωνία, λόγω μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Αυτή η μείωση αναμένεται να πλήξει 820 από τους συνολικά 17.300 εργαζόμενους στην εταιρεία της Κολωνίας.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττεται σοβαρά εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Γερμανία και πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή τους , όπως η Όπελ, η Ντέμλερ και η Μπε-Εμ-Βε.

"Ανοχύρωτη η χώρα"

Πυρά κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "εδώ και πολύ καιρό η ελληνική οικονομία έχει μπει σε έναν ολισθηρό δρόμο, αυτό της επιβράδυνσης, της ακρίβειας, της δημοσιονομικής εκτροπής, της έλλειψης επενδύσεων, της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας".

Πηγή: ΣΚΑΙ

«Φως-μπουμπούκι» για τους δρόμους των πόλεων

Ο σχεδιασμός λύσεων για το νυχτερινό φωτισμό των πόλεων είναι δύσκολη υπόθεση. Το υπερβολικό φως δημιουργεί φωτορρύπανση, περιορίζοντας τη ρομαντική ενατένιση των άστρων και παρενοχλώντας τους βιολογικούς ρυθμούς ζώων και φυτών, ενώ αντίθετα το λιγοστό φως αποτελεί απειλή για την ασφάλεια οδηγών, πεζών και κατοίκων μιας περιοχής.

Η Philips Electronics παρουσίασε σε έκθεση στη Μόσχα μια νέα καινοτομική πρόταση, ένα «έξυπνο φως των δρόμων», που ονομάζεται «Ανθός Φωτός» και μοιάζει με ένα ανοιχτό μπουμπούκι, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα σύστημα φωτισμού LED. Η έξυπνη αυτή λάμπα αυτορυθμίζεται: όταν αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζουν άνθρωποι, αυξάνει την ένταση του φωτισμού και τη μειώνει όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω.

Η τεχνολογία εξοικονομεί ενέργεια, καθώς η λάμπα δεν είναι συνδεμένη στο δίκτυο ηλεκτρισμού, αλλά συλλέγει ηλεκτρική και αιολική ενέργεια τη μέρα, που μετατρέπει σε φως το βράδυ. Τη μέρα η λάμπα, σαν λουλούδι, ανοίγει τα πέταλά της για να συλλέξει την ηλιακή ενέργεια και καθώς ο ήλιος μετακινείται προς τη δύση του, η λάμπα σταδιακά επαναπροσανατολίζει τα πέταλά της προς τον ήλιο, όπως το φυτό του ηλίανθου, ώστε να τον αντικρίζουν συνεχώς κατευθείαν και έτσι να αυξάνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τις συννεφιασμένες μέρες, όταν ο άνεμος δυναμώνει, η λάμπα αυτόματα μεταφέρει τα πέταλά της σε όρθια ανοικτή θέση και τους επιτρέπει να περιστρέφονται με την αιολική ενέργεια, μεταδίδοντας την κίνηση στη συνέχεια σε ένα στροφείο που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η λάμπα συνεχώς μεταπηδά από τη συλλογή ηλιακής στη συλλογή αιολικής ενέργειας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Όταν ο ήλιος δύει, η λάμπα αυτόματα στρίβει προς τα κάτω και ανάβει φωτίζοντας την επιφάνεια από κάτω της, ώστε να περιορίζει τη φωτορρύπανση. Όταν άνθρωποι πλησιάζουν, οι αισθητήρες της λάμπας ανιχνεύουν την κίνησή τους και το φως δυναμώνει, ενώ όταν απομακρύνονται, το φως γίνεται πιο αδύναμο.

Σύμφωνα με τη Φίλιπς, η νέα λάμπα της χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ενέργεια μια παραδοσιακής λάμπας δρόμου για να παράγει το ίδιο φωτιστικό αποτέλεσμα. Επειδή δεν προϋποθέτει σύνδεση σε δίκτυο ηλεκτρισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Στις πόλεις οι έξυπνες λάμπες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο και να παρέχουν σε αυτό πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια, όταν έχουν περίσσευμα.

Πηγή: http://www.inout.gr/

Τον αθώωσε το Εφετείο μετά από 2.407 χρόνια!

Οκτακόσιοι διακεκριμένοι Αμερικανοί νομομαθείς, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, αλλά και πολλοί θεατές, συγκεντρώθηκαν πριν λίγες μέρες στη μεγάλη αίθουσα παραστάσεων του Σαιξπηρικού Θεάτρου της Ουάσιγκτον για να δικάσουν το Σωκράτη.

Στη δίκη εξετάστηκαν εξ αρχής όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ. στην Αθήνα, με σκοπό να αποφανθούν οι σύγχρονοι "δικαστές" του αν "είναι" ή όχι αθώος!

Ανάμεσα σε εκείνους που έκριναν τον Σωκράτη ήταν ο αρεοπαγίτης Samuel Alito, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που προήδρευσε, και ανώτατοι Αμερικανοί δικαστικοί όπως ο Paul Michel, ο Rosemary Collyer, ο Brett Kavanaug και ο Richard Leon, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην αναπαράσταση της αρχαίας δίκης.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στήριξαν τα επιχειρήματα τους σε κλασσικά ντοκουμέντα και τόνισαν πως η καταδίκη του Σωκράτη ήταν εντελώς άδικη.

Πηγή: thessaloniki-news.blogspot

Αναβλήθηκε η δίκη Γιοσάκη για το παραδικαστικό

Μετ’ εμποδίων προχωρά τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέκοψε τη διαδικασία για τις 30 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί αίτημα για την αναβολή της δίκης από τους οι κ.κ. Σάκη Κεχαγιόγλου και Γιώργο Νικολακόπουλο, λόγω κωλύματος των συνηγόρων τους.

Ανάμεσα στους περίπου 150 μάρτυρες που έχουν κληθεί είναι και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης τρεις μητροπολίτες, ο τέως Αττικής, Παντελεήμων, ο Βρεσθένης, Θεόκλητος Κουμαριανός και ο Ηλείας, Γερμανός.

Απών ήταν ο Αθανάσιος Τόσκας, ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορητηρίου. Στο εδώλιο κάθισαν 10 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρωταγωνιστής Ιάκωβος Γιοσάκης και οι δικηγόροι Κεχαγιόγλου, Εμμανουηλίδης και Νικολακόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι παρίστανται μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

Πηγή: Ζούγκλα.gr

Ομολογούν το «στήσιμο» ΗΠΑ, Νίμιτς

Κλυδωνισμούς στη διαδικασία Νίμιτς και πολλά ερωτηματικά για τη διαπραγματευτική στάση της ίδιας της Ελλάδας προκαλεί η αποκάλυψη του χθεσινού «Εθνους της Κυριακής», η οποία επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς και Νίμιτς, ότι ο κορμός του περίφημου «πακέτου ιδεών» που εμφάνισε στις 8 Οκτωβρίου ο διεθνής μεσολαβητής είχε διαμορφωθεί από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια από τις 29 Ιουλίου.

Το απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, που αποκαλύφθηκε χθες, περιγράφει συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης του θέματος της ονομασίας, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια, παρά τις αντιρρήσεις που αρχικώς θα εκφρασθούν.

Η αμερικανική αυτή πρόταση διατυπώθηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε η τότε Αμερικανίδα πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς με τους κ. Γκρούεφσκι και Τσερβενκόφσκι.

Το αμερικανικό πακέτο προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με χρήση μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις με τις χώρες που δεν επιθυμούν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ εντύπωση προκαλεί η συνεννόηση με τη σκοπιανή ηγεσία ώστε να περάσει «σιωπηρά» η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Εβδομάδα κοινοβουλευτικής "μάχης"

Πυρετώδεις είναι οι πολιτικές διεργασίες στα κομματικά επιτελεία, ενόψει των δυο κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Την Τετάρτη θα συζητηθεί η πρόταση της Ν. Δ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία - όπως έχει ήδη ανακοινώσει- θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή στη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε το ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας για την πρόταση της προανακριτικής. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην συζήτηση της πρότασής του την Παρασκευή και ζητά να πάει η δικογραφία στη Βουλή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε ότι θα ψηφίσει θετικά και την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν σήμερα το απόγευμα.

Χωρίς να εμφανιστούν στον εισαγγελέα αλλά καταθέτοντας μέσω συνηγόρων τους υπομνήματα κατέθεσαν ως ύποπτοι στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Πηγή: ΕΡΤ

Συμπάσχουμε... βοηθήστε μας !

Τη στήριξη του κόσμου στην ομάδα και τη συμπαράσταση στους παίκτες, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στις πρώτες έξι αγωνιστικές, ζητάει με ανακοίνωσή της εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής. Καταδικάζει επίσης την παρέμβαση της αστυνομίας εις βάρος των οργανωμένων οπαδών της ομάδας

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ηρακλής:

"Η κακή αγωνιστική πορεία της ομάδας μας πονά βαθιά όλους τους Ηρακλειδείς. Όπως είναι λογικό πρώτα από όλα πονά όλους εμάς, τα μέλη της Διοίκησης, που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσφέρουμε σε αυτήν την ομάδα, με όλη μας την αγάπη και το ενδιαφέρον ώστε να εξυγιανθεί οικονομικά και να προοδεύσει αγωνιστικά.
Πονά τους χιλιάδες των Ηρακλειδέων, που βρέθηκαν και στον αγώνα με τον Εργοτέλη στο Καυτανζόγλειο και όσοι δεν βρέθηκαν, αισθάνθηκαν τη θλίψη και την απογοήτευση και αποχώρησαν γεμάτοι προβληματισμό και αγωνία για το αγωνιστικό μέλλον της ομάδας. Συμπάσχουμε μαζί τους, αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Όσο, όμως, αυτός ο υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος κόσμος του ΗΡΑΚΛΗ θα μας εμπιστεύεται και θα μας στηρίζει στην δύσκολη προσπάθεια και στο μεγάλο έργο που αναλάβαμε, εμείς θα παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα για έναν καλύτερο ΗΡΑΚΛΗ και, επίσης, θα παραμένουμε αδιαπραγμάτευτα αντίθετοι σε εκδηλώσεις, που στρέφονται κατά της ομάδας και τείνουν να μειώσουν και να προσβάλλουν την προσπάθεια αναγέννησης του ΗΡΑΚΛΗ μας, που καταβάλλεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Πρέπει, όλοι μας να στηρίξουμε την ομάδα, τώρα που μας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Το "κρυφτό" τελείωσε.
Ο οποιοσδήποτε κάνει κακό στην ομάδα μας, είτε είναι φίλαθλος, είτε η Αστυνομία, είτε η Πολιτεία (θα αναφερθούμε διεξοδικά ως προς αυτό τις προσεχείς μέρες) θα μας βρει απέναντι.

Καταδικάζουμε παράλληλα κάθε ενέργεια, που στρέφεται εις βάρος του ΗΡΑΚΛΗ και του κόσμου του ΗΡΑΚΛΗ, όπως και την παρέμβαση της Αστυνομίας, εις βάρος του δυναμικότερου κομματιού της οργανωμένης βάσης του Συλλόγου μας, του Συνδέσμου της "Αυτόνομης Θύρας 10", πίσω από τον οποίο κρύβονται άλλοι κύκλοι και σκοπιμότητες, που πρέπει να παταχθούν και θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε για αυτό.

Είμαστε αλληλέγγυοι και συμπάσχουμε με τον αγνό Ηρακλειδέα και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και τον ίδιο πόνο μαζί του. Αυτός είναι το στήριγμά μας και για αυτόν θα συνεχίσουμε με την πίστη και την ελπίδα σε μία συνέχεια που αξίζει στον ΗΡΑΚΛΗ μας.

Η Διοίκηση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

Υπό κατάληψη τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, έχουν προχωρήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/10) οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την «άρνηση της διοίκησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της επιχείρησης» και για την αύξηση των τιμολογίων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι εναερίτες κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτηρίου, το οποίο αναφέρει: «Αν η κυβέρνηση δεν άνοιγε το δρόμο για τη ληστεία της ΔΕΗ και η διοίκηση δεν το ανεχόταν, δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση στα τιμολόγια».

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο της επιχείρησης. Η διάρκεια της κατάληψης αναμένεται να καθοριστεί αργότερα τη Δευτέρα, ωστόσο δεν αναμένεται να λήξει πριν την Τρίτη,
ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζει παράνομη την κατάληψη και κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι προχώρησαν στην κίνηση αυτή χωρίς λόγο, εμποδίζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους στη εργασία.

Πηγή: cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive