Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος!!!


Στη φωτογραφία φαίνεται ότι ο Σέρβος κολυμβητής, Μιλοράντ Κάβιτς, τερμάτισε πριν από τον Μάικλ Φέλπς στον τελικό των 200 μ. πεταλούδας. Το χρυσό όμως πήγε στον Αμερικανό και η εν λόγω εικόνα αποτέλεσε σημείο τριβής και εκτεταμένης δημοσιότητας. (Photo:REUTERS)

πηγή : zouglapress.blogspot.com

Με τεχνητές ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στα καύσιμα
«Έγκλημα χωρίς τιμωρία» κατά της χώρας χαρακτηρίζεται το παιγνίδι με τα καύσιμα, που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr.

Χωρίς αποθέματα υγρών καυσίμων εισήλθε η χώρα στην απεργία των τελωνειακών με τους αυτοκινητιστές να επιδίδονται σε «σαφάρι αναζήτησης βενζίνης» από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας.

Η απεργία των τελωνειακών προκάλεσε πρόβλημα στο ρυθμό εκτελωνισμού υγρών καυσίμων, αλλά η ένταση του φαινομένου δεν πρέπει να αποδίδεται στις κινητοποιήσεις ενός κλάδου, όσο σημαντική και εάν είναι η θέση του στην αλυσίδα των υγρών καυσίμων.

Είναι αδύνατον να στερεύουν πρατήρια σε 48 ώρες από την έναρξη της απεργίας.

Είναι αδύνατον η χώρα να μένει χωρίς αποθέματα σε λίγες μόνο ώρες.

Αυτό και μόνο το γεγονός πρέπει να ελεγχθεί, έστω και εκ των υστέρων, από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους πολίτες, που στην καλύτερη περίπτωση πλήρωσαν από την τσέπη τους τα παιγνίδια και την ανικανότητα κάποιων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής τα βενζινάδικα, η τιμή της αμόλυβδης εμφανίστηκε αυξημένη κατά 4 λεπτά το λίτρο. Ουσιαστικά, τα πρατήρια ήταν κλειστά και η τιμή ανέβαινε.

Τα αποθέματα των εταιριών θα έπρεπε να φτάνουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα, αλλά τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια δημιούργησαν αυτήν την τεχνητή έλλειψη, ώστε να ανεβάζουν τις τιμές ανενόχλητες. Τι έκαναν δηλαδή; Εκτελώνισαν κάποιες μεγάλες ποσότητες στα μέσα της περασμένης εβδομάδας για τις ανάγκες του Σαββατοκύριακου και μετά ανέκοψαν το ρυθμό, παρά το γεγονός ότι ερχόταν απεργία. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσε και το νέο ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας, καταγράφηκε ευρεία έλλειψη καυσίμων.

Το κόλπο όμως είναι απλό.

Σχετίζεται μάλιστα άμεσα με το κερδοσκοπικό παιγνίδι στην αγορά καυσίμων. Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν «κατεβάσει» τις ποσότητες εκτελωνισμού στα όρια της ζήτησης, ώστε οι αμέσως επόμενες ποσότητες να ακολουθούν ακόμη και τη «νευρικότητα» των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να ελέγξει την αισχροκέρδεια με τιμοληψίες στα βενζινάδικα, το παιγνίδι στήνεται στις εξόδους των διυλιστηρίων. Αποτέλεσμα αυτού τα μέτρα για τον έλεγχο του κόστους των καυσίμων να είναι αναποτελεσματικά. Όχι, μόνο, γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά, αλλά κυρίως γιατί το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φροντίζει να εφαρμόσει το νόμο για τα αποθέματα υγρών καυσίμων. Αφήνει, δηλαδή, τις εταιρίες να παρανομούν και βεβαίως να θησαυρίζουν. Έτσι, μια κινητοποίηση εργαζομένων, που είχε προαναγγελθεί, κατέληξε να αιφνιδιάζει την αγορά και η χώρα να μένει σχεδόν αμέσως από… καύσιμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας συγκεκριμένης εταιρίας, που κινούμενη στα πλαίσια της νομιμότητας διέθετε ακόμα και το βράδυ της Πέμπτης καύσιμα από τα πρατήριά της, έστω και σε μειωμένες ποσότητες, σηκώνοντας ουσιαστικά το βάρος της αυξημένης ζήτησης.

Εάν λοιπόν οι εταιρίες τηρούσαν το νόμο για τα αποθέματα υγρών καυσίμων, θα μπορούσαν να εφοδιάζουν τα πρατήρια αρκετές ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας των τελωνειακών, εξαντλώντας βεβαίως τα αποθέματά της.

Στο «μεγάλο κόλπο» με τις ποσότητες των καυσίμων, συμμετέχουν για άλλους λόγους και οι πρατηριούχοι. Είναι λίγοι αυτοί που τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες «φουλάρουν» τις δεξαμενές τους.

Ο λόγος είναι απλός.

Δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να δεσμεύουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους σε μια περίοδο, που η ρευστότητα είναι ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τα πολλά μικρά (σε ποσότητες) τιμολόγια αγοράς καλύπτουν τα βενζινάδικα στους ελέγχους για κερδοσκοπία, που θεωρεί ότι κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Έτσι, οι εταιρίες πετρελαιοειδών αυξομειώνουν τις τιμές χονδρικής, οι πρατηριούχοι ακολουθούν, το υπουργείο παρακολουθεί και ο καταναλωτής… πληρώνει.

πηγή : www.zougla.gr

Μπροστά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε νέες δημοσκοπήσεις


Δύο νέες δημοσκοπήσεις, παγιώνουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για τις τελευταίες έρευνες, που διεξήχθησαν κατά την περίοδο των μεγάλων σκανδάλων και της εσωκομματικής διαμάχης στη ΝΔ.

Η πρώτη καταγράφει τη διαφορά στο 2%, ενώ η δεύτερη σε ό' τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο αρχηγών, δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μειώνει την "ψαλίδα" με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι επερχόμενες όμως δημοσκοπήσεις, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, θα αποτυπώνουν και τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος ως προς την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρώτη θέση με 34,5%, με τη ΝΔ να ακολουθεί δύο μονάδες πίσω στο 32,5%. Υψηλά ποσοστά καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με 14% και το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 8% των προτιμήσεων. Για πρώτη φορά -με βάση δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας- μπαίνουν στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι που συγκεντρώνουν το 4,5% όσο και ο ΛΑΟΣ.

Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη

Αν και σε πολύ χαμηλούς τόνους, το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του, γιατί είναι η 5η στη σειρά δημοσκόπηση που παγιώνει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το δεύτερο στοιχείο, που ικανοποιεί το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αφορά τους ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι και στις δύο σημερινές δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους τομείς που μέχρι σήμερα δεν υπερτερούσε, μειώνει με γοργούς ρυθμούς τη διαφορά με τον Κώστα Καραμανλή.

Το σπουδαιότερο όμως που επισημαίνουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι το κόμμα της ΝΔ και το κόμμα του ΛΑΟΣ συναθροιζόμενα, βρίσκονται κάτω από το 40%, την ώρα που το 61% της ελληνικής κοινωνίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού ή αριστερού χώρου.

Το γεγονός αυτό, κατά τους παραπάνω κύκλους, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην δεκαετία του 1990. Βεβαίως επισημαίνουν επίσης, ότι ένας νέος παράγοντας- παίκτης φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό: οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι προφανώς είναι σε θέση να δημιουργήσουν πονοκέφαλο τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλληλότερο» το ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσκόπηση της VPRC και στην ερώτηση, ποιού κόμματος κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 27% του δείγματος επιλέγει ΠΑΣΟΚ και το 21% ΝΔ, έναντι 10% και 22% αντίστοιχα, που είχε δείξει δημοσκόπηση στα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή η ΝΔ σημειώνει πτώση μίας μονάδας, ενώ το ΠΑΣΟΚ άνοδο 17 μονάδων. Σημειώνεται όμως ότι το 46% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ μόνο ένα 2% πιστεύει ότι τα δύο κόμματα πρέπει να κυβερνήσουν μαζί.

Στην ίδια έρευνα, που ολοκληρώθηκε πριν από 3 ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται του Κώστα Καραμανλή. Οι πολίτες σε ποσοστό 41% θα επέλεγαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για Πρωθυπουργό, ενώ το 36% τον κ. Καραμανλή.
Ένα 20% ωστόσο δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο.

Γ. Παπανδρέου: μειώνει την διαφορά με Κ. Καραμανλή

Σε άλλη δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απαντούν ότι ο Κώστας Καραμανλής σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου τους προκαλεί περισσότερο θυμό και ανησυχία, με ποσοστό 84%, ενώ στην αντίστροφη ερώτηση το ποσοστό είναι 60%.

Ταυτόχρονα, οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι το συναίσθημα της αισιοδοξίας και της υπερηφάνειας υπερτερεί απέναντι στον κ. Καραμανλή, σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο κ. Καραμανλής διατηρεί σαφές προβάδισμα στο χαρακτηριστικό της «ηγετικότητας» με 45% έναντι 18% του κ. Παπανδρέου, ενώ στην ερώτηση ποίος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί με 34%, έναντι 21% του Πρωθυπουργού.

Η δημοσκόπηση της VPRC διεξήχθη σε δείγμα 1.012 ατόμων και της Public Issue σε πανελλαδικό δείγμα 1190 ατόμων.

πηγή : www.zougla.gr

Πήραν φωτιά τα …μπατζάκια τους!


Εβδομάδα έντονης κινητικότητας όσο αφορά τα Εθνικά μας θέματα ήταν αυτή που διανύουμε. Μη περιμένετε βέβαια από τα στρατευμένα γνωστά ΜΜΕ να αναφερθούν σε τέτοια …. «ψιλοθέματα».

Προτιμούν να επιδίδονται στο …..gallop therapy , που ως χρηματιστηριακός δείκτης στις αξέχαστες στιγμές ευδαιμονίας του καλοκαιριού 1999 , συνεχώς …τραβά την ανηφόρα από την συνεχή …. Χειραγώγηση !

Και επειδή ως Έλληνες έχουμε ασθενή μνήμη , να υπενθυμίσω ότι μετά 4-5 μήνες , τα Χριστούγεννα του 1999 και αφού η φούσκα είχε σκάσει και ο δείκτης έψαχνε χώρο να σταθεροποιηθεί στα …τάρταρα , ….κάποιοι βγήκαν στην αναζήτηση ….δανεικής γαλοπούλας!

Τέλος πάντων ας επανέλθουμε μετά την μικρή εισαγωγή (που όμως συνδέεται άρρηκτα με το κυρίως θέμα), στα Εθνικά μας θέματα.

Εβδομάδα ΟΗΕ και «επιθανάτιος ρόγχος» της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τζ. Μπους στο Σκοπιανό.

Βλέποντας ότι τα κτυπήματα … «εντός , εκτός και επί τα αυτά» προς την Ελληνική κυβέρνηση, δεν απέδωσαν στον βαθμό που θα ήθελαν και τον κ. Καραμανλή , κάνοντας ΥΠΟΜΟΝΗ να ….. «αγοράζει χρόνο», έκαναν απέλπιδα προσπάθεια διπλού επιπέδου , η οποία καθώς φαίνεται θα πέσει και αυτή σε … «κενά αέρος».

«Τη σκυτάλη» ανέλαβε η κ. Ράις και ο Ντάνιελ Φρίντ . Ο δεύτερος σε ένα καινούργιο ρόλο στην προσπάθεια του να πείσει τους Σκοπιανούς περί …της ευκαιρίας που… χάνουν …..Κοιτάτε πως αλλάζουν τα πράγματα !!!

Έτσι ανέλαβε να τους τα εξηγήσει με απλά λόγια μέσα από συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Kanal 5».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός αυτή την περίοδο γιατί : …. «ο επόμενος πρόεδρος δεν θα γνωρίζει τόσο πολλά για το όνομα όσα γνωρίζει ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος πραγματικά κατανοεί τη διαδικασία, παρακολουθεί τα πράγματα και …. με ρωτά πώς προχωρώ.

Είναι γεγονός ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι, δεν πρόκειται (αμέσως) να καταπιαστεί με αυτό το ζήτημα κι αυτό το γνωρίζετε. Γι' αυτό, νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή περίοδος να προσπαθήσετε να καταλήξετε σε συμφωνία.»

Στροφή 180ο για τον Ντάνιελ που σε απλή και «Πασαλιμανιώτικη» μετάφραση …τους λέει. «Ο καιρός φτάνει .Ο ..άλλος …συνεχώς αγοράζει χρόνο . Τα Χριστούγεννα που θα έχουμε φύγει (επίσημα στις 21 Ιανουαρίου) θα έχει πετάξει το πουλάκι και θα ψάχνεται και εσείς για …δανεική γαλοπούλα (να που δένει και η παρεμφερής γαλοπούλα του …. gallop therapy της εισαγωγής).

Συνειδητοποίησαν βλέπετε με μεγάλη απογοήτευση ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να καταστεί … «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας και των ΗΠΑ (και μάλιστα ….οικειοθελώς, από τον κ. Καραμανλή) , η πόρτα για «Νατοποίηση» του προβλήματος …. επιτηρείται διαρκώς, και η μόνη διαφυγή τους είναι η υποχώρηση της πλευράς των Σκοπίων , επιδιώκοντας απλά να μεταθέσουν σε χρονική στιγμή του μέλλοντος την χρησιμοποίηση της φαρέτρας με τα βέλη της εθνότητας.

Εν τω μεταξύ δέχονται και συνεχή πυρά εκ των έσω και συγκεκριμένα από την γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τον Δημοκρατικό συνάδελφό της Ρόμπερτ Μενέντεζ που ζητούν από την κυβέρνηση του Τζ. Μπους να αποσύρει την αναγνώριση των Σκοπίων, εάν δεν επιδείξουν ειλικρινή διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν ιστορικά επιχειρήματα (τα οποία τους απέστειλα και εγώ από τον Μάιο) και παρέθεσαν τις προειδοποιήσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους, ο οποίος το 1944 έγραψε ότι η δημιουργία «μακεδονικής περιφέρειας» εντός της Γιουγκοσλαβίας ουσιαστικά αποτελούσε απειλή κατά της Ελλάδας.

Κατά τους Μενέντεζ και Σνόου, η κ. Ράις θα πρέπει να πείσει τα Σκόπια να δεχθούν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ,που παράλληλα να χρησιμοποιείται και στις διμερείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη χώρα .

πηγή : www.inout.gr

Το PirateBay κερδίζει δικαστική υπόθεση στην Ιταλία


Τον Αύγουστο, σχεδόν από το πουθενά, το PirateBay απαγορεύτηκε στην Ιταλία, έπειτα από ενέργειες ενός δημοσίου κατήγορου. Η απαγόρευση δεν φάνηκε να είναι αποτελεσματική μιας και η επισκεψιμότητα του site από την Ιταλία, αυξήθηκε. Το PirateBay αποφάσισε να ανατρέψει την απαγόρευση και το πέτυχε. Το δικαστήριο του Bergamo αναίρεσε την απαγόρευση και οι ISP πλέον μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση των πελατών τους στο συγκεκριμένο site.

Οι δικηγόροι του PirateBay Giovanni Batista Gallus και Francesco Micozzi συμφωνούν ότι το PirateBay δεν παραβαίνει κανένα νόμο από την στιγμή που δεν διανέμει το ίδιο, υλικό υπό την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να θεωρηθεί ορόσημο καθώς θα υπάρχει πλέον δεδικασμένο για αντίστοιχες περιπτώσεις και ειδικά για τον Colombo-BT, τον μεγαλύτερο ιταλικό tracker που έκλεισε εξαιτίας του ιδίου δημοσίου κατήγορου.

πηγή : www.digitalnews.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive