Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Εκτός λειτουργίας ο μεγάλος επιταχυντής CERN.
Για δύο μήνες θα παραμείνει εκτός λειτουργίας ο τεράστιος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού από τη Γενεύη.

"Σημειώθηκε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Ένα στοιχείο του μηχανήματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί", είπε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Γκίλις.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) σταμάτησε για πρώτη φορά λίγες ημέρες αφότου τέθηκε σε λειτουργία, στις 10 Σεπτεμβρίου, λόγω ενός ηλεκτρολογικού προβλήματος που επηρέαζε το σύστημα ψύξης του κυκλώματος. Ξαναλειτούργησε την Παρασκευή αλλά σταμάτησε και πάλι.

Πηγή: www.ert.gr

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: Δεν γυρίζουμε στο "σιδηρούν παραπέτασμα”
Μετά την έντονη κριτική της Ράις για απομονωτισμό της Μόσχας, ήταν σειρά του ρώσου προέδρου να υψώσει τους τόνους αντιπαράθεσης. Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τη Δύση ότι σπρώχνει τη Ρωσία προς ένα νέο “σιδηρούν παραπέτασμα” και κατονόμασε ως υπεύθυνο το ΝΑΤΟ για την τελευταία κρίση στη Γεωργία. Επισήμανε επιπλέον την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ασφάλειας.

"Στην πραγματικότητα συρόμαστε σε ένα δρόμο που δεν βασίζεται σε μια πλήρη και πολιτισμένη εταιρική σχέση με άλλες χώρες, αλλά πάνω σε μια αυτόνομη εξέλιξη, πίσω από χοντρούς τοίχους, πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα", τόνισε χθες ο Μεντβέντεφ, μία ημέρα μετά τη σκληρή κριτική της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. "Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος”, συμπλήρωσε, “Για μας δεν έχει νόημα να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Έχουμε κάνει την επιλογή μας", τόνισε ο ρώσος πρόεδρος και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΝΑΤΟ, ότι αυτό προκάλεσε την πολεμική σύρραξη του περασμένου μήνα στη Γεωργία, αποδεικνύοντας ότι η δυτική συμμαχία είναι ανίκανη να προσφέρει ασφάλεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για ένα νέο μηχανισμό ασφάλειας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συνθήκη για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές. Η ανάγκη για "σύναψη σημαντικών συμφωνιών με τους Ευρωπαίους καθίσταται επίκαιρη μετά τα γεγονότα του Καυκάσου", επισήμανε. Παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός ως προς τις προχθεσινές σκληρές αναφορές της Ράις ότι η Ρωσία απειλείται με απομόνωση λόγω της "αυταρχικής" και "επιθετικής" συμπεριφοράς της, ωστόσο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της.
“Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι σημαίνει αυτό", αναρωτήθηκε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στο αμερικανικό πρόγραμμα προώθησης της ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας. "Αν συνεχίσουν, θα επιλέγουν και τους προέδρους μας", είπε.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάντηση στη Ράις έδωσε και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πλήρη σύμπνοια με τις θέσεις Μεντβέντεφ, αλλά κραδαίνοντας το χαρτί της οικονομίας. Ο Πούτιν εξήρε τη στοχοπροσήλωση της Μόσχας "να ενταχθεί στην παγκόσμια οικονομία", επικρίνοντας παράλληλα "τις προσπάθειες για να επιστρέψει στην εποχή του ψυχρού πολέμου". "Στηριζόμαστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ελευθερία της επιχειρηματικότητας, στο άνοιγμα και την ορθολογική ένταξη στην παγκόσμια οικονομία και θεωρούμε κάθε απόπειρα για την επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου ως απευθείας απειλή για το εκσυγχρονιστικό μας πρόγραμμα, ως πρόθεση να οδηγηθούμε στην αποτυχία", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των εργασιών φόρουμ επενδυτών στο Σότσι.
Στο Σότσι μεταξύ άλλων βρέθηκε χθες και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την πορεία του αγωγού νότιας ροής φυσικού αερίου (South Stream). “Οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του αγωγού της νότιας ροής φυσικού αερίου (South Stream) βελτιώνονται”, δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στανίσεφ.
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο δήλωσε χθες ότι η Ρωσία “αποκλείει κάθε πιθανότητα” πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά και “κάθε στρατιωτική δράση” στον Καύκασο μετά τις εγγυήσεις ασφαλείας που έφερε η Ε.Ε. Η Ε.Ε. πρόκειται να στείλει 200 παρατηρητές στη Γεωργία έως την 1η Οκτωβρίου, για να επιτηρούν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνάφθηκε μετά την πολεμική σύρραξη του Αυγούστου.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πως “θα απευθύνει στη διεθνή κοινότητα έκκληση για βοήθεια”.

Πηγή: www.makthes.gr

ΑΓΟΡΕΣ Ανάσα από το σχέδιο Πόλσον-Μπερνάνκε.
Σε ξέφρενο πάρτι, μετά τις “κηδείες” των προηγούμενων ημερών, επιδόθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές από το Λονδίνο μέχρι τη Σαγκάη, έπειτα από την ανακοίνωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο, για να εξυγιάνει τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν έναν κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος θα καθαρίσει τους ισολογισμούς στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου, αναλαμβάνοντας όλα τα προβληματικά πάγια των τραπεζών. Η είδηση αυτή, σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του short selling (τεχνική ανοιχτών πωλήσεων) σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, που αποφάσισαν οι επιτροπές κεφαλαιαγορών σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αρκούσε για να εκτινάξει τους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο.
Στην Ασία, ο Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο Χογκ Κογκ ο Hang-Sheng ενισχύθηκε κατά 9,61% και στη Σαγκάη ο Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη 9,46%. Την ίδια στιγμή οι άνοδοι των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών κυμάνθηκαν μεταξύ του 5% και 9%, με το Λονδίνο να πρωτοστατεί, ενώ με σημαντικά κέρδη άνοιξε και η Wall Street. Πάντως οι αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν πως είναι πολύ νωρίς, για να μιλήσει κάποιος για αναστροφή του κλίματος.
Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι θα εργαστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να καταλήξουν στη μορφή της νέας υπηρεσίας, η οποία όχι μόνο θα αναλαμβάνει επισφαλή δάνεια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν προβλήματα, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί ενυπόθηκα δάνεια με στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει 50 δισ. δολ. ως εγγυήσεις για αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η AIG GREECE
Απολύτως διασφαλισμένοι με την πιστοποιημένη υπερκάλυψη των ασφαλιστικών αποθεμάτων που προβλέπει η ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία είναι οι ασφαλισμένοι αλλά και οι δικαιούχοι αποζημιώσεων της Alico AIG Life και National Union/AIG Greece, όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους, με την αφορμή των τελευταίων εξελίξεων στη μητρική AIG.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποθέματα αυτά είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και σταθερής απόδοσης με έμφαση σε ομολογίες ελληνικού δημοσίου. “Τα υγιή οικονομικά στοιχεία και η παραδοσιακά θετική εικόνα των εταιρειών του ομίλου συνεχίζουν, βελτιούμενα, να αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου”, τονίζεται σχετικά.
Στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να ενισχύσει την AIG με διετές δάνειο 85 δισ. δολ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των ελληνικών θυγατρικών του αμερικανικού ομίλου, ο κρατικός δανεισμός αποτελεί έκφραση ουσιαστικής εμπιστοσύνης και εξασφαλίζει στον όμιλο το χρονικό ορίζοντα για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων όσον αφορά τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του.
Σχολιάζοντας, εξάλλου, δημοσιεύματα περί έκθεσής της σε προϊόντα της Lehman Brothers η ATEbank δημοσιοποίησε χθες ότι η καθαρή αποτίμηση της θέσης της σε senior bonds της αμερικανικής τράπεζας έχει αποτυπωθεί στις ελεγμένες και δημοσιοποιημένες καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ουσιώδεις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman. Επισήμανε ακόμη πως τον Απρίλιο προέβη σε ρευστοποίηση επενδυτικών προϊόντων της Lehman, καταγράφοντας σημαντικές αποδόσεις.

Πηγή: www.makthes.gr

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Αύξηση 16,8% στον κύκλο εργασιών.
Αύξηση 16,8% παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2007 έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006.Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές:
- Ο δείκτης κύκλου εργασιών ενέργειας παρουσίασε αύξηση κατά 36,5%.
- Ο δείκτης των ενδιάμεσων αγαθών εμφάνισε άνοδο 16,1%.
- Ο δείκτης των κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 3,7%.
- Ο δείκτης κύκλου εργασιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 3,9%.
- Ο δείκτης κύκλου εργασιών μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 3,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2007-Ιουλίου 2008 σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2006-Ιουλίου 2007 παρουσίασε αύξηση 11,8% έναντι αύξησης 3,3% στα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Στο μεταξύ αύξηση 11,4% εμφάνισε ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο 2008 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2007 έναντι μείωσης 0,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2007-Ιουλίου 2008 σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2006-Ιουλίου 2007 παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 5,1% κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Πηγή: www.makthes.gr

ΤΟΥΜΠΑ: Επίθεση μπράβων στον πρόεδρο της ΕΥΑΘ.
Επίθεση από δύο άγνωστους “φουσκωτούς” δέχτηκε κάτω από το σπίτι του στην Τούμπα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιώργος Σκόδρας. “Μας έχεις χαλάσει τις δουλειές”, του είπαν οι δράστες, τον χτύπησαν στο κεφάλι με χειρολαβή πιστολιού που κρατούσαν και τον λήστεψαν, όπως περιέγραψε ο ίδιος στην κατάθεσή του στην αστυνομία.


Το περιστατικό καταγγέλθηκε χθες τα ξημερώματα ότι έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου μένει ο κ. Σκόδρας. Οι δύο δράστες πλησίασαν τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ και αφού τον χτύπησαν, άρπαξαν 1.000 ευρώ που είχε μαζί του, τρία κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
Απʼ όσα του είπαν οι δράστες, ο κ. Σκόρδας συμπεραίνει πως πίσω από την επίθεση κρύβονται “κυκλώματα εργολάβων”, οι οποίοι σε διαγωνισμούς της εταιρείας κρίθηκαν έκπτωτοι από συγκεκριμένα έργα. Αυτή ήταν η άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε ο κ. Σκόδρας στη συνάντηση που είχε χθες με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βασίλη Φλωρίδη. Από τον εισαγγελέα, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ζήτησε προστασία, επειδή απειλείται η ζωή του, και ο κ. Φλωρίδης έστειλε σχετική παραγγελία στην ασφάλεια.
Επανέλαβε ακόμη πως το τελευταίο διάστημα του στέλνουν απειλητικές επιστολές και δέχεται τηλεφωνήματα, ενώ άγνωστοι έστειλαν γράμμα μέχρι και στη σύζυγό του, αναφέροντας πως “θα στείλουμε τον άντρα σου στο νοσοκομείο”.
Τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΕΥΑΘ ότι οι δράστες της επίθεσης δεν είχαν μόνο σκοπό να τον ληστέψουν, επιβεβαίωναν χθες και αξιωματικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διερευνούν την υπόθεση. “Το κίνητρο δεν ήταν η ληστεία”, έλεγαν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της βαρύτητας της υπόθεσης είναι ότι ο χειρισμός της δικογραφίας για τον εντοπισμό των δύο δραστών ανατέθηκε στις κεντρικές υπηρεσίες της ασφάλειας, παρότι αρχικά το είχαν χειριστεί οι αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Τούμπας.

“ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ”
“Η χθεσινή επίθεση αποτελεί συνέχεια των επί διετίας απειλητικών, υβριστικών και ανώνυμων επιστολών, τηλεφωνημάτων, φαξ και μηνυμάτων προς την οικογένειά μου και τη σύζυγό μου. Φαίνεται ότι εκείνοι που της είχαν στείλει ανώνυμη επιστολή, στην οποία έλεγε ʽ…θα βρεθεί για κάνα δυο μήνες στο νοσοκομείο από επαγγελματίες που κάνουν τη δουλειά τους και καλά και φθηνάʼ αποφάσισαν να κάνουν πράξη τις απειλές τους”, δήλωσε στη “Μ” ο κ. Σκόδρας.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδρασή του, απάντησε “θα πράξω τα νόμιμα”.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε στο τιμόνι της ΕΥΑΘ θέλησε να αφήσει την σφραγίδα του και να τη βγάλει από τα στενά όρια της δημόσιας επιχείρησης. Ο λόγος για τον Γιώργο Σκόδρα που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του με τις νεωτεριστικές αποφάσεις που έλαβε στεναχώρησε… πολλούς και ήρθε συχνά αντιμέτωπος με τους επικριτές τους.
Η εταιρεία πλέον μπαίνει δυναμικά στην ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες, υπέγραψε πρόσφατα με πάροχο, ενώ προχώρησε στην υπογραφή στρατηγικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων με τη Μαλαματίνα στον τομέα παραγωγής επιτραπέζιου εμφιαλωμένου νερού.
Η επιμονή του κ. Σκόδρα για έναν νέο τρόπο διαχείρισης της εταιρείας με ανοικτούς και διαφανείς διαγωνισμούς έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία τα τελευταία χρόνια να καταγράφει συνεχώς κερδοφορία και μάλιστα αυξημένη. Αυτό τον έφερε αντιμέτωπο με επιχειρηματίες αλλά και με συνδικαλιστές.
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι σε συνέντευξή του στη “ΜτΚ” στις 31 Αυγούστου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι “η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η διοίκησή της δεν αντιδικούν με κανέναν, ακόμη και με τους κατʼ επάγγελμα συκοφάντες και υβριστές τους. Η εταιρεία και η διοίκησή της είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, ακόμη και για τους υβριστές της. Ακόμη και για εκείνους που στέλνουν απειλητικές και υβριστικές επιστολές στα σπίτια μας”.
Αγκάθια στις σχέσεις διοίκησης, συνδικαλιστών και τεχνικών κοινοπραξιών στάθηκαν μεταξύ άλλων ο βιολογικός σταθμός και το διυλιστήριο της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα στα χέρια της ΕΥΑΘ πέρασε η λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσε τεχνική κοινοπραξία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τριγμοί μεταξύ διοίκησης - κοινοπραξίας και εργαζομένων στην εταιρεία.
Το χρονικό της κόντρας της διοίκησης με τους συνδικαλιστές είναι μακρύ, με αποτέλεσμα συχνά η ΕΥΑΘ να μοιάζει με καζάνι που βράζει.
Μεταξύ των αιτιών οι δημοπρατήσεις έργων αποχέτευσης και ύδρευσης. Οι συνδικαλιστές μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την απομάκρυνση της διοίκησης, όταν ο κ. Σκόδρας ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος ο Σταμάτης Καραμανλής. Η διοίκηση της βορειοελλαδικής εισηγμένης είχε προχωρήσει σε αγωγές κατά των εργαζομένων, κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση.

Εργαζόμενοι Vs διοίκηση. Η έριδα εργαζομένων και διοίκησης φαίνεται ότι ξεκίνησε από την εποχή που ενεργοποιήθηκαν οι διεθνείς διαγωνισμοί για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκόδρα, "υπήρχαν κάποια έργα που είχαν καθοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και εμείς μειώσαμε τα τιμολόγια αυτά. Ενοποιήσαμε τις εργολαβίες, με αποτέλεσμα οι εκπτώσεις να έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά της τάξεως του 40% και 50%. Όταν στο παρελθόν δίνονταν εργολαβίες με εκπτώσεις της τάξεως του 7% και 10% και σήμερα είναι το 40% ή 50%, είναι σαφές ποιοι θίγονται".

Πηγή: www.makthes.gr

Καβγάς για την Ολυμπιακή στη Βουλή και στους δρόμους.Ανώμαλη η πρώτη προσγείωση της Ολυμπιακής στη Βουλή μετά την ανακοίνωση του σχεδίου εξυγίανσής της από την κυβέρνηση. Σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών κατέληξε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Αθήνα.


Στη Βουλή η αντιπαράθεση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Χατζηδάκη και της αντιπολίτευσης χτύπησε κόκκινο στη συζήτηση της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, προδικάζοντας έτσι και το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί, σε μικρό διάστημα από σήμερα, η επεξεργασία του οικείου νομοσχεδίου, όταν έρθει στο κοινοβούλιο.
Με τη χαρακτηριστική φράση “πόσα θέλετε, για να μας τρελάνετε… μας παρουσιάζετε την Ολυμπιακή σαν φλουρί κωσταντινάτο” ο Κ. Χατζηδάκης απέρριψε τους “μύθους” με τους οποίους, όπως είπε, η αντιπολίτευση επικρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης, “το οποίο διαθέτει την έγκριση της Κομισιόν και μπορεί να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές για τον εθνικό μας αερομεταφορέα”.
Η Ολυμπιακή, ισχυρίστηκε, “πρέπει να αντιληφθούμε πως έχει δομικό πρόβλημα, που δεν μπορεί να το ξεπεράσει, όσο κι αν αυξηθούν τα εισιτήρια, ό,τι κι αν κάνει ο οποιοσδήποτε υπουργός”. Αναφέρθηκε στα σωρευτικά χρέη της εταιρείας, λέγοντας πως “η εξυγιασμένη Ολυμπιακή, που λέει ότι παρέδωσε το 2003 το ΠΑΣΟΚ, μέσα στις πρώτες 19 ημέρες είχε 23.000.000 χρέη, ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ζημία 1 εκατ. ευρώ ημερησίως”. Παρουσίασε σειρά αποφάσεων, δηλώσεων των τότε υπουργών του ΠΑΣΟΚ αλλά και επιστολών μεταξύ της τότε κοινοτικού επιτρόπου και του υπουργείου που αναγνώριζαν τα προβλήματα στον εθνικό αερομεταφορέα, καθώς και τις “προβληματικές λύσεις που δόθηκαν στις τρεις προσπάθειες εξυγίανσης αλλά και στις ισάριθμες προσπάθειες αποκρατικοποίησης της εταιρείας που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Παρουσιάζοντας την πρότασή του για την Ολυμπιακή, είπε ότι “δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη”, “εμείς πάμε από τον ίσιο δρόμο”. Διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας εξασφαλίζονται απόλυτα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί επενδυτής λέγοντας: “Μη σπεύδετε να είστε προπέτες και μη βάζετε χαμηλά τον πήχη, γιατί η κυβέρνηση θα τον περάσει και πολύ εύκολα μάλιστα”.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Χάρης Τσιόκας χαρακτήρισε τη συζήτηση “μνημόσυνο και λιγότερο βάση διαλόγου και διαβούλευσης”. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι “βάζει ταφόπλακα στην Ολυμπιακή” και κατηγόρησε τον υπουργό “ως ταχυδρόμο των Βρυξελλών και των ανταγωνιστών της εταιρείας”.
Ο Νίκος Σηφουνάκης είπε ότι “πωλείται σήμερα η Ελλάς, όπως το ʼ90-ʼ93”. Ο Βασίλης Γερανίδης ανέφερε πως “τα γκόλντεν μπόις της ΝΔ συνεχίζουν το καταστρεπτικό έργο τους”. Ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσίασε όσους μιλούν σήμερα για την Ολυμπιακή ως “ορισμένους λεβέντες που, αφού ασελγήσουν πολλαπλώς σε μία κοπέλα, μετά την καταγγέλλουν ως πόρνη”, ενώ ο Χρίστος Βερελής υπερασπίστηκε των ενεργειών του ως αρμόδιος υπουργός επί ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που έβαζαν συνεχή προσκόμματα στην Κομισιόν, την περίοδο που οι κυβερνήσεις μας έψαχναν λύση. Δεν ξέρω εάν πετάει η Βιστωνίδα. Η Ολυμπιακή πάντως, κ. Χατζηδάκη, με το σχέδιό σας αμφιβάλλω αν θα πετάξει”.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
“Ηχηρή” και διμέτωπη η παρέμβαση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου. Δήλωσε πως το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός “υποβάλλεται από λάθος κυβέρνηση, αποτελεί λάθος κίνηση και είναι σε λάθος χρόνο”. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξεύρεσης επιχειρηματία-επενδυτή είπε ότι “αλητείες θα παρουσιαστούν, για να αγοράσουν την Ολυμπιακή, όπως αλητείες ήταν αυτές που παρουσιάστηκαν στις προκηρύξεις ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”. “Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης”, είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, “είναι ότι ολοκληρώνει τη δική σας πολιτική, αυτή της Speedwing” και κορύφωσε την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: “Περιμέναμε μία αυτοκριτική, έναν προβληματισμό ότι μπορεί να κάνατε λάθος… Οι πάντες ταξίδευαν τζάμπα. Υπήρχαν κομματικές διοικήσεις οι οποίες επέλεγαν αεροπλάνα με βάση την προμήθεια και τη μίζα που θα έπαιρναν… Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πρόσωπο το οποίο κατηγορείται -δεν λέω ότι είναι ένοχος- για την υπόθεση Siemens, που σημαίνει τι; Πως καθόριζε τις προμήθειες του δημοσίου με βάση τη μίζα και ήταν υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ. Τα ξέρετε όλα αυτά. Γιατί θέλετε να πούμε ονόματα; Να μιλήσουμε για το μοντέλο Ακριβάκη;”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος είπε ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι υποταγμένη στη συνθήκη του Μάαστριχτ και των πολιτικών της Ένωσης. Είναι στην κατεύθυνση και στο στόχο όλων αυτών των αποφάσεων που ψηφίζουν μαζί συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ χαρακτήρισε την κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως “κοκορομαχία με νεροπίστολα, αφού έχετε την ίδια αντίληψη, προσκυνάτε την ίδια θεότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Περίσσεψαν στην αίθουσα ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης και σημείωσε: “Όταν κανείς ακούει να μιλάει τον Χρ. Βερελή είναι σαν να ακούει τον Κ. Χατζηδάκη. Όταν μιλάει ο Κ. Χατζηδάκης, είναι σαν να ακούει τον Χρ. Βερελή, τελικά έχουμε μπερδευτεί σε αυτήν την αίθουσα”.


... και μάχη εργαζομένων για το μέλλον τους

Σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών κατέληξε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Ολυμπιακής στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι της Ο.Α. το μεσημέρι επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία της νέας αεροπορικής εταιρείας Πάνθεον, της εταιρείας δηλαδή που μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής θα αναλάβει το πτητικό έργο των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Οι εργαζόμενοι νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της διοίκησης των Ο.Α., στη λεωφόρο Συγγρού. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Αμερικής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της νέας αεροπορικής εταιρείας. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, για να εισέλθουν στο κτίριο, και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας και ανανέωσαν το ραντεβού των κινητοποιήσεών τους για την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με την ΟΣΠΑ θα επιχειρήσουν να καταλάβουν συμβολικά τα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν νέα καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών με τη συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΣΕ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Στο μεταξύ χθες άρχισε η αποστολή των επιστολών του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, προς τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Ολυμπιακής, με τις οποίες τους ενημερώνει αναλυτικά για τις εξελίξεις στην εταιρεία και τους καλεί σε διάλογο, με χρονικό ορίζοντα 20 ημερών. Οι επιστολές είναι τριών κατηγοριών και απευθύνονται στους πιλότους, στους μόνιμους και στους εποχικούς υπαλλήλους αντίστοιχα, καθώς η κάθε κατηγορία εργαζομένων έχει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει την αναγκαιότητα της μετάβασης της Ολυμπιακής σε νέο σχήμα, αλλά και τη μέριμνα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή την προϋπηρεσία τους. Παράλληλα τούς αναφέρει τις επιλογές που έχουν για το εργασιακό τους μέλλον, δηλαδή εθελουσία έξοδο, μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου κτλ., σημειώνοντας ότι έχουν πολλές πιθανότητες να ενταχθούν στο νέο σχήμα, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ των ιδίων και των επενδυτών.

Πηγή: www.makthes.gr

ΣΚΟΠΙΑΝΟ Προβληματισμός για διολίσθηση σε απευθείας διαπραγματεύσεις.
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας - ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, αφού όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι, η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμμένει στις ανιστόρητες αιτιάσεις ότι η λύση πρέπει να προνοεί την αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας, κάτι που δυστυχώς φαίνεται να συμμερίζεται πλέον και ο Μάθιου Νίμιτς στην τελευταία δέσμη ιδεών που κατέθεσε στις δύο πλευρές.Η χθεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ερμηνεύεται από πολλούς ως μερική διολίσθηση της διαδικασίας σε απευθείας διαπραγματεύσεις ή σε αναβάθμιση των συνομιλιών σε επίπεδο ΥΠΕΞ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Σκοπίων από την έναρξη της διαδικασίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτήθηκε για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, μετά από αυτήν τη συνάντηση, δεν απάντησε. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συζητήσει εκ νέου το θέμα της ονομασίας, στη Νέα Υόρκη, με τον επικεφαλής της σκοπιανής αποστολής. Κατά τα λοιπά, η συνάντηση δεν προσέφερε τίποτε ουσιαστικό. Από τις δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ έγινε σαφές ότι ο καθένας επανέλαβε από την πλευρά του τις θέσεις της χώρας του. Ο κ. Μιλόσοκσι ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια εμμένουν σε όσα έχουν διακηρύξει για την ονομασία, την εθνότητα, τη γλώσσα και την αυτοδιάθεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έθεσε το θέμα της δήθεν μειονότητας στη χώρα μας. Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Μιλόσοσκι, με στόχο “την αύξηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τη διμερή επικοινωνία, γεγονός που θα συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στα Ηνωμένα Έθνη”. Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την ελληνική θέση για την εξεύρεση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Υποστήριξε ότι στη συνάντηση έγινε μια “ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση” και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των ΗΠΑ και για πιθανή παρέμβασή τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, απάντησε ότι “είναι ευπρόσδεκτος όποιος μπορεί να βοηθήσει και τόνισε ότι εμείς προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή λύση, που θα δώσει απάντηση και στα πολιτικά αιτήματα και στην ιστορία” και επισήμανε ότι αυτά που έχουν πει ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών για τη λύση ισχύουν.

ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ - ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Στα Σκόπια ξέσπασε νέα κρίση στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού. Αιτία η επιδεικτική άρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να συναντήσει τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πριν από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες ιδέες Νίμιτς και να διαμορφώσουν κοινή στάση. Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν έκρυψε τη δυσφορία του, ενώ στενοί του συνεργάτες κατηγορούσαν τον Ν. Γκρούεφσκι ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επανειλημμένες προσκλήσεις που του απηύθυνε ο πρόεδρος. Από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμήνυαν προς τα μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπήρχε λόγος για συνάντηση, διότι οι θέσεις της χώρας είναι ευρέως γνωστές. Τόνιζαν μάλιστα ότι η συντονιστική συνάντηση για τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς θα πραγματοποιηθεί μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όταν θα καταστούν γνωστά τα μηνύματα που θα φέρουν στα Σκόπια οι κύριοι Τσερβένκοφσκι και Μιλόσοσκι.


ΚΟΥΣΝΕΡ ΠΡΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Σας στηρίζουμε, βρείτε λύση σύντομα στο όνομα. Υπέρ της σύντομης διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τάχθηκε χθες ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις. “Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε κάνει πάντα. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επʼ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσνέρ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη στο Παρίσι. Υπογράμμισε επίσης ότι "ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα διαφωνίας" και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα της ΠΓΔΜ" το οποίο, όπως είπε, είναι θέμα που αφορά όλους. Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε μιάμιση ώρα και, όπως είπε η ελληνίδα υπουργός, εκτός από το ζήτημα της ΠΓΔΜ συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την κρίση στον Καύκασο, τα ευρωπαϊκά ζητήματα και θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: www.makthes.gr

Βγάζει "στο σφυρί" την παρθενιά της


Έναντι 1.000.000 ευρώ, είναι διατεθειμένη να πουλήσει την παρθενιά της, το 20χρονο μοντέλο από την Ιταλία, Ραφέλα Φίκο.

«Δεν βλέπω την ώρα να δω ποιος θα είναι ο «τυχερός» που θα με έχει», δήλωσε η Φίκο στο ιταλικό περιοδικό «Chi». Η πανέμορφη κοπέλα δεν είναι άγνωστη στη γειτονική χώρα. Πέρυσι έλαβε μέρος στο ιταλικό Big Brother και από τότε τράβηξε τα βλέμματα επάνω της.

Η Φίκο ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάνει ποτέ στη ζωή της σεξ, καθώς προέρχεται από πολύ συντηρητική οικογένεια. Σε ερώτηση τι θα κάνει αν αυτός που θα πληρώσει το 1 εκατ. ευρώ είναι άσχημος, εκείνη απάντησε ότι θα πιει ένα ποτηράκι κρασί πριν και θα το απολαύσει.

Ακόμα, αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι στη Ρώμη και να πληρώσει τα δίδακτρα σε σχολή υποκριτικής.

Στην προσπάθειά της, τη βοηθά και η οικογένειά της. «Δεν είχε ποτέ φίλο. Ορκίζομαι στον τάφο της μητέρας μου. Είναι μία αφοσιωμένη καθολική και προσεύχεται κάθε βράδυ», λέει ο αδερφός της στο περιοδικό.

Η Ραφέλα Φίκο δεν είναι η πρώτη που «βγάζει στο σφυρί» την παρθενιά της, έναντι αδρής αμοιβής. Η 18χρονη Αμερικανίδα Νάταλι Ντίλαν, είπε προσφάτως στην τηλεόραση ότι θα «δώριζε» την «προίκα» της, σε όποιον της πρόσφερε 1 εκατ. δολάρια για να πληρώσει τα δίδακτρα του κολεγίου της.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com


Σχόλιο blogger : Τι αλλό θα ακούσουμε ; Θέλω να δω ποιός θα είναι ο τυχερός...

Στον δρόμο 20 χρόνια μετά


Οικογενειάρχες και οι τρεις, εκφράζουν την αγωνία τους και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν τον κατακερματισμό της εταιρείας μέσα στην οποία ανδρώθηκαν.

Υστερα από είκοσι χρόνια δουλειάς στην Ολυμπιακή, η επόμενη μέρα θα βρει τους εργαζομένους είτε με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι είτε ετοιμάζοντας τα χαρτιά της συνταξιοδότησής τους.

Εργαζόμενοι της Ολυμπιακής τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι Κώστας Αρδαβάνης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Ζήκος Τσάβαλος μιλούν στο «Εθνος» για το πώς προβλέπεται το μέλλον τους μετά το κλείσιμο της εταιρείας και την πώλησή της σε ιδιώτη.


Αντιδρούν έντονα στο σχέδιο που εξήγγειλε το υπουργείο Μεταφορών και διεκδικούν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται σε μια βιώσιμη Ολυμπιακή. Ηδη, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν... για το μέλλον των παιδιών τους -όντας και οι τρεις οικογενειάρχες- τη διατήρηση της επαγγελματικής τους υπόστασης, αλλά και για να αποτρέψουν τον κατακερματισμό και τον μηδενισμό της εταιρείας μέσα στην οποία ανδρώθηκαν.


ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Θα είμαι ένας άνεργος νεόπτωχος των επόμενων ετών

Ζήκος Τσάβαλος, φροντιστής

«Ενας άνεργος νεόπτωχος των επόμενων ετών θα είμαι! Στο ταμείο ανεργίας με οδηγεί ο κ. Χατζηδάκης. Την ώρα μάλιστα που σύμβουλοι πληρώνονται πλουσιοπάροχα και μένει χωρίς στόλο η Ολυμπιακή.

Υστερα από εικοσαετή δουλειά, καλούμαι να αντιμετωπίσω ένα αβέβαιο μέλλον, εφόσον δεν πιστεύω ότι η εταιρεία θα παραμείνει στον ιδιώτη πάνω από 2 χρόνια. Πουθενά δεν υπάρχει η δέσμευση ότι αυτός που θα την αγοράσει δεν μπορεί να τη μεταπουλήσει.

Αλλωστε, η δυσφήμηση της εταιρείας και κατ επέκταση η δική μας είναι διαχρονική. Πριν από πέντε χρόνια χωρίστηκε σε δύο κομμάτια με τον νόμο 3185 του 2003 για μια ιδιωτικοποίηση που δεν έγινε και απολύσεις συναδέλφων που βάφτισαν εθελουσίες εξόδους!!! Ο νόμος αυτός είχε καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πρέπει ο υπουργός, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, να είναι περήφανος που πετυχαίνει αυτό που ξεκίνησαν άλλοι. Να μετατρέψει τους 6 κύκλους της Ολυμπιακής σε 6 μηδενικά. Καταφέρνουν να βάλουν την ταφόπλακα στην εταιρεία και την ιστορία της.

Το μόρφωμα που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με την Ολυμπιακή που γνωρίζουμε και δεν θα παρέχει την ασφάλεια για την οποία σεμνύνεται τώρα η εταιρεία. Παραδίδεται το 1/3 στους ανταγωνιστές της όταν μιλάει για το 65%.

Γιατί δεν μας λέει κάποιος με ποια λογική το καλοκαίρι προγραμματίζονταν σε καθημερινή βάση 41 δρομολόγια, την ώρα που τα αεροσκάφη ήταν μόλις 36; Καλά τα διαγγέλματα, αλλά εγώ από το σπίτι μου έφερνα υλικά για τις πτήσεις όταν κάποιοι ολιγωρούσαν και άφηναν την εταιρεία από προμήθειες. Οχι, δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω με κανέναν για τον θάνατο της Ολυμπιακής...!».

ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ

Απόλυση ή σύνταξη οι μόνες μας επιλογές

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πιλότος

«Θα είμαστε θεατές σε ένα δράμα. Ενας πιλότος με τη δική μας εξειδίκευση δεν μπορεί να μεταταγεί πουθενά. Σύμφωνα με το μεγαλόπνοο σχέδιο, εγώ θα πρέπει να απολυθώ ή να βγω στη σύνταξη. Γιατί, όμως, να βγω στη σύνταξη όταν οι 125 συνάδελφοι που έφυγαν τον Δεκέμβρη του 03 ακόμα περιμένουν να πάρουν τα επιπλέον χρήματα τα οποία τους είχαν υποσχεθεί;

Η αναφορά σε εθελουσία έξοδο δεν είναι παρά ο μανδύας για απολύσεις. Η κατάσταση είναι έωλη, καθώς ο ιδιώτης αν έρθει θα προσλάβει κατά βούληση. Εμείς όταν πήραμε το ρίσκο τον Γενάρη να γίνουμε συνομιλητές δεχθήκαμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, αλλά ποτέ κανένας δεν μας κάλεσε να συζητήσουμε πάνω στις προτάσεις που καταθέσαμε.

Του δώσαμε τα όπλα, αλλά δεν τα χρησιμοποίησε για να φθάσουμε σήμερα σε αυτή την τόσο στημένη και υποκριτική κατάσταση. Το 65% αποτελεί ήττα για τον υπουργό και την κυβέρνηση. Εγώ δουλεύω από τα 20 στην εταιρεία. Μπορεί ως πιλότος της να είμαι περιζήτητος στο εξωτερικό, αλλά αυτή η εταιρεία είναι η ζωή μου, τρέχει μέσα στις φλέβες μου.

Η μαγεία της Ολυμπιακής δεν αντικαθίσταται με τίποτα, και γι αυτό αντιστέκομαι στον κανιβαλισμό που υπόκειται. Η αντίδρασή μας είναι Ολυμπιακή, όχι πολιτική ή κομματική».

ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά μου

Κώστας Αρδαβάνης, τεχνικός

«Ο πεντάχρονος γιος μου όταν άκουσε ότι κλείνει η Ολυμπιακή με ρώτησε: κι εσύ, μπαμπά, τώρα τι δουλειά θα κάνεις; Τι να του απαντήσω όταν καλούμαι να αντιμετωπίσω μια κατάσταση που έχει εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη μου;

Θα χωρίσει ο κ. Χατζηδάκης την εταιρεία σε τρεις επιμέρους. Είναι η λογική του «διαίρει και βασίλευε» για να μας πουλήσει καλύτερα. Με προσβάλλει η απόφασή του γιατί πίσω απ όλα αυτά βρίσκεται η προσδοκία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δημιουργηθούν τρεις μεγάλοι αερομεταφορείς. Εχουν επιλέξει να λύσουν το πρόβλημα όχι με την ειλικρίνεια που θα άρμοζε, αλλά διατηρώντας έναν μύθο τη στιγμή κατά την οποία η τελευταία αποτίμηση, γιατί έκτοτε άλλη δεν έγινε, στο τέλος του 1992 έδειξε ότι η Ολυμπιακή παραπεμπόταν στην Ε.Ε. ως ελλειμματική, ενώ ουσιαστικά είχε πλεόνασμα.

Το δυνατό χαρτί της Ολυμπιακής είναι η ασφάλειά της. Διώχνουμε αεροσκάφη που έρχονται στη βάση μας λόγω έλλειψης προσωπικού. Και σε αυτήν την εταιρεία βάζουμε λουκέτο; Παρ όλα αυτά, ο κ. Χατζηδάκης μετά τη δίωρη αναγγελία του προς τον επίδοξο αγοραστή δεν βρήκε να πει ένα θετικό γι αυτή την εταιρεία...!

Είμαι από το 86 στην Ολυμπιακή, όταν η αεροπορική εταιρεία ήταν σπουδαία. Είχα γαλουχηθεί με την ιδέα της. Οι δεσμοί μου είναι άρρηκτοι. Ακόμα και σήμερα, όταν έχω ρεπό, παίρνω τα δυο παιδιά μου και ερχόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για να τους δείξω ό,τι αγαπώ πιο πολύ μετά την οικογένειά μου... Οταν η παγκόσμια αγορά οδεύει σε έλλειψη τεχνικών, εμείς εδώ τους βγάζουμε στη σύνταξη και μάλιστα με γνώση δεκαετίας στα αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας...».

πηγή : www.inout.gr

«Δείχνει» τέσσερις υπουργούς ο μοναχός Εφραίμ


Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, μοναχός Εφραίμ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι όλες οι διαδικασίες ήταν σύννομες και αποδίδει το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε υπερδιόγκωση από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου σημειώνει ότι η διαδικασία της ανταλλαγής ακινήτων ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, κατονομάζει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Φωτιάδη και Δρυ και από τη ΝΔ τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα ότι προσυπόγραψαν τα επίμαχα έγγραφα για τις ανταλλαγές των ακινήτων.

Αντίθετα, τονίζει ότι ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος δεν είχε συμμετοχή στην υπόθεση λόγω αναρμοδιότητας και προσθέτει ότι «ο κ. Ρουσόπουλος επισκέπτεται τη Μονή εδώ και 12 χρόνια ως ευλαβικός προσκυνητής».


Όσο για τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο ηγούμενος Εφραίμ τονίζει ότι «δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός για να βοηθήσει, έρχεται ως ευλαβής προσκυνητής εδώ και 12 χρόνια».

Νωρίτερα την Παρασκευή, αντεγκλήσεις και ένταση επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγουμένων και τους εκπροσώπων των 20 αγιορείτικων μονών. Στη συνεδρίαση ακούστηκαν φωνές για προνομιακή μεταχείριση του Βατοπαιδίου από την κυβέρνηση, αλλά και για τις πρακτικές της συγκεκριμένης μονής.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 7 το βράδυ της Παρασκευής και, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

«Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων ετών» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, μετά την κατάθεση του στην εισαγγελέα, Ελένη Σωτηροπούλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ.Φωτιάδης ανέπεμπε στο γνωμοδοτικό συμβούλιο την υπόθεση και ενώ περιμέναμε να ακυρωθούν οι αποφάσεις ήρθε ο κ. Δούκας και οι εκτάσεις πήγαν στην Ιερά Μονή».

«Αν και αργήσαμε και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, έστω και τώρα δεν είναι αργά να περιοριστεί η ζημιά του Δημοσίου» είπε ακόμη ο κ. Πεταλωτής.

Σε ό,τι αφορά επιστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης, αναφορικά με τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου στη Βιστωνίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοια επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Από δημοσιεύματα εφημερίδων μαθαίνουμε ότι τελικά αυτό που έλαβε το ελληνικό δημόσιο σε αντάλλαγμα με τα φιλέτα, που έδωσε στη Μονή Βατοπαιδίου, ήταν νερό. Όχι τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, αλλά το περιεχόμενο της λίμνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Μπροστά στην αυταπόδεικτη ευθύνη υψηλών κυβερνητικών παραγόντων, ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει στην Βουλή το αμίμητο: Η όλη υπόθεση διεπράχθη, εξετελέσθη και τελείωσε επί ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε ότι «θα έλεγα στον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να βγάζει συμπεράσματα που προσκρούουν στην κοινή λογική, να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να σταματήσει να υπαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς πού πρέπει και πού δεν πρέπει να πάει η υπόθεση».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ «ο φάκελος να πάει στην Βουλή, καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να τις αναζητήσει η Βουλή».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υπόθεση «Παυλίδη - δήμου Τήλου» και επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνης για την απάντηση που έδωσε στον ερωτώντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνο Ρόβλια, λέγοντας ότι «έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο».

«Έχουμε έναν υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος αρνείται στην δημοσιότητα στοιχεία που δικαιούται να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ο κ. Χατζηγάκης χρησιμοποιεί απροκάλυπτα δικαστικούς λειτουργούς για να συσκοτίσει υποθέσεις, όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες στελεχών της παράταξής του», ισχυρίσθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

πηγή : www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive