Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008

Είχαν φωτογραφίσει τα πάντα...


Εντοπισμό των τρωτών σημείων των στρατοπέδων του Ελληνικού στρατού στη Θράκη επιχειρούσαν οι τρεις Βούλγαροι, που συνελήφθησαν με φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Έβρο και ήδη προσήχθησαν και καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.


Οι Γιορντάν Τσαπώφ, Αρχιλοχίας του βουλγαρικού στρατού, η Δημητρίνα Τσάποβα , υπαξιωματικός, σύζυγος του Αρχιλοχία και ο Γκεόργκυ Γκραματίκωφ, αυτοκινητιστής στο επάγγελμα κατά δήλωσή του, συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους 60 φωτογραφίες από ελληνικά στρατόπεδα στην περιοχή του Έβρου.

Έψαχναν λεπτομέρειες στρατιωτικού ενδιαφέροντος

Οι φωτογραφίες σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη στρατιωτική υπηρεσία ασφαλείας, ήταν εξαιρετικά λεπτομερείς και διαφωτιστικές για τους στόχους των τριών κατασκόπων. Συγκεκριμένα, απεικόνιζαν τη διάταξη των συρματοπλεγμάτων, τα φυλάκια, τις πύλες, τα διοικητήρια των στρατοπέδων… ακόμη και τις πίσω πλευρές των διοικητηρίων.

Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του στρατού εξηγούν πως από τη στιγμή που οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλα τα στοιχεία για τις δυνάμεις ενός μέλους της Συμμαχίας, ακόμη και τους αριθμούς εκάστου άρματος ή οπλικού συστήματος- πλατφόρμας, θεωρείται απορίας άξιον ότι οι τρεις Βούλγαροι κατάσκοποι ασχολήθηκαν αποκλειστικά με συγκέντρωση πληροφοριών σε αποκλειστικά τακτικούς στόχους. «Σαν να ανίχνευσαν τα τρωτά σημεία των εγκαταστάσεων, πριν εκδηλωθεί τακτική έφοδος», ομολογούν οι ίδιοι οι αρμόδιοι παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι αναμεμιγμένες αμερικανικές υπηρεσίες διότι πολύ απλά «Διαθέτουν όλες τις πληροφορίες μέχρις εσχάτης λεπτομέρειας», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Παραμένει το ισχυρό ενδεχόμενο οι τρεις Βούλγαροι να έχουν αναλάβει έργο λεπτομερούς ανίχνευσης ευαίσθητων χώρων για λογαριασμό της Τουρκίας. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εκτελούσαν διαταγές από κάποια βουλγαρική υπηρεσία που δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στη λειτουργία της τη νοοτροπία της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση των παλαιών ανακλαστικών.

Κοινή Άσκηση

Το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ επίσημα διατηρεί το όλο θέμα που ανέκυψε με τη σύλληψη των τριών Βούλγαρων σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για έναν προφανή λόγο. Την άλλη εβδομάδα αρχίζει η κοινή στρατιωτική άσκηση «HELLBROC» στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Κατά το σενάριο η κοινή αυτή δύναμη επεμβαίνει ως ειρηνευτική αποστολή σε νησί της περιοχής που ονομάζεται «Μεσογαία», στο οποίο εξεγέρθηκε ένα τμήμα του πληθυσμού που καταπιεζόταν.

Πρόκειται για στρατιωτικό σενάριο «Νέας Εποχής» που ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που καθορίζουν ιδεολογικά τη δυνατότητα παρέμβασης Νατοϊκής ή Ευρωπαϊκής δύναμης σε Τρίτη χώρα, όπου υφίστανται πολιτικά προβλήματα (βλέπε Αφγανιστάν κλπ).

Με αυτήν την έννοια το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ, δεν θα επιθυμούσε να «ανεβάσει» το θέμα της κατασκοπείας ομολογούν κύκλοι του ελληνικού πενταγώνου.

Η απάντηση της Σόφιας

Το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας υποστηρίζει πως οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες, είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί στο βουλγάρικο στρατό με βαθμό λοχία και στρατιώτη, αντίστοιχα. Σημειώνει ότι ήταν στην Ελλάδα ως τουρίστες και πως η παραμονή τους δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το επάγγελμα τους.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας να ληφθούν μέτρα για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και να υπάρξει ενημέρωση από τον ακόλουθο Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive