Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008

Τσερβένκοφσκι: Επικίνδυνη η πολιτική Γκρούεφσκι για το μέλλον μας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στα Σκόπια τη σημερινή συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, μία μόλις ημέρα μετά τη νέα δημόσια κριτική που άσκησε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών της ΠΓΔΜ ως γνωστό βρίσκονται στο ναδίρ μετά την ανοικτή διαφοροποίηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έναντι της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί ο κ. Γκρούεφσκι στο ζήτημα της ονομασίας, εγείροντας ανυπόστατα ζητήματα, άσχετα με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ
Σήμερα οι κύριοι Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι, ενόψει της νέας επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ώστε τα Σκόπια να μην εμφανίζονται με δύο διαφορετικές “γραμμές” στο θέμα αυτό. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι πρόεδρος και πρωθυπουργός θα καταφέρουν να συνεννοηθούν. Μάλιστα χθες ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε δημόσια ομιλία του για τον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων προέβη στη διαπίστωση ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ συμβάλλει ώστε τα μηνύματα που αποστέλλονται προς τη χώρα του και αφορούν αυτή τη φορά την ευρωπαϊκή της πορεία να μην είναι ενθαρρυντικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Ο κ. Τσερβένκοφσκι εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον Ν. Γκρούεφσκι και την κυβέρνησή του ότι δεν έλαβαν το μήνυμα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και προειδοποίησε ότι η εθνικιστική πολιτική που ακολουθούν θα τους αφήσει και εκτός ευρωπαϊκής πορείας. “Τους τελευταίους μήνες αποστέλλονται προς εμάς μηνύματα αναλόγου περιεχομένου (σ.σ. με αυτό των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ) και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου, δυστυχώς, για το ζήτημα αυτό (σ.σ. της ενταξιακής πορείας) επίσης άρχισε να επικρατεί η λογική των εθνικών συμφερόντων μίας χώρας - μέλους έναντι των κοινών συμφερόντων όλων των χωρών - μελών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερβένκοφσκι. “Είναι σαφές”, συνέχισε, “ότι τα εμπόδια που θέτει η Ελλάδα στην ένταξη της ʽΔημοκρατίας της Μακεδονίαςʼ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στερούνται νομιμότητας και αντιβαίνουν στις αρχές, θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου καταλήξουμε σε κοινώς αποδεκτή λύση για το συγκεκριμένο επιβληθέν θέμα”. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε το εύλογο ερώτημα για το ποια είναι η προοπτική της χώρας του “αν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός των ευρωατλαντικών θεσμών και εάν υπάρχει οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή για το μέλλον της, εκτός αυτής της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.;”. Εκφράζοντας μάλιστα με έμμεσο τρόπο τη διαφωνία του στις πρόσφατες επισημάνσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι η ΠΓΔΜ έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, ακόμη κι αν μείνει για πολύ καιρό ακόμη εκτός του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τόνισε: “Είναι λάθος, θα έλεγα, ακόμη και επικίνδυνο για το μέλλον μας, εάν κάποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν η ʽΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ για μεγάλο χρονικό διάστημα να μείνει εκτός των ευρωατλαντικών ενταξιακών διαδικασιών και στο εσωτερικό να αναπτύσσει τη δημοκρατία, να διατηρεί το απαραίτητο επίπεδο της διεθνοτικής ισορροπίας και να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις διατηρώντας την αναγκαία ποιότητα”.

πηγή: www.makthes.gr

ΟΑΣΘ “Επιδημία” ασθενειών κάθε Κυριακή, γιορτή και… σχόλη!
Κατά τη χθεσινή ημέρα λόγω της απουσίας 30 οδηγών, πέραν αυτών που έχουν κανονική άδεια, δεν κυκλοφόρησαν 30 λεωφορεία εκ των συνολικά 454 και δεν έγιναν 240 δρομολόγια. Την παραμονή του δεκαπενταύγουστου οι γνωματεύσεις ασθενείας οδηγών έφτασαν τις 34!


Σε ακύρωση περισσοτέρων των 100 δρομολογίων την ημέρα προχωρά το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΣΘ λόγω του μεγάλου αριθμού αναρρωτικών αδειών που λαμβάνουν οδηγοί λεωφορείων

Κατά τη χθεσινή ημέρα λόγω της απουσίας 30 οδηγών, πέραν αυτών που έχουν κανονική άδεια, δεν κυκλοφόρησαν 30 λεωφορεία εκ των συνολικά 454 και δεν έγιναν 240 δρομολόγια. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου οι γνωματεύσεις ασθενείας οδηγών έφτασαν τις 34.


Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου εφαρμόζεται το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των λεωφορείων είναι μειωμένος κατά 10,5% σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο, παρότι η επιβατική κίνηση το θέρος μειώνεται κατά 30%. Περιοδικά δίδονται οι κανονικές άδειες στους συνολικά 1.741 οδηγούς που απασχολεί ο οργανισμός και όσοι απομένουν καλύπτουν επαρκώς τα προγραμματισμένα δρομολόγια.


Ωστόσο σύμφωνα με περιγραφές εργαζομένων λίγες ημέρες πριν από τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού εμφανίζεται μεγάλος αριθμός ασθενών, οι οποίοι προσκομίζουν βεβαίωση ιατρού ΙΚΑ, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του ΟΑΣΘ, και εξασφαλίζουν αναρρωτική άδεια. Εικάζεται από εργαζομένους ότι η ασθένεια αποτελεί πρόφαση για τους περισσότερους, που βρήκαν αυτόν τον τρόπο, για να κάνουν επιπλέον διακοπές. "Έχει κάποιος οδηγός ρεπό τεσσάρων ημερών, παίρνει άλλες τέσσερις ημέρες αναρρωτική άδεια, συν μία ημέρα άδεια αιμοδοσίας και κάνει διακοπές για δέκα ημέρες", λέει εργαζόμενος.


“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΠΛΑΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ”


“Δεν υπάρχουν πλαστές ασθένειες στους εργαζόμενους. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Όταν κάποιος εργαζόμενος ασθενεί, πηγαίνει στο γιατρό, εξετάζεται και ο γιατρός τού δίδει την άδεια. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό", υποστηρίζει ο Δημήτρης Τσερμενίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΘ, και προσθέτει ότι "είναι φυσιολογικό ένας αριθμός εργαζόμενων να ασθενεί”.


Ο κ. Τσερμενίδης επισημαίνει το πρόβλημα έλλειψης οδηγών που κατά την εκτίμησή του υπάρχει στον ΟΑΣΘ. "Έχουμε έλλειψη οδηγών. Χρειαζόμαστε επιπλέον 60 οδηγούς. Είναι σε εξέλιξη διαδικασία για την πρόσληψη ατόμων, πιστεύω να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, να γίνει ο διαγωνισμός και να αρχίσουν οι προσλήψεις από τον πίνακα επιτυχόντων που θα προκύψει".

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ
ΓΡΑΜΜΗ “3. ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ.”


Η γραμμή "3. ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ." του ΟΑΣΘ αναδείχτηκε ως η δημοφιλέστερη από πλευράς επιβατικής κίνησης και πληρότητας το 2007 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού.


Με τη γραμμή αυτή μετακινήθηκαν συνολικά 11.843.190 επιβάτες, ενώ η μέση ετήσια πληρότητά της έφτασε στο 70,21%. Με βάση την επιβατική κίνηση ακολουθούν οι γραμμές "31. Βούλγαρη - Σφαγεία" με 11.376.601 επιβάτες, η "10. Χαριλάου - Ν.Σ.Σ." με 10.571.345 επιβάτες, η "5. Νέα Κρήνη - Βενιζέλου" με 7.839.408 επιβάτες, η "32. Ηλιούπολη" με 6.968.222" επιβάτες, η "12. Κ. Τούμπα - ΚΤΕΛ" με 6.432.562 επιβάτες και η "27. Σταυρούπολη" με 6.347.209 επιβάτες.
Αντιθέτως τη χαμηλότερη επιβατική κίνηση παρουσιάζουν γραμμές είτε τοπικές είτε της επέκτασης. Πρόκειται για τις γραμμές "70. Ν.Σ.Σ. - Επανομή" που είχε 17.072 επιβάτες το 2007, η "4. Νέα Κρήνη - Κοιμητήρια" με 50.690 επιβάτες, η "51. Σταυρούπολη - Ιωνία" με 74.185 επιβάτες, η "42. Ελευθέρια - Κοιμητήρια" με 84.993 και η "53. Τοπικό Σίνδου" με 89.841 επιβάτες.


Ως προς τις πληρότητες, στις υψηλότερες θέσεις μετά τη γραμμή "3. ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ." βρίσκονται οι γραμμές: "11. Πυλαία - Ν.Σ.Σ." με μέση ετήσια πληρότητα 66,18%, η "8. ΙΚΕΑ - ΚΤΕΛ" με 65,87%, η "52. Πανόραμα - Βενιζέλου" με 62,16%, η "31. Βούλγαρη - ΚΤΕΛ" με 61,49% και η "16. Ευαγγελίστρια - Ιστορικό Κέντρο" με 60,52%.


Τη χαμηλότερη πληρότητα παρουσιάζουν οι γραμμές "61.Χορτιάτης - Διασταύρωση" (5,37%), η "92. Κουφάλια - Ραχώνα" (6,11%), η "4. Ν. Κρήνη - Κοιμητήρια" (6,68%) και η "53. Τοπικό Σίνδου" (8,88%).

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ


Η επιβατική κίνηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης παρουσίασε το 2007 αύξηση της τάξης του 2,28% σε σχέση με το 2006.


Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΑΣΘ, από όλες τις λεωφορειακές γραμμές του οργανισμού μετακινήθηκαν το 2007 συνολικά 177.572.431 επιβάτες, ενώ το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός τους ήταν 173.606.596. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας 2003 - 2007 η συνολική ποσοστιαία αύξηση στην επιβατική κίνηση ανήλθε σε 32,5%, καθώς καθ' όλο το 2003 είχαν μετακινηθεί από όλες τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ 134.017.206 επιβάτες.


Τα υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων σημειώθηκαν τα έτη 2004 (19,26%) λόγω της επέκτασης της ζώνης αστικής συγκοινωνίας σε μεγάλο τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης και το 2006 (7,78%) λόγω της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία προσέλκυσε το επιβατικό κοινό. Υπενθυμίζεται ότι η νέα πολιτική κομίστρου περιελάμβανε μεταξύ άλλων την καθιέρωση του ενιαίου εισιτηρίου αξίας 0,5 ευρώ για ολόκληρη τη ζώνη αστικής συγκοινωνίας, τη θέσπιση νέων προϊόντων, όπως το ημερήσιο και εβδομαδιαίο εισιτήριο, το δικαίωμα μετεπιβίβασης με το ίδιο εισιτήριο σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές (για διάστημα 70 λεπτών της ώρας) κ.ά.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΑΣΘ, η μέση ετήσια πληρότητα σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές το έτος 2007 ανήλθε σε 40,71% έναντι 39,98% το 2006 και 35,19% το 2003.

πηγή: www.makthes.gr

Έρχεται "ευρωκαμπάνα" 1,3 εκατ. ευρώ ημερησίως για τις 40 παράνομες χωματερές.
Παρά τις προσπάθειες να εντατικοποιηθούν τα έργα κατασκευής οργανωμένων χώρων για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, από τους 148 ΧΥΤΑ που σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί μέχρι στιγμής μόλις οι 45.

Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες παράνομες χωματερές, που επρόκειτο να κλείσουν οριστικά με την παράδοση των νέων ΧΥΤΑ, να βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, αποτελώντας ανοικτές πληγές για το περιβάλλον

Με ευρωκαμπάνα, ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ την ημέρα, απειλείται από 1ης Ιανουαρίου 2009 η Κεντρική Μακεδονία για τις 40 παράνομες χωματερές, οι οποίες παρά τις κοινοτικές επιταγές δεν θα έχουν κλείσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Συνολικά στην ελληνική επικράτεια κατά τη νέα χρονιά υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν 492 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων που θα ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ την ημέρα

Παρά τις προσπάθειες να εντατικοποιηθούν τα έργα κατασκευής οργανωμένων χώρων για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, από τους 148 ΧΥΤΑ που σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί μέχρι στιγμής μόλις οι 45. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες παράνομες χωματερές, που επρόκειτο να κλείσουν οριστικά με την παράδοση των νέων ΧΥΤΑ, να βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, αποτελώντας ανοικτές πληγές για το περιβάλλον.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από τις 3.000 παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στη χώρα έχουν κλείσει περίπου 900, ενώ ο στόχος έως το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να μη μείνουν ανοικτές περισσότερες από 500.

ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ-ΜΑΜΟΥΘ


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά, από το νέο έτος κάθε δήμος ο οποίος θα έχει εντός των διοικητικών ορίων του χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) θα απειλείται με πρόστιμα 34.000 ευρώ την ημέρα. Όπως επισήμανε ο κ. Ζουρνάς, σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος, καθώς στο σύνολό τους οι δήμοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μαυροράχη.
Ωστόσο σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία 40 παράνομες χωματερές σε περιοχές, όπου τα έργα κατασκευής χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κόλλησαν εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών. Ειδικότερα 25 ΧΑΔΑ θα παραμείνουν σε λειτουργία στο νομό Σερρών, δέκα στην Ημαθία και πέντε στο νομό Πέλλας.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΑ ΟΠΛΑ


Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΚΜ Γιώργο Τσιότρα, η Κεντρική Μακεδονία ήταν η περιφέρεια στην οποία συγκεντρωνόταν ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων χωματερών σε ολόκληρη τη χώρα. “Στην Κεντρική Μακεδονία επιταχύναμε σημαντικά την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Παράλληλα δώσαμε μάχη με το χρόνο, ώστε να περιορίσουμε τις παράνομες χωματερές από τις 542 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε μόλις 40 έως το τέλος του τρέχοντος έτους”, σημείωσε ο κ. Τσιότρας.


Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εάν συνολικά η χώρα επιδείξει σημαντική πρόοδο στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, ώστε να τύχει καλής αντιμετώπισης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να αποφύγει ενδεχόμενα τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, τουλάχιστον άμεσα.

82 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Σήμερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν 82 ενεργοί χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο πλαίσιο της οδηγίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διατήρηση ενός ΧΑΔΑ ανά δήμο στις περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από χώρους υγειονομικής ταφής.


Από το σύνολο των 82 ΧΑΔΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να κλείσουν οι 42, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που στο εξής θα εξυπηρετούνται από πέντε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Μαυροράχης, 2ης διαχειριστικής ενότητας Χαλκιδικής, 3ης διαχειριστικής ενότητας Χαλκιδικής, 2ης διαχειριστικής ενότητας Πέλλας και 2ης διαχειριστικής ενότητας Κιλκίς).


Ειδικότερα μέχρι το τέλος της χρονιάς προγραμματίζεται να εκδοθούν αποφάσεις για την παύση λειτουργίας 17 παράνομων χωματερών στο νομό Θεσσαλονίκης, επτά στο Κιλκίς, τριών στην Πέλλα, δύο στην Πιερία και 13 στη Χαλκιδική.

πηγή: www.makthes.gr

Επιστήμονες κλωνοποιούν γονίδια για να ντοπάρουν αθλητές.
Η μεθυλτριενολόνη Μ3, που ανιχνεύθηκε στο αίμα ελληνίδας αθλήτριας, όμοια με εκείνη που ανιχνεύθηκε σε μέλη της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, είναι μόνο μία αφορμή για να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ντόπινγκ. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω και πέρα από κάθε παρόμοια είδηση έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη επιστήμη, αυτή που αρχικά στηρίχθηκε στα στεροειδή (αναβολικά), στη συνέχεια εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο περνώντας στο λεγόμενο χημικό ντόπιγκ και προχώρησε για να φτάσει στο γενετικό ντόπιγκ

"Αυτές οι ουσίες ντόπινγκ είναι υποπροϊόντα της ιατρικής τεχνολογίας. Όταν μιλούμε για σύγχρονο ντόπινγκ, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι χρησιμοποιείται πλέον από τα εργαστήρια η γονιδιωματική τεχνολογία, η μέθοδος της γενετικής μηχανικής και ότι δημιουργούνται νέες χημικές συνθέσεις, ακόμη και από φυσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα από ένα φυτό με συγκεκριμένες ιδιότητες”, εξηγεί στη "Μ" ο καθηγητής Βιοτεχνολογίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Τσαυτάρης.

ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Η συνεχής πρόοδος της σύγχρονης επιστήμης, της βιοτεχνολογίας, εξελίχθηκε σε... δίκοπο μαχαίρι. Τώρα παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που δημιουργούν ουσίες που χρησιμοποιούνται για υπερεπιδόσεις αλλά και των μηχανισμών ανίχνευσης αυτών των ουσιών. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, “σε πολλές από τις περιπτώσεις ελέγχου για πιθανές ουσίες ντόπινγκ, αυτό που προκύπτει είναι απλώς κάποιες... σκιές, καθώς είναι συχνά πολύ δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα ύποπτα σκευάσματα που πιθανόν χορηγήθηκαν σε κάποιον αθλητή".

ΚΑΙ… ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ!

Όταν πριν από μερικά χρόνια ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης κλήθηκε να μιλήσει σε ειδική επιτροπή της Βουλής για το θέμα του ντόπινγκ, κατέταξε τους αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο σε τέσσερις κατηγορίες: Σε αυτούς που ντοπάρονται χημικά, σε αυτούς που ντοπάρονται γενετικά, σε αυτούς που δεν ντοπάρονται καθόλου και σε αυτούς που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς. Οι σύγχρονες μέθοδοι ντόπινγκ που στηρίζονται στη γενετική είναι ήδη γνωστές στους επιστημονικούς κύκλους. Ο καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, που έχει ερευνήσει για χρόνια το θέμα, εξηγεί με απλά λόγια: "Η πιο συνηθισμένη και απλή πλέον μέθοδος ʽγενετικού ντοπαρίσματοςʼ είναι η λήψη ερυθροποιητίνης. Η ερυθροποιητίνη είναι μία ορμόνη που παράγουν οι νεφροί και βοηθά στην αιμοποίηση (διεγείρει δηλαδή τον μυελό των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια). Όσο περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια έχει ο αθλητής τόσο περισσότερο οξυγόνο απελευθερώνει και τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει. Ο κλασικότερος τρόπος γενετικής τροποποίησης είναι να εμφυτεύσουμε το γονίδιο της ερυθροποιητίνης στον αθλητή, ώστε να έχει μεγαλύτερες αποδόσεις". Μάλιστα σχετικά πρόσφατα παρασκευάστηκε εργαστηριακά και μεταλλαγμένη μορφή της συγκεκριμένης ορμόνης.
"Το γενετικό ντοπάρισμα, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί, είναι η νέα απειλή για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Μπορεί να βασιστεί είτε σε ξένα γονίδια είτε στα γονίδια του ίδιου του ατόμου, τα οποία τοποθετούνται μέσα σε βακτήρια που έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια χορηγείται στον ίδιο τον αθλητή. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος κλωνοποίησης του ίδιου του γονιδίου του αθλητή και για αυτό είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί", εξηγεί ο κ. Τσαυτάρης. Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρετικές επιδόσεις, όπως αυτή του Μάικλ Φελπς, που βασίζονται στα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή. Πριν από μερικά χρόνια άλλωστε ομάδα ελλήνων επιστημόνων (Κ. Τριανταφυλλίδη, Αναστασία Κουβάτση, Χρήστος Παπαδόπουλος και Ιωάννης Παπαδημητρίου) απομόνωσε το γονίδιο ACTN3, το οποίο επηρεάζει την ποικιλότητα στη λειτουργία των σκελετικών μυών και συμβάλλει στη δημιουργία υψηλών επιδόσεων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΑ Βαθύ τραύμα στον ελληνικό αθλητισμό

Οι πληγές που άνοιξε στον ελληνικό αθλητισμό το νέο κρούσμα ντόπινγκ με πρωταγωνίστρια την ολυμπιονίκη του 2004 Φανή Χαλκιά θα αργήσουν να επουλωθούν. H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε την αθλήτρια και θα στείλει το φάκελο της υπόθεσης και στην ελληνική δικαιοσύνη.
Το φάκελο της υπόθεσης Φανή Χαλκιά άνοιξε χθες η πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Με συνοπτικές διαδικασίες απέβαλε την αθλήτρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς μετά την εξέταση του δεύτερου δείγματός της επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της τοξικής ουσίας μεθυλτριενολόνη στον οργανισμό της.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση που εξέδωσε η πειθαρχική επιτροπή, αναφέρεται ότι "στα δείγματα που έδωσε η κ. Φανή Χαλκιά στις 10 Αυγούστου, στο Φουκούι της Ιαπωνίας, ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη, ένα στεροειδές αναβολικό που ενδεχομένως κρύβει κινδύνους για την υγεία. Το δεύτερο δείγμα εξετάστηκε κατόπιν αίτησης της αθλήτριας στις 17 Αυγούστου με το ίδιο αποτέλεσμα. Αμέσως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απέβαλε την κ. Χαλκιά. Η ΔΟΕ διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις στον προπονητή της αθλήτριας κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στη Διεθνή Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και στις ελληνικές αρχές για να διαπιστώσουν αν η αθλήτρια παραβίασε την ελληνική νομοθεσία". Την απόφαση υπογράφουν τα μέλη της επιτροπής Τόμας Μπαχ, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Όσβαλντ. Η Χαλκιά, που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε στείλει την απολογία της με υπόμνημα, που παρέδωσε στα μέλη της επιτροπής ο αρχηγός της αποστολής Ισίδωρος Κούβελος. Η αθλήτρια υποστήριξε ότι έπεσε θύμα δολιοφθοράς.
Στην πιθανή περίπτωση που η Χαλκιά τιμωρηθεί με αποκλεισμό άνω των έξι μηνών από την IAAF, τότε δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

πηγή: www.makthes.gr

Απεβίωσε ο Bernie Mac


Σε ηλικία μόλις 50 ετών απεβίωσε ο γνωστός κωμικός Bernie Mac. Ο ηθοποίος άφησε τη τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο τα ξημερώματα του Σαββάτου. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο από τις 24 Ιουλίου με πνευμονία. Μέλος της οικογενείας του δήλωσε στις 2 Αυγούστου ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το "The Bernie Mac Show." Είχε συμμετάσχει στη τριλογία "Ocean's," μαζί με τους George Clooney και Brad Pitt. Μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα του "Old Dogs." Το Νοέμβριο θα κυκλοφορήσουν δύο ταινίες στις οποίες συμμετείχε, τα "Madagascar: Escape 2 Africa" και "Soul Men."

Ο Mac άφησε πίσω του, τη σύζυγο του Rhonda, τη κόρη του Je'Niece και την εγγονή του Jasmine.

πηγή : www.inout.gr

Νεκροί βρέθηκαν δύο στρατιώτες σε Κιλκίς και Κοζάνη


Ένας 21χρονος στρατιώτης βρέθηκε νεκρός σε χώρο του 604 Τάγματος Πεζικού, στο Καμπάνη Κιλκίς.

Πιθανολογείται ότι ο θάνατος του στρατιώτη, ο οποίος εντοπίστηκε σε απόσταση 60 μέτρων από τα μαγειρεία, πίσω από υλικά για ανακύκλωση, προήλθε από ναρκωτικά, καθώς κοντά του βρέθηκαν σύριγγες και ναρκωτικά χάπια.

Ο 21χρονος που καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη, είχε παρουσιαστεί στις 6 Αυγούστου-μετά από αναβολή-στη μονάδα και από την επόμενη αγνοούνταν και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του.

Ακόμη ένας στρατιώτης, 25 χρόνων, που υπηρετούσε σε μονάδα της Κοζάνης, έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ βρισκόταν στα λουτρά.

Το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

πηγή : www.inout.gr

Συνελήφθη συνεργός του Παλαιοκώστα στην απόδραση με το ελικόπτερο


Συνελήφθη στο Αγρίνιο ο 27χρονος δραπέτης φυλακών και πρωτοπαλίκαρο του Αρχινονού Βασίλη Στεφανάκου, Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριτζάι.


Οι άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής τον συνέλαβαν την ώρα που είχε επισκεφτεί φίλη του στο Αγρίνιο.

Η αστυνομία συνέλαβε και την γυναίκα για υπόθαλψη εγκληματία και ερευνά την εμπλοκή της στην ενοικίαση του ελικοπτέρου στην απόδραση "πρόβα" που είχε κάνει ο Παλαιοκώστας λίγες μέρες πριν την κανονική.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι η συλληφθείσα και πιθανότατα η αδελφή της είναι οι δύο γυναίκες που αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην πρώτη ενοικίαση του ελικοπτέρου.

Ο Δραβίλας, ο επονομαζόμενος «καρφάκιας», εξέτιε ποινή 6 χρόνων για ναρκωτικά και δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές του Κορυδαλλού από την πενθήμερη άδεια που είχε πάρει τον Μάρτιο του 2006.

Ο "καρφάκιας", που φέρεται να εμπλέκεται και σε υποθέσεις εκβιασμών στο πλευρό του Στεφανάκου, οδηγείται στην Αθήνα και οι αρχές ευελπιστούν πως θα βοηθήσει στην σύλληψη του Παλαιοκώστα.

Η απόδραση που είχε σχεδιάσει ο αδελφός του δραπέτη, Νίκος Παλαιοκώστας είχε δημιουργήσει σάλο στην Ελληνική κοινωνία και είχε γεννήσει δυσφορία και ερωτηματικά στους κόλπους της αστυνομίας.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ομογενής παραδέχτηκε 11 βιασμούς


Σε μια από τις χειρότερες υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων στην Αυστραλία εμπλέκεται ομογενής, που κατηγορείται ότι νάρκωσε και στη συνέχεια βίασε έντεκα γυναίκες μέσα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων.

Τον Τζον Ξυδιά, βαραίνουν συνολικά 25 κατηγορίες για βιασμό και 61 κατηγορίες για άσεμνες επιθέσεις σε βάρος 11 γυναικών την περίοδο 1991-2006. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη δημόσια κατήγορο, αναζητούσε τα θύματά του σε νυκτερινά κέντρα, τις έπειθε να τον ακολουθήσουν και μετά τις νάρκωνε και βιντεοσκοπούσε το βιασμό τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες έμαθαν ότι είχαν βιαστεί αφού αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του το υλικό των βιντεοσκοπήσεων. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί την ενοχή του, αλλά αρνείται ότι νάρκωνε τις γυναίκες.

Σύμφωνα όμως με ψυχίατρο που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είχε για πάνω από τρία χρόνια πρόσβαση στο ηρεμιστικό Rohypnol, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για ανάλογα περιστατικά βιασμού, μετά από νάρκωση σε άλλες περιπτώσεις.

Ο κατηγορούμενος δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας για τις πράξεις του, ενώ στο δικαστήριο αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τα θύματά του. Φέρεται συγκεκριμένα να χαρακτήρισε τις γυναίκες «κλούβια αβγά». Ο Ξυδιάς μετά τη σύλληψή του είπε στην αστυνομία ότι οι γυναίκες όταν έβγαιναν μαζί του ήταν ήδη μεθυσμένες ή ναρκωμένες και περιέγραψε ένα από τα θύματά του ως «πολύ, πολύ, πολύ βρώμικο κορίτσι».

Σύμφωνα με την δημόσια κατήγορο κ. Γουίλιαμς, ο Ξυδιάς κατέγραψε σε βίντεο τις πράξεις του με έντεκα γυναίκες ενώ άλλα τέσσερα θύματα δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής, ο κατηγορούμενος είναι άτομο διανοητικά καθυστερημένο, απλοϊκό και παθητικό – πράγμα που επιβεβαίωσε και ψυχίατρος. Φαίνεται ότι έβλεπε τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή ταινιών πορνό και ότι «προσπαθούσε να δημιουργήσει εικόνες για την κάμερα».

Η σύλληψη του 44χρονου έγινε τυχαία τον περασμένο Ιούνιο μετά από έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν πολλές βιντεοταινίες με τα θύματά του, γυναικεία εσώρουχα και κάμερες.

Στα βίντεο διακρίνεται ο Ξυδιάς να βιάζει αναίσθητες γυναίκες τις οποίες έπειθε να τον ακολουθήσουν στο διαμέρισμά του και, στη συνέχεια, τις υπνώτιζε με ναρκωτικά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης «ψάρευε» τα θύματά του σε νυχτερινά κέντρα.

Κάποια από τα θύματα έπαθαν σοκ όταν η αστυνομία τους έδειξε τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούσαν εν αγνοία τους. Πολλές υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος έριχνε υπνωτικό στα ποτά τους και όταν ξυπνούσαν πολλές ώρες αργότερα δεν θυμούνταν τίποτα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Τίποτα δεν είναι αυθεντικό!

Τελικά, έτσι που πάμε, ούτε τις φωτογραφίες δεν θα πιστεύουμε σε λίγο.


Απόδειξη η περίπτωση του Ουκρανού φωτογράφου του Reuters Glebom Garanichem που έγινε διάσημος για τις στημένες φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο Γκόρι, σαν κι αυτές που δημοσιεύουμε.Τι έκανε ο τύπος; Έπαιρνε έναν γεωργιανό ή μια γεωργιανή και την έβαζε να κλαίει και να οδύρεται δίπλα σε ένα πραγματικό ή και ..ψεύτικο πτώμα.

Τον πήραν όμως χαμπάρι κι αυτός τώρα προσπαθεί να δικαιολογηθεί με συνέντευξή του (http://www.abkhaziya.org/news_detail.html?nid=19719) λέγοντας ότι έκανε …τέχνη και όχι φωτορεπορτάζ. «Τι θέλατε να κάνω;» ρωτάει στη συνέντευξή του.«Να με περίμεναν οι τραυματίες επί τόπου μέχρι να φτάσω και να μην πήγαιναν στο νοσοκομείο για περίθαλψη»; «Να κρατούσαν τα πτώματα επί τόπου όλο το βράδυ»; Έλα ντε. Είναι κι αυτό μια ακόμα άποψη της σύγχρονης πραγματικότητας.


«Πολεμικά» βίντεο μονταρισμένα σε στρατιωτικά επιτελεία.

«Πολεμικές»φωτογραφίες τραβηγμένες σε στούντιο.

Τίποτα δεν είναι αυθεντικό και τα Ελληνικά (και όχι μόνο) τηλεοπτικά κανάλια το γνωρίζουν, και συμβάλουν εν γνώση τους σε όλη αυτή την άθλια προπαγάνδα των Αμερικανών!

Τσιράκια τους άλλωστε δεν είναι;;

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive