Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008

Νέα μέτρα Με καρότο και μαστίγιο η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.
Το “πακέτο” του Σεπτεμβρίου θα εξαντληθεί στην ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με επιδόματα σε ορισμένους από τους “μη έχοντες”, την παροχή επιδόματος θέρμανσης και ενδεχομένως την αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ

Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο να εξυπηρετήσει δύο τελείως αντίθετους στόχους: Να αμβλύνει το δυσμενές γιʼ αυτή κλίμα με πακέτο παροχών, προωθώντας παράλληλα τα αναγκαία πλέον φορολογικά μέτρα, για να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.


Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να κατασταλάξει στο τελικό πακέτο παροχών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα κατʼ ανάγκη “φτωχό” πακέτο, που θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με επιδόματα σε ορισμένους από τους “μη έχοντες” (συνολικά αριθμούν 2 εκατομμύρια), την παροχή επιδόματος θέρμανσης και ενδεχομένως την αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ.

ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;


Ως “κρυφό” χαρτί προτείνεται από στελέχη της κυβέρνησης η ανακοίνωση της εθνικής σύνταξης, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, αλλά δεν συνδέθηκε τελικά με την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου. Τώρα συστήνεται να προαναγγελθεί, για να ισχύσει στο μέλλον (ίσως και από το 2009 αλλά το πιθανότερο από το 2010). Η μόνη δέσμευση για το 2008 αφορά το πολυσυζητημένο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο επρόκειτο να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ και πλέον έχει ειπωθεί ότι θα δώσει φέτος 500 εκατ. ευρώ. Μόνο που ακόμη δεν έχει καν στελεχωθεί.


Πρέπει λοιπόν να βρεθεί πρόεδρος (αναζητείται εδώ και εβδομάδες αλλά χωρίς αποτέλεσμα) και μετά να οριστικοποιηθεί τι θα “πακεταριστεί” ως παροχή μέσω του ταμείου. Αυτό που τώρα ψάχνουν είναι ποιοι πρέπει να πάρουν τα χρήματα, ώστε να υπάρχει πολιτικά αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα χρήματα να αυξήσουν το εισόδημα των λίγο φτωχών (αυτών που είναι στο όριο), ώστε ο δείκτης φτώχειας από το 21% του πληθυσμού σήμερα να “πέσει” πριν από τις επόμενες εκλογές.


Έτσι προτείνονται στοχευμένα μέτρα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αλλά και η διεύρυνση του ΕΚΑΣ, ώστε να το λαμβάνουν και κάποιοι από αυτούς που εξαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αύξησης του εισοδήματός τους από την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους. Αυτό μπορεί να είναι και το μόνο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει από το 2008.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Αντιθέτως λέγεται ότι η καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε κάποιες ομάδες πληθυσμού (συνταξιούχοι ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι ΙΚΑ και ενδεχομένως χαμηλόμισθοι ή άνεργοι) ενδεχομένως να ανακοινωθεί από τώρα, αλλά τα λεφτά να δοθούν από το 2009. Πρέπει να αποφασιστεί το ύψος του επιδόματος (το οποίο και πάλι μπορεί να δοθεί μέσω του ταμείου κατά της φτώχειας). Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές αν θα είναι κλιμακωτό (θα αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση πετρελαίου ανά περιοχή, πριμοδοτώντας έτσι τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας).

ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ


Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Μα από νέους φόρους που ενδεχομένως να ισχύσουν από φέτος (τέλη κυκλοφορίας, φόροι σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα) αλλά και από τη λεγόμενη “τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης”, που θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή προς ψήφιση.


Τα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο πληθαίνουν διαρκώς. Θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί ο φόρος κατοχής ακινήτων προοδευτικά από το 2009 αλλά για όσους έχουν μεγάλες περιουσίες σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της τρίτης κατά σειράς αύξησης των αντικειμενικών αξιών.


Στο τραπέζι έχει πέσει και η εκ νέου εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η νέα αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα “πολυτελείας” με αντιστάθμισμα τη μείωσή του σε είδη ευρείας κατανάλωσης Λεφτά μπορεί να φέρει και μία νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.


Επίσης προτείνονται η φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμουν οι Α.Ε. με βάση την κλίμακα και η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς ή με τεκμαρτό τρόπο.

πηγή: www.makthes.gr

«Σοκ» με Χαλκιά, βρέθηκε «θετική» σε έλεγχο ντόπινγκ.
Τα «κρούσματα» ντόπινγκ συνεχίζουν να «βασανίζουν» τον ελληνικό στίβο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Φανή Χαλκιά βρέθηκε «θετική» στη χρήση Μ3, την ουσία στην οποία βρέθηκαν «θετικοί» και οι ένδεκα αρσιβαρίστες, όπως και οι Γιάννης Δρυμωνακός και Τάσος Γκούσης.

Η ΕΟΕ, με σχετική ανακοινωση, μέσω της ενημέρωσης που είχει από τη ΔΟΕ, επιβεβαίωσε πως έχει βρεθει «θετικό» το δείγμα αθλήτριας, σε σχετικό έλεγχο της WADA στην Ιαπωνία. Η αθλήτρια, μέχρι να βρεθεί «θετικό» και το δεύτερο δείγμα της, τίθεται σε διαθεσιμότητα και αποχωρεί από το Ολυμπικό Χωριό του Πεκίνου.

Σε λίγη ώρα, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

«Με θλίβει το γεγονός δεν μπορώ να υπηρετήσω τη χώρα μου»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 400 μέτρα με εμπόδια, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έχει γίνει, αφού έχει περάσει από τόσους ελέγχους και σε όλους βρήκε «καθαρή».

«Πριν λίγες ώρες με κάλεσε ο κ.Κούβελος και μου είπε ότι βρέθηκε 'θετικό' δείγμα. Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκανε χιούμορ. Είμαι σοκαρισμένη, γιατί τους τελευταίους μήνες και δύο χρόνια περνάω τους περισσότερους ελέγχους από όλον τον κόσμο.

Έκανα, μέχρι και την 1η Αυγούστου, έλεγχο πριν φύγω. Πάντα με ελέγχουν και τον περίμενα. Δε ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν αρρωστημένα μυαλά για δολιοφθορά. Θέλω να δώσω όλα τα σκευάσματα στον ΕΟΦ για να τα ελέγξει. Ανήκω στο πειραματικό πρόγραμμα της WADA και είμαι 365 μέρες στη διάθεση της ΔΟΕ.

Έχω γίνει άρρωστη να προσέχω το μπουκάλι πως το ανοίγουν. Μου ήρθε ένα χαρτί για έναν έλεγχο στις 12 Αυγούστου στη WADA, αλλά εγώ πέρασα στις 10 Αυγούστου. Με θλίβει το γεγονός. Δεν μπορώ να υπηρετήσω τη χώρα μου. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Είμαι πολύ σοκαρισμένη. Δεν έχει ανοίξει ακόμα το δεύτερο δείγμα, αλλά έχει μικρή σημασία. Μακάρι οι συναθλητές μου να πάνε καλά. Να τους στηρίξετε όλους. Μου λείπουν. Πραγματικά, ο ελληνικός αθλητισμός σας χρειάζεται. Έχουμε 'καθαρό' αθλητισμό και θα το λέω μέχρι να πεθάνω. Αν περνούσαν οι αθλητές τόσους ελέγχους, όσους περνάω εγώ, δε ξέρω τι θα γινόταν. Πρέπει να δούμε και άλλες παραμέτρους. Λυπάμαι για την αναστάτωση.

Δεν πρέπει να πω τις εταιρίες. Να εξεταστούν και μετά θα τα πούμε όλα. Αν σας δείξω τα χαρτιά μου, θα δείτε ότι δεν έχω κενό σε κοντρόλ πάνω από τρεις ημέρες! Έκανα μέχρι και διπλό έλεγχο. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνω κάτι. Αυτή είναι η αλήθεια, για αυτό έχω σοκαριστεί. Πέρασα κοντρόλ στις 10 Αυγούστου. Ήμουν και πέρυσι στο Φουκούι και πέρασα και τότε από ελέγχους. Ανά πάσα στιγμή η IAAF και η ΔΟΕ ήταν ενημερωμένη για το που θα με βρούνε. Ο στόχος μου ήταν να μπω τελικό και το έδειχναν οι προπονήσεις μου. Ξεπέρασα εντελώς τα προβλήματα που είχα. Ήμουν σίγουρη ότι θα μπω τελικό. Δυστυχώς, δε θα μπορέσω».

Στη συνέχεια, τόνισε πως: « Όταν μετέχεις σε υψηλό πρωταθλητισμό και υπάρχει ένα 'μαγαζί' που λέγεται ΔΟΕ ή IAAF, δυστυχώς, οι αθλητές δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα. Δε ξέρω αν είναι καλό που θα το πω. Αυτοί έχουν 'το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι'. Το χαρτί με τον κωδικό τον έχει ο ελεγκτής. Έχω καλή θέληση και λέω ότι δεν μπορεί να έγινε δολιοφθορά, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις. Υπάρχουν 10 εκ. Έλληνες που αγαπάνε τον αθλητισμό. Παίρνω πολλά μηνύματα, δώρα, γράμματα και μου έλεγαν ότι είμαστε μαζί σου. Στον κόσμο που έχω στενοχωρήσει, θέλω να τους πω ότι λυπάμαι. Δεν μπορώ να το αλλάξω. Να έβρισκα το φως θα το ήθελα. Δε σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να εγκαταλείψω αυτό που αγαπάω. Θα συνεχίσω, όσο τα πόδια μου είναι γερά και με κρατάνε. Το ότι έχω περάσει τους περισσότερους ελέγχους στον κόσμο τα λένε τα στοιχεία και η WADA και όχι εγώ. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Μακάρι να μπορούσα να το στηρίξω».

πηγή: www.kathimerini,gr

Ενέργεια από νερό!
Ενέργεια από το νερό φαίνεται ότι κατόρθωσε να παράξει ένας επιστήμονας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μυστικό βρίσκεται σε ένα νέο χημικό καταλύτη με βάση το κοβάλτιο, που μπορεί να παράγει απεριόριστο υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μίας μπαταρίας.

Η πειραματική δοκιμή της μεθόδου έγινε χωρίς ειδικές συνθήκες πίεσης και κυρίως χωρίς να χρειάζονται ακριβά υλικά ή ειδικές συνθήκες για τη χημική αντίδραση, εμπόδια που καθιστούσαν την παραγωγή υδρογόνου εξαιρετικά δαπανηρή και άρα μη συμφέρουσα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εφαρμογή της μεθόδου, η οποία θα εξασφάλιζε αυτάρκεια στους οικιακούς καταναλωτές και θα αύξανε τη παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων, χρειάζεται λιγότερο από 10 χρόνια για να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.

πηγή: www.skai.gr

"Θερίζει" ο ιός του AIDS.
Θερίζει ο ιός του AIDS. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του προγράμματος του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του AIDS που ανακοινώθηκαν κατά την Παγκόσμια Σύνοδο του Οργανισμού που πραγματοποιείται στην πόλη του Μεξικού, περισσότερα από 33 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του AIDS παγκοσμίως.


Παράδειγμα δύναμης...
Είκοσι δυο εκατομμύρια από τους φορείς βρίσκονται στην υπoσαχάρια Αφρική όπου και εντοπίζεται ο πυρήνας του προβλήματος.

Οι φορείς του AIDS στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύριο ενώ οι φορείς στην δυτική και κεντρική Ευρώπη υπολογίζονται στους 730.000.

πηγή: www.skai.gr

Θύελλα αντιδράσεων για το πλαφόν.
Αρνούνται οι πρατηριούχοι στα νησιά να εφαρμόσουν την απόφαση για το πλαφόν στα καύσιμα αφού επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης και απειλούν με λουκέτο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπεραμύνθηκε του μέτρου και τόνισε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της απόφασης ενημερώθηκαν οι νομαρχίες. Οι υπηρεσίες εμπορίου νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλουν το νόμιμο πρόστιμο, αν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, αλλοπρόσαλλη χαρακτήρισε την απόφαση μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του συνδέσμου βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, Χάρης Μαυράκης, λέγοντας ότι αφήνει στο απυρόβλητο και τις εταιρίες και τα διυλιστήρια, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αυτήν την περίοδο το πετρέλαιο ακολουθεί καθοδική πορεία.

Επίσης, ζήτησε να μπει πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης. Δεν θέλουμε, επισήμανε, να πάμε τώρα σε κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Από Δευτέρα, είπε, θα εξακολουθήσουμε μάλλον την απόφαση του υπουργείου για να μην θίγεται ο καταναλωτής. Θα διεκδικήσουμε πάντως, τόνισε, τα διαφυγόντα κέρδη.


Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο.

Πάντως, το πλαφόν που έχει επιβληθεί σε 11 νομούς της Ελλάδας, έχει ως αποτέλεσμα πολλά πρατήρια, κυρίως στα νησιά, να πωλούν την βενζίνη, πολλές φορές πάνω από την τιμή του πλαφόν. Παράδοξο είναι ότι τα περισσότερα βενζινάδικα δεν έχουν κατεβάσει τις τιμές, ως όφειλαν, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν τους έχει ενημερώσει κανείς.

www.ant1online.gr

Αιματηρό ξεκαθάρισμα σε κέντρο αποτοξίνωσης στο Μεξικό.
Κουκουλοφόροι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα, εισέβαλαν σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο βόρειο Μεξικό, έσυραν έξω τους ασθενείς που εκείνη την ώρα προσεύχονταν και τους πυροβόλησαν, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Τσιουάουα.

Οι δράστες μπήκαν στο κέντρο, στην πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ, το βράδυ της Τετάρτης, διέταξαν τους ασθενείς να ξαπλώσουν στο πάτωμα και κατόπιν ξεχώρισαν αρκετούς άνδρες, τους έβγαλαν στην πίσω αυλή και τους πυροβόλησαν.

Ο ήχος από τους πρώτους πυροβολισμούς προκάλεσε πανικό μεταξύ των ασθενών που προσπάθησαν να διαφύγουν, οπότε οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και άλλα έξι τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Μπήκαν μέσα και φώναζαν να πέσουμε στο πάτωμα και να μην τους κοιτάζουμε», δήλωσε ένας μάρτυρας ενώ εγκατέλειπε το κτήριο κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τρίχρονο αγόρι. «Σκότωσαν τον άνθρωπο που έτρεχε πίσω μας», πρόσθεσε.

Η επίθεση πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή. Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως το κέντρο αποτοξίνωσης προστάτευε «βαποράκια» από αντίπαλες συμμορίες.

Σχεδόν 2000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον «πόλεμο των ναρκωτικών» μεταξύ συμμοριών που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτούς οι 795 σκοτώθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρεζ.

Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του Μεξικού, ο Χοακίν «Σόρτι» Γκουσμάν, έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τον Βισέντε Καρίγιο Φουέντες, τον αρχηγό του καρτέλ Χουαρέζ για τον έλεγχο της Σιουδάδ Χουαρέζ, μιας πόλης που βρίσκεται πάνω στα σύνορα, απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας.

πηγή: www.makthes.gr

Τα κινητά δεν προκαλούν πονοκεφάλους υποστηρίζει έρευνα.
Αθώα αποδεικνύονται τα κινητά για τους πονοκεφάλους όπως υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Σορ Τρόντελαγκ και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Τα πειράματα απέδειξαν ότι οι πονοκέφαλοι, που αρχικά αποδίδονταν στα κινητά τηλέφωνα, είναι αποτέλεσμα προκατάληψης και φόβου.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρεία συζήτηση για τις πιθανές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών τηλεφώνων στην υγεία, καθώς και η ανησυχία που δημιουργείται, ενισχύουν τις φοβίες και προκαλούν ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυτού του μεγέθους δεν προκαλούν πονοκεφάλους. Από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, υπάρχουν διάφοροι ψυχολογικοί και σωματικοί παράγοντες, όπως η λανθασμένη στάση του λαιμού, η υπερβολική ένταση του ήχου, οι οποίοι ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση πονοκεφάλου

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, όταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πείραμα κάθισαν άνετα σε μια πολυθρόνα χωρίς να βιώνουν μια στρεσογόνα διαδικασία, η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν προκαλούσε αύξηση της πίεσης και των σφυγμών.

πηγή: www.flash.gr

Σύλληψης μητέρας για εγκατάλειψη του τρίχρονου αγοριού της.
Έκπληκτοι διερχόμενοι πολίτες σε δρόμο των Ιωαννίνων, είδαν τα ξημερώματα ένα παιδάκι μόλις τριών ετών, να περιφέρεται άσκοπα και σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνεύει από διερχόμενα αυτοκίνητα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία που πήρε το παιδί και ταυτόχρονα αναζήτησε τους γονείς του.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η αλλοδαπή μητέρα του το είχε εγκαταλείψει μόνο του στο σπίτι και το τρίχρονο βγήκε στους δρόμους να την αναζητήσει. Η αλλοδαπή συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

πηγή: www.kathimerini.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive