Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008

Μείωση ανεργίας: Το “θαύμα” δεν αγγίζει τη Βόρεια Ελλάδα.Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983 υποχώρησε η ανεργία το Μάιο ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε σε ένα μήνα από 12,1% σε 13,4%

Πίσω από τους πανηγυρισμούς του οικονομικού επιτελείου για τη μοναδική καλή είδηση των τελευταίων ημερών -τη μείωση της ανεργίας σε χαμηλά... 25 ετών το Μάιο (6,6%)- κρύβεται μία γκρίζα πραγματικότητα: Η Αττική κυρίως αλλά και οι τουριστικοί προορισμοί είναι αυτοί που γνώρισαν αύξηση της απασχόλησης

Αντιθέτως στη Δυτική Μακεδονία, που αντιμετώπιζε από πριν το πιο μεγάλο πρόβλημα, η ανεργία αυξήθηκε (στο 13,4% το Μάιο από το 12,1% έναν μήνα πριν), ενώ και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα η όποια βελτίωση ήταν οριακή. Αύξηση της ανεργίας κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και στην Κρήτη και στην πυρόπληκτη Δυτική Ελλάδα.


Το υπουργείο Οικονομίας έσπευσε πάντως χθες σε επίσημη ανακοίνωση (που συνήθως δεν συνοδεύει την κοινοποίηση στατιστικών δελτίων) να επισημάνει ότι “τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας αποδεικνύουν τον δυναμισμό που έχουν προσδώσει στην ελληνική οικονομία η οικονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων”. Επισημαίνει ότι σήμερα η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων, αλλά προσθέτει πως “τα στοιχεία αυτά δεν δικαιολογούν εφησυχασμό” και απαιτείται “συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αταλάντευτη προσήλωση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων”.


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


Τι έδειξαν οι μετρήσεις της ΕΣΥΕ; Στο σύνολο της χώρας το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,6% από 7,7% το 2007 και 9,2% δύο χρόνια πριν. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 324.777 άτομα και το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.612.670 άτομα.


“Θολό” σημείο στα ποσοστά αυτά είναι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, που ανήλθε σε 4.292.662 άτομα και είναι το μόνο που δεν μειώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά αντίθετα ακολουθεί αυξητική πορεία (από 4.226.045 άτομα το 2004). Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι που δεν δουλεύουν στην ερώτηση αν αναζητούν εργασία απαντούν αρνητικά και καταγράφονται ως “μη ενεργοί”. Έτσι μειώνεται ο αριθμός των ανέργων και τα αντίστοιχα ποσοστά από ανθρώπους που έχουν καταθέσει τα όπλα στην προσπάθεια να βρουν δουλειά.Η γεωγραφία της ανεργίας

Περιφέρεια Ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2008 (%) Ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2007 (%)
Δυτική Μακεδονία 13,4 12,1
Δυτική Ελλάδα 10,0 9,8
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 8,3 9,8
Κεντρική Μακεδονία 7,8 7,9
Ήπειρος 7,3 8,2
Στερεά Ελλάδα 7,2 7,7
Θεσσαλία 6,9 8,0
Σύνολο χώρας 6,6 7,7
Πελοπόννησος 6,5 6,6
Αττική 5,3 7,6
Ιόνιοι Νήσοι 5,2 6,6
Κρήτη 4,4 3,4
Βόρειο Αιγαίο 4,3 9,4
Νότιο Αιγαίο 3,2 6,4

πηγή: www.makthes.gr

Νότιο Οσετία: Η νικήτρια Ρωσία θέτει όρους στην ηττημένη Γεωργία.Πετυχημένη η μεσολαβητική προσπάθεια του προεδρεύοντος της Ε.Ε., γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στη Μόσχα και ακολουθεί η Τιφλίδα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά στην Τιφλίδα και το γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι εναπόκειται να συμφωνήσουν στο ευρωπαικό ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων.

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας Μεντβέντεφ και Σαρκοζί συμφώνησαν χθες σε σχέδιο έξι σημείων για την εξομάλυνση της κρίσης Γεωργίας - Ρωσίας. Αυτό που απομένει πλέον είναι η αποδοχή του από την Τιφλίδα. Πριν τη συνάντησή τους ο ρώσος πρόεδρος είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι “ο επιτιθέμενος τιμωρήθηκε και υπέστη πολύ σημαντικές απώλειες. Ο στρατός του αποδιοργανώθηκε”, ανακοινώνοντας το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία.
Ωστόσο ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης υπόκειται σε δύο όρους: "Πρώτον, τα γεωργιανά στρατεύματα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και να αποστρατιωτικοποιηθούν εν μέρει. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μία δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας". Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν από τη συνάντηση του ρώσου προέδρου με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

ΤΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Μόσχα και αποτελεί την πρώτη ελπίδα για τερματισμό την πενθήμερης αιματηρής σύγκρουσης στον Καύκασο, οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν για “μη προσφυγή στη βία”, “τερματισμό οριστικά όλων των εχθροπραξιών”, “ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας", οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρέψουν "στις θέσεις όπου συνήθως σταθμεύουν", ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν "στις γραμμές που κατείχαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης" και τέλος να δεσμευτούν για "την έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τους τρόπους διαρκούς ασφάλειας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι "διαθέσιμη" να συμμετάσχει σε μία ειρηνευτική δύναμη στη Γεωργία. Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι έχει "λάβει τη δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "φυσιολογικό" το να θέλει η Ρωσία "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ρωσόφωνων" εκτός των συνόρων της.
Πλέον η ευθύνη περνά στην πλευρά της Τιφλίδας, τόνισε ο Μεντβέντεφ, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι, στην περίπτωση που η Γεωργία αρνηθεί να αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο, η Ρωσία θα λάβει νέα "μέτρα" κατά της Τιφλίδας. Ο γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια αναχώρησε για τη γεωργιανή πρωτεύουσα.

“ΤΡΕΛΟΣ” Ο ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ

“Τρελό” χαρακτήρισε το γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι ο Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι είπε ψέματα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των μαχών στη Νότια Οσετία. “Η διαφορά των τρελών από τους άλλους ανθρώπους είναι ότι, όταν μυρίζουν αίμα, είναι πολύ δύσκολο να τους σταματήσεις. Γιʼ αυτό τότε πρέπει να καταφύγεις στη χειρουργική", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία δεν έχει πλέον "καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία της Γεωργίας", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, φιλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να ανατρέψει τον πρόεδρο της Γεωργίας, αλλά θεωρεί πως "θα ήταν καλύτερο" να αποχωρούσε από την εξουσία.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Η κατάσταση στον Καύκασο διχάζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στη συνεδρίαση της οποίας εκφράστηκε από τον αμερικανό εκπρόσωπο η θέση επανεξέτασης της στάσης της Συμμαχίας σε σχέση με τη Ρωσία. Θέση την οποία ωστόσο δεν συμμερίστηκε το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ. Άκαρπη υπήρξε και η πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο νότιο Καύκασο, μετά την άρνηση της Ρωσίας να ψηφίσει ψήφισμα με το οποίο ζητείται η κατάπαυση του πυρός βάσει του σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ Η ΓΕΩΡΓΙΑ

Μπορεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ανακοίνωσε χθες ότι διέταξε τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία, αλλά οι δυο πλευρές διαφωνούν για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, όπως αμφότεροι έχουν διακηρύξει. Σε ανακοίνωση της γεωργιανής κυβέρνησης καταγγέλλεται ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γεωργιανές περιοχές, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε “προβοκάτσια”, λέγοντας ότι γεωργιανές δυνάμεις είναι αυτές που συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους στη Νότια Οσετία. Στη Μόσχα ο υποδιοικητής του ρωσικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία είχε στόχο “να εξασθενήσει το στρατιωτικό δυναμικό του επιτιθέμενου έως ένα επίπεδο που δεν θα του επιτρέπει να σκεφτεί να επαναλάβει τις απόπειρές του να καταλάβει τη Νότια Οσετία”. Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν σε δυο συγκεκριμένα μέτωπα αποκόβοντας τη Γεωργία στα δύο. Πρόκειται για την περιοχή της πόλης Γκόρι νοτίως της Νότιας Οσετίας και την περιοχή των πόλεων Σενάκι και Ζουγκντίντι νοτίως της άλλης επαρχίας που αυτονομήθηκε, της Αμπχαζίας. Σε αυτήν τη ζώνη των συγκρούσεων εκρήξεις στην πόλη Γκόρι σκότωσαν πέντε πολίτες. Μεταξύ των νεκρών είναι και δημοσιογράφος της ολλανδικής τηλεόρασης RTL, ενώ μεταξύ των τραυματισθέντων ο γεωργιανός οδηγός του συνεργείου της ελληνικής ΝΕΤ. Στην νοτιοοσετική πρωτεύουσα Τσχινβάλι κτίρια καίγονται ακόμη μετά τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ στους άδειους δρόμους περιπολούν ρώσοι στρατιώτες με τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός κατοίκου που τρεις μέρες κρυβόταν στα χαλάσματα του σπιτιού του: “Δεν μοιάζει με ένα μικρό Στάλινγκραντ; Βάρβαροι! Δέστε τη γεωργιανή δημοκρατία! Αν δεν ήταν η Ρωσία, τώρα θα είμαστε όλοι νεκροί”. Τις ίδιες ώρες οι γεωργιανές δυνάμεις αποχώρησαν από το φαράγγι Κοντόρι, μία διαφιλονικούμενη στενωπό μέσα στο έδαφος της Αμπχαζίας, μετά το τελεσίγραφο: “Φεύγετε ή γίνεται σφαγή!”.

πηγή: www.makthes.gr

ΠΓΔΜ: Αερολογίες Γκρούεφσκι πριν τις συνομιλίες.

Με απαξιωτικό τρόπο, τον μόνο που αρμόζει, απαντά η Ελλάδα στις νέες προκλητικές επιστολές του Νίκολα Γκρούεφσκι, με τις οποίες δυναμιτίζεται η προσπάθεια που συντελείται για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και ακυρώνεται ο νέος γύρος συνομιλιών, τον οποίο προγραμμάτισε για τις 14 και 15 Αυγούστου ο Μάθιου Νίμιτς (σήμερα ωστόσο θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών)Συνεχίζεται το εθνικιστικό παραλήρημα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας ο οποίος με νέα επιστολή του θέτει ζήτημα για την εκκλησία των Σκοπίων και την ονομασία του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, συνεχίζοντας την προκλητική τακτική του, που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, με επιστολή στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προσπαθεί να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών από το μοναδικό θέμα της ονομασίας, θέτοντας θέμα αναγνώρισης “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” και ζητώντας την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Σε άλλη επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, εξαιτίας του βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και για τη δημιουργία οικονομικών και εμπορικών εμποδίων στη χώρα του.


Συγκεκριμένα, δύο μόλις 24ώρα πριν από τη νέα συνάντηση, στην οποία κάλεσε στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς δέχθηκε επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ο τελευταίος τού ζητάει να συμπεριλάβει στις διαπραγματεύσεις και το ζήτημα “της αναγνώρισης Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”. “Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία -και έχοντας υπόψη ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας", αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επιστολή αυτή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.


Η ψευδεπίγραφη “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία”, η οποία δημιουργήθηκε το 1958, οπότε η εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε από τη Σερβική, δεν αναγνωρίστηκε από καμία ορθόδοξη εκκλησία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατηγορεί για αυτό την Ελλάδα και τη στάση της στο θέμα της ονομασίας του κράτους του. Παράλληλα κατηγορεί και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως επιδεικνύει ανάλογη στάση και είναι αλληλέγγυα προς την ελληνική. Η προκλητικότητά του φτάνει μάλιστα σε τέτοιο σημείο, ώστε να σχολιάσει και εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας επισημαίνοντας πως δεν θα έστελνε τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Ο κ. Γκρούεφσκι ξεπερνώντας κάθε όριο κατηγορεί την Ελλάδα πως χρησιμοποιεί
το όνομα της χώρας του για την ονομασία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και ζητεί να μπει στην ατζέντα και αυτό το θέμα, επικαλούμενος μάλιστα διάθεση Νίμιτς για διεύρυνσή της. "Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονάς μας χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης”, σημειώνει προκλητικά. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Α1, ο κ. Γκρουέφσκι κατηγόρησε την Ελλάδα και για “δυσανάλογη αύξηση της στρατιωτικής της δύναμης”.


πηγή: www.makthes.gr

Σχόλιο blogger : Έλεος πλέον με όλους αυτούς του πολιτικούς , που και καλά ονομάζονται εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, που το παίζουν πολιτισμένοι και τόσα χρόνια κάνουν πως δεν βλέπουν όλες αυτές τις προκλήσεις των Σκοπιανών , οι οποίοι με ανύπαρκτα επιχειρήματα προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ από εμάς το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας ΜΑΣ. Θα πρέπει κάποτε όλοι οι πολιτικοί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι σε εμάς και στην ιστορία.

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive