Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008

Οριστικά εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Θάνου


Η απόφαση ελήφθη από την πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικυρώθηκε από την εκτελεστική της επιτροπή.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιτρέψει στην Κατερίνα Θάνου τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου επικαλούμενη τα άρθρα 41 και 45.2 της Ολυμπιακής Χάρτας που αναφέρονται κυρίως στο δικαίωμα που έχει να επιβάλει αποκλεισμό σε κάποιον αθλητή για πειθαρχικά παραπτώματα.

Η εκτελεστική επιτροπή αναφέρει ότι αποδέχθηκε την πρόταση της πειθαρχικής επιτροπής να αποκλείσει την Ελληνίδα σπρίντερ από τους Αγώνες, αφού όπως υποστηρίζει, η Θάνου δυσφήμισε το 2004 στην Αθήνα το Ολυμπιακό Κίνημα. Μάλιστα η ΔΟΕ στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο αναφέρει αναλυτικά το σκεπτικό της πειθαρχικής, αναλύοντας τα γεγονότα που συνέβησαν από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και σήμερα.

Η αναφορά ξεκινά από το «τροχαίο» που δήλωσε η ίδια ότι είχε με τον Κώστα Κεντέρη κατά την επιστροφή τους στο Ολυμπιακό Χωριό όταν αναζητούνταν για να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ, τις ενέργειες που έκαναν να νοσηλευτούν στο ΚΑΤ και εν τέλει την παράδοση των διαπιστεύσεών τους, αποδεχόμενοι έτσι, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, την ενοχή τους.

Μάλιστα επισημαίνεται στο σκεπτικό της πειθαρχικής η απόφαση που είχε λάβει το 2004 η ΔΟΕ ότι σε περίπτωση που Θάνου και Κεντέρης θα σκόπευαν να συμμετάσχουν σε επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η υπόθεσή τους θα επανεξεταζόταν. «Η κα Θάνου εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 23 Ιουλίου το όνομά της μπήκε από την ΕΟΕ στη λίστα των συμμετεχόντων.

Στις 25 Ιουλίου ο Χάουαρντ Σταπ, διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της ΔΟΕ απέστειλε επιστολή στη κ Θάνου προκειμένου να την πληροφορήσει ότι η συμμετοχή της θα επανεξεταστεί από την εκτελεστική επιτροπή. Στις 30 Ιουνίου ο νομικός σύμβουλος της αθλήτριας, Γρηγόρης Ιωαννίδης με αναλυτική επιστολή στη ΔΟΕ ανέφερε τη θέση της κ Θάνου, η οποία προσκλήθηκε να καταθέσει και αυτοπροσώπως ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής στις 7 Αυγούστου.

Ακολούθησε ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του κ Σταπ και του κ Ιωαννίδη, ο οποίος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα και απειλώντας τη ΔΟΕ με διάφορες προσφυγές, νομικές ή άλλες. Ούτε η κα Θάνου, ούτε ο κ Ιωαννίδης εμφανίστηκαν ενώπιον της πειθαρχικής».

Και συνεχίζει η πειθαρχική στο σκεπτικό της, αναφέροντας μεταξύ άλλων για την απόφασή της να την αποκλείσει από το Πεκίνο: «Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επισημανθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά της το 2004 στην Αθήνα, όπου αν και τελικά δεν συμμετείχε, προκάλεσε μια σοβαρή δυσφήμιση στο Ολυμπιακό Κίνημα με το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο δημοσιεύτηκε στον παγκόσμιο Τύπο και το οποίο ήταν η αποφυγή του ελέγχου ντόπινγκ, η ψευδής δήλωση για τροχαίο ατύχημα και η νοσηλεία στο νοσοκομείο και άλλες πράξεις.

Μάλιστα σε βάρος της εκκρεμεί κατηγορία η οποία μετά από αρκετές αναβολές θα εκδικαστεί στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Αν και από νομικής πλευράς η ΔΟΕ δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη, εν τούτοις οι κατηγορίες κατά της κ Θάνου δείχνουν σοβαρά παραπτώματα που δεν συνάδουν με την Ολυμπιακή Χάρτα και το Ολυμπιακό πνεύμα.

Ακόμη, ο τόνος και οι απειλές που εκφράστηκαν από το νομικό σύμβουλο της κ Θάνου αποκαλύπτουν μια συνήθεια απολύτως απαράδεκτη με το Ολυμπιακό πνεύμα. Τέτοια είναι για παράδειγμα η περίπτωση απειλών ότι θα κάνει χρήση παρανόμως καταγεγραμμένων συνομιλιών ή ότι θα ξεκινήσει μια σειρά διαφορετικών ενεργειών, νομικών ή άλλων, εναντίον της ΔΟΕ και συγκεκριμένων ατόμων του Ολυμπιακού κινήματος»

Την απόφαση της πειθαρχικές επιτροπής υπογράφουν τα μέλη της επιτροπής, Τόμας Μπαχ, Ντένις Οσβαλντ και Σεργκέι Μπούμπκα.

πηγή : www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive