Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

Από την εκεχειρία του ʼ92 στη σύγκρουση του 2008.
1991-92 Συγκρούσεις για την απόσχιση της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία, η οποία πρόσφατα είχε ανεξαρτητοποιηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ρωσικές δυνάμεις επέβαλαν την εκεχειρία. Έκτοτε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ 500 ρώσων, γεωργιανών και οσέτιων φροντίζει για τη διατήρηση των ισορροπιών.

2004 Μετά την περίφημη “επανάσταση των ρόδων” ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εκλέγεται πρόεδρος υποσχόμενος την ανακατάληψη των αυτονομημένων γεωργιανών περιοχών.

2006 Οι Νοτιοοσέτιοι ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας σε ανεπίσημο δημοψήφισμα.

Απρίλιος 2008 Η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Ιούλιος 2008 Μόσχα και Τιφλίδα αλληλοκατηγορούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή.

7 Αυγούστου 2008 Η πρόσφατη συμφωνία για εκεχειρία στη Νότια Οσετία καταρρέει και ξεσπούν ευρείας κλίμακας συγκρούσεις. Γεωργιανές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την πρωτεύουσα Τσχινβάλι, οι ρωσικές δυνάμεις απαντούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, βολές πυροβολικού και εισβολή τεθωρακισμένων.


Εντ. Κοκοΐτι Ο ηγέτης των αυτονομιστών

Κάποτε πρωταθλητής πάλης ο 44χρονος Έντουαρντ Κοκοΐτι ή Κοκόγεφ κέρδισε τις μη αναγνωρισμένες προεδρικές εκλογές στη Νότια Οσετία το Δεκέμβριο του 2006 και ξανά το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πρώην κομμουνιστής και μετέπειτα επιχειρηματίας με ρωσική υπηκοότητα, ο Κοκόι προκαλεί την Τιφλίδα με τη διατύπωση του στόχου του για την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Οσετίας στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Χαρακτηρίζει τη Ρωσία εγγυητή της σταθερότητας στον Καύκασο και έχει ξεκαθαρίσει πως η Νότια Οσετία δεν θεωρεί τον εαυτό της μέρος της Γεωργίας.

πηγή: www.makthes.gr

Ε- ΕΜΠΟΡΙΟ: Η αγοραστική εμπειρία γίνεται διασκέδαση.
Η αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο, η μείωση των τιμολογίων των συνδέσεων ADSL σε συνδυασμό με την ωρίμανση των χρηστών και την εμφάνιση πολλών διαδικτυακών καταστημάτων οδήγησαν στην αύξηση, κατά 2,3%, των αγορών μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα το 2007.
Οι έλληνες χρήστες του ίντερνετ που προβαίνουν σε on-line αγορές ξεπερνούν πλέον τους 600.000, με μέσες ετήσιες αγορές ύψους 200 έως 300 ευρώ. Για το 2008 εκτιμάται ότι οι on line πωλήσεις θα προσεγγίσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, σε περίπου πέντε χρόνια τουλάχιστον 1.000.000 Έλληνες θα αγοράζουν συστηματικά από το ίντερνετ με μέσες αγορές που θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ ετησίως.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα έλληνες χρήστες του ίντερνετ λένε ότι αγόρασαν κάποιο αξεσουάρ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιβλία και cd, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Nielsen, η οποία επικεντρώθηκε στις συνήθειες των χρηστών στο διαδίκτυο καταγράφοντας ότι πάνω από 85% του παγκόσμιου πληθυσμού των χρηστών έχει χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να κάνει κάποια αγορά.
Δυναμικά στο παιχνίδι των ηλεκτρονικών αγορών έχουν μπει και τα ελληνικά διαδικτυακά καταστήματα, 225 στον αριθμό. Παράλληλα διάφορα ελληνικά sites προσφέρουν υπηρεσίες σύγκρισης τιμών όχι μόνο για προϊόντα που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά και για εκείνα που πωλούνται σε καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, εφόσον υπάρχει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους ή τους εισαγωγείς των προϊόντων.

ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν δωρεάν τις υπηρεσίες καταγραφής και σύγκρισης τιμών, τις οποίες προσφέρουν τα sites για μια σειρά από προϊόντα (από βιβλία και cd μέχρι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και gadgets), ενώ οι επιχειρηματίες πληρώνουν συνδρομή, ώστε να προβάλλονται και να διαφημίζονται οι προσφορές τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις www.skroutz.gr και www.wiz.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκρίνουν τιμές για διάφορα προϊόντα συγκεντρώνοντας τις τιμές ανά προϊόν και ανά περιοχή πώλησής τους. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών έχουν καθιερωθεί στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Ιστοσελίδες όπως οι http://www.pricechecker.co.uk, http://dealtime.com, http://www.epinions.com, http://www.bizrate.com αποτελούν σταθερό προορισμό των καταναλωτών που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Τα περισσότερα από τα sites αυτά λειτουργούν όπως ακριβώς και οι μηχανές αναζήτησης, με ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα τύπου robot, τα οποία καταγράφουν και στη συνέχεια συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα

Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών καταστημάτων που παραδίδουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα περιλαμβάνονται:
Βιβλία
www.amazon.co.uk
www.tandf.co.uk
www.abebooks.com
www.fnac.com

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
www.nomatica.com
www.pixmania.com
www.warehouseexpress.com
www.conrad.de

Ένδυση - υπόδηση
www.jeans-online.pl
www.denim24.de
www.laredoute.fr
www.snipesshop.de
www.wealthofnations.co.uk

Ρολόγια - κοσμήματα
www.timefactors.com
www.uhrzeit.org
www.azzurrijewels.com

Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα
www.shop21.gr
www.e-shop.gr
www.skroutz.gr
www.computer4u.gr
www.plaisio.gr
www.papasotiriou.gr
www.multirama.gr
www.healthstores.gr

πηγή: www.makthes.gr

Σκόπια Με... μετάλλιο προκλητικότητας στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις στις 14 και 15 Αυγούστου υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Εκτός αν βάλει το χέρι της η Μεγαλόχαρη και μυαλό η διπλωματία των Σκοπίων

Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας φτάνει στο σημείο να στέλνει επιστολή στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και να του θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, όπως αυτό της δήθεν ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν προκαλεί εντύπωση που οι επτά αθλητές της στους Ολυμπιακούς αγώνες επιχείρησαν να παρελάσουν σαν Μακεδόνες


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι βέβαια σοβαρή υπόθεση, με ελληνικές ρίζες, και η ΔΟΕ, όπως διαβεβαίωσε, δεν επρόκειτο να επιτρέψει το σκοπιανό τσίρκο. Την ίδια λέξη χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο πρόεδρος των Σκοπίων, για να χαρακτηρίσει τα καμώματα του πρωθυπουργού του.


Ο κ. Γκρούεφσκι έβαλε ψηλά τον πήχη της γραφικότητας, αφού παρά την έμμεση παραίνεση του κ. Νίμιτς, στα τέλη του περασμένου μήνα, να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεών του με την Ελλάδα, συνέχισε τη συγγραφή και την αποστολή επιστολών προς πάσα κατεύθυνση. Χτύπησε και την πόρτα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος του απάντησε πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί των θεμάτων που του έθεσε. Όσο για το ολυμπιακό ατόπημα, η Ντόρα Μπακογιάννη από το Πεκίνο δήλωσε πως "είμαστε μια σοβαρή χώρα, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με κάτι που αγγίζει το όριο του γραφικού".
Ο Μάθιου Νίμιτς με την αποστολή πρόσκλησης στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ για νέο γύρο συνομιλιών στις 14 και 15 Αυγούστου πιστοποιεί την επιθυμία του ΟΗΕ να κλείσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό. Το τέλος του χρόνου είναι το τελευταίο χρονικό όριο που έχει τεθεί και απηχεί και την επιθυμία των ΗΠΑ.


Το όνομα είναι το μοναδικό θέμα που συζητείται στις διαπραγματεύσεις. Το έχει διασαφηνίσει ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, το ξεκαθάρισε αμέσως μετά την τελευταία του πρόσκληση προς τους δύο πρέσβεις και η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα είναι οι πρώτες μετά την επιστολογραφία Γκρούεφσκι. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η σκοπιανή πλευρά -όχι ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ, που είναι του κλίματος Τσερβένκοφσκι και έχει τεθεί υπό επιτήρηση- να θέσει και κατά πρόσωπο στον Μ. Νίμιτς τις σκέψεις και τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις του πρωθυπουργού.

πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive