Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008

EcoEnergia: Συνδέθηκε ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός στο Κιλκίς.
Ο πρώτος από του επτά συνολικά φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 100 KWp έκαστος, που κατασκευάζει η εταιρεία EcoEnergia στην περιοχή του Κιλκίς συνδέθηκε ήδη με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ η σύνδεση των άλλων έξι μπαίνει στην τελική ευθεία.


Ο σταθμός που κατασκεύασε η EcoEnergia, εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στη σχεδίαση και την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών, ανήκει στην Ι. ΤΙΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ και είναι εγκατεστημένος στην Αγία Κυριακή του δήμου Χέρσου, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη. Το 50% της επένδυσης επιδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ


Η κατασκευή έχει γίνει με το σύστημα παρακολούθησης ήλιου (Tracker) δύο αξόνων Φοίβος 100 της εταιρείας Mechatron ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με την EcoEnergia, η παραγωγή ενέργειας που καταγράφεται καθημερινά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα τοποθέτησης συστημάτων παρακολούθησης του ήλιου σε κάθε φωτοβολταϊκό σταθμό. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των επόμενων τριών σταθμών στο Κιλκίς, που αναμένεται να συνδεθούν με τη ΔΕΗ εντός του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να συνδεθούν εντός του Σεπτεμβρίου. Όλοι οι σταθμοί έχουν εγκατεστημένη ισχύ 100 Kwp.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Η ECO ENERGIA ιδρύθηκε το 2006 και μέσα στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε συνήψε στρατηγική συμμαχία με πολλούς επενδυτές, με σκοπό τη μελέτη, σχεδίαση και ολοκληρωμένη κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η κατάθεση 200 και πλέον αιτήσεων για εξαίρεση ή για έκδοση άδειας παραγωγής.


Στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία περιλαμβάνονται η αξιολόγηση του ακινήτου του υποψηφίου πελάτη, όπου θα εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός, η σύνταξη και υποβολή του φακέλου προς τη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής (για εγκαταστάσεις άνω των 150 KW), η σύνταξη και υποβολή των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών, η αίτηση προς τη ΔΕΗ για λογαριασμό του πελάτη, προκειμένου να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο, η έκδοση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας, η έκδοση οικοδομικής άδειας, η πλήρης κατασκευή του έργου μέχρι την τελική σύνδεση με το δίκτυο και η πλήρης τεχνική υποστήριξη μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία.

πηγή:www.makthes.gr

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελικά τα Σκόπια συμμορφώθηκαν.

Παρά τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα, χθες η αντιπροσωπεία της στο Πεκίνο εμφανίστηκε στην παρέλαση με το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜΔεν πέρασε τελικά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους κινέζους διοργανωτές η επιδίωξη των Σκοπίων να παρελάσουν στην χθεσινή τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων με το όνομα “Μακεδονία”. Η αποστολή της γειτονικής χώρας, που επί μέρες προκαλούσε ζητώντας και δηλώνοντας πως τα μέλη της θα εμφανιστούν με το ψευδεπίγραφο όνομα που αναφέρεται στο σύνταγμά τους, εμφανίστηκε στην παρέλαση των αντιπροσωπειών στη 13η σειρά με το όνομα που αναγνωρίζεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ανάλογη ήταν και η αναφορά στην τηλεοπτική μετάδοση, με τη σχετική κάρτα να αναφέρει τη χώρα ως “FYROM”, αν και δίπλα από τη σημαία των Σκοπίων υπήρχε η συντομογραφία που χρησιμοποιούν διεθνώς και συγκεκριμένα το MKD. Από χθες άλλωστε έχει διορθωθεί η αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως και στο επίσημο πρόγραμμα της τελετής έναρξης και τα Σκόπια αναφέρονται πλέον ως “FYROM”. Έτσι τα Σκόπια γνώρισαν άλλη μια ήττα σε διπλωματικό επίπεδο και το μόνο που τους απέμεινε είναι η αναστάτωση που είχαν δημιουργήσει τις προηγούμενες ημέρες και οι νέες καταγγελίες κατά της Ελλάδας, με τις οποίες συνόδευσαν την αποτυχία τους να οικειοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το όνομα της Μακεδονίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές, στην οποία τους εφιστούσαν την προσοχή και τους ενημέρωναν για το όνομα που χρησιμοποιείται στους οργανισμούς και στις διεθνείς διοργανώσεις για το γειτονικό κράτος, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις πως “δεν θα συμβεί τίποτα απρόοπτο”, όπως εντέλει έγινε. Σε ανάλογες διπλωματικές κινήσεις είχε επιδοθεί και το υπουργείο Εξωτερικών, με την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει από το Πεκίνο πως η νέα πρόκληση των Σκοπίων αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.


“Αν τα Σκόπια παρεκτραπούν, θα κινηθούν από τη ΔΟΕ όλες οι απαραίτητες διαδικασίες”, διαβεβαίωσε η κ. Μπακογιάννη, αν και κάτι τέτοιο τελικά δεν χρειάστηκε.


Από το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν πως η συντομογραφία MKD, η οποία συνόδευε τη σημαία των Σκοπίων, δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και η συντετμημένη ονομασία έχει κατοχυρωθεί.

πηγή: www.makthes.gr

Τελετή έναρξης Ταξίδι στον κινέζικο πολιτισμό.Με εντυπωσιακά θέματα, φαντασμαγορικά κουστούμια και πυροτεχνήματα, ξεκίνησαν από το Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου οι Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας. Οι Κινέζοι προσπάθησαν να προβάλλουν τον πολιτισμό τους και το πέτυχαν απόλυτα. Κάθε σύγκριση με την τελετή έναρξης των Αγώνων της Αθήνας είναι άκαιρη, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των πολιτισμών και τις αισθητικής των δύο χωρών.

Λίγα λεπτά πριν τις 15.00, 2.008 μέλη της μπάντας σε άψογη παράταξη και συγχρονισμό σήμαναν την έναρξη της τελετής με τα Fou, τα παραδοσιακά κρουστά όργανα τους, που είναι φτιαγμένα από μπρούντζο και πυλό. Με ειδικά εφέ ένα ηλιακό ρολόι που εφευρέθηκε το 2.070 π.Χ., σχηματίστηκε πάνω στη μπάντα και με λέιζερ πραγματοποιήθηκε η αντίστροφη μέτρηση. Με 2.008 πυροτεχνήματα σε διάφορα σημεία του Πεκίνου φωτίστηκε ο δρόμος προς το στάδιο, ενώ στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε η κινέζικη σημαία περιστοιχισμένη από παιδιά που φορούσαν τις 56 παραδοσιακές φορεσιές των ισάριθμων περιοχών τις Κίνας.
Στο στάδιο ξετυλίχθηκε με μηχανικό τρόπο ένας πάπυρος που στο μέσον του είχε ένα χάρτινο σεντόνι μήκους 20Χ11 μέτρων. Στον πάπυρο πέρασαν με ειδικά εφέ οι εικόνες τις κινέζικης ιστορίας. Μαυροντυμένοι καλλιτέχνες ζωγράφισαν με το σώμα τους ευοίωνα σύννεφα στο χαρτί. Το επόμενο σκέλος αφορούσε την κινέζικη γραφή και τυπογραφεία. Καλλιτέχνες έψαλλαν τις πιο γνωστές γραμμές του Λουνγιού, που συνοψίζει την φιλοσοφία του Κομφούκιου. Για την απεικόνιση της μετακινούμενης τυπογραφίας, εθελοντές κάτω από τα 897 ιδεογράμματα ύψωναν και κατέβαζαν τα σύμβολα και με τις κινήσεις τους παρέπεμπαν στο σύγχρονο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, ενώ σχημάτισαν και το Σινικό Τείχος.


Ακολούθησαν επίδειξη της κινέζικης όπερας και αναφορά στους διάσημους στρατιώτες του αυτοκράτορα Κιν Σιν Χουάνγκ (τερακότα). Ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού, οι σπουδαίοι αρχαίοι πίνακες, η δημιουργία της πυξίδας και η αναφορά στην κινέζικη φύση αποτυπώθηκαν πριν μία γιγάντια σφαίρα 36 μέτρων μετατραπεί από υδρόγειο σε παραδοσιακό κινέζικο φανάρι. Σε γενικές γραμμές ο αργός ρυθμός στην εναλλαγή των θεμάτων και η κινέζικη μουσική που ακουγόταν καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής, ίσως να ξένισε τους Δυτικούς τηλεθεατές που περίμεναν περισσότερη δράση, ενώ δεν υπήρξε αναφορά στον αθλητισμό.

Η φλόγα στο βωμό Η απαγγελία του Ολυμπιακού ύμνου σε μελωδία του Σπύρου Σαμαρά έγινε από χορωδία 80 παιδιών, που επί 45 ημέρες προσπαθούσαν να μάθουν τους στίχους του Κωστή Παλαμά, που ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1896. Τους όρκους των αθλητών και των κριτών έδωσαν η Γινίνγκ Ζανγκ (πινγκ πονγκ) και ο Λιπίνγκ Χουάνγκ (ενόργανη γυμναστική) αντίστοιχα. Εκατό γυναίκες απελευθέρωσαν περιστέρια για να μεταδώσουν μήνυμα ειρήνης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το άναμμα του βωμού με την Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι της από το ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία. Ο βετεράνος Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Λι Νινγκ, μετά από μία εναέρια βόλτα στην οροφή του σταδίου, άναψε το βωμό που έχει το σχήμα της δάδας που χρησιμοποιήθηκε για τη λαμπαδηδρομία.

πηγή: www.makthes.gr

Σχόλιο blogger: Πολύ ωραία ήταν η τελετή,οι κινέζοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν προς τα έξω τον πολιτισμό τους κ.τ.λ. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους δικούς μας ολυμπιακούς αγώνες που ήταν κατά πολύ ανώτεροι αναπόφευκτα, με τον πολιτισμό και την ιστορία της ελλάδας που δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κινεζικό. (χωρίς παρεξήγηση για τους κινέζους που αναμφίβολα έχουν και αυτοι πράγματα να επιδείξουν.)

Ισόβια σε 16χρονο για φόνο


Βρετανικό δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 16χρονο, που μαχαίρωσε έναν μαθητή, επειδή στραβοκοιτάχτηκαν, ενώ στον 17χρονο συνεργό του όρισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων.

Ο 14χρονος από τη Βρετανία έπεσε νεκρός κοντά στο σπίτι του, επειδή αντάλλαξε εχθρικές ματιές με τη συμμορία του καταδικασθέντα για το φόνο, Τζόζεφ Τσιν.

Ο 16χρονος Τσιν, που συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα, κρίθηκε ένοχος για το φόνο του μαθητή Μάρτιν Ντίνεγκαν και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, με ελάχιστη έκτιση ποινής 12 χρόνων.

Ως συνεργό του Τσιν το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον 17χρονο Κέβρον Ουίλλιαμς, που αντιμετώπισε την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης στον Μάρτιν. Η ποινή του ορίστηκε στα τέσσερα χρόνια κάθειρξης.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, η μητέρα του άτυχου μικρού Μάρτιν είπε ότι ο πόνος από το θάνατο του γιου της είναι απερίγραπτος. «Η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια, καθώς ένα κομμάτι της καρδιάς μας λείπει» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ο καβγάς ξεκίνησε όταν μια ομάδα με ποδήλατα ακολούθησε την παρέα του 14χρονου Μάρτιν, που βρισκόταν μέσα σε λεωφορείο, αφού αντάλλαξαν εχθρικές ματιές. Οι δυο ομάδες βρέθηκαν να καυγαδίζουν αρχικά σε ένα πάρκο και μιάμιση ώρα αργότερα κοντά στο σπίτι του Μάρτιν.

Κατά τη δεύτερη συμπλοκή τους, ο Τσιν μαχαίρωσε τέσσερις φορές τον 14χρονο μαθητή στον ώμο και την πλάτη, ρίχνοντάς τον νεκρό. Ο δικαστής, Μπράιαν Μπάρκερ, δήλωσε για το εν λόγω περιστατικό ότι «πρόκειται για μια εκδικητική επίθεση».

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη εκφράζει τις ανησυχίες της για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας. Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκαλούν οι συμπεριφορές των ανηλίκων, καθώς δείχνουν πως προτιμούν να συμπεριφέρονται προκλητικά, καταφεύγοντας πολλές φορές ακόμα και στη χρήση ωμής βίας απέναντι σε συνομηλίκους τους.

πηγή : www.cosmo.gr

Ο Τουταγχαμών υποβάλλεται σε τεστ DNA


Σε τεστ DNA θα υποβάλλουν αιγύπτιοι επιστήμονες τα μουμιοποιημένα έμβρυα που βρέθηκαν στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για το γενεαλογικό του δέντρο.

Σκοπός τους θα είναι και να διαπιστώσουν αν η γιαγιά τους είναι η διάσημη για την ομορφιά της και ισχυρή βασίλισσα Νεφερτίτη.

Ο τάφος του Τουταγχαμων ανακαλύφθηκε από τον βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter, το 1922 – μια ανακάλυψη που ενθουσίασε την Ευρώπη και αναβίωσε το ενδιαφέρον για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Τα δύο έμβρυα βρέθηκαν στον τάφο και εικάστηκε πως ήταν τα παιδιά του έφηβου βασιλιά, αλλά άγνωστη παρέμεινε η ταυτότητα της μητέρας. Πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η μητέρα ήταν η Ανκεσεναμουν, η μόνη γνωστή σύζυγος του.

Η Ανκεσεναμούν ήταν η κόρη της γνωστής για την ομορφιά της, όπως έχει «διασωθεί» από αιγυπτιακά έργα τέχνης, βασίλισσας Νεφερτίτη. Αν αποδειχθεί ότι τα παιδιά ανήκουν στον Τουταγχαμών και την Ανκεσεναμουν, τότε οι επιστήμονες θα έχουν και το DNA της διάσημης βασίλισσας Νεφερτίτη, της οποίας η μούμια δεν έχει βρεθεί, πράγμα που θα κάνει εύκολη την ταυτοποίηση.

Ο Τουταγχαμών γεννήθηκε το 1341 π.Χ. Έγινε βασιλιάς στην ηλικία των 8 χρόνων και άφησε την τελευταία του πνοή δέκα χρόνια μετά.

Τα αποτελέσματα του τεστ DNA, που θα γίνει στο πανεπιστήμιο του Κάιρο, θα είναι έτοιμα το Δεκέμβρη.

πηγή : www.cosmo.gr

Κλιμακώνεται η σύρραξη στη Β. Οσετία


Η σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών στη Β. Οσετία εντείνεται και εκφράζονται φόβοι για αριθμό νεκρών που ξεπερνά τους 1.400. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αμάχους που βρέθηκαν στη δίνη της σύρραξης.

Τα ρωσικά τανκ έχουν εισβάλει στην αποσχισθείσα Ν. Οσετία, στον Καύκασο όπως αναφέρουν οι γεωργιανές αρχές. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η στρατιωτική της παρουσία γίνεται για να υπερασπιστεί την περιοχή από προσπάθεια ανακατάληψης της από τους Γεωργιανούς. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο.

«Καθαρή επέμβαση»

Μιλώντας στο CNN, ο γεωργιανός πρόεδρος , δήλωσε ότι «Η Ρωσία μάς κάνει πόλεμο στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για καθαρή επέμβαση (σ.σ. της Ρωσίας) σε ξένη χώρα».

Σε δηλώσεις που έκανε στο BBC, ανέφερε ότι η Ρωσία συγκέντρωνε στρατεύματα, κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, εδώ και μήνες και έδωσε τη δική του εκδοχή για την έναρξη των εχθροπραξιών. «Υποτίθεται ότι έκαναν στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά έκρυβαν το γεγονός ότι η εκπαίδευση ήταν για τα χρησιμοποιήσουν στο γεωργιανό έδαφος» σημείωσε. «Η κλιμάκωση έγινε ως εξής: Πρώτα δεχτήκαμε μαζικά πυρά από τους αυτονομιστές. Όμως ενημερώθηκα ότι τα ρωσικά τανκ διέσχισαν τα σύνορα. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να ανταποδώσουμε» σημείωσε.

Απώλειες

Στο μεταξύ συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τις απώλειες, που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι δήλωσε ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα και έκανε λόγο για «γενοκτονία» μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax. Αργότερα, σε νεότερες δηλώσεις, ανέβασε την εκτίμησή και μίλησε για 1.400 νεκρούς.

Νωρίτερα, υπουργός της Ν. Οσετίας, έκανε σε ρωσικό πρακτορείο, λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς από τον ολονύκτιο βομβαρδισμό που δέχτηκε η πρωτεύουσα Τσχινβάλι από γεωργιανές δυνάμεις.

πηγή : www.cosmo.gr

Σοκ με Γκούση


Η Ελληνική περηφάνια ξεχείλισε όταν στη «Φωλιά του Πουλιού» έκανε την εμφάνισή της πρώτη απ όλες η ελληνική σημαία, όμως λίγη ώρα μετά, ο... εφιάλτης του 2004, ξύπνησε!

Ενα ακόμα κρούσμα ντόπινγκ έπληξε τον αθλητισμό μας! Ανήμερα της τελετής τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναστατώθηκαν με την είδηση ότι το πρώτο δείγμα του αθλητή της Ολυμπιακής ομάδας, Tάσου Γκούση, βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (m3), αυτή με την οποία «πιάστηκαν» οι έντεκα αρσιβαρίστες, ο κολυμβητής Γιάννης Δρυμωνάκος και ο αθλητής του στίβου, Δημήτρης Ρέγας.

«Είμαι αθώος! Δεν έχω πάρει τίποτα! Είναι αυτοκτονικό να κάνω κάτι τέτοιο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα και δεν καταλαβαίνω γιατί μας το κάνουν αυτό...» είπε ο Γκούσης κάνοντας λόγο εμμέσως πλην όμως σαφώς για δολιοφθορά.

Ο πρωταθλητής του στίβου στα 200μ., ελέγχθηκε δύο μέρες πριν από την αναχώρηση (6/8) του δεύτερου γκρουπ του στίβου για το Φουκούι της Ιαπωνίας, όπου πραγματοποιείται το τελευταίο στάδιο προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας πριν από την έναρξη των αγώνων του κλασσικού αθλητισμού στο Πεκίνο.


«Επιστρέφω από το Φουκούι στην Ελλάδα. Θα ζητήσω να ελεγχθεί το δεύτερο μου δείγμα από το εργαστήριο της Κολωνίας» πρόσθεσε ο Γκούσης.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από το ΕΣΚΑΝ, στο πλαίσιο του αντιντόπινγκ κοντρόλ που διενεργείται σε όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας και το δείγμα εστάλη στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ. Στον αγωνιστικό τομέα πάντως, οι Ελληνες της πρεμιέρας των Αγώνων είναι πολλοί και γεμάτοι φιλοδοξίες.

πηγή : www.inout.gr

Πλαφόν-Κοροϊδία


Πλαφόν -κοροϊδία- στις τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων διατείνεται η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την οργή των καταναλωτών και παραθεριστών με την άγρια κερδοσκοπία στη βενζίνη, αλλά και επιχειρώντας να καλύψει την αδυναμία ελέγχου της αγοράς.

Χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δ. Σκιαδάς και κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενό του υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εφαρμόσουμε το μέτρο της διατίμησης σε κάποιες περιοχές όπου η βενζίνη είναι αδικαιολόγητα υψηλή».

Ο κ. Σκιαδάς μιλώντας στο «Εθνος» σημείωσε πως «το πλαφόν στις τιμές θα επιβληθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές όπου οι τιμές είναι υψηλές και δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Αυτές είναι κυρίως νησιωτικές και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και συνεννόηση μεταξύ πρατηριούχων για τη διαμόρφωση των υψηλών τιμών».


Πρόκειται για νησιά της περιφέρειας των Επτανήσων -Κεφαλονιά, Παξοί και Ιθάκη- και της Δωδεκανήσου, νομούς της Κρήτης και νησιά των Κυκλάδων.

Εκεί οι τιμές παραμένουν στα ύψη από 1,37 μέχρι 1,45 ευρώ το λίτρο, κι ενώ η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 1,21 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή το «καπέλο» είναι μέχρι και 24 λεπτά το λίτρο.

Βέβαια, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου διευκρίνισε στο «Εθνος» ότι «η απόφαση της επιβολής πλαφόν θα ληφθεί εφόσον και μετά τις νέες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης (σ.σ.: την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μηνός) διαπιστωθεί ότι δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για μία ακόμη φορά σε ένα καυτό πρόβλημα των καταναλωτών επιλέγει την πρακτική του εμπαιγμού, των ανέξοδων λεονταρισμών, ενώ και πάλι εμφανίζεται να τρέχει μετά τις εξελίξεις. Είναι σε όλους γνωστές οι απειλές που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς ο κ. Φώλιας, όπως «θα βγάλω τα νύχια των αετονύχηδων», «θα κόψω τα χέρια των κερδοσκόπων», «η ακρίβεια είναι σαν τον ελέφαντα και θα την κόψω μπριζόλα, μπριζόλα» κι ενώ οι κερδοσκόποι κάνουν ήδη τη δουλειά τους εξαπατώντας τους καταναλωτές, ανενόχλητοι. Την ίδια τακτική ακολουθεί και τώρα στην αγορά των καυσίμων.

Προειδοποιεί με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, τη στιγμή που όλο το κύκλωμα διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και βενζινάδικα έβγαλαν στο οκτάμηνο διάστημα της ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου τεράστια κέρδη. Αφησε, δηλαδή, ανέγγιχτους τους κερδοσκόπους την περίοδο της έξαρσης των τιμών στη βενζίνη και μετά την αποκλιμάκωση των τιμών θυμήθηκε την επιβολή του πλαφόν...

Επιπλέον, η υποκρισία για την προστασία του καταναλωτή περισσεύει καθώς το μέτρο της διατίμησης η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να το εφαρμόσει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας κι ενώ το τελευταίο κύμα των αδειούχων αναχωρεί σήμερα και το Σαββατοκύριακο για διακοπές, δηλαδή θα χρυσοπληρώσουν τη βενζίνη.

Χώρια δε, που η πλειονότητα των πολιτών παραθερίζει ήδη και πέφτει θύμα της κερδοσκοπίας.

Συναντήσεις
Εξάλλου, απόδειξη της ολιγωρίας αποτελεί και το ότι ο κ. Φώλιας προχώρησε σε συναντήσεις με το κύκλωμα διύλισης, εμπορίας και λιανικής μόλις το περασμένο επταήμερο, την περίοδο υποχώρησης των διεθνών τιμών, παρακαλώντας ουσιαστικά τους εκπροσώπους τους για μείωση των τιμών της βενζίνης.

Ετσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έφτασε στο σημείο να ομολογεί και την ασύδοτη κερδοσκοπία.

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σκιαδά, σύμφωνα με τις οποίες οι πρατηριούχοι αύξησαν τα περιθώρια κερδών τους: «Αν κάποιος πουλούσε την αμόλυβδη πέρυσι 0,70 ευρώ το λίτρο και είχε ποσοστό κέρδους 5% κέρδιζε 3,5 λεπτά το λίτρο. Φέτος διατηρεί το ίδιο ποσοστό αλλά πουλά 1,40 ευρώ έχοντας διπλασιάσει το ποσό κέρδους».

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ
Το 2002 θεσπίστηκε ο νόμος, εφαρμόστηκε μόνο μία φορά

Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2002 και επί θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης του Α. Τσοχατζόπουλου είχε θεσπιστεί ο νόμος (3054), με τον οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα της επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης στα καύσιμα. Την απόφαση λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης έπειτα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η αρχική διάρκεια του μέτρου μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ο μόνος υπουργός που είχε αποφασίσει το πλαφόν τον Σεπτέμβριο του 2003 και συγκεκριμένα στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αρτας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Η ανώτατη τιμή για να υπολογιστεί, βάσει του νόμου λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή του νομού Αττικής συν το κόστος μεταφορικών κι ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Πλαφόν -κοροϊδία- στις τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων διατείνεται η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την οργή των καταναλωτών και παραθεριστών με την άγρια κερδοσκοπία στη βενζίνη, αλλά και επιχειρώντας να καλύψει την αδυναμία ελέγχου της αγοράς.
Ετσι, αν υποτεθεί ότι η εφαρμογή του μέτρου γινόταν σήμερα, το πλαφόν στις ακριβές περιοχές θα ήταν στα 1,21 με 1,22 ευρώ το λίτρο.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Δ. Σιούφας και ο γεν. γραμματέας Ν. Στεφάνου, είχαν αποκηρύξει την εφαρμογή πλαφόν. Κινούμενοι στη λογική πως με τον ορισμό ανώτατης τιμής ακόμη κι εκείνοι που πωλούν φθηνότερα θα ανεβάσουν τις τιμές τους στο... πλαφόν, νομιμοποιώντας έτσι αύξηση κερδών.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σιούφας όταν κατά τη θητεία του είχαν διαπιστωθεί αδικαιολόγητα υψηλές τιμές είχε ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ειδική παρέμβαση, όπου τότε είχαν διαπιστωθεί οι αδυναμίες και οι στρεβλώσεις της αγοράς. Τα μέτρα βέβαια που είχε εισηγηθεί η αρχή δεν εφαρμόστηκαν στην πλειονότητά τους. Και τώρα είναι σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
«Ακρωτηριασμένες» περνάνε οι μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου στην ελληνική αγορά των καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις 11 Ιουλίου (οπότε και άρχισε η αποκλιμάκωση στις διεθνείς αγορές) το αργό έχει υποχωρήσει κατά 17% στα 120,93 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 18% στα 117,51 δολάρια.


Η αμόλυβδη βενζίνη έπεσε μόλις 6% στα 1,21 ευρώ ανά λίτρο από 1,27 ευρώ, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την «ψαλίδα». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να «αθωώνει» διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και να «στοχοποιεί» τους πρατηριούχους, θεωρώντάς τους υπεύθυνους για το ό,τι οι τιμές δεν πέφτουν όσο θα έπρεπε.

Από την άλλη μεριά, οι βενζινοπώλες μεταθέτουν τις ευθύνες στις εταιρείες εμπορίας από όπου αγοράζουν τα καύσιμα, υποστηρίζοντας πως όταν εκείνες ρίχνουν τις τιμές τότε ακολουθούμε κι εμείς και στα διυλιστήρια λέγοντας ότι η αγορά είναι ολιγοπωλιακή.

πηγή : www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive