Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

ΑΧΕΛΩΟΣ: Εγκλωβίστηκαν 7 εργάτες σε σήραγγα.

Λαχτάρησαν οι επτά εργάτες που εγκλωβίστηκαν σε σήραγγα για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου στην Καρδίτσα, όταν φορτηγό πήρε φωτιά κοντά στην είσοδο του τούνελ


Οι εργάτες, που βρίσκονταν σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων, δεν διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο, καθώς το φλεγόμενο φορτηγό βρισκόταν μακριά από αυτούς. Εντούτοις, χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι να αραιώσουν οι καπνοί και στη συνέχεια βγήκαν με ασφάλεια από τη σήραγγα.
Ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής Θεσσαλίας κ. Γάτος από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και πρόσθεσε ότι πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν αμέσως για τον απεγκλωβισμό. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους.
Τα έργα εκτροπής του Αχελώου άρχισαν ως εξαγγελία από το 1978 και το 1992 εκπονήθηκαν οι πρώτες μελέτες, τις οποίες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 1994. Ακολούθησαν νέες μελέτες το 1995, τις οποίες πάλι δεν δέχθηκε το ΣτΕ, επειδή υπήρχαν ενστάσεις για την καταστροφή κάποιων αξιόλογων μνημείων, μεταξύ των οποίων το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο Τρικάλων, εκκλησίες και τοξωτά λιθόκτιστα γεφύρια. Το 2002 έγινε καινούργια μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, ύστερα από ενστάσεις, έθεσε καινούργιες προϋποθέσεις για την εκτροπή του Αχελώου.
Το 2006 ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία Σουφλιά για τη νέα εκτροπή του Αχελώου. Ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πάρει πάνω του το θέμα της εκτροπής και διαβεβαιώνει ότι θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε, όσα εμπόδια και αν προκύψουν.
Για τα έργα στον Αχελώο αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παραπέμψει πολλές φορές το θέμα στο ΣτΕ, καθώς υποστηρίζουν ότι η εκτροπή του ποταμού δημιουργεί τεράστιο οικολογικό πρόβλημα στην περιοχή τους. Όπως προαναφέρθηκε το ΣτΕ πολλές φορές δικαίωσε τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας.

πηγή: www.makthes.gr

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Φωτιά στο τουρκικό προξενείο.Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στις 22.40 σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου του κτιρίου επί της οδού Ιώνων.


Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο σύστημα κλιματισμού. Εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κτίριο μόνον ο κλητήρας, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης έλαβαν μέρος δύο πυροσβέστες, στους οποίους και επετράπη η είσοδος. Παρόντες από την πρώτη στιγμή ήταν ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο αντινομάρχης Ροδόπης Α. Δεβετζίογλου.
Το κτίριο δεν υπέστη φθορές και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών ξεκίνησαν ήδη από χθες. Σε προτεραιότητα τέθηκε η αντικατάσταση του πληροφοριακού συστήματος, που βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.
Μέχρι πρότινος ο δεύτερος όροφος λειτουργούσε ως προξενική κατοικία, πριν την επέκταση του προξενείου και σε κτίριο της οδού Βύρωνος, όπου εκμισθώθηκε τριώροφη πολυκατοικία, η οποία επίσης φυλάσσεται σε κάθε βάρδια από δύο αστυνομικούς υπαλλήλους, όπως, άλλωστε συμβαίνει και με το κεντρικό προξενικό κτίριο.
Το παράρτημα του προξενείου λειτουργεί ως κατοικία του γενικού προξένου αλλά και ως χώρος υποδοχής επισήμων αποστολών, κυρίως από την Τουρκία.
Ο γενικός πρόξενος Τουρκίας Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ απουσιάζει αυτές τις ημέρες από την Κομοτηνή. Ωστόσο ενημερώθηκε αμέσως για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Είναι γνωστό ότι το τουρκικό προξενείο επισκέπτονται συχνά τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και παρακρατικοί. Πριν από λίγες ημέρες μέλη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο θεωρείται η “πολιτική βιτρίνα” της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, επισκέφτηκαν το προξενείο. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους Ρετζάι Γιλντιρίμ, βοηθό του γενικού γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Αδάνων, Ντενίζ Μπουλούκμπασι, βουλευτή Αγκύρας, πρώην διπλωμάτη, Ριντβάν Γιαλτσίν, βουλευτή Κοτυώρων (Ορντού), Τουράν Τσιρκίν, βουλευτή Αντιόχειας (Χατάι), Μετίν Εργκούν, βουλευτή Μούγλων, Χουσεΐν Γιλντίζ, βουλευτή Αττάλειας, Κεμαλετίν Ναλτζί, βουλευτή Ραιδεστού (Τεκιρντάγκ), Κεμαλεντίν Ουσλού, βουλευτή, Λουτφού Τουρκάν, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΗΡ. Λέγεται μάλιστα ότι κάλεσαν στη συνάντηση και στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας.

πηγή: www.makthes.gr

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συζητάμε μόνο το όνομα.


Με μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το όνομα της ΠΓΔΜ προσέρχεται η Ελλάδα στο νέο γύρο συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Χθες η ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στους πρέσβεις των δύο χωρών για τις 14 και 15 Αυγούστου, ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας. "Να θυμίσω ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ένα και μόνο: Το όνομα και το εύρος εφαρμογής του ονόματος", είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τις ίδιες απόψεις". Σε ανάλογη γραμμή κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε χαρακτηριστικά: "Ένα και μόνο πρόβλημα, αυτό του ονόματος, ένας και μόνο δρόμος, ο ΟΗΕ, μία η εθνική κόκκινη γραμμή, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις".


Ο ΟΗΕ
Στο όνομα επικεντρώνει τις συνομιλίες και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις του, στη ΝΕΤ, τόνισε ότι αυτό είναι το θέμα στο οποίο εστιάζει τις προσπάθειές του ο οργανισμός.
Ο Μάθιου Νίμιτς, όπως είχε προαναγγείλει στα τέλη Ιουλίου, απηύθυνε πρόσκληση στους πρέσβεις Ελλάδας και Σκοπίων Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ για ένα νέο γύρο συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Αθήνα θα προσέλθει στις συνομιλίες με μικρό καλάθι, αφού η ακατάσχετη επιστολογραφία του σκοπιανού πρωθυπουργού, μέσω της οποίας εγείρει ανύπαρκτα ζητήματα, όπως αυτό της δήθεν ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώρια για σοβαρή προσέγγιση του μοναδικού θέματος συζήτησης. Μάλιστα, παρά την επιθυμία των ΗΠΑ να κλείσει ως τον Δεκέμβριο το θέμα της ονομασίας και παρά τις έμμεσες παραινέσεις Μάθιου Νίμιτς για την αναγκαιότητα να επικρατήσει η ηρεμία στις σχέσεις των δύο κρατών, ο Γκρούεφσκι δεν δίστασε να στείλει επιστολή στον ίδιο τον απεσταλμένο του ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας τις γραφικές αξιώσεις του. Αξιώσεις οι οποίες φαίνεται ότι εξόργισαν και τον πρόεδρο των Σκοπίων και τον ανάγκασαν να μιλήσει με έντονα απαξιωτικό ύφος για τις επιλογές Γκρούεφσκι.


ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Η πρόσκληση Νίμιτς βρίσκει τα Σκόπια σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι βρίσκονται στο ναδίρ και οι απόψεις των δύο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας δεν τέμνονται πουθενά. Μάλιστα αυτή την περίοδο ο πρόεδρος βρίσκεται σε διακοπές στην Τουρκία προσκεκλημένος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ εκκρεμούν οι υπογραφές του σε προεδρικά διατάγματα που πέρασαν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια απουσίας της αντιπολίτευσης. Η τελευταία εξέλιξη, που πυροδότησε το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν η απόφαση Τσερβένκοφσκι να υπογράψει απόφαση για την απονομή χάριτος στον Ζόραν Ζάεβ, αντιπρόεδρο της αντιπολίτευσης και δήμαρχο της Στρούμνιτσα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Τράικο Βελιάνοφσκι άφησε να εννοηθεί ότι αν ο πρόεδρος δεν υπογράψει τα διατάγματα έως την Παρασκευή, θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Πάντως ο πρόεδρος δεν φαίνεται να εξέλαβε σοβαρά τις έμμεσες απειλές Βελιάνοφσκι, αφού απολαμβάνει τις διακοπές του στην Τουρκία.


πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive