Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ : Κοβαλέφσκι προ των πυλών

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της πιο ηχηρής μεταγραφής των τελευταίων ετών βρίσκεται ο Ηρακλής, με τον Βόιτσιεχ Κοβαλέφσκι να προβάρει τα κυανόλευκα.
Ο 31χρονος Πολωνός πορτιέρο πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα το απόγευμα της Τετάρτης και συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αντώνη Ρέμο και τον Ηλία Πουρσανίδη, για να συζητήσουν από κοντά το ενδεχόμενο συνεργασίας. Οι διοικούντες ενημέρωσαν πλήρως τον Κοβαλέφσκι για την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια. Ο διεθνής άσος ενθουσιάστηκε από το πλάνο που του παρουσίασαν, δίνοντας το δικαίωμα στους διοικούντες να περάσουν στο επόμενο στάδιο, που δεν ήταν άλλο από τους όρους της επικείμενης συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κοβαλέφσκι συμφώνησε με την πρόταση του Ηρακλή, τόσο στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου (δύο χρόνια), όσο και στις απολαβές που θα έχει στο διάστημα της παρουσίας του στο Καυταντζόγλειο. Το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες στο συμβόλαιο και γι' αυτό το λόγο ο Κοβαλέφσκι ζήτησε διορία δύο ημερών για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του, προτού βάλει την υπογραφή του. Στα γραφεία της Μίκρας είναι -συγκρατημένα- αισιόδοξοι, καθώς υπήρχε το προηγούμενο με τον Τόμας Βέρλε, ο οποίος είχε συμφωνήσει σε όλα με τους κυανόλευκους, αλλά η άρνηση της γυναίκας του να αφήσει την Γερμανία ήταν ο λόγος της μη ολοκλήρωσης της μεταγραφής. Οι συζητήσεις Ηρακλή-Κοβαλέφσκι απασχόλησαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Πολωνίας, που έκαναν αναφορά στην παρουσία του διεθνή πορτιέρο στην Ελλάδα, καθώς και στο γεγονός ότι έχει στα χέρια του προτάσεις από ομάδες όπως η Σέλτικ, η Μπεσίκτας, η Σάλτσμπουργκ και η Φράιμπουργκ. Επεσήμαναν όμως ότι φαβορί για την απόκτησή του είναι η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αν προκύψουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής, οι κυανόλευκοι θα ασχοληθούν με την περίπτωση του Πετρ Πιζανόφσκι.
ΓΙΟΖΕΦ ΒΑΝΤΣΙΚ: "Αν έρθει στον Ηρακλή ο Βόιτσιεχ, θα πρόκειται για μία εξαιρετική μεταγραφή. Γνωρίζω ότι στο δυναμικό της ομάδας υπάρχουν δύο νεαροί και ταλαντούχοι τερματοφύλακες, οπότε με ενδεχόμενη απόκτηση του Κοβαλέφσκι, ο Ηρακλής θα είναι πλήρης στη συγκεκριμένη θέση. Με την εμπειρία του είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και τα άλλα δύο παιδιά".
πηγή: www.makthes.gr

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ : Ρύθμιση για να ξεμπλοκάρει το σύστημα

Ρύθμιση που φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα φωτοβολταϊκά και να διορθώσει τις υπερβολές που εξέθρεψε ο νόμος του 2006 για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.
Όπως έγινε γνωστό χθες, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από την αδειοδότηση για όσα έχουν αξιολογηθεί θετικά. Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ Για την εξασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των έργων από τους επενδυτές και την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, η ρύθμιση προβλέπει επίσης μικρή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας, με μηνιαία αποκλιμάκωση με βάση την ημερομηνία σύνδεσης του έργου στο σύστημα. Η τιμή θα είναι εξαρχής διασφαλισμένη για διάστημα 20 ετών. Προωθείται επίσης ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. “Με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργείται αποσυμφόρηση επενδυτικών σχεδίων και προωθούμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα”, δήλωσε ο κ. Φώλιας.
πηγή: www.makthes.gr

Β. ΕΛΛΑΔΑ “OK” σε επενδύσεις 111 εκατ. ευρώ στις τρεις περιφέρειες


Επενδύσεις αξίας 111 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν από το κράτος επιδότηση 44 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο μέσω του επενδυτικού νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, συνολικά στις τρεις περιφέρειες εγκρίθηκαν 114 επενδύσεις που θα προσφέρουν, όταν γίνουν, 499 θέσεις εργασίας.


ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ 34% Πάντως ικανοποιήθηκε μόνο το 34% των συνολικών αιτημάτων από τους επιχειρηματίες της περιοχής. Συνολικά αίτηση για μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία, στον τουρισμό και στην ενέργεια είχαν υποβάλει 360 υποψήφιοι επενδυτές, για σχέδια συνολικής αξίας 329 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν 141 εκατ. ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι πλέον τα αιτήματα για κρατικό χρήμα δεν ικανοποιούνται με τόση ευκολία όσο στο παρελθόν, καθώς τα χρήματα... στερεύουν λόγω της κρίσης. Πάντως εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες ίσως ικανοποιηθούν πιο πολλά αιτήματα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες εγκρίνουν κατά προτεραιότητα τα επενδυτικά σχέδια που θέλουν να υλοποιηθούν στις πυρόπληκτες περιοχές.


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επί συνόλου 132 αιτημάτων αξίας 107 εκατ. ευρώ ικανοποιήθηκαν 38 (35 εκατ. ευρώ με επιδότηση 18 εκατ. ευρώ). -Στην Κεντρική Μακεδονία έγιναν αιτήσεις από 181 επιχειρήσεις και εγκρίθηκαν 61, αξίας 63 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ επιδότηση). -Στη Δυτική Μακεδονία, από 47 αιτήματα έγιναν δεκτά τα 15 (13 εκατ. ευρώ με επιδότηση 5,4 εκατ ευρώ). Όλα αυτά αφορούν τη δεύτερη φάση του επενδυτικού νόμου, που ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις τον Αύγουστο του 2007. Στο σύνολο της χώρας υποβλήθηκαν 2.255 επενδυτικά σχέδια ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο επενδυτικός νόμος 3299/2004 πλέον επιδοτεί πολύ περισσότερες εταιρείες σε σχέση με το παρελθόν (προ του 2004), με το μέσο ετήσιο ρυθμό υποβολής αιτήσεων να είναι υπερτριπλάσιος

ΔΑΝΕΙΑ : Ακριβαίνουν λόγω του ρεκόρ του πληθωρισμούΓια πρώτη φορά από το 1997, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε τα επίπεδα του 4,1%, εξέλιξη που μπορεί μεν να μην “κλειδώνει”, φέρνει όμως πιο κοντά την επίφοβη αύξηση των ευρωεπιτοκίων στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αναλυτές δίνουν μία στις τρεις πιθανότητες να ακριβύνουν κι άλλο τα δάνεια στην Ευρωζώνη εντός του 2008. Και οι πιθανότητες αυτές θα ήταν μεγαλύτερες, εάν δεν μεσολαβούσαν το τελευταίο διάστημα δύο εξελίξεις που περιπλέκουν ιδιαίτερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η πρώτη είναι η κατάρρευση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, που θα υποστεί φυσικά νέο πλήγμα αν η ευρωτράπεζα αποφασίσει να αυξήσει το κόστος του χρήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η δυσθυμία των Ευρωπαίων μεταφράζεται φυσικά σε μικρότερη κατανάλωση και επενδύσεις, άρα και σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, πιέζοντας την ΕΚΤ να μη βάλει “τρικλοποδιά” στην οικονομία. Εξάλλου, η Φρανκφούρτη ήδη “λιθοβολείται” από πολιτικές ηγεσίες, συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις για την “ανάλγητη” νομισματική πολιτική της, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να έχει ζητήσει επισήμως την επιβολή οικονομικού διευθυντηρίου στην (ανεξάρτητη βάσει συνθηκών) ΕΚΤ.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Τι ξημερώνει λοιπόν για τους δανειολήπτες; Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα πειράξει τα επιτόκια στις 7 Αυγούστου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίασή της. Από εκεί και πέρα, η πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει πολιτική ούτε φέτος ούτε επί ένα μεγάλο διάστημα του 2009. Τον τελευταίο καιρό όμως ενισχύεται όλο και περισσότερο η άποψη που θέλει την ΕΚΤ να ανεβάζει τον πήχη μέσα στο 2008. Στην τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, το σενάριο της αύξησης κέρδισε το 27% των “ψήφων”.
πηγή: www.makthes.gr

ΤΙΤΑΝΑΣ : Λίμνη με “νερό” στο δορυφόρο του Κρόνου!


Ο Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου, είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος, στο οποίο αποδεικνύεται ότι υπάρχει υγρό στοιχείο στην επιφάνειά του, ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Τουλάχιστον μια από τις λίμνες που έχουν καταγραφεί στην επιφάνεια του Τιτάνα περιέχει υγρό στοιχείο, έχει δηλαδή περιεχόμενο που μοιάζει με “νερό”. “Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο Τιτάνας καλυπτόταν από ωκεανούς μεθανίου, αιθανίου και άλλων ελαφρών υδατανθράκων”, διευκρίνισε εκπρόσωπος της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας. Το διαστημόπλοιο Cassini, όμως, εντόπισε τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες σκοτεινά αντικείμενα που έμοιαζαν με λίμνες. Η σαφέστερη απεικόνιση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στον νότιο πόλο του Τιτάνα. “Ως τώρα δεν γνωρίζαμε αν τα σκοτεινά αυτά αντικείμενα ήταν υγρά ή στερεά”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Τελικά, χάρη σε μια ανάλυση που έγινε με υπέρυθρο φως, χάρη σε ένα ειδικό όργανο του Cassini μέσα στη λίμνη, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υγρά. Οι επιστήμονες της NASA πιστοποίησαν και επισήμως την ύπαρξη αιθανίου, το οποίο στη Γη απαντάται σε αέρια μορφή. Στην επιφάνεια του Τιτάνα το αιθάνιο βρίσκεται σε υγρή μορφή, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν (-184 βαθμοί Κελσίου).
ΑΙΘΑΝΙΟ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ “Ο Τιτάνας μας έχει δώσει πολλές αποδείξεις για εξατμίσεις, για βροχές και για κοίτες, χαραγμένες από διαβρώσεις που προκαλούν αυτά τα υγρά, και οι οποίες κοίτες τα οδηγούν, εν προκειμένω, σε μια λίμνη υδατανθράκων”, αναφέρει η NASA, προσθέτοντας ότι ενώ η Γη διαθέτει έναν υδρολογικό κύκλο βασισμένο στο νερό, στον Τιτάνα ο κύκλος αυτός βασίζεται στο μεθάνιο”. Σημειώνεται ότι το μεθάνιο είναι τo απλούστερο αλκάνιο, δηλαδή άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας. Είναι αέριο άχρωμο και άοσμο, ελάχιστα διαλυτό στο νερό. Η σχετικά μεγάλη ενεργειακή απόδοση και η καθαρή καύση του το κάνουν ένα πολύ ελκυστικό καύσιμο. Όσο για το αιθάνιο, είναι τo δεύτερο απλούστερο αλκάνιο. Είναι αέριο άχρωμο και άοσμο, ελάχιστα διαλυτό στο νερό. Διαλύεται ευκολότερα σε οργανικούς διαλύτες. Η ύπαρξή του δεν ανιχνεύεται εύκολα, ενώ με τον αέρα σχηματίζει εκρηκτικά μείγματα.
πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive