Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008

Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στο πετρέλαιο κίνησης


Δεύτερη ακριβότερη χώρα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Πρώτη είναι η Ολλανδία στο πετρέλαιο, αλλά και στην βενζίνη σούπερ.

Ειδικά στη βενζίνη, η Μάλτα και η Ιταλία ρίχνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση!

Τα παραπάνω συμπεράσματα περιέχονται στα στοιχεία για τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πρώτο εξάμηνο του 2008, παρουσίασε ο Επίτροπος κ. Πιλμπαγκς, αρμόδιος για θέματα ενέργειας απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος ανέφερε ότι:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως την 5η Ιουνίου 2008, η τιμή καλαθιού του αργού πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η οποία είναι συνήθως πολύ κοντινή στη μέση τιμή προμήθειας αργού πετρελαίου της ΕΕ 27, ανέβηκε από τα 92 δολάρια στα 130 ανά βαρέλι, δηλαδή μια αύξηση κατά 41% σε δολάρια ΗΠΑ. Συνεκτιμώντας την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την ίδια περίοδο, η ποσοστιαία αύξηση, εκφραζόμενη σε ευρώ, ανήλθε σε 35% (από 63 ευρώ σε 85 ευρώ ανά βαρέλι ή από 0,396 ευρώ σε 0,535 ευρώ ανά λίτρο).

Όσον αφορά την μέση εξέλιξη της καθαρής τιμής στην ΕΕ 27 (χωρίς δασμούς και φόρους) για την Εuro-super 95 κατά την υπό εξέταση περίοδο, σημειώθηκε αύξηση κατά 21% στις εκφραζόμενες σε ευρώ τιμές (από 0,539 ευρώ σε 0,651 ευρώ ανά λίτρο).

Σημειωτέον ότι η αύξηση της τιμής της Euro-super 95 στην Αγγλία περιορίστηκε σε 8,4% κατά μέσον όρο, λόγω της φορολόγησης και ειδικότερα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που αντιπροσωπεύουν ένα σταθερό ποσό. Η εξέλιξη της τιμής εκ του διυλιστηρίου για την Euro-super 95 συμβαδίζει, σε γενικές γραμμές, με την εξέλιξη της προ-φόρου τιμής, ενώ η κύρια διαφορά έγκειται στο κόστος που σχετίζεται με τη διανομή του προϊόντος (περιθώρια διανομής).»

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο καυσίμων (30.6.2008) η Ελλάδα διαθέτει την 4η ακριβότερη βενζίνη Euro-super 95 στην ΕΕ 27 ύστερα από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Μάλτα και το 2ο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ 27 ύστερα από την Ολλανδία.

πηγή : www.inout.gr

Κατηγορίες σε έξι στελέχη της εταιρείας «Helios»


Κατηγορίες που αφορούν κυρίως ανθρωποκτονία κατά συρροή και αμέλεια καθήκοντος, επέδωσε η Εισαγγελία Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων για το πολύνεκρο δυστύχημα του αεροπλάνου «Helios», σε έξι στελέχη της εταιρείας.

Η πτήση HCY522 της αεροπορικής εταιρεία «Helios» απογειώθηκε από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα στις 14 Αυγούστου 2005, με 6μελές πλήρωμα και 115 επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της πτήσης δημιουργήθηκε πρόβλημα αποσυμπίεσης οξυγόνου πράγμα που οδήγησε σε έλλειψη οξυγόνου εντός του θαλάμου. Το αεροσκάφος, ακυβέρνητο συνετρίβη στις 12.30 στο λόφο του Γραμματικού, παρασύροντας στο θάνατο επιβάτες και πλήρωμα - σύνολο 121 ανθρώπους.

Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε λίγες μέρες μετά τη παράδοση του πορίσματος του εμπειρογνώμονα Ακριβού Τσολάκη, στις 15 Οκτωβρίου 2006, όταν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράιου, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου.

Ο Εισαγγελέας, που μελέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, άσκησε δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

πηγή : www.cosmo.gr

Ξεγελούσε την 10χρονη με δώρα


Με ένα μαγιό δελέασε το 10χρονο κοριτσάκι ο 52χρονος παιδεραστής της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πιάστηκε επ' αυτοφώρω να ασελγεί στο παιδί την περασμένη Παρασκευή.

Την έβαλε μάλιστα να το δοκιμάσει μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο την είχε πάει στους Ταγαράδες, όπου και συνελήφθη, για να βρει τον τρόπο να ικανοποιήσει τις ορέξεις του.

Δεν ήταν όμως απ' ό,τι φαίνεται η πρώτη φορά που ο σάτυρος είχε καταφύγει σε αυτή την αρρωστημένη πρακτική για να παρασύρει τη μικρή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο σκηνικό και η εκμετάλλευση της παιδικής λαχτάρας για ένα δώρο επαναλήφθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Ο 54χρονος, ο οποίος είναι ομογενής από την Γεωργία, ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί και αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον ανακριτή.

Στο μεταξύ τη 10χρονη παρακολουθεί ομάδα παιδοψυχολόγων.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Σαν τα ζώα...


Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας φέρνουν στην επιφάνεια οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα".


Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Ελληνικού τμήματος, Νώντα Πάσχο, οι συνθήκες κράτησης περίπου 800 λαθρομεταναστών στο κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης είναι άθλιες, ενώ οι περισσότεροι απ΄ αυτούς χρίζουν ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης.

Να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές του κέντρου είναι για περίπου 200 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 800, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε κάθε δωμάτιο περίπου 100 άτομα.

Επιπλέον, ανεπαρκείς είναι οι εγκαταστάσεις υγιεινής (μία τουαλέτα για 100 άτομα), ενώ οι θάλαμοι δεν καθαρίζονται παρά εθελοντικά από τους ίδιους τους λαθρομετανάστες.

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προκαλούν αναπόφευκτα σωρεία ασθενειών, όπως δερματικές (πχ. ψώρα), ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Μυτιλήνης τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο νησί λόγω της αυξημένης προσέλευσης λαθρομεταναστών, γεγονός που έχει διαταράξει τις ισορροπίες του νησιού.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω άρθρου της ιστοσελίδας του BBC, το οποίο αναφέρει ότι μόνο πέρσι βρέθηκαν στις ακτές της Ελλάδας 10.000 λαθρομετανάστες, αριθμός τριπλάσιος από το 2006.

Το άρθρο, πάντως, προσθέτει ότι η χώρα μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά για να τα καταφέρει χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάτρα. Ανάλογες εικόνες ντροπής αντικρίζει κανείς και στον καταυλισμό των Αφγανών, κοντά στο λιμάνι της Πάτρας. Χίλια άτομα μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα φτιαγμένα από χαρτόνι, ελπίζοντας να τους χορηγηθεί άσυλο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, το μαρτύριο λαθρομεταναστών και κατοίκων θα τελειώσει σύντομα, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2009 θα έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένο σταθμό φιλοξενίας έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης.

Ωστόσο αυτός ο χώρος φιλοξενίας δε θα πρέπει να γίνει κάτι σαν στρατόπεδο ή φυλακή. Θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας ανοικτός χώρος φιλοξενίας και μετά να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια μεταφοράς των προσφύγων.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Στη φυλακή οι υπεύθυνοι του συνεργείου


Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν μετά την πολύωρη απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι υπεύθυνοι του συνεργείου επισκευών στο πλοίο "Friendshipgas" στο οποίο συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Πρόκειται για δύο αδέλφια, που υποστήριξαν στην πολύωρη απολογία τους στην πέμπτη ανακρίτρια Πειραιά, ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη καθώς τις εργασίες στη συγκεκριμένη δεξαμενή, όπου έγινε η έκρηξη, τις είχαν "νοικιάσει" σε άλλο εργολάβο της Ζώνης.

Στο Λιμενικό θα προσληφθούν τα παιδιά των οκτώ θυμάτων του δυστυχήματος στο πλοίο όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Πιάστηκε στον ύπνο το ΥΠΕΞ!


Αν και η επιστολή που μεταφέρει τις αλυτρωτικές αξιώσεις στον ΟΗΕ είχε δημοσιευθεί από την Παρασκευή, η ελληνική πρεσβεία αγνοούσε μέχρι χθες την ύπαρξή της.

Με τρίτη επιστολή, αυτή τη φορά προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και με περιεχόμενο ανάλογο με τις δύο προηγούμενες που στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και η κυβέρνησή του κλιμάκωσαν τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα όμως δημιουργείται σοβαρό θέμα για τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, που δεν πήραν είδηση την επιστολή, παρά το γεγονός ότι αυτή μεταδόθηκε από τηλεοπτικά κανάλια των Σκοπίων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και δημοσιεύθηκε σε αρκετές εφημερίδες το περασμένο Σάββατο, ενώ ανέβηκε στη συνέχεια σε πολλά μπλογκ στο διαδίκτυο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έμαθε για την επιστολή μόλις χθες, όταν η σχετική είδηση μεταδόθηκε από το «Μega» στο βραδινό του δελτίο. Ετσι άναψαν αμέσως τα τηλέφωνα και ζητούνταν εξηγήσεις από την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια. Οπως πληροφορηθήκαμε, η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απουσίαζε τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου είναι σε άδεια από την περασμένη Πέμπτη.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 24 Ιουλίου και μαζί με αυτή κοινοποιήθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και οι δύο επιστολές που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
Η νέα όμως επιστολή, αυτή τη φορά στον ΟΗΕ, αφήνει πολλά ερωτηματικά για τη πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες γίνονται με απόφαση του οργανισμού, με συγκεκριμένο πλαίσιο και αφορούν μόνο το ζήτημα της ονομασίας.

Τα Σκόπια με την αποστολή της επιστολής, θέτουν και πάλι θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, «μακεδονικής γλώσσας» κ.ά., και ουσιαστικά επιχειρούν να υπονομεύσουν ή ακόμη και να δυναμιτίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ προσπαθούν να διευρύνουν το πλαίσιο των συνομιλιών, θέλοντας να βάλουν και άλλα θέματα από το «παράθυρο».


Η πρόκληση

«Η ελληνική εξουσία από δεκαετίες τώρα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί την ίδια πολιτική, η οποία απαγορεύει στους «Μακεδόνες» να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, όπως επίσης και τη χρήση της «μακεδονικής» γλώσσας και κουλτούρας, ενώ επέβαλε αλλαγές στα τοπωνύμια και σκληρές τιμωρίες στις δραστηριότητες των «Μακεδόνων».

Αυτοί που ανήκουν στη «Μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδας είναι από δεκαετίες τώρα αντικείμενο ισχυρών αντιποίνων από την ελληνική πολιτική, κάτι που οδηγεί στην εξαφάνιση της «μακεδονικής» ταυτότητας στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ ο Ν. Γκρούεφσκι. Επίσης κατηγορεί την Ελλάδα ότι δήθεν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημεύει περιουσίες κι εφαρμόζει πολιτικές διώξεων εις βάρος των μειονοτήτων.

Για «κυνήγι μαγισσών» και προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε αντίθετης φωνής στο εσωτερικό της χώρας κατηγόρησε χθες τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι η πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του SDSM, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με αφορμή την προφυλάκιση του αντιπροέδρου του κόμματος και δημάρχου της Στρούμνιτσα, Ζόραν Ζάεβ.


Πολιτική κρίση

Και ενώ οι τελευταίες αντιδημοκρατικές κινήσεις της κυβέρνησης κατά των πολιτικών της αντιπάλων έχουν δημιουργήσει πολιτική κρίση στα Σκόπια, ο Ν. Γκρούεφσκι, απαντά με ακόμη μεγαλύτερη αδιαλλαξία τόσο προς την πλευρά της Ελλάδας όσο και στο εσωτερικό. Χθες μάλιστα, τρεις μόλις μέρες αφότου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα του κυβέρνηση από τη Βουλή, σε μια ενέργεια που αποβλέπει να τονώσει τον «πατριωτισμό» των σλαβομακεδόνων, έσπευσε στη Χάγη για να συναντηθεί στις φυλακές με τον πρόσφατα καταδικασθέντα από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου πρώην αρχηγό της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Γιόχαν Ταρτσουλόβσκι.

Εν τω μεταξύ, η σύλληψη του Ζ. Ζάεβ έχει δυναμιτίσει το πολιτικό τοπίο στα Σκόπια. Εντονη ήταν η αντίδραση της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, η πρόεδρος της οποίας, Ρ. Σεκερίνσκα, κατήγγειλε χθες ως υπεύθυνο τον Ν. Γκρούεφσκι.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Χωματερή με νεκρά ζώα στη Λάρισα


Πηγή μόλυνσης άνευ προηγουμένου, με τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είχαν δημιουργήσει ασυνείδητοι σε περιοχή κοντά στην Αγιά Λάρισας, αφού είχαν πετάξει εκεί δεκάδες νεκρά ζώα, πολλά από τα οποία ήταν σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση.

Η χωματερή των νεκρών ζώων βρισκόταν σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον οικισμό του Γερακαρίου. Με δυσοσμία για γερές μύτες, αλλά και εικόνες φρίκης ήρθαν αντιμέτωπες οι αρχές.

Μετά τον εντοπισμό των νεκρών ζώων - χοίροι στην πλειοψηφία τους - υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κλιμάκια της νομαρχίας Λάρισας και του δήμου Αγιάς μετέφεραν τα κουφάρια σε άλλο σημείο, όπου και ετάφησαν.

Προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο εισαγγελέας Λάρισας, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι, ενώ η νομαρχία Λάρισας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive