Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008

Ανησυχία για τις πυρηνικές διαρροές στη Γαλλία


Την ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, εξέφρασε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας και Πληροφόρησης για τη Ραδιενέργεια της χώρας.

Σύμφωνα με την CRIIRAD (Commission de Recherche et d'Information Independantes) θεωρείται ότι οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, δημιουργώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων και του γενικού πληθυσμού.

«Σε λιγότερο από 15 ημέρες έχουμε ενημερωθεί για τέσσερις βλάβες σε τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια, με αποτέλεσμα να μολυνθούν 126 εργάτες» δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια της επιτροπής Κορίν Καστανιέ.

Το τελευταίο περιστατικό διαρροής συνέβη την Τετάρτη και από αυτό μολύνθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι από χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε εργοστάσιο κοντά στην Αβινιόν. Σημειώθηκε ενώ γίνονταν εργασίες συντήρησης σε αντιδραστήρα που παραμένει κλειστός από τις 12 Ιουλίου έπειτα από διαρροή ουρανίου στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δύο ακόμα παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν την Παρασκευή (18/7) . Αρχικά, η εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων Areva ανακάλυψε διαρροή ουρανίου που έμενε απαρατήρητη για χρόνια σε υπόγειο αγωγό του πυρηνικού εργοστασίου στο Ρομάν-σιρ-Ιζέρ. Την ίδια ημέρα, 15 εργαζόμενοι της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού Electrecite de France (EDF) εκτέθηκαν σε «μη επικίνδυνα», όπως εκτιμώνται, ίχνη ραδιενεργών υλικών στη μονάδα του Σεν-Αλμπάν.

Ανακοίνωση από την Greenpeace

«Αυτό το νέο ατύχημα δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια… παραμένει επικίνδυνη, μολύνει το περιβάλλον και ελέγχεται ανεπαρκώς» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Greenpeace. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια. Τα 59 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας καλύπτουν σήμερα το 80% των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

πηγή : www.cosmo.gr

Ενοχα γονίδια για τη νεανική βία


Εντοπίστηκαν οι γενετικοί παράγοντες που σε συνδυασμό με προβλήματα στις σχέσεις, στην οικογένεια ή στο σχολείο πυροδοτούν την αντικοινωνική συμπεριφορά

Η βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά των νέων, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη έξαρση σε αρκετές χώρες και έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε Βρετανία και Αμερική, είναι κοινωνικοβιολογικό φαινόμενο, καταλήγει πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής κοινωνιολογίας Γκουάνγκ Γκουό, ανακάλυψε μεταλλάξεις τριών γονιδίων που υπό κατάλληλες συνθήκες ευθύνονται για τη βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά των νέων.

Εκτός από το γονίδιο μονοαμινοξειδάση Α (ΜΑΟΑ), που για άλλη μια φορά ενοχοποιήθηκε για την πρόκληση βίαιης συμπεριφοράς, η νέα έρευνα εντόπισε ακόμα δύο υπόπτους, το γονίδιο μεταφοράς ντοπαμίνης (DAT1) και το γονίδιο του υποδοχέα ντοπαμίνης D2 (DRD2). Σε όλες τις 20.000 περιπτώσεις αγοριών ηλικίας 12 με 18 που εξέτασαν οι ερευνητές, η βίαιη συμπεριφορά παρατηρήθηκε μόνον όταν υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως οικογενειακά προβλήματα, αποξένωση από τους συνομηλίκους τους και αποτυχία στο σχολείο.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι τα αγόρια που είχαν κάποια μετάλλαξη στο ΜΑΟΑ πολύ συχνά επαναλάμβαναν την τάξη, ενώ μια μεταλλαγή στο DRD2 πυροδοτούσε την έκρηξη θυμού ενός αγοριού, όταν δεν έτρωγε συχνά με την οικογένειά του.


Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Γκουάνγκ Γκουό σχολιάζοντας την επίδραση του ΜΑΟΑ: «Δεν θέλω να πω ότι είναι ένα εγκληματικό γονίδιο, όμως το 1% που το φέρει σημείωσε υψηλά ποσοστά στην έρευνα για τη βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΜΑΟΑ, είναι το γονίδιο που ρυθμίζει τη δράση των νευροδιαβιβαστών (όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιθετική συμπεριφορά, τα συναισθήματα και την αντίληψη.

Η ομάδα του Γκουό κατά την έρευνα καθόρισε επακριβώς τις πράξεις βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, για να μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός τι είναι η βίαιη και τι η απλώς αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ναρκωτικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντικοινωνική συμπεριφορά μπορούν να θεωρηθούν πράξεις όπως: η κλοπή χρηματικών ποσών, η διάρρηξη και η πώληση ναρκωτικών. Στη βίαιη συμπεριφορά αντιστοιχούν πράξεις όπως: η χρήση σωματικής βίας που έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των εμπλεκομένων, η χρήση όπλων για την απόκτηση κάποιου αντικειμένου από κάποιον άλλο, η βίαιη σύγκρουση ομάδων (συμμοριών κ.λπ.), το να μαχαιρώσεις ή να πυροβολήσεις κάποιον, η εκούσια φθορά περιουσίας και η επίδειξη όπλου ή μαχαιριού σε κάποιον.

πηγή : www.inout.gr

Συνελήφθη ο δολοφόνος του Νίκου Σεργιανόπουλου


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα ο δολοφόνος του Νίκου Σεργιανόπουλου, ο οποίος ανακρίνεται στη Γ.Α.Δ.Α.


Πρόκειται για έναν 30χρονο Γεωργιανό, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του οποίου ταυτοποιήθηκαν με αυτά που βρέθηκαν στο σπίτι του ηθοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη αργά το απόγευμα στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν θαμώνας. Μάλιστα, ο δράστης φέρεται να ήταν σεσημασμένος, καθώς στο παρελθόν είχε απασχολήσει την αστυνομία για πορνεία και ναρκωτικά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι το πρωί της 4ης Ιουνίου από την οικιακή του βοηθό. Είχε δολοφονηθεί τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας χτυπημένος με 21 μαχαιριές στο λαιμό, τον πνεύμονα και την καρδιά.

Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο μαχαίρι με το οποίο ο δολοφόνος κατακρεούργησε τον άτυχο ηθοποιό καθώς και ίχνη γενετικού υλικού σε αποτσίγαρα και κουτάκια μπύρας.

Από τότε η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της στυγερής δολοφονίας, σαρώνοντας κάθε βράδυ τα κακόφημα στέκια της Αθήνας.

Από τότε έγιναν περισσότερες από 100 «επιλεκτικές» προσαγωγές

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com


"Εγκλήματα" χωρίς τιμωρία


Πέντε δυστυχήματα με 12 νεκρούς έχουν σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με πιο πολύνεκρο αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα. Αιτίες που οδηγούν στα δυστυχήματα είναι η βιασύνη και η προχειρότητα.

Μιλώντας ο Γρηγόρης Τιμάγενης, εξειδικευμένος δικηγόρος σε ναυτιλιακά θέματα, σημείωσε στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχημάτων οι διώξεις ήταν για απλή αμέλεια, ενώ οι ποινές περιορίζονταν σε χρηματικά πρόστιμα ή φυλάκιση με αναστολή.

Το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν συνολικά 13 άτομα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του θα το χαμό των εργαζόμενων και τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση, τα αποτελέσματα της οποίας θα οδηγήσουν στον καταλογισμό ευθυνών.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Αποφυλακίζονται οι δύο δικηγόροι


Αποφυλακίζονται με όρους οι δυο κατηγορούμενοι δικηγόροι για συμμετοχή σε απόπειρα εκβίασης και συμμετοχή σε αυτοκτονία στην υπόθεση Ζαχόπουλου, Ηρακλής Κουτελίδας και Δημήτρης Μπαλέρμπας.

Με το βούλευμα επιβάλλεται στον καθέναν χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, καθώς και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

*Οι δικαστές του Συμβουλίου έκαναν δεκτή την προσφυγή των δύο δικηγόρων, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω κράτησή τους.

Οι δύο δικηγόροι, εκ των οποίων στον έναν έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος, κρίθηκαν προφυλακιστέοι πριν περίπου ενάμιση μήνα, μετά την απολογία τους.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Έδωσαν 80% αύξηση στους μισθούς των δικαστών


Οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν, οι δικαστικοί απολαμβάνουν αυξήσεις σχεδόν 80% και κάποιοι άλλοι περιμένουν τη… σειρά τους.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς σε τέτοιο βαθμό, που δεν χωρούν ερμηνείες. Έχει ανάγκη τους δικαστές και προχωρά σε υπέρογκες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων, αδιαφορώντας εάν προκαλεί την κοινωνία, που στενάζει από την ακρίβεια και βλέπει να εισοδήματα της να μειώνονται και από την «έκρηξη» του πληθωρισμού.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε αιφνιδίως χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έχουν όμως μια άλλη ακόμη πιο «πονηρή» διάσταση, που προς το παρόν ελάχιστα έχει φωτιστεί από τη δημοσιότητα.

Στην πρώτη με στόχο την... ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση του έργου της ελληνικής δικαιοσύνης –σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με ανοικτά πολλά πολιτικο-δικαστικά μέτωπα, αυξάνονται έως και σχεδόν διπλασιάζονται οι μισθοί των δικαστών!

Προβλέπονται, δηλαδή, γενναίες αυξήσεις όχι μόνον για τους εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και για το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τους συνταξιούχους. Συνολικά, το δημόσιο θα δαπανήσει 195 εκατ. ευρώ, προκειμένου για παράδειγμα, να αυξηθεί ο μισθός του πρωτοδίκη από 1.155 ευρώ σε 2.067 ευρώ (χωρίς τα επιδόματα!)

Παράλληλα, αυξάνονται οι μισθοί των δικαστικών αντιπροσώπων (αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό των μισθών του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), οι αποδοχές των εφετών, εισηγητών του ΣτΕ, συμβούλων Επικρατείας, των ειρηνοδικών και των αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, ενώ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και επιδόματα – αποζημιώσεις εξόδων παράστασης.

Που είναι η «παράπλευρη απώλεια»;

Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία είναι αλληλένδετες, με αποτέλεσμα πάντα οι αποδοχές των βουλευτών να εξομοιώνονται με τις αποδοχές των δικαστών…

Η τροπολογία ψηφίστηκε και οι βάσεις για την… απογείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων μπήκαν.

Την ίδια ημέρα με άλλη τροπολογία προκαλείται ακόμη περισσότερο ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγής. Ψαλιδίζονται οι μισθοί και κόβονται τα επιδόματα των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ, ενώ ελαστικοποιούνται –στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα– οι εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, κυρίως δε στις ελλειμματικές, όπως κατά κύριο λόγο είναι ο ΟΣΕ και οι ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΑΣΕ, ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) και ΕΑΒ, αλλά και στην κρατικά επιχορηγούμενη Ο.Α., δεν έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατάθεση της τροπολογίας εξηγεί τη στάση που κρατούσαν έως πρότινος οι διοικήσεις, οι οποίες σχεδόν αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις τους για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τώρα, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό άλλους όρους και κυρίως υπό την... επίβλεψη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία και θα καθορίσει το ύψος των αυξήσεων, που προφανώς, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, θα είναι χαμηλότερες και από αυτές της εισοδηματικής πολιτικής για το 2008. Και η γενική εισοδηματική πολιτική όμως είναι χαμηλότερη του πληθωρισμού, που επισήμως τρέχει στα όρια του 5%, ενώ οι πραγματικές αυξήσεις τιμών διαμορφώνονται σε διψήφια ποσοστά.

Εκείνοι όμως που πληρώνουν πραγματικά τη… νύφη είναι οι νέοι άνθρωποι, οι νεοπροσλαμβανόμενοι. Εξαιρούνται από τους ισχύοντες κανονισμούς εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας τους θα είναι πλέον, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Όσα ισχύουν για επιδόματα, υπερωρίες, άδειες και γενικότερα δικαιώματα που θα έχουν οι παλαιοί εργαζόμενοι, καταργούνται. Οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, ενώ οι απολύσεις θα είναι ελεύθερες, στο πλαίσιο του 2% κάθε μήνα.

Έτσι, η κοινωνία μας αποκτά ακόμη περισσότερες ταχύτητες. Τα ρετιρέ δικαστικών και βουλευτών σχεδόν διπλασιάζουν τις αποδοχές τους, οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται από τον πληθωρισμό και μέσα στις ΔΕΚΟ δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τελείως διαφορετικές σχέσεις εργασίας, παρά το ότι θα απασχολούνται στις ίδιες ειδικότητες.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

ΕΔΕ για αστυνομική επιχείρηση


Ένορκη διοικητική εξέταση έχει διατάξει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Γ. Μπούτσικας, ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αστυνομικοί αφαίρεσαν από αλλοδαπούς συλληφθέντες χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

Χθες, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, συνελήφθησαν 50 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ίδιοι οι αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί τους πήραν χρήματα και κινητά.

Η Ελληνική Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της, απαντά ότι η έρευνα έγινε παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, αλλά και ότι κανείς από τους συλληφθέντες δεν έκανε καταγγελία.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ρεπορτάζ του BBC για τους λαθρομετανάστες της Πάτμου


Το βρετανικό δίκτυο «BBC» δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο 140 λαθρομετανάστες εκδιώχθηκαν από το κέντρο υποδοχής που διέμεναν στην Πάτμο, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν πλήρωσε το ενοίκιο.

Ανάμεσά τους, υπάρχουν και πολλά παιδιά, που προς το παρόν, περιφέρονται στα σοκάκια της Πάτμου, όπως αναφέρει γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι λαθρομετανάστες κατάγονται από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

Ζούσαν στοιβαγμένοι στο δεύτερο όροφο ενός παλιού κτιρίου 50 τ.μ. στο νησί, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.

Εκπρόσωπος των «Γιατρών του Κόσμου», χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στους λαθρομετανάστες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Το ΒΒC, τέλος, αναφέρει ότι η Πάτμος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά, κοντά στις τουρκικές ακτές, μέσω του οποίου γίνεται εμπόριο λαθρομεταναστών, πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να χειριστεί την εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα, αλλά τα νησιά «πνίγονται», γιατί δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα υποδοχής, για να περιθάλψουν τόσο πολύ κόσμο.

Πανικός για τα μαγικά χαρτάκια


Χάος δημιουργήθηκε στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της πώλησης των τελευταίων 250.000 εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, για να συγκρατήσει τους 50.000 ανθρώπους που είχαν στηθεί στην ουρά μόνο στο γκισέ του Εθνικού Σταδίου, αφού τα εισιτήρια πωλούνται και σε άλλα ταμεία.

Πολλοί από αυτούς, ακόμη και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, είχαν περάσει δύο μερόνυχτα έξω από τα ταμεία της «Φωλιάς του πουλιού» για να έχουν καλή θέση στην ουρά, έτσι ώστε να προλάβουν να αγοράσουν το μαγικό χαρτάκι.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκαν και επεισόδια τα οποία δεν γενικεύτηκαν, όμως οι αστυνομικοί χρειάστηκε να απομακρύνουν κάποιους από την ουρά.

Στα 250.000 εισιτήρια περιλαμβάνονται αγωνίσματα, στα οποία οι Κινέζοι έχουν ελπίδες ακόμη και για χρυσό μετάλλιο, όπως τα 110μ. με εμπόδια, η γυμναστική και η κολύμβηση.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων πολλά είναι και τα εισιτήρια που πωλούνται στη μαύρη αγορά και η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 60 άτομα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive