Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Κάτω από τα 134 δολάρια


Σε καθοδική τροχιά βρέθηκε και χθες το πετρέλαιο, συνεχίζοντας την πτώση των τελευταίων ημερών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για μειωμένη ζήτηση από τις ΗΠΑ, αλλά και τα βήματα εκτόνωσης της κρίσης με το Ιράν.
Η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 1 δολάριο περίπου στα 133,56 δολ. το βαρέλι, μετά την πτώση κατά 4,14 δολ. την Τετάρτη. Ανάλογη ήταν και η πτώση του brent, που βρέθηκε χθες στα 134,77 δολ. το βαρέλι. Οι απώλειες της Τετάρτης πυροδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από την κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων. Στην υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλε και ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Πολιτειών να αποστείλει εκπρόσωπο στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Ιράν και σημαντικών δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ουάσιγκτον είχε διαμηνύσει αρχικά ότι δεν θα εμπλεκόταν στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν αν δεν εγκατέλειπε τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Η στασιμότητα στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση ήταν ένας από τους λόγους που βοήθησαν στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Αν και μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι το ράλι στο οποίο επιδόθηκε το πετρέλαιο τον τελευταίο καιρό, ξεπερνώντας τα 147 δολ. το βαρέλι, έχει ακόμα δρόμο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι τιμές χτύπησαν επίπεδα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση.
πηγή : www.makthes.gr

ΕΛΒΟ: Προς συμπαραγωγή ρωσικών αρμάτων


Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) βρέθηκε χθες 11μελής αντιπροσωπεία από τη ρωσική κρατική αμυντική βιομηχανία, σε μία πρώτη διερευνητική επαφή για τις δυνατότητες συμμετοχής της ΕΛΒΟ στη συμπαραγωγή του ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3.
Συνοδευόμενοι από το γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βασιλάκο εκπρόσωποι της Rosoboronexport, της ρωσικής κρατικής εξαγωγικής εταιρείας εξοπλιστικών συστημάτων αλλά και της βιομηχανίας Kurgan, που κατασκευάζει τα ρωσικά ΤΟΜΑ, περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ. Η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας μετά την “ξενάγηση” των ρώσων επισκεπτών στις εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου πραγματοποίησε λεπτομερή παρουσίαση των τεχνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πλευρών βρέθηκαν η προμήθεια των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3 από την Ελλάδα και η ανάθεση τμήματος συμπαραγωγής στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ από την πλευρά της η ΕΛΒΟ σκιαγράφησε τον επιθυμητό ρόλο για την εταιρεία στο εν λόγω πρόγραμμα. Η ΕΛΒΟ έχει λάβει κατά καιρούς υποσχέσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι το ρωσικό ΤΟΜΑ θα περάσει και από τις εγκαταστάσεις της.
Η ΕΛΒΟ βλέπει με ικανοποίηση την κινητικότητα που υπάρχει στα εξοπλιστικά προγράμματα τον τελευταίο καιρό, την πρώτη μετά το 2003, όπως επισημαίνεται σχετικά. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά πλέον μία πιο μακροπρόθεσμη οπτική, περιμένοντας καρπούς από το Εθνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ), το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2010. Η κινητικότητα αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για το μέλλον της ΕΛΒΟ και από τους εργαζομένους της, που είδαν τη χθεσινή επίσκεψη με θετικό μάτι, αφού πέραν των συμβάσεων που καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της εταιρείας δυνητική συμφωνία για το ρωσικό ΤΟΜΑ θα εξασφάλιζε μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.
πηγή : www.makthes.gr

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κυβερνητικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα

Τη λήψη μέτρων για την οχύρωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού συζήτησε χθες με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντικείμενο της συνεργασίας των τριών ανδρών ήταν η καλύτερη προετοιμασία της τουριστικής περιόδου του 2009 και η χάραξη μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Μάλιστα σε δήλωσή του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε πως στο τραπέζι έπεσαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εφεξής για να είμαστε “προμηθείς και όχι επιμηθείς για την αντιμετώπιση και του 2009”, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, η χρονιά φέτος είναι καλή τουριστικά, καθώς παρά τα προβλήματα που δημιουργούν το ακριβό ευρώ και οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη, ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε ότι αντέχει. Για του λόγου το αληθές, ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 3% στις αφίξεις και 3,5% στα τουριστικά έσοδα. Όπως μάλιστα επισήμανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να σχεδιασθεί και η τουριστική σεζόν του 2009, με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από την πλευρά του χαρακτήρισε τον τουρισμό έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας μας, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, στην παραγωγή εισοδήματος και στην απασχόληση. Είναι λογικό, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής να δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, το τουριστικό προϊόν είναι καλύτερο και ποιοτικότερο, ενώ διαρκές είναι το αίτημα να συμβάλει η πολιτεία από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. “Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση”.

πηγή: www.makthes.gr

Αυστηρή απάντηση Καραμανλή σε Γκρούεφσκι

Σε ήπιους αλλά αυστηρούς τόνους κινείται η επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στον σκοπιανό ομόλογο του Ν. Γκρούεφσκι, που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή (18/7).

Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι ήρθε σε μια στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε προσπάθεια συνεννόησης με τις δύο πλευρές για κοινά αποδεκτή λύση ενώ για το θέμα «μακεδονικής μειονότητας» που θέτει ο κ. Γκρούεφσκι, ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά ότι: «Δεν υπάρχει “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε», τονίζοντας ότι το μόνο θέμα υπό συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτό του ονόματος της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του τονίζει:

"Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο".

Η επιστολή του κ. Καραμανλή καταλήγει με μια προσωπική αιχμή στον σκοπιανό πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες, ανάλογα με το πώς στέκονται στο ύψος των προκλήσεων» καλώντας τον να επιδείξει στάση υπευθυνότητας και συνεργασίας.

Το έγγραφο θα κοινοποιηθεί επίσης στον Ο.Η.Ε., στο ΝΑΤΟ, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στη γαλλική προεδρία της Ε.Ε.

Η επιστολή Γκρούεφσκι

Η επιστολή του σκοπιανού πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι που απεστάλη στον έλληνα πρωθυπουργό στις 10 Ιουλίου, ζητούσε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τη «μακεδονική μειονότητα» της χώρας, έθετε θέμα ελληνικής ιθαγένειας για σλαβομακεδόνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στη διάρκεια του Εμφυλίου και αναγνώρισης των περιουσιών τους.

Πηγή: www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive