Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008

Κάκιστη η στοματική υγεία των Ελλήνων


Το σύνολο των ενηλίκων στην Ελλάδα από 33 μέχρι 44 χρόνων έχουν τερηδόνα και μόνο ένας στους δέκα έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στον υπουργό Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι περισσότεροι Έλληνες σε αυτή την ηλικία, πάνε στον οδοντίατρο μόνο όταν πονούν, αφού μόνο το 34,3% επισκέπτονται σε τακτική βάση για προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις τον γιατρό τους.

Ακριβός ο οδοντίατρος

Η κακή κατάσταση της στοματικής υγείας των Ελλήνων, δεν είναι μόνο θέμα αμέλειας, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει οικονομικά αίτια, όπως επισημαίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) δεν έχουν καμία κάλυψη για οδοντιατρική φροντίδα, ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν πολύ περιορισμένη κάλυψη.

Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπ. Υγείας

Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο η Ομοσπονδία εκφράζει «τη βαθύτατη και συνεχώς επιδεινούμενη ανησυχία του συνόλου του οδοντιατρικού κόσμου για την απαράδεκτη πλέον ολιγωρία της πολιτείας να συνδράμει στο έργο μας».

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στην επιστολή της, ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού προκειμένου να προωθηθούν λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, όπως την κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, την εκπόνηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης οδοντιάτρων, καθώς και την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

πηγή : www.cosmo.gr

“Γερά” ποτήρια οι Έλληνες έφηβοι


Ανησυχητική αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ στους εφήβους δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, ενώ η κατανάλωση ανεβαίνει, η ηλικία που αρχίζουν να πίνουν μειώνεται. Τα αγόρια φαίνεται να έχουν τα πρωτεία.

Το 10,7% των αγοριών και το 3,2% των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών πίνουν αλκοόλ περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ανεβαίνοντας ηλικία, στους 15χρονους, τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι καταναλώνουν συχνά μέσα στην εβδομάδα κάποιο αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα δύο στα δέκα αγόρια και ένα στα δέκα κορίτσια προτιμούν τα βαριά ποτά, όπως το ουίσκι και τη βότκα.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Περιορισμό των Βλαπτικών Συνεπειών του Αλκοόλ στην Υγεία (2008-2012), που συνέταξε το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Όσον αφορά τις προτιμήσεις, ημπίρα κατέχει την υψηλότερη θέση και τα «σκληρά ποτά» ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Τελευταίο στην κατανάλωση έρχεται το κρασί.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολύ σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ) σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ στους έφηβους είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα (65,4%) καταναλώνει αλκοολούχα ποτά σε χώρους όπου απαγορεύεται - βάσει νόμου - σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Ένας στους δύο άντρες πίνει καθημερινά

Σε ό, τι αφορά τους ενηλίκους, το ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ στους άνδρες φθάνει στο 42,5% ενώ στις γυναίκες το 13,6%. Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης, και στα δύο φύλα, παρατηρούνται στην ηλικία 55-64 ετών.

Αρρώστιες από το αλκοόλ

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο του υπουργείου, η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ότι σχετίζεται με 60 τύπους διαταραχών και σωματικών κακώσεων. Η χρήση αλκοόλ προκαλεί το 20%-30% των καρκίνων του οισοφάγου και του ήπατος, των κιρρώσεων του ήπατος, των επιληπτικών κρίσεων. Αν συμπεριλάβουμε και τα τροχαία, οι θάνατοι που οφείλονται στο αλκοόλ ανέρχονται σε 1,8 εκατ. παγκοσμίως - σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - και αντιπροσωπεύουν το 3,2% της θνησιμότητας.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα 2005-2006 το ποσοστό των τροχαίων δυστυχημάτων που οφείλονταν σε μέθη ήταν 28% και 25,4% αντίστοιχα.

πηγή : www.cosmo.gr

Διώξεις για απιστία


Διώξεις για απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία, χειραγώγηση αγοράς, ηθική αυτουργία σε χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα χρήματος κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν κατά του Πάνου Γερμανού, άλλων μελών του Δ.Σ. της Γερμανός, χρηματιστών, μελών του Δ.Σ. της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ, αλλά και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Βερελή και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά την εξαγορά της Γερμανός από ΟΤΕ και Cosmote.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Γερμανός είχε χαρακτηριστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) πολιτικό σκάνδαλο, τις πτυχές του οποίου όφειλε να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται οτι κατά την εξάμηνη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της εξαγοράς η μετοχή της εταιρίας Γερμανός ανέβηκε από τα 12 στα 19 Ευρώ.

πηγή : www.inout.gr

Εξιχνίαση αποτρόπαιου εγκλήματος


Αποτρόπαιο έγκλημα που συνέβη πριν από πέντε μήνες στην Πάρνηθα εξιχνίασε η ασφάλεια Αττικής.

Θύμα ήταν ένας 34χρονος επαίτης -τοξικομανής που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από έξι άτομα που ενεργούσαν υπό τις διαταγές εμπόρου ναρκωτικών.

Το θύμα είχε κλέψει 250 γραμμάρια ηρωίνης και ο έμπορος ναρκωτικών έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

Οι δράστες αφού μετέφεραν το θύμα από την οδό Δεκελείας, στην Πάρνηθα, το έδεσαν σε δέντρο, το σταύρωσαν και τον σκότωσαν βασανιστικά, πετώντας του πέτρες.

Και οι έξι οδηγήθηκαν στις φυλακές ενώ ο ηθικός αυτουργός αναζητείται.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ένα βήμα πριν από την απόλυση


Στέρηση μισθού και αργία επιβλήθηκε σε οκτώ συνολικά βαθμολογήτριες Αγγλικών κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2007, με την κατηγορία της αλλοίωσης και πλαστογραφίας των αποτελεσμάτων των βαθμολογιών.

Ειδικότερα, το ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης επέβαλε πειθαρχική ποινή αργίας και στέρησης μισθού 95 ημερών σε τρεις βαθμολογήτριες, ενώ το ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης αποφάσισε ποινή 100 ημερών για μια βαθμολογήτρια και 90 ημερών για τις υπόλοιπες.

Οι ποινές θεωρούνται ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς είναι ένα βήμα πριν την απόλυση.

Η απόφαση για τις ποινές δεν εφεσιβάλλεται, ενώ η ποινική δίωξη των βαθμολογητριών έχει αναβληθεί για τον Φεβρουάριο του 2009.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Βουλιάζουν στη φτώχεια και τα αμερικανικά νοικοκυριά


Όλο και πιο εύκολα χάνουν τα σπίτια τους οι Αμερικανοί τον τελευταίο χρόνο. Η στεγαστική πίστη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και οι επιπτώσεις καταγράφονται ήδη στα αμερικανικά νοικοκυριά.

Κατά 53% αυξήθηκαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κατασχέσεις από τις τράπεζες σχεδόν τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac.

Ειδικότερα, περισσότερες από 252.000 ιδιοκτησίες, δηλαδή μία σε κάθε 501 αμερικάνικα νοικοκυριά, βρέθηκαν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τα υψηλότερα ποσοστά πλειστηριασμών εμφανίσθηκαν στις πολιτείες της Νεβάδα, της Καλιφόρνια και της Αριζόνα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ευθανασία για μία 35χρονη αποφάσισε Ιταλικό δικαστήριο


Ιταλικό δικαστήριο πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση για τη χώρα, να επιτρέψει την ευθανασία για μία 35χρονη γυναίκα, που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 16 χρόνια, μετά από επιθυμία του ίδιου του πατέρα της.

Η Ελουάνα Ενγκλάρο ζει σε κωματώδη κατάσταση, από τα 19 της χρόνια, όταν χτύπησε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα. Από τότε κρατιέται στη ζωή, με μηχανική υποστήριξη.

Η πρωτοφανής απόφαση για την Ιταλική κοινωνία, προκάλεσε την αντίδραση του Βατικανού, που καταδίκασε αμέσως την απόφαση.

Ο πατέρας της Ελουάνας, προσπαθεί από το 1999 να πείσει τους δικαστές, ότι το να κρατούν την κόρη του ζωντανή με τη βοήθεια μηχανημάτων, είναι μάταιο. Έξι φορές το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημά του. Μέχρι την Τετάρτη, που το δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την ευθανασία.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν αισθάνομαι πόνο αφού η κόρη μου πέθανε πριν 16 χρόνια. Νιώθω ότι τώρα μπορώ να απελευθερώσω αυτό το εκπληκτικό πλάσμα. Η κατάστασή της ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν πρόκειται για ευθανασία αλλά για απελευθέρωση» είπε ο κ. Ενγκλάρο βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Η απόφαση πρακτικά σημαίνει, ότι θα αποσυνδεθεί ο σωλήνας από το οποίο τρέφεται η Ελουάνα και από τον οποίο, κατ’ επέκταση, κρατιέται στη ζωή.

Ωστόσο, η οικογένεια θα πρέπει να περιμένει ακόμα δύο μήνες, που είναι το νόμιμο χρονικό περιθώριο, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ασκήσει έφεση.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Σύστημα κρυπτογράφησης στο Gmail


Τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν οι προσπάθειες των απατεώνων να προσελκύσουν εκατομμύρια χρήστες του internet μέσω email να επισκεφθούν σελίδες οι οποίες μοιάζουν εμφανισιακά με γνωστά sites, όπως το PayPal ή το eBay.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται phising και πολλοί από τους χρήστες που εξαπατήθηκαν χρησιμοποιούσαν το Gmail, την υπηρεσία email της Google.

Ύστερα απ΄όλα αυτά τα κρούσματα, η Google έθεσε σε εφαρμογή την τεχνολογία Domain Keys, η οποία χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση, προκειμένου να επαληθευτεί ο αποστολέας του email.

Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, όσα sites παρέχουν υπηρεσία webmail, μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα όσους προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα με τη μέθοδο του phising.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Δέκα νεκροί από νέα μορφή άνοιας


Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά το θάνατο 10 ανθρώπων από μια νέα μορφή άνοιας που επιδεινώνεται ραγδαία και προκαλεί το θάνατο.

Η ασθένεια, η οποία έχει εκδηλωθεί σε 16 Αμερικανούς, προκαλεί στον εγκέφαλο τις ίδιες βλάβες με αυτές της νόσου Κρόιτσφελντ–Γιάκομπ, της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία τη δεκαετία του ‘90.

Στις νεκροτομές διαπιστώθηκε ότι οι εγκέφαλοι των θυμάτων είχαν την ίδια χαρακτηριστική σπογγώδη μορφή, ενώ παρόμοια ήταν και τα συμπτώματα των ασθενών, δηλαδή αδυναμία στη σκέψη, την ομιλία και το περπάτημα.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Παλαιότερες μελέτες είχαν καταδείξει ότι πίσω από την εκδήλωση της νόσου κρύβονται γενετικοί λόγοι, καθώς κάποια από τα θύματα έφεραν ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι η νέα μορφή της νόσου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήταν απαρατήρητη. Για το λόγο αυτό θα επανεξετάσουν δείγματα από τα παλαιότερα περιστατικά να δουν αν στην πραγματικότητα τα θύματα έπασχαν από τη νέα ασθένεια.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Δολοφονία ομογενή στη Φλόριντα των ΗΠΑ


Φλόριντα : Ο Βασίλης Βορβής, 46 ετών, δολοφονήθηκε με τέσσερις μαχαιριές στο σπίτι του, στο Κληαργουότερ της Φλόριντας στις 6 Ιουλίου.

Η αστυνομία κλήθηκε στις 04:40 τα ξημερώματα, από γείτονα που άκουσε τις κραυγές της μητέρας του θύματος. Εκτιμάται ότι ο Βορβής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, γνώριζε τους δράστες.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ληστεία στη Θεσσαλονίκη


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες με καλυμμένα τα πρόσωπα, εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Εγνατίας 152, και με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες.

Οι δράστες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Το ένα ζευγάρι, που κρατούσε τα όπλα, παρέμεινε στο χώρο υποδοχής της τράπεζας, την ώρα που το άλλο δίδυμο άρπαζε τα χρήματα από τα ταμεία. Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν γνωρίζουν τον τρόπο διαφυγής των δραστών, οι οποίοι αναζητούνται.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ελεύθερος ο Νικολουτσόπουλος


Αποφυλακίζεται με διάταξη του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου ο εργατολόγος ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου.

Ο ανακριτής έκανε δεκτή αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης που υπέβαλε ο κατηγορούμενος.

Του επέβαλε περιοριστικούς όρους όπως της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Θετική ήταν και η εισήγηση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης, που όπως και ο ανακριτής, έκαναν δεκτούς τους λόγους υγείας που επικαλείται ο κατηγορούμενος εργατολόγος.

Για την υπόθεση προσωρινά κρατούμενοι πλέον είναι δυο δικηγόροι.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Κύμα φυγής


Ιδιαίτερα αυξημένη είναι την Παρασκευή η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς οι αδειούχοι του Ιουλίου θα εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Έως το βράδυ πρόκειται να αναχωρήσουν για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 34 πλοία με περισσότερους από 50.000 επιβάτες.

Αυξημένη αναμένεται να είναι από το μεσημέρι και μετά η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα.

Αν χρειαστεί η τροχαία θα θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα.

Πολύ αυξημένη είναι επίσης η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 658 πτήσεις. Δημοφιλέστεροι προορισμοί η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Ρόδος.

Από τα ΚΤΕΛ Κηφισού θα αναχωρήσουν επιπλέον 120 λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν του επιβάτες που εγκαταλείπουν το κλεινό άστυ.

Η πληρότητα στα δρομολόγια του ΟΣΕ αγγίζει το 100%.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive