Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008

Πρόταση Κομισιόν για μείωση του ΦΠΑ


Πρόταση για τροποποίηση κοινοτικής οδηγίας του 2006, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν, σε προαιρετική βάση από το 2011, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών κατέθεσε η Κομισιόν.

Μειωμένοι συντελεστές προτείνονται:

-Στον τομέα της στέγασης (κατασκευή, εξοπλισμό, ανακαίνιση, συντήρηση και καθαρισμό κατοικιών).
-Στα εστιατόρια με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά.
-Στις επισκευές υποδημάτων, ενδυμάτων, υπολογιστών, ρολογιών και ποδηλάτων.
-Στις κατ' οίκον φροντίδες που προορίζονται σε παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Στις κομμώσεις και τις υπηρεσίες αισθητικής.
-Στην κηπουρική.
- Στην ανακαίνιση και τη συντήρηση θρησκευτικών ναών, τις εγκαταστάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών μνημείων.

Σημειώνεται ότι το ισχύον καθεστώς για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα κράτη- μέλη λήγει στα τέλη του 2010.

Με αυτή την πρόταση της Κομισιόν, οι μειωμένοι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού και δυσλειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Αφορά κυρίως σε υπηρεσίες υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο.

Χοακίν Αλμούνια

Αντίθετος στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για την επιβολή πλαφόν στον Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

πηγή : www.cosmo.gr

Βολές κατά πάντων από την Α. Παπαρήγα


«Το ΚΚΕ επιχειρεί να μπήξει μεγάλο καρφί στην καρδιά της Ε.Ε. και στα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της, στόχος η πανωλεθρία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο παραμερισμός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα (7/7) τη διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός της για τις ευρωεκλογές.

Κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις να μην απόσχουν από τις κάλπες αλλά να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, προκειμένου οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν την απαρχή νέας πορείας για την αλλαγή των συσχετισμών και στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, για το ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι έχει πει ''ναι'' σε κρίσιμες επιλογές, όπως το Μάαστριχτ, ενώ τώρα το όχι που λέει στην Ευρωσυνθήκη είναι υποκριτικό και νόθο. Αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν το σήριαλ Μαρία η άσχημη, θέλοντας μια καλύτερη βιτρίνα για την ΕΕ.

Για το ΛΑΟΣ τόνισε ότι είναι ένα κόμμα με εθνικιστική ιδεολογία, που όποτε διαμαρτύρεται γίνεται γιατί θέλει περισσότερο μερίδιο εντός της ΕΕ για την αστική τάξη, γιατί είναι υπέρ της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι και υπέρ της Μεγάλης Ελλάδας. χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό, ρηχό και ανούσιο αντιαμερικανισμό.

«Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποδυνάμωσης της ΕΕ με όρους ρήξης και ανατροπής και η υπερψήφισή του στις Ευρωεκλογές θα αποτελέσει σταθμό για την ανασύνταξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος θα συμβάλλει στην αφύπνιση και την ετοιμότητα του ελληνικού λαού ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικά σενάρια αντιλαϊκής, κυβερνητικής συνεργασίας» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα.

πηγή : www.cosmo.gr

«Κομπίνα» με κρατήσεις-μαϊμού


Την ώρα που η Ολυμπιακή Αεροπορία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο και η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της ζει με το φόβο της απόλυσης, μια μερίδα συναδέλφων τους φαίνεται ότι σκαρφίζεται τρόπους προκειμένου να «ψαλιδίσει» ακόμα περισσότερο τα φτερά του εθνικού αερομεταφορέα. Προς ίδιον όφελος…

Στο τελευταίο επεισόδιο του «σίριαλ» της πολύπαθης εταιρίας δεν πρωταγωνιστούν υπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, ξένοι και εσωτερικοί ανταγωνιστές ή κοινοτικά πρόστιμα, όπως έχουμε συνηθίσει. Πρωταγωνιστούν πολύ απλά υπάλληλοί της οι οποίοι κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 500.000 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ετών, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία που προστατεύει τους επιβάτες που χάνουν την πτήση τους λόγω υπεράριθμων κρατήσεων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ρυθμίσεις, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε πλεονάζουσες κρατήσεις της τάξης του 10% επί της συνολικής χωρητικότητας του αεροσκάφους. Δηλαδή, για ένα αεροσκάφος που χωρά 300 άτομα οι κρατήσεις μπορεί να φτάνουν τις 330.

Αυτή ακριβώς τη διάταξη «χρησιμοποίησε» ομάδα υπαλλήλων της εταιρίας, με επικεφαλής μια γυναίκα που εργαζόταν ως προϊσταμένη βάρδιας στο τμήμα επιβίβασης. Η φερόμενη ως επικεφαλής της σπείρας συνέτασσε λίστα με τα ονόματα των επιβατών που είχαν κάνει κράτηση αλλά επέλεγαν τελικά να μην ταξιδέψουν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα μέλη της σπείρας έδειχναν ιδιαίτερη «προτίμηση» στις πτήσεις της εταιρίας προς Νέα Υόρκη.

Οταν η προϊσταμένη βάρδιας και οι συνεργοί της διαπίστωναν ότι οι θέσεις του αεροπλάνου είχαν καλυφθεί, τύπωναν τα εισιτήρια και διεκδικούσαν για λογαριασμό τους την αποζημίωση των 600 ευρώ που δικαιούται, βάσει νόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πελάτης. Στη συνέχεια, εισέπρατταν τις αποζημιώσεις από τα ταμεία της εταιρίας.

Στην «κομπίνα», που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, φαίνεται ότι εμπλέκονται τέσσερις υπάλληλοι της Ολυμπιακής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί μία εποχική υπάλληλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εντός της εβδομάδας ποιοι ήταν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του σχεδίου και πόσα χρήματα κατάφεραν τελικά να υπεξαιρέσουν.

Πλέον, εκτός από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος που την οδήγησαν στην κατάρρευση, τα συσσωρευμένα χρέη που αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τη μάταιη αναζήτηση επενδυτών - «σωτήρων» και την άνιση μάχη της με τις πολυεθνικές για να διατηρήσει ένα «αξιοπρεπές» μερίδιο στην πίτα των μεταφορών, η Ολυμπιακή Αεροπορία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και εσωτερικούς εχθρούς.

πηγή : www.inout.gr

Ο θόρυβος της σύγxρονης πόλης σκοτώνει


Η ηχορρύπανση όχι μόνο «σκοτώνει» τα νεύρα και διαταράσσει τον ύπνο, αλλά μποροεί να βλάψει μόνιμα την ακοή και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται επίσης και για δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα ΝΕΑ, η ηχορρύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της - είτε πρόκειται για τον θόρυβο από τα μέσα μεταφοράς, είτε για τους ενοχλητικούς ήχους γείτονα σε ακατάλληλη ώρα - αποτελεί ένα από τα δεινά της σύγχρονης εποχής.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, όπως η μόλυνση στο νερό ή την ατμόσφαιρα. Στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, ο θόρυβος είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Μόνο το 2006 καταγράφηκαν 350.000 καταγγελίες, σύμφωνα με την Αρλίν Μπρόνζαφτ, ψυχολόγο που μελετά το θέμα.

Σε έρευνα που έκανε, επιβεβαίωσε ότι ο επίμονος ήχος από τις ράγες των τρένων έχει άμεσο αντίκτυπο στις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, ενώ έρευνα του Ιmperial College του Λονδίνου κατέδειξε ότι η πίεση 140 εθελοντών που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου αυξάνεται ακόμη και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να βλάψει την ακοή, να διαταράξει τον ύπνο, να μας καταστήσει νευρικούς και ευερέθιστους, να αυξήσει την πίεση του αίματος - επικίνδυνη προϋπόθεση για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

«Ο θόρυβος πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκλαμβάνεται από το νευρικό σύστημα ως απειλή» επισημαίνει ο γενικός γιατρός Λούις Χάγκλερ από το Όκλαντ. «Ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε αυτήν την απειλή απελευθερώνοντας επινεφρίνη και κορτιζόλη, τις ορμόνες του στρες. Η πίεση αυξάνεται, παράγεται περισσότερο σάκχαρο και έτσι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε απειλή από το περιβάλλον».

Το χειρότερο, βέβαια, είναι όταν οι πολίτες είναι ακατάπαυστα εκτεθειμένοι σε πηγές θορύβου. Τότε ο οργανισμός δεν έχει το περιθώριο να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς και η πίεση του αίματος καθώς και οι παλμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η ηχορρύπανση στις σύγχρονες πόλεις όμως δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα πουλιά! Ορνιθολόγοι παρατήρησαν πως τα αηδόνια στο Βερολίνο κελαηδούν κατά 14 ντεσιμπέλ ψηλότερα για να ακουστούν…

πηγή : www.cosmo.gr

Άφαντοι δύο κρατούμενοι


Αναζητούνται δύο κρατούμενοι των φυλακών Τίρυνθας, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ από άδεια που τους είχε δοθεί.

Πρόκειται για έναν αλλοδαπό 27 ετών, ο οποίος κρατείτο για διακεκριμένες κλοπές εκτίοντας συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών και ποινή φυλάκισης 4 ετών και 5 μηνών και για έναν Έλληνα 47 ετών, ο οποίος κρατείτο για παράνομη κατακράτηση και ληστείες εκτίοντας συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Οι δύο κρατούμενοι έπρεπε να επιστρέψουν στις φυλακές Τίρυνθας την 4η Ιουλίου.

πηγή : www.cosmo.gr

Δύο ληστείες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Δύο ένοπλες ληστείες έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας (7/7), μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 09:50, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 36, στην Ηλιούπολη, ένα άτομο εισέβαλε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής και υπό την απειλή όπλου απέσπασε άγνωστο πόσο και διέφυγε με μοτοσυκλέτα.

Στη Θεσσαλονίκη η ληστεία πραγματοποιήθηκε σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στην οδό Ανατολικής Θράκης 67. Εκεί οι δράστες ήσαν δύο, οι οποίοι, φορώντας κράνος και κρατώντας πιστόλια, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν, επιβαίνοντας σε μοτοσυκλέτα.

πηγή : www.cosmo.gr

Βολές Τατούλη κατά Λιάπη


Σηκώνει και πάλι τους τόνους εντός της Νέας Δημοκρατίας ο Πέτρος Τατούλης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της Δευτέρας (7/7), στην οποία ζητεί ευθέως την αποπομπή από την κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί -μέσω φημολογίας- στην υπόθεση Siemens.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Τατούλης: «Όταν ο αιρετός λαμβάνει δώρα, διευκολύνεται, χαριεντίζεται με τους εθνικούς προμηθευτές, ζει ως κροίσος, ακόμη και αν δεν προκύπτει ποινική ευθύνη, εφ’ όσον έχει παραβεί τον πολιτικό κώδικα, δεν είναι εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας. Και αν δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, και αν δεν παραιτείται, τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που όρισε τον πολιτικό κώδικα “σεμνά και ταπεινά”, πρέπει να του το ζητήσει».

Και συνεχίζει παρακάτω, πάντα στο ίδιο μήκος κύματος: «Στην πολιτική δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τη μικρή από τη μεσαία και τη μεγάλη διαφθορά. “Διευκολύνσεις” στην αγορά υποδομής για ένα εκλογικό κέντρο, “φιλικές και κοινωνικές σχέσεις” πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, κοινά “ταξιδάκια” αναψυχής στο εξωτερικό, ακόμη και “δωράκια” οικοσκευής, μπορεί να μοιάζουν για ορισμένους μικρές παρασπονδίες ή ένδειξη χαλαρής πολιτικής ηθικής, πλην όμως διαθέτουν το ίδιο βάρος σε ποιοτικό επίπεδο με την καταγγελία ότι 1 εκατομμύριο μάρκα κατέληξε σε κάποιο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ότι υπάρχουν ακόμη 99 εκατομμύρια ευρώ, που δεν έχουμε βρει σε ποιες τσέπες έχουν καταλήξει».

Τέλος, ο κ. Τατούλης έστειλε κατηγορηματική προειδοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα στο Κοινοβούλιο, σε σχέση με νομοσχέδια προς τα οποία διαφωνεί, λέγοντας ότι «στην ψήφιση του Χωροταξικού έδωσα ξεκάθαρο μήνυμα ανατροπής αυτού του σκηνικού (σ.σ.: της κομματικής πειθαρχίας). Το μήνυμα αυτό ήταν και το τελευταίο».

πηγή : www.cosmo.gr

Δηλώσεις Άνθιμου εν μέσω καύσωνος


Αίσθηση προκάλεσε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Άνθιμος μίλησε για την εμφάνιση των γυναικών κατά τη διάρκεια των μυστηρίων του γάμου και της βάφτισης και ανέφερε πως πολλές είναι εκείνες που εμφανίζονται ακόμα και μέσα στην εκκλησία σχεδόν γυμνές γεγονός που σκανδαλίζει τους άνδρες.

"Οι γυναίκες έρχονται στην εκκλησία και εμφανίζονται σχεδόν γυμνές, έρχονται στο μυστήριο και του γάμου και της βάπτισης σχεδόν γυμνές", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Άνθιμος δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο υποστηρίζοντας πως είναι στη φύση των γυναικών να κοιτάζονται στον καθρέφτη, αλλά και να προκαλούν με το ντύσιμο τους, ακόμη και μέσα στους ιερούς ναούς.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ακολουθεί σχετικό video :


Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive