Σάββατο, 5 Ιουλίου 2008

Εντόπισαν επικίνδυνη ζωοτροφή


Ακατάλληλοι για διάθεση στην ελληνική αγορά κρίθηκαν από τη Νομαρχία Πειραιά 21 τόνοι ζωοτροφής, η οποία μπλόκαρε την είσοδό τους στη χώρα.

Κλιμάκιο της Νομαρχίας, εντόπισε κατά τη διάρκεια ελέγχου στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά την ποσότητα καρπών κράμβης που είχαν έρθει στην χώρα μας από τον Καναδά.

Η ζωοτροφή ήταν αποθηκευμένη σε κοντέινερ, όπου λόγω της ζέστης και της υγρασίας είχε «σβωλιάσει» και είχε έντονη μυρωδιά μούχλας.


πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Προφυλακίστηκε 32χρονη εμπρηστής


Με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε δασική περιοχή συνελήφθη, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και στη συνέχεια προφυλακίστηκε μία 32χρονη γυναίκα, η οποία στις 29 Ιουνίου επιχείρησε να βάλει πυρκαγιά στον Χολαργό, στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Ανατολής.

Η 32χρονη, η οποία είναι υπάλληλος σε ζαχαροπλαστείο θεωρείται ύποπτη και για δεύτερη απόπειρα εμπρησμού στις 15 Ιουνίου, πάλι στην περιοχή του Υμηττού. Η πυροσβεστική δεν αποκλείει την περίπτωση η γυναίκα να ευθύνεται και για πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε πέρυσι κοντά στο Νεκροταφείο του Παπάγου, αλλά και το 2005 στη Ραφήνα.

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της γυναίκας ύστερα από περιγραφές μαρτύρων, οι οποίοι είδαν περίεργες κινήσεις. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία της στο Χαλάνδρι. Εκεί βρέθηκαν βεγγαλικά, κιάλια, σπίρτα και αναπτήρες.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Όρος ποικίλων παρανομιών


Παράνομες κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή του Ποικίλου Όρους, όπως καταγγέλλουν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Πετρούπολη, το Περιστέρι και το Χαϊδάρι.

Όπως επισημαίνουν, οι κεραίες λειτουργούν με την ανοχή της πολεοδομίας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι κατά την επιτόπια έρευνά τους εντόπισαν τρεις περιοχές στο βουνό, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και χώρους με μπάζα.

Όσο για τα 17 λατομεία, που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια, αν και πλέον έχουν κλείσει, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν αποκαταστήσει την περιοχή.

Επιπρόσθετα, στο βουνό, όπως καταγελούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, λειτουργούν παράνομες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και έχουν διαμορφωθεί αυθαίρετα γκαράζ μεγάλων οχημάτων.

Οι οργανώσεις ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορεία την υπογραφή μια Χάρτας για την προστασία του Ποικίλου Όρους.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Επιδημιολογική έρευνα


Eπιδημιολογική έρευνα ξεκινά στη Βόρεια Ελλάδα το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, μετά το κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Ροδόπη, που οφείλεται σε τσίμπημα από τσιμπούρι.

Στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί, ενώ τη Δευτέρα κλιμάκιο κτηνιάτρων θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες από όλο το νομό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν καλυμμένο το σώμα τους, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τις παραλίες.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Εντόπισαν 40 κιλά ηρωίνη


Οι τελωνειακοί της Χίου εντόπισαν τη Παρασκευή το βράδυ 40 κιλά ακατέργαστη ηρωίνη σε τροχόσπιτο προερχόμενο από την Τουρκία.

Μετά την αντίδραση του σκυλού – "ανιχνευτή", οι τελωνειακοί εντόπισαν διπλό πάτο στο όχημα, όπου είχαν τοποθετηθεί τα ναρκωτικά.

Συνελήφθησαν τρεις Ούγγροι, δυο άντρες και μια γυναίκα.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είχε μαζί του τον 11χρονο εγγονό του.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ


Προβλήματα θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει με τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς θα υπάρξουν διακοπές δρομολογίων ακόμη και στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ)

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΣΕ οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10.7.2008, την Τρίτη 15.7.2008, την Τετάρτη 16.7.2008 και την Πέμπτη 17.7.2008.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται όλο το 24ωρο στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης επιβατών στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή στους κατά τόπους σταθμούς.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού


Νέα βάρη πρόκειται να επιφέρει στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,25%.

Με δεδομένο ότι το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων είναι 1% επιπλέον στο βασικό της Ε.Κ.Τ., αυτό διαμορφώνεται τώρα στο 5,25%, με αποτέλεσμα η δόση ενός δανείου 200.000 ευρώ με αποπληρωμή σε βάθος 25ετίας να αυξάνεται πλέον στα 1.198 ευρώ, έναντι 1.169 ευρώ που ήταν έως τώρα.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση γι’ όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο στα τέλη του 2005, με το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ. στο 2%. Η δόση αυτού του δανείου διαμορφώνεται πλέον στα 1.200 ευρώ, από 948 ευρώ, όταν ξεκίνησε η καταβολή, ήτοι επιβάρυνση της τάξεως του 26,6% σε δυόμιση χρόνια!

Πάντως, παράγοντες της αγοράς έδειχναν αισιόδοξοι, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Ε.Κ.Τ., Ζαν Κλόντ Τρισιέ, αφού η αύξηση θεωρείτο sine qua non, με βάση το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμαίνεται σε διπλάσια ποσοστά από τον στόχο της Τράπεζας.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: «Δεν χρησιμοποίησε καμμία από τις παλαιότερες λέξεις-κωδικούς που προαναγγέλλουν αυξήσεις επιτοκίων και τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, είναι απόλυτα σαφές ότι, στον βαθμό που μπορούν να δεσμευθούν εκ των προτέρων, δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν εκ νέου σε αύξηση».

πηγή : www.cosmo.gr

Κόλαφος στα βιοκαύσιμα από την Παγκόσμια Τράπεζα


«Τορπίλη» στους θιασώτες της παραγωγής βιοκαυσίμων συνιστά έκθεση της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας, η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian που αναδημοσιεύει μέρος αυτής, η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει προκαλέσει άνοδο κατά 75% στις τιμές των τροφίμων, από το 2002.

Μέρος της έκθεσης δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ όπως έγινε γνωστό η δημοσιοποίηση της είχε καθυστερήσει προκειμένου να μην προκαλέσει πλήγμα στο Λευκό Οίκο, που αποτελεί τον πλέον διαπρύσιο υποστηρικτή της παραγωγής των βιοκαυσίμων, υποστηρίζοντας ότι έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά μόλις 3%.

Προστίθεται ότι η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό 15% μόνον στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων φτάνει στο 75%.

Στην επιχειρηματολογία τους οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, άρα και η κατανάλωση, δεν συντέλεσε τόσο στην αύξηση της κατανάλωσης σιτηρών, αντιθέτως η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλο πλήγμα, συνεπώς και οδήγησε σε ανοδική τροχιά τις τιμές.

Σημειώνεται ότι αν η χρήση των βιοκαυσίμων δεν είχε αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, δεν θα είχαν μειωθεί τόσο τα παγκόσμια αποθέματα σίτου και καλαμποκιού και η άνοδος των τιμών θα ήταν πιο περιορισμένη, εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων.

Η μεγάλη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά τροφίμων, καθώς μεγάλο μέρος των σιτηρών είχε κατεύθυνση προς τα βιοκαύσιμα αντί στα τρόφιμα προκαλώντας κερδοσκοπική δράση στην αγορά σιτηρών, συμπληρώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

πηγή : www.cosmo.gr

«Πράσινη Πόλη» σχεδιάζει η κυβέρνηση με 100 εκατ.


Με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην Πόλη», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και οι δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης έργων συμπληρωματικού χαρακτήρα, από αμιγώς εθνικούς πόρους. Ειδικότερα, με το Πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», η κυβέρνηση αποσκοπεί:

BΣτην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από την αύξηση του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις σε πεζοδρόμια, με αναπλάσεις πλατειών, με αναβάθμιση αλσυλλίων, με πράσινες στέγες σε δημοτικά κτίρια.

BΣτη δημιουργία σύγχρονων και προσβάσιμων υποδομών για τη διευκόλυνση όλων των πολιτών. Υποδομών, που θα βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία.

BΣε έργα μείωσης του αστικού θορύβου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς, τις πεζοδρομήσεις δρόμων, την αύξηση των παιδότοπων.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας το έργο «θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, οι οποίοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος και θα κληθούν να καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Αττικής, που αντιμετωπίζει εντονότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού θα αξιολογηθούν, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει επέκτασή του και σε άλλες αστικές περιοχές της χώρας μας».

Η έναρξη

Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στην έκδοση του οδηγού σχεδιασμού του Προγράμματος (προδημοσίευση). Στις 28 Ιουλίου θα εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής η επίσημη πρόσκληση προς τους Δήμους της Αττικής, που είναι και οι Δικαιούχοι του Προγράμματος, για την υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων. Με βάση την πρόσκληση αυτή, οι δήμοι θα κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τρεις μήνες από την ημερομηνία της πρόσκλησης. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι «επιδιώκουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, όπως είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά και η μειωμένη προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους. Για τον σκοπό αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους φορείς του α΄ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους δήμους, να προετοιμάσουν συγκεκριμένα σχέδια για την «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» τους και να προτείνουν και να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής».

πηγή : www.kathimerini.gr

'Εκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η ΕΜΥ


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο την επόμενη εβδομάδα.

Κύμα καύσωνα έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο υδράργυρος θα ανεβαίνει από τη Δευτέρα και θα φτάσει την Τετάρτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τοπικές νεφώσεις και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες και νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, τα χαρακτηριστικά του καιρού για αύριο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα.

Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στα Ηπειρωτικά από 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 εως 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 εως 35 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είναι φυσικό, ο αναμενόμενος καύσωνας έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τον κρατικό μηχανισμό. Συναγερμός έχει σημάνει και στη ΔΕΗ, καθώς η υπερκατανάλωση ρεύματος και από τη λειτουργία των κλιματιστικών μπορεί να βάλλει σε δοκιμασία το δίκτυο.

Το αναλυτικό δελτίο

Από το Σάββατο (05-07-08) έως και τη Δευτέρα (07-07-08) δεν προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά από 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη και την Τετάρτη (08 και 09-07-08) θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι προβλεπόμενες μέγιστες τιμές είναι:

α. Τρίτη (08-07-08)

Βόρεια Ελλάδα : 38-40 ο c

Δυτική Ελλάδα : 39-41 ο c

Θεσσαλία- Ανατ. Στερεά - Ανατ.Πελοπόννησος : 38-40 βαθμούς Κελσίου

νησιά Ανατ. Αιγαίου - Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα :

35-37 βαθμούς Κελσίου

β. Τετάρτη (09-07-08)

Βόρεια Ελλάδα : 37-39 ο c

Δυτική Ελλάδα : 37-39 ο c

Θεσσαλία- Ανατ. Στερεά - Ανατ. Πελοπόννησος : 40-42 ο c

νησιά Ανατ. Αιγαίου- Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα : 37-39 ο c

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα και την Πέμπτη (10-07-08) σε ολόκληρη τη χώρα.

πηγή : www.kathimerini.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive