Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008

Ευρωβαρόμετρο: Οικονομικά ανασφαλής ο Έλληνας


Η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ελλάδας απεικονίζεται με σαφήνεια στην κοινοτική δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο». Η ανεργία, η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την περίοδο αυτή τους Έλληνες, όπως και την πλειονότητα των Ευρωπαίων.


Στο ερώτημα για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα οι Έλληνες σημείωσαν ότι τους απασχολεί περισσότερο η ανεργία (40%, με αύξηση 7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) και η οικονομική κατάσταση (40%). Η ακρίβεια ακολουθεί με ποσοστό 33%. Στην ίδια λίστα εντοπίζονται οι συντάξεις (21%), η εγκληματικότητα (14%) και η υγεία (13%).

Στην ΕΕ των 27, σημαντικότερο θέμα εκτιμάται ότι είναι η ακρίβεια με 37% και αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο. Ακολουθεί η ανεργία (24%), η οικονομική κατάσταση (20%) και η ανασφάλεια (20%).
Αναφορικά με τις προσδοκίες σε βάθος ενός έτους, 4 στους 10 Έλληνες εκτιμούν ότι «η ζωή τους σε γενικές γραμμές θα βελτιωθεί», έναντι του 21% που δηλώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι υπόλοιποι (40%) θεωρούν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις ένας στους 10 θεωρεί ότι θα βελτιωθεί το επόμενο 12μηνο, ενώ το 65% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί. Το 25% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια.
Οι Έλληνες πάντως εμφανίζονται φιλοευρωπαϊστές καθώς το 47% θεωρεί ότι «η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί θετικό στοιχείο», ενώ το 59% σημειώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.

Ταυτόχρονα ο Έλληνας εμφανίζεται φοβικός απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, καθώς το 67% των Ελλήνων, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στους «27», θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
πηγή : www.cosmo.gr

Αυτοκτονία ισραηλινού στρατιώτη κατά την αναχώρηση Σαρκοζί


Αναστάτωση προκλήθηκε στο Ισραήλ κατά την αναχώρηση του γάλλου προέδρου, όταν κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής στο αεροδρόμιο ένας ισραηλινός στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε.


Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι δεν διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο.
Οι σωματοφύλακες του γάλλου προέδρου έσπευσαν να σχηματίσουν μία «ασπίδα» γύρω από τον ίδιο και τη σύζυγο του και τους επιβίβασαν τάχιστα στο αεροσκάφος τους.
Το ίδιο έκανε και η προσωπική φρουρά του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ, συνοδεύοντας τον γρήγορα στο αυτοκίνητο του. Το αεροσκάφος του Σαρκοζί αναχώρησε χωρίς να σημειωθεί κανένα περιστατικό.
Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατιώτης βρισκόταν σε απόσταση 100-200 μέτρων μακριά από το αεροσκάφος του γάλλου προέδρου, ενώ δύο γυναίκες στρατιώτες που είδαν το περιστατικό λιποθύμησαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατιώτης αυτοκτόνησε.


Ερντογάν: Μην πυροβολείτε σε περίπτωση πρόκρισης


Έκκληση προς τους τούρκους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν όπλα σε περίπτωση που η εθνική τους ομάδα κερδίσει τη Γερμανία, έκανε την Τρίτη (24/6) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Καμιά νίκη δεν έχει περισσότερη αξία από τη ζωή ενός ανθρώπου» τόνισε με έμφαση ο τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. Ο κ. Ερντογάν υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτή την έκκληση λαμβάνοντας υπόψιν το θάνατο ενός πολίτη τη νύκτα της περασμένης Παρασκευής, μετά τη νίκη- πρόκριση της εθνικής Τουρκίας έναντι της Κροατίας.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χαλάσει τη γιορτή» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος παράλληλα προέβλεψε ότι η εθνική της Τουρκίας θα περάσει στον τελικό «με την υποστήριξη και τις προσευχές 70 εκατομμυρίων Τούρκων».Σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, κυρίως στο ανατολικό της τμήμα, είθισται να υπάρχουν πανηγυρισμοί με τη χρήση των όπλων.

πηγή : www.cosmo.gr

Υπέρ των βασανιστηρίων οι μισοί Αμερικανοί


Κάτι περισσότερο από τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (44%) δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με το βασανισμό κρατουμένων, εάν πρόκειται για συλληφθέντες που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Το 53% πάντως τάσσεται υπέρ της κατάργησης των βασανιστηρίων.Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται σε δημοσκόπηση που διενήργησε το "World Public Opinion" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και αφορούσε στο πόσο δεκτικοί είναι οι Αμερικανοί με την ύπαρξη βασανιστηρίων.
Στο πόρισμα της έρευνας τονίζεται ότι «η υποστήριξη των βασανιστηρίων στην περίπτωση τρομοκρατών έχει αυξηθεί μεταξύ των Αμερικανών από το 2006, από 36% που ήταν τότε, σε 44% τώρα, ενώ η άποψη για τη μη χρήση βασανιστηρίων σε όλες τις περιπτώσεις έχει μειωθεί αρκετά μεταξύ του αμερικανικού πληθυσμού, από 58% που ήταν το 2006 στο 53% σήμερα».
Ο διευθυντής της World Public Opinion, Στιβ Κολ, δήλωσε: «Η ιδέα ότι η χρήση βασανιστηρίων από τις διάφορες κυβερνήσεις είναι λάθος έχει και έναν αντίλογο που βασίζεται στο σκεπτικό ότι από το βασανισμό τρομοκρατών μπορεί να βγουν πολύτιμες πληροφορίες που θα σώσουν αθώους πολίτες, άποψη νομιμοποίησης των βασανιστηρίων που όμως απορρίπτεται από τις περισσότερες χώρες».Στην ίδια έρευνα καταγράφονται και χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα βασανιστήρια διευκολύνουν την άντληση πληροφοριών εναντίον των τρομοκρατών. Συγκεκριμένα στην Ινδία το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ, στη Νιγηρία το 54%, στην Τουρκία το 51% και στην Ταϊλάνδη το 44%.
Την πλήρη κατάργηση των βασανιστηρίων ζητεί ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης, καθώς τα ποσοστά υπέρ αυτής της πλευράς είναι εξαιρετικά υψηλά σε Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία (πάνω από 80% στις τρεις χώρες). Στο ίδιο μήκος κύματος είναι το Μεξικό με 73%, η Κίνα και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με 66%, η Ινδονησία με 61% και η Ουκρανία με 59%.
* Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Τρίτη (24/6), παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων.


Καταδίκη Τουρκίας για τις δολοφονίες των Ισαάκ, Σολωμού


Καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη , κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση των άρθρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και με την παράλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες της δολοφονίας.

Το Δικαστήριο επεδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, και να πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

πηγή : www.inout.gr

"Θα χαίρεστε να βλέπετε μπάλα"


Στην χώρα μας βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο Χενκ Τεν Κάτε. Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν θέλησε να μιλήσει πολύ στους εκπροσώπους του τύπου και παρέπεμψε άπαντες στην επίσημη παρουσίαση της τετάρτης. Αυτό που υποσχέθηκε πάντως στους φίλους της ομάδας είναι ότι θα χαίρονται να βλέπουν μπάλα... Εμπλόκή για Πεγεράνο;

Ο ολλανδός τεχνικός έφτασε λίγο μετά τις 17.00 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αρκέστηκε να δηλώσε:

"Είμαι πολύ περήφανος που θα δουλέψω στον Παναθηναϊκό, πόσο μάλλον τη χρονιά που η ομάδα κλείνει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι ότι, όλοι θα χαίρονται να βλέπουν τη μπάλα που θα παίζει η ομάδα".
Περισσότερα αύριο στην επίσημη παρουσίασή του...

Πηγή: www.daynews.gr

Συμφώνησε σε ημερομηνία χωρίς προϋπόθεση τ' όνομα


Ο Καραμανλής δέχτηκε έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Σκοπίων έως 31 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι «είναι δυνατή» η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να εξασφαλίσει σαφώς ότι προϋπόθεση γι' αυτή την εξέλιξη είναι η συμφωνία για αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Το θέμα παρουσιάστηκε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, με τη σλοβενική προεδρία, αλλά και πλαγίως με τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν να «σπρώχνουν» την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος του χρόνου χωρίς προηγούμενη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρει:

«...Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι περαιτέρω βήματα από την ΠΓΔΜ για την πορεία της προς την Ε.Ε. είναι δυνατά μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι οι όροι που έχουν τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2005, τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και οι προτεραιότητες στο κείμενο Ενταξιακής Πορείας του Φεβρουαρίου 2008 ισχύουν. Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας μετά από διαπραγματεύσεις, παραμένει σημαντική...».

Ετσι, το θέμα της «πιθανής» έναρξης διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι άρρηκτα και σαφώς συνδεδεμένο με την προϋπόθεση της προηγούμενης εξεύρεσης κοινής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη στο τέλος του χρόνου να ξαναδώσει μάχη για να αποτρέψει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Βεβαίως μέχρι το τέλος του χρόνου η Αθήνα θα έχει αρωγό τη γαλλική προεδρία και τις δεσμεύσεις του προέδρου Σαρκοζί, ο οποίος εκτός των άλλων έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν κλείσει η Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν μπορεί να γίνει καμιά διεύρυνση της Ε.Ε.

Η «άτολμη» απόφαση της Ε.Ε. -με την Αθήνα να μην αποφασίζει να δώσει τώρα αυτή τη μάχη, ώστε να μην συνεχίζεται η εκκρεμότητα στην Ε.Ε. είναι προϊόν των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της απερχόμενης σλοβενικής προεδρίας, η οποία επέμεινε μέχρι τέλους στη θέση της να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στα Σκόπια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σλοβενίας στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών πριν από τη Σύνοδο, με τη σλοβενική προεδρία να κερδίζει τελικώς στα σημεία.

Παρά την αμφίρροπη αυτή εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αμέσως μετά τη Σύνοδο έσπευσε να πανηγυρίσει( την αναφορά του Συμβουλίου για το θέμα της ΠΓΔΜ, επιμένοντας ότι το Συμβούλιο «έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της. Γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την προώθηση της υποψηφιότητάς της και διευκρινίζεται ρητά ότι αυτές συνεπάγονται την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης... Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος...».

Ο κ. Καραμανλής όμως απέφυγε να σημειώσει ότι και «για πρώτη φορά» το Συμβούλιο αναφέρεται σε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου...

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα εκτός από τις μόνιμες πιέσεις των ΗΠΑ να «συμβιβαστεί» με τα Σκόπια το ταχύτερο δυνατόν -ακόμα και μέσα στον Ιούλιο- έχει προσθέσει μόνη της (αφού απέφυγε να επιμείνει στη σαφή αναφορά στη λύση του θέματος του ονόματος προτού καν η Ε.Ε. κατονομάσει προοπτική ημερομηνίας διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια) και την πρόσθετη πίεση από πλευράς πολλών εταίρων που θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια...

Στο προσκήνιο πάντως εμφανίζεται εκ νέου και ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Αθήνα και τα Σκόπια αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Νίμιτς έρχεται στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου για συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών.

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως διέψευδαν χθες την πληροφορία του «Βήματος» ότι ο κ. Νίμιτς κομίζει νέα πρόταση με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

πηγή : http://www.inout.gr/


Σχόλιο blogger : Κύριε Καραμανλή είστε υπόλογος στον Ελληνικό λαό. Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας και να κατανοήσετε την ιστορική τους σημασία. Και δεν καταλαβένω γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να βιάζετε να μπούν τα Σκόπια στην Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο. ...Εμείς έχουμε το πάνω χέρι και πρέπει να το εκμεταλευτούμε αυτο.

Τσίπρας: “Το καράβι του δικομματισμού μπάζει νερά”


Την άποψη ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλων και σημαντικών ανατροπών» εξέφρασε σε ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης (24/6) στον Κορυδαλλό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας- κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Siemens- τόνισε ότι «αυτές της ημέρες, βλέπουμε τα κόμματα εξουσίας και το σύστημα σε πανικό. Το καράβι του δικομματισμού μπάζει νερά από παντού. Και όλοι τρέμουν για το τι άλλο πρόκειται να βγει στην επιφάνεια».

Πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν γιατί σήμερα επιβεβαιώνεται κάτι που όλοι ήξεραν. Ότι το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην απόλυτη αδιαφάνεια και την ανυποληψία».

Επιμένοντας στο θέμα είπε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης «δεν οφείλεται σε μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας που σχετίζονται με το ελληνικό κράτος», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν είχε υπάρξει η αντίστοιχη υπόθεση στην Γερμανία, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε μάθει οτιδήποτε σχετικό με τις μίζες της Siemens στην χώρα μας, όπως δεν μάθαμε για τις υποκλοπές και όπως κάποιοι δεν θέλουν να μάθουμε για τα δομημένα ομόλογα».

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που κυβέρνησαν την χώρα, με όρκους στον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν θωρακίσει την διαφάνεια με έναν αξιόπιστο ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Και πρόσθεσε: «Προφανώς όχι επειδή δεν μπορούν. Αλλά επειδή δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μπλέκεται ένας τέτοιος μηχανισμός στα πόδια τους. Και δεν το θέλουν επειδή ουδέποτε τους ενδιέφερε να συνδυάσουν την ανάπτυξη, με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Θεωρούσαν την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον πράγματα ασύμβατα μεταξύ τους, και ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα γι’ αυτό».

Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι ο Συνασπισμός «χτίζει την εναλλακτική λύση. Οικοδομούμε μια Αριστερά ηγεμονική, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις του κόσμου, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των περιστάσεων. Κερδίζουμε συνειδήσεις».

Πηγή: www.cosmo.gr

Τσιγάρο τέλος και στην Ελλάδα από την 01/01/2010


Σειρά θεμάτων που αφορούν το υπουργείο Υγείας συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της συνεδρίασης από τις αρχές του 2010 θα απαγορευτεί το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας.


Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα. Ταυτόχρονα, θα απαγορευτεί η πώληση ειδών καπνιστού και αλκοόλ σε ανήλικους.Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους, αλλά και για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, από τις αρχές του 2010, θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Σχόλιο blogger : Μήπως τελικά θέλουν να κάνουν τους καπνιστές να φαίνονται σαν ναρκωμανείς;

Έσπασαν τις κάλπες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Αριστεριστές φοιτητές εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου διεξάγονταν εκλογές στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, άρπαξαν τις κάλπες και τις κατέστρεψαν.Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Ομάδα, περίπου 50 φοιτητών, εισέβαλε στο χώρο, όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου του τμήματος και έσπασε τις κάλπες, οι οποίες είχαν στηθεί.


Οι φοιτητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόβλεψη του νόμου πλαισίου για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των ακαδημαϊκών οργάνων των ιδρυμάτων.Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρων τμημάτων προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η θητεία των σημερινών προέδρων λήγει στις 31 Αυγούστου.


πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Απόφαση δικαστηρίου υπέρ κρατουμένου του Γκουαντάναμο


Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε πολιτικές φυλακές ή την επιδίκαση των υποθέσεών τους από περιφερειακά δικαστήρια.Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει χαρακτηρισμό κρατουμένου του Γκουαντάναμο ως "εχθρικό μαχητή", δίνοντάς του την ευκαιρία να προσφύγει ακόμη και κατά της κράτησής του.Ο Χουζαΐφα Παρχάτ, Κινέζος Μουσουλμάνος, είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν το 2001 και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Το δικαστήριο όμως, κάλεσε τον αμερικανικό στρατό είτε να αφήσει ελεύθερο τον Παρχάτ, είτε να τον μεταφέρει σε άλλες φυλακές, αλλιώς θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα ακροαματική διαδικασία, χωρίς όμως το χαρακτηρισμό του "εχθρικού μαχητή".Υπενθυμίζουμε πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε βγάλει απόφαση, έτσι ώστε οι αλλοδαποί κρατούμενοι, ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα, στο Γκουαντάναμο να έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά της κράτησής τους και σε μη στρατιωτικά δικαστήρια.


πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Χαμηλές βαθμολογίες, εξαιτίας της Wikipedia


Είναι η δημοφιλέστερη online εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο, με περισσότερα από 2.400.000 λήμματα. Ο λόγος για τη wikipedia , στην οποία όμως αρκετές φορές παρατηρούνται λάθη και ανακρίβειες. Κι αυτό γιατί ο οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει ή να επεξεργαστεί κάποιο λήμμα, χωρίς να ελεγχθεί από κάποιον η ορθότητα των όσων γράφει.


Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γονέων και Καθηγητών της Σκωτίας, που κατονομάζει τη Wikipedia ως υπεύθυνη για τη χαμηλή βαθμολογία των εφήβων της χώρας σε πρόσφατες εξετάσεις στο σχολείο, όπου παρουσιάστηκε μείωση στα ποσοστά επιτυχίας για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν τη Wikipedia για να βρουν πληροφορίες που χρησιμοποιούν αργότερα σε εργασίες τους, παρουσιάζοντας τα στοιχεία ως δικά τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά θεωρούν –λανθασμένα- ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Wikipedia είναι έγκυρες στο σύνολό τους.


Η Ελεάνορ Κόνερ, διευθύντρια πληροφοριών του Συμβουλίου Γονέων και Καθηγητών της Σκωτίας, δήλωσε σε σκωτσέζικο portal: «Τα παιδιά στις μέρες μας ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν έχουν την ικανότητα όμως να ερευνούν ή να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που εντοπίζουν στο διαδίκτυο. Η Wikipedia μπορεί να είναι πλούσια σε περιεχόμενο, παράλληλα όμως είναι γεμάτη από ανακριβείς πληροφορίες».

Μπόνους 90 ευρώ για όποιον γράψει καλά λόγια

Ποιος είπε ότι Ολυμπιακοί Αγώνες και μπίζνες δεν συνδυάζονται; Το κινεζικό ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Τύπου για τους μη διαπιστευμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, βρήκε τον τρόπο.

Το Gehua New Century Hotel υποσχέθηκε να δώσει χρηματικό δώρο έως και 93 ευρώ (1.000 γουάν) για κάθε άρθρο που θα προβάλει θετικά το ξενοδοχείο.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη φήμη μας μέσω της ευκαιρίας που δίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι αναγκαίο να προωθήσουμε το εμπορικό σήμα μας» δήλωσε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου, ενώ παραδέχθηκε παράλληλα ότι η διεθνής πρακτική είναι διαφορετική.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου μοίρασαν στους δημοσιογράφους ειδικό φυλλάδιο, το οποίο περιέχει ένα κατάλογο των προσφερόμενων ποσών.

Συγκεκριμένα:

- Κάθε απλή αναφορά στο όνομα του ξενοδοχείου θα αποτιμάται με 100 γουάν (9,3 ευρώ).

- Αν το άρθρο εγκριθεί από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου, τα μέσα μπορούν να διεκδικήσουν 500 γουάν (46,5 ευρώ) για ένα θετικό άρθρο 100-500 λέξεων και 1.000 γουάν (93 ευρώ) για άρθρα ανάμεσα στις 500 και τις 1.000 λέξεις.

Στην Κίνα θεωρείται κοινή πρακτική να καταβάλλονται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν συνεντεύξεις Τύπου 200- 300 γουάν (18,5- 28 ευρώ) ως «έξοδα μετάβασης», ενώ χρήματα καταβάλλονται επίσης στους δημοσιογράφους και από τους ιδιοκτήτες ανθρακωρυχείων που βρίσκονται σε συνεννόηση με τοπικούς αξιωματούχους για να καλύψουν τα συνήθως θανατηφόρα δυστυχήματα.

Πηγή: www.cosmo.gr

Παίρνουν πισω την απόφαση για τον Λυκαβιττό


Να ανοίξει το Θέατρο του Λυκαβηττού και να ξανασυζητήσει το θέμα αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων, επειδή η αρχική απόφαση ως αποτέλεσμα της αίτησης της Ε.Τ.Α. στηριζόταν σε «εσφαλμένες και πλημμελείς προϋποθέσεις».

Την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστικά, και ενώ ήταν προγραμματισμένη η συναυλία του ποπ σταρ, Τζέημς Μπλαντ, το Θέατρο σφραγίστηκε, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΕΤΑ, δηλαδή της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Στις 21 Ιουνίου, η ΕΤΑ έστειλε επιστολή στον Δήμο Αθηναίων, όπου αναφέρεται ότι, όταν ζητούσε την άμεση αναστολή λειτουργίας του Θεάτρου, δε γνώριζε τις Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης και ότι αυτό συνέβη γιατί δεν απεστάλησαν από το Φεστιβάλ Αθηνών τα σχετικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τις Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης/Τεχνικές Μελέτες το Θέατρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο, αφού δεν έχουν εκδηλωθεί καθιζήσεις, αποκλίσεις, αστοχίες, μεγάλες παραμορφώσεις που να εμπνέουν άμεσο κίνδυνο και ανησυχία για τη χρήση του κτηρίου. Επομένως, η αρχική αίτηση της ΕΤΑ στηριζόταν σε πλημμελή στοιχεία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε για «καλοστημένη παράσταση» που παίχτηκε από διάφορους κύκλους, με σκοπό να εμφανιστούν ως ανεύθυνες οι υπηρεσίες του Δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος ως υπεύθυνος για το κλείσιμο του Θεάτρου.

Η Μαρία Δαμανάκη, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, χαρακτήρισε το άνοιξε-κλείσε του Θεάτρου "φαρσοκωμωδία" και πρόσθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αληθινός λόγος που το έκλεισαν και ποιος είναι ο αληθινός λόγος που το ξανανοίγουν. Η κ. Δαμανάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το θέμα θα ξανασυζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Ιουνίου

Πηγή: http://thessaloniki-news.blogspot.com/

Σχόλιο blogger: Καλά κρασά...

Στο 98% του μέσου κοινοτικού όρου το ΑΕΠ της Ελλάδας

Στο 98% του μέσου όρου της ΕΕ των «27» ανήλθε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, στους «27», κυμάνθηκε από το 38% του μέσου κοινοτικού όρου στη Βουλγαρία και το 41% στη Ρουμανία ως το 276% στο Λουξεμβούργο και το 146% στην Ιρλανδία.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία ήταν στο 42% του μέσου κοινοτικού, στην ΠΓΔΜ στο 29% και στην Αλβανία στο 22%.

Πηγή: www.cosmo.gr

Με έλλειψη ηλεκτρικού απειλούνται τα Βαλκάνια

Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα βρεθεί η νοτιοανατολικήΕυρώπη κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί επιβράδυνση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Κορυφαίοι αναλυτές του ενεργειακού κλάδου προειδοποίησαν τη Δευτέρα (23/6) για το ενδεχόμενο αύξησης του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας, καταλογίζοντας την ευθύνη για την συνεχώς αυξανόμενη άνοδο της ζήτησης στις κυβερνητικές επιδοτήσεις, οι οποίες έχουν διατηρήσει τις τιμές του ηλεκτρισμού σε χαμηλά επίπεδα με τρόπο τεχνητό.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι έχουν γίνει ελάχιστα για την αύξηση της παραγωγής ή την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο αύξησης του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια, αλλά δεν υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις σε νέα εγκατεστημένη ισχύ» επισημαίνει ο αναλυτής Βουκ Χάμοβιτς.

Και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί αυτή η έλλειψη, πιθανόν να οδηγήσει σε πολύ ακριβό ρεύμα για τους καταναλωτές και μείωση του ΑΕΠ στην περιοχή κατά 1% με 2%».

Πηγή: www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive