Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008

Σουνιτική οργάνωση απειλεί να σκοτώσει 16 Ιρανούς αστυνομικούς που κρατά ομήρους

Η ένοπλη σουνιτική ιρανική οργάνωση Τζουνταλάχ απείλησε σήμερα ότι θα εκτελέσει 16 Ιρανούς αστυνομικούς που κρατά ομήρους εάν η Τεχεράνη δεν αφήσει ελεύθερους ορισμένους υποστηρικτές της, όπως μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. Το κανάλι έδειξε ένα βίντεο με τους ομήρους στο οποίο εμφανίζονται άνδρες με βρόμικες στρατιωτικές στολές ενώ ένας μασκοφόρος, όρθιος, μοιάζει να τους απειλεί. Το βίντεο δεν είχε ήχο.

Σύμφωνα με το Αλ-Αραμπίγια, η οργάνωση Τζουνταλάχ ("Στρατιώτες του Θεού") έδωσε στις ιρανικές αρχές διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να απελευθερώσουν ορισμένους σουνίτες υποστηρικτές της και να προσάγουν σε "δίκαιο δικαστήριο" έναν απολυμένο δικαστή. Εάν τα αιτήματά της δεν ικανοποιηθούν η οργάνωση απειλεί ότι θα αρχίσει να εκτελεί τους ομήρους. Το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι 16 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από το μεθοριακό φυλάκιο του Σαραβάν, στην επαρχία Σιστάν-Βαλουχιστάν, και μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν. Η Τεχεράνη ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια των πακιστανικών αρχών για την απελευθέρωσή τους.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Αίτηση αναίρεσης από επτά μέλη της “17Ν”


Αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών άσκησαν επτά μέλη της 17 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα αίτηση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν οι Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Α. Γιωτόπουλος, Κ. Τέλιος, Β. Τζωρτζάτος και Ηρ. Κωστάρης.

Στις αναιρέσεις τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακυρότητα των προανακριτικών πράξεων κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Συντάγματος και ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι ο Σάββας Ξηρός επικαλείται και λόγους υγείας.

πηγή : www.inout.gr

"Σπάει" ταμεία ο Iron Man


Ο "Iron Man" είναι η πρώτη ταινία της σεζόν που θα πιάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Μέχρι και την Τρίτη τα κέρδη της ταινίας που είναι διασκευασμένη από το ομώνυμο κόμικ της "Marvel", είχαν φτάσει τα 299,3 εκατομμύρια, ποσό που ήδη αναμένεται να έχει ξεπεραστεί.

Δεν αναμένεται να φτάσει βέβαια την επιτυχία που είχε πριν ένα χρόνο το τρίτο μέρος του "Σπάιντερ Μαν", το οποίο είχε ξεπεράσει το όριο των 300 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 23 ημέρες. Έχουν ήδη περάσει 51 από την πρώτη μέρα προβολής του "Iron Man" .

Στην ταινία, που προβάλλεται και στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Υπέρ δημοψηφίσματος για την ονομασία ο Γκρούεφσκι

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ στην περίπτωση που βρεθεί «ευνοϊκή λύση» στο θέμα της ονομασίας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και αμέσως μετά σημείωσε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός «στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος», επαναλαμβάνοντας ότι η θέση αυτή περιλαμβάνεται και στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο Χαβιέ Σολάνα , από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας: «Θα υπάρξουν σύντομα νέες προτάσεις για το όνομα και ελπίζω πως θα βρεθεί λύση».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της στην ΕΕ εντός του 2008, εξέφρασε την αισιοδοξία του και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε το πρόβλημα και ελπίζω βαθύτατα πως θα επιλυθεί».

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Σχόλιο: από www.antinews.gr: Παλαιός και καταξιωμένος διπλωμάτης, αγανακτισμένος από τις αστοχίες και τις δυστοκίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επικοινώνησε μαζί μας και έθεσε μια άλλη διάσταση στο θέμα των Σκοπίων. Όπως μας εξήγησε, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι, εμφανίζεται αδιάλλακτος επειδή στηρίζεται κυρίως στην Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία δεν θέλει να λυθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, καθώς μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να προσαρτήσει το «σλαβικό κομμάτι», ενώ το «αλβανικό» θα κατευθύνεται προς την «Μεγάλη Αλβανία». Γι αυτό το λόγο η Βουλγαρία δεν έχει αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα», αλλά μόνο τη συνταγματική ονομασία, στηρίζει ποικιλοτρόπως το VMRO και έχει χορηγήσει «100.000 βουλγαρικά διαβατήρια» σε Σλάβους των Σκοπίων. Ο ίδιος, διερωτάται «αν στο υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί αυτή τη διάσταση». Δεν το γνωρίζουμε, αλλά από όσα βλέπουμε, μάλλον όχι.

Μήπως λοιπόν, στις κρίσιμες αυτές ώρες (και εφόσον η εκτίμηση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) η Ελλάδα πρέπει να πιέσει τις ΗΠΑ για να «μιλήσουν» στην Βουλγαρία; Αγαπημένο τους παιδί είναι άλλωστε κι αυτή. Ή μήπως το έχουμε χάσει εντελώς το παιχνίδι;

Το μυθικό ταξίδι της "Αργώ" ξεκίνησε

Μετά από 3.500 χρόνια η Αργώ άνοιξε ξανά τα πανιά της για το επιστημονικό- πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική.

Υπό το φως της ημέρας, πλέοντας με τα κουπιά και με το πανί, η πεντηκόντορος «Αργώ» θα διανύσει μία διαδρομή 1.200 ναυτικών μιλίων.

Το σκαρί του πλοίου κατασκευάστηκε τηρώντας πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Η σύγχρονη «Αργώ» είναι σήμερα αντιμέτωπη με δύο ισοδύναμες προκλήσεις:

α) Να καταστεί σύμβολο Πολιτισμού – Ειρήνης – Φιλίας - Αλληλεγγύης και Συνεργασίας των λαών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

β) Να αντέξει στις δοκιμασίες του Πειραματικού Ταξιδιού, που θα αποδείξουν τις δυνατότητες πλοίου και πληρώματος σε πραγματικές πλέον συνθήκες μιας θαλάσσιας διαδρομής, με συγκεκριμένο μήκος, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία, αλλά και τη σπουδαιότητα του συνολικού εγχειρήματος.


Αρχικός προορισμός του πειραματικού ταξιδιού είχε καθοριστεί «στα χνάρια του μύθου» η αρχαία Κολχίδα (σημερινό Πότι). Η άρνηση, ωστόσο, της τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια του πλοίου - αυστηρή προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι - τροποποίησε τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής. Τελικά, αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός εναλλακτικού ταξιδιού, που είναι ισοδύναμης τεχνικής δυσκολίας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τους χρόνους και τις συνθήκες και αντιστοιχεί με την αντίστροφη πορεία που κάλυψε η αρχαία «Αργώ» κατά το μυθικό ταξίδι της.


Οι σύγχρονοι Αργοναύτες ξεκίνησαν το Σάββατο, 14 Ιουνίου, από την αρχαία Ιωλκό, τον σημερινό Βόλο, για να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής, με τερματικό σταθμό τη Βενετία. Το ταξίδι υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες.

Το πειραματικό ταξίδι της «Αργώ» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», την ενεργή στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη.


πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Υπουργείο Οικονομικών για απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ενιαίο τέλος ακινήτων

O νόμος για το ενιαίο τέλος ακινήτων είναι σαφής ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας και προβλέπει την αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από την μεγαλύτερης αξίας κατοικία των φορολογούμενων, διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι: «Ο Νόμος 3634/2008 είναι σαφής ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το Ε.Τ.ΑΚ. Ειδικά για το 2008 προβλέπεται η αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του Υπουργείου θα καθορίζει το μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Σύνοδος... τεθλιμμένων αρχηγών

Βαρύ, πολύ βαρύ είναι το κλίμα μέσα στο οποίο αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Το «Οχι» των απείθαρχων Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας ανέτρεψε τα πάντα και το μοναδικό θέμα που θα απασχολήσει ουσιαστικά τη σύνοδο είναι το πώς θα γίνει εφικτό να παρακαμφθεί η ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού χωρίς να εμφανισθεί και πάλι η ΕΕ ως ένας αντιδημοκρατικός οργανισμός, ο οποίος δεν ανέχεται αντιρρήσεις των λαών στα σχέδια των ηγετών του. Η γραμμή πλεύσης την οποία χάραξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και στην οποία προσχώρησε ήδη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ αναμένεται να συνταχθούν τελικά όλοι οι ηγέτες των «27», συνίσταται αρχικά στη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας στις οκτώ χώρες που ακόμη δεν την έχουν επικυρώσει. Επικύρωση από τα Κοινοβούλια εννοείται.

Φαρμάκι ο σολομός Ιρλανδίας απόψε!

Στο αποψινό δείπνο θα αποφασιστεί ουσιαστικά πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στο «Οχι» των Ιρλανδών. Γνωρίζουν φυσικά ότι βάσει των κανόνων της ίδιας της ΕΕ η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι νομικά νεκρή, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν προτίθενται να παραδεχτούν κάτι τέτοιο.

Το ζητούμενο είναι η μορφή του «νομικού πραξικοπήματος» που θα υλοποιήσει την ήδη ειλημμένη πολιτική απόφαση παράκαμψης της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού. Παρ όλα αυτά προβληματίζονται. «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι λαοί της Ευρώπης θεωρούν την ΕΕ απειλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

"Ελεύθερες" οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στη Σουηδία


Νόμιμη θα θεωρείται από εδώ και στο εξής η παρακολούθηση των e-mails, των διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των φαξ στη Σουηδία. Η Υπηρεσία Πληροφοριών θα μπορεί τώρα πλέον «με τις ευλογίες» της Κυβέρνησης να κατασκοπεύει τους πολίτες.

Το μέτρο πέρασε με οριακή πλειοψηφία, μετά από έντονη αντιπαράθεση, από το Κοινοβούλιο της Στοκχόλμης. Οι επικριτές του νέου νόμου, λένε ότι απειλεί τις αστικές ελευθερίες και αντιπροσωπεύει το πιο «κραυγαλέο» νομοσχέδιο της Ευρώπης.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του, ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια από τους επίδοξους «εχθρούς» της χώρας.

Η κυβέρνηση καθησύχασε το κοινό, λέγοντας ότι δεν θα παρακολουθούνται οι αστικές και υπεραστικές κλήσεις αλλά μόνο οι διεθνείς, τα φαξ και τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι ειδικοί όμως, απαντούν ότι είναι αδύνατο να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου


Υποχώρησαν, το μεσημέρι, κάτω από τα 136 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενόψει της συνάντησης για τον "μαύρο χρυσό", το σαββατοκύριακο, στην Τζέντα, των παραγωγών και καταναλωτριών χωρών, συνάντηση κατά την οποία πολλοί αναλυτές αναμένουν ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της είδησης ότι η Royal Dutch Shell ανέστειλε την παραγωγή από μία σημαντική υπεράκτια πετρελαιοπηγή στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας μετά από επίθεση ανταρτών, καθώς και της αναθεώρησης προς τα πάνω της εκτίμησης της Goldman Sachs για τη μέση τιμή του βαρελιού του μπρεντ φέτος.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 98 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 135,70 δολάρια (η τιμή κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 137,13 δολαρίων και 135,52 δολαρίων).

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 135,20 δολάρια - κυμάνθηκε εντός εύρους 137,26 δολαρίων και 134,82 δολαρίων - χάνοντας 1,24 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

Η στιγμιαία εκτίναξη των τιμών οφειλόταν στην ανακοίνωση εκπροσώπου της Royal Dutch Shell ότι ανεστάλη η παραγωγή από το υπεράκτιο κοίτασμα Μπόνγκα, το οποίο δίνει 200.000 βαρέλια την ημέρα, μετά από επίθεση ενόπλων. Η Νιγηρία παράγει, ήδη, 20% κάτω από το δυναμικό της, συμβάλλοντας στον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου έως και στα 140 δολάρια, σχεδόν, το βαρέλι, στις αρχές της εβδομάδας.

Στην εκτίναξη των τιμών συνέβαλε και η προς τα πάνω αναθεώρηση από την Goldman Sachs της εκτίμησης για τη μέση τιμή του αργού τύπου μπρεντ το 2008. Η νέα εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κάνει λόγο για 117,40 δολάρια το βαρέλι του μπρεντ, κατά μέσον όρο, φέτος, έναντι 108 δολαρίων, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι σειράς άλλων νομισμάτων, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ανέκοψε τον καλπασμό του ελβετικού φράγκου.

Αναλυτές επεσήμαναν ότι οι επενδυτές ενδέχεται να δουν στην απόφαση της Swiss National Bank λόγο για να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αύξηση που αναμένεται τον Ιούλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5487 δολάρια - η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 1,5585 δολαρίων ανά ευρώ και 1,5478 δολαρίων ανά ευρώ - έναντι 1,5534 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

πηγή : www.inout.gr

Τρεις πυρκαγιές σε εξέλιξη σε Αττική και Πελοπόννησο


Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγές Γυθείου. Η φωτιά ξεκίνησε από τους πρόποδες και ανεβαίνει προς την κορυφή του βουνού, χωρίς να απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 6 πυροσβεστικά οχήματα, με 18 άνδρες και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν και δύο καναντέρ. Δύσκολο είναι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Βλυχάδα, στα Μέγαρα. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν στην περιοχή για να κατασβέσουν την φωτιά.

Στην Αττική, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά στον Άγιο Στέφανο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα, γύρω στις 13.00 μετά το μεσημέρι.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Ο τουρισμός εκπέμπει SOS


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο τουριστικός κόσμος της χώρας, εξαιτίας της πτώσης στις αφίξεις ξένων τουριστών και στη πληρότητα των ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η πληρότητα των ξενοδοχείων έως και τις 15 Ιουνίου μειώθηκε έως και 10% σε 14 από του σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γεράσιμος Φωκάς, οι αφίξεις θα σημειώσουν μικρή μείωση, στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα σε σχέση με πέρυσι.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Στις 24 Ιουνίου οι βαθμολογίες


Στις 24 Ιουνίου πρόκειται να αναρτηθούν στα λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες των πανελλαδικών μαθημάτων.

Από την 1η έως τις 15 Ιουλίου θα γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών, ενώ οι βάσεις θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επανέλαβε ότι ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται στα περισσότερα σημεία του, ενώ σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, τόνισε ότι στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η συστηματική οργάνωση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών στην Ελλάδα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Τα εμπορικά κέντρα εξαφανίζουν τα μαγαζιά


Δέκα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 85% του λιανικού εμπορίου των τροφίμων

Αυξάνονται και πληθύνονται τα ευμεγέθη εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στην Ελλάδα, αποσπώντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τις υπόλοιπες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς, απαντώντας σε σχετική έρευνα της Stat Bank, εκτιμούν πως έως το 2010 η συνολική εκμισθωμένη επιφάνεια στα συγκεκριμένα κέντρα θα ανέλθει στο ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, το ήμισυ των οποίων θα κτιστεί φέτος και το 2009! Ταυτόχρονα, τα ίδια φαινόμενα συγκέντρωσης παρατηρούνται σε ολόκληρο το φάσμα του λιανεμπορίου, οδηγώντας σε απόγνωση τους μικρούς καταστηματάρχες: 10 εμπορικές αλυσίδες ελέγχουν το 85% του λιανικού εμπορίου τροφίμων, 15 επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης, 6 επιχειρήσεις ελέγχουν το 78% των πωλήσεων στα ηλεκτρονικά είδη, ενώ γενικά 4 όμιλοι ελέγχουν το 60% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι υπάρχουν πλέον πολλά κενά καταστήματα στην Αττική, ενώ το φαινόμενο θα ήταν εντονότερο εάν αλλοδαποί επιχειρηματίες δεν είχαν ανοίξει πολλά καταστήματα, όπως συμβαίνει σήμερα.

πηγή : www.kathimerini.gr

Το ΠΑΣΟΚ θα αναστέλλει την ιδιότητα μέλους στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens


Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου παροτρύνοντας και τη Ν.Δ να κάνει το ίδιο.

«Το ΠΑΣΟΚ σε αντιδιαστολή με την τακτική συγκάλυψης, που ακολουθεί η ΝΔ, θα αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος σε όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε ότι η αναστολή αυτή «δεν αποτελεί τεκμήριο για το αποτέλεσμα της δικαστικής ερευνητικής διαδικασίας» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ περιμένει να το ακολουθήσει σε αυτή του την πράξη και η ΝΔ».

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου είπε ότι η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προτάσεις που έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο Γιώργος Παπανδρέου, στις οποίες εκτός από τη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, περιλαμβάνονται η δημόσια πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό και το αίτημα συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι στο θέμα της Siemens το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Παπανδρέου έχουν επανειλημμένως ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αναφερόμενος στο θέμα της Siemens ύστερα από σχετικό ερώτημα είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι επιβάλλεται από τη δική της πλευρά προκειμένου να διευκολυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, σέβεται την ανεξαρτησία της και περιμένει τη ολοκλήρωση της έρευνας από την Δικαιοσύνη. Κανένα άλλο σχόλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση», συμπλήρωσε.

πηγή : www.kathimerini.gr

Φωτιά στα γραφεία του Γ.Σ. "Ηρακλής"

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 4 το ξημέρωμα της Πέμπτης (19/6) στα γραφεία του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής», στο Κατσάνειο, στη Θεσσαλονίκη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία και πέταξαν μέσα ένα μπουκάλι με βενζίνη. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος των γραφείων ενώ ακόμα περισσότερες καταστροφές υπέστη το λογιστήριο του συλλόγου.

Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που διεξάγουν έρευνες για τη σύλληψη των υπαιτίων.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2007 και στα γραφεία της Π.Α.Ε. «Ηρακλής», στη Μίκρα, όταν μέρα-μεσημέρι ομάδα αγνώστων είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Πηγή: www.cosmo.gr

13 ύποπτοι για την απάτη των εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης.


Δεκατρία άτομα που εργάζονται στο δήμο Θεσσαλονίκης φέρονται μέχρι στιγμής εμπλεκόμενα στην υπόθεση της “μαύρης τρύπας” εκατομμυρίων ευρώ που έχει βρεθεί στα οικονομικά του δήμου.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για διευθυντές και υπαλλήλους σε υπηρεσίες του δήμου.

Η προκαταρκτική έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας Α.Τσεμπερά βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμα αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα οικονομικά όλων των πιθανώς εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση είναι εξονυχιστικοί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεσκονίζονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ατόμων και διεξάγεται έρευνα στα υποθηκοφυλακεία και σε άλλες υπηρεσίες, από όπου μπορεί να προκύψουν στοιχεία υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που οδηγούν στα εν λόγω 13 άτομα έχουν προκύψει από τους ελέγχους των εγγράφων διακίνησης των χρημάτων του δήμου, από όπου προκύπτει ότι υπήρξε οικονομική εκροή. Μάλιστα, γίνεται λόγος για παντελή έλλειψη κάποιου ελεγκτικού μηχανισμού, η ύπαρξη του οποίου ενδεχομένως να απέτρεπε την κακοδιαχείριση. Μέχρι στιγμής, κανείς από τους 13 υπόπτους δεν έχει κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση, αφού πρέπει να περατωθεί πρωτίστως ο έλεγχος όλων των εγγράφων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να αντιστοιχίσουν τα ποσά που πέρασαν από τα χέρια του καθενός από τους 13, ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες. Δεν αποκλείεται, όσο συνεχίζεται η έρευνα, να προκύψουν στοιχεία σε βάρος και άλλων προσώπων. Μέχρι στιγμής, δεν αποδίδονται ευθύνες στους αντιδημάρχους ή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Πάντως, η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας αφήνει στον αέρα την ένορκη διοικητική εξέταση που έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης, από την οποία είχαν αποδοθεί ευθύνες μόνο σε τέσσερα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης είχε δώσει παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση, με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί η περίπτωση πλαστογραφίας , απάτης και υπεξαίρεσης από άτομα που εργάζονται στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ο αντιεισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας, που χειρίζεται την υπόθεση, έδωσε νέα συμπληρωματική παραγγελία και για ξέπλυμα χρήματος.

πηγή : greece-salonika.blogspot.com

Θέατρο: Οι Zanendaba Storytellers στην Αθήνα

Το μουσικό συγκρότημα από τη Νότιο Αφρική, παρουσιάζει στο Αγγέλων Βήμα, από την Τετάρτη 25 έως και την Κυριακή 29 Ιουνίου, τραγούδια του ξεσηκωμού και της αντίστασης, της χαράς και της ζωής, της αναγέννησης και της φύσης. Οι Zanendaba Storytellers είναι ένα συγκρότημα αφιερωμένο στη διατήρηση και εξάπλωση των μύθων, της μουσικής και των παραδόσεων των ζουλού. Ακόμη, είναι πρωτοπόροι στο είδος τους, ξεπρόβαλαν μέσα από τα σκοτάδια του απαρτχάιντ, όταν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι αναζήτησαν τη δική τους εθνική ταυτότητα και ελευθερία μέσα στους τρόπους που είχαν ανακαλύψει για να νιώθουν ελεύθεροι, οι επίσης σκλαβωμένοι, πρόγονοί τους. Στο χτύπημα των ποδιών και των χεριών, στη μιμική, στο παραμύθι, στο τραγούδι.
Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Τιμή ρεκόρ για προσωπογραφία του Πικάσο


Μία προσωπογραφία αφηρημένης τεχνοτροπίας του Πάμπλο Πικάσο ξεπέρασε το ρεκόρ για έργο τέχνης που έχει πωληθεί στην Αυστραλία, φθάνοντας τα 6,9 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (6,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) σε δημοπρασία στο Σίδνεϊ.

Το έργο «Σιλβέτ», που φιλοτεχνήθηκε το 1954, παρουσιάζει καθαρά την εικόνα μίας νεαρής γυναίκας με αλογοουρά, που είναι το μοντέλο και κατοπινή επιτυχημένη καλλιτέχνιδα Σιλβέτ Νταβίντ. Το πορτραίτο, που είναι ζωγραφισμένο με τολμηρές κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πινελιές πωλήθηκε σε άγνωστο πλειοδότη, ο οποίος έκανε τις προσφορές του μέσω τηλεφώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρόντνι Μένζις, πρόεδρος τα Μένζις Αρτ Μπραντς, αγόρασε πριν από δύο χρόνια τον Πικάσο έναντι 4.698.000 δολαρίων και κατόρθωσε να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον απ' όλη την Ασία και την Ευρώπη για τη δημοπράτησή του.

Το έργο «Σιλβέτ» του Πικάσο ξεπέρασε πολύ εύκολα την τιμή των 3,48 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, που είχαν πληρωθεί τον περασμένο χρόνο για έργο του εκλιπόντος ζωγράφου Μπρετ Γουάιτλι - του μακρυμάλλικου «τρομερού παιδιού» της αυστραλιανής τέχνης.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Οι ληστές με την βαριοπούλα ξαναχτύπησαν

Ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε τράπεζα στην περιοχή των Σπάτων. Οι ληστές έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας με μια βαριοπούλα και εισέβαλαν στο εσωτερικό της.

Την ώρα εκείνη οι υπάλληλοι της τράπεζας, αφού το κατάστημα είχε κλείσει για το κοινό, έκαναν καταμέτρηση των χρημάτων, ενώ ήταν ανοικτό και το χρηματοκιβώτιο.

Οι ληστές άρπαξαν με μεγάλη ευκολία το ποσό των 362.000 ευρώ περίπου και εξαφανίστηκαν αμέσως. Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.
Πηγή: www.daynews.gr

Μπάσκετ: Τα τελευταία νέα

Ας ρίξουμε μία ματιά στις αλλαγές που εισηγείται η FIBA. Από 1η Οκτωβρίου 2008 (δηλαδή από την νέα σεζόν) θα ισχύουν τα εξής:
  • Απαγορεύεται οι παίκτες να φορούν φανέλες κάτω από τις στολές.
  • Είναι νόμιμο να πέφτει ένας παίκτης στο παρκέ σε περίπτωση που γλιστρήσει και δεν θα σφυρίζονται βήματα.
  • Η μπάλα θα θεωρείτε ότι έχει περάσει την κεντρική γραμμή όταν και τα δύο πόδια του παίκτη που την κρατάει έχουν περάσει στην πλευρά της επίθεσης.
  • Αλλάζει ο κανονισμός του “μπρος-πίσω”. Αν η μπάλα δεν έχει σκάσει στο μισό της άμυνας, τότε ο παίκτης έχει το δικαίωμα να την πιάσει στον αέρα και να προσγειωθεί στο μισό της άμυνας.
  • Αν ένας παίκτης προκαλέσει επαφή με έναν αντίπαλό του και ανάμεσα στον αντίπαλο και το καλάθι δεν υπάρχει συμπαίκτης του, τότε το φάουλ θεωρείται αντιαθλητικό.
  • Αν ένας παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του για να προστατεύσει την μπάλα (π.χ. μετά από ριμπάουντ), ακόμα και αν δεν έρθει σε επαφή με αντίπαλο, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει τεχνική ποινή.

Επίσης, από την 1η Οκτωβρίου 2010 (μετά το μουντομπάσκετ της Τουρκίας) θα ισχύουν τα εξής:

  • Αλλάζει το σχήμα της ρακέτας από τραπεζοειδής σε παραλληλόγραμμο.
  • Η γραμμή του τρίποντου μεταφέρεται από τα 6,25 στα 6,75.
  • Κάτω από το στεφάνη θα δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται η επαφή του αμυντικού με τον επιθετικό. Δηλαδή, αν ένας αμυντικός στηθεί για να πάρει επιθετικό φάουλ μέσα σε ακτίνα 1,25m από το καλάθι, δεν θα καταλογίζεται φάουλ, ακόμα και αν υπάρχει επαφή με τον επιθετικό.
Ολυμπιακός: Ο Νίκολα Βούισιτς έπιασε λιμάνι και ο ενθουσιασμός στις τάξεις των οπαδών της ομάδας του Πειραιά είναι μεγάλος.«Αυτό είναι σίγουρα ένα τεράστιο βήμα για μένα. Πέρασα έξι χρόνια γεμάτα επιτυχίες στο Τελ Αβίβ, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω ομάδα και πιστεύω ότι διάλεξα την καλύτερη για μένα. Έχω φτάσει σ ένα επίπεδο που με ενδιαφέρει μόνο να βρίσκομαι στην κορυφή και πιστεύω ότι με τον Ολυμπιακό θα το πετύχω. Ξέρω τον προπονητή και ξέρω τι προσπαθεί να χτίσει η ομάδα. Μου αρέσουν όλα...».«Δουλεύω ήδη και θα συνεχίσω να το κάνω. Οι τραυματισμοί που είχα ήταν θέμα κακής τύχης και ανήκουν στο παρελθόν. Είμαι απόλυτα υγιής και όποιος με αμφισβητεί θα το διαπιστώσει μέσα στο γήπεδο».

Παναθηναΐκος: Διέψευσε την ύπαρξη πρότασης της ΤΣΣΚΑ στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο μάνατζερ του παίκτη Μαουρίτζιο Μπαλτούτσι. Ο ατζέντης του Λιθουανού σταρ τόνισε ότι ο παίκτης θα πρέπει να δώσει την οριστική του απάντηση στον Παναθηναϊκό μέχρι τις 15 Ιουλίου.
«Δεν υπάρχει καμία πρόταση από την ΤΣΣΚΑ. Δεν ξέρω γιατί γράφονται όλα αυτά. Γιατί να θέλει να φύγει από τον Παναθηναϊκό; Είναι μια σπουδαία ομάδα, από τις καλύτερες στην Ευρώπη και είναι πολύ ευχαριστημένος.
Έχει περιθώριο να δώσει την οριστική του απάντηση στον Παναθηναϊκό μέχρι της 15 του Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργούνται τέτοια θέματα», είπε ο Μπαλτούτσι.

Μαρούση: Ανανέωσε ο Μαρκόπουλος με το Μαρούση. "Το Μαρούσι είναι μια ομάδα στην οποία χαίρεσαι να δουλεύεις. Ευχαριστώ τον πρόεδρο κ. Βωβό και την διοίκηση για την εμπιστοσύνη τους. Μαζί με τους συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να μιλάμε λίγο και να δουλεύουμε περισσότερο με στόχο η ομάδα μας να εμφανιστεί ακόμη πιο ανταγωνιστική στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη".

Γκράντι: Ευχαριστώ. «Ευχαριστώ όλους, όσοι μου έδειξαν εμπιστοσύνη και κυρίως τους συμπαίκτες μου διότι αν δεν ήταν αυτοί, εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα στο πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό για έναν καλαθοσφαιριστή να συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος, δίπλα σε τόσο μεγάλα ονόματα, όπως ο Μάσεϊ, ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Μπουρούσης», δήλωσε ο Αντονι Γκράντι για τη σπουδαία διάκριση.

Πρόεδρος Λάζος: Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΣΑΚ. Ο Έλληνας σέντερ παίρνει την σκυτάλη από τον Δήμο Ντικούδη, ο οποίος μάλιστα τον πρότεινε ως αντικαταστατή του. Επίσης, στην συνέλευση της Τρίτης συγκροτήθηκε σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου.
Πρόεδρος: Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Γενικός Γραμματέας: Νίκος Σπανός.
Α΄ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Γιαννούλης.
Β΄ Αντιπρόεδρος: Κώστας Τσαρτσαρής.
Ειδικός Γραμματέας: Παντελής Παπαιωακείμ.
Ταμίας: Κώστας Χαραλαμπίδης.
Μέλος: Δήμος Ντικούδης.
Μέλος: Μανώλης Παπαμακάριος.
Μέλος: Παναγιώτης Ντουμάνης.
Μέλος: Γιώργος Παυλίδης.

Νεκρός τουρίστας στο φαράγγι της Σαμαριάς


Ένας 62χρονος Βρετανός τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Τετάρτης, πιθανότατα από παθολογικά αίτια, στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Ο άτυχος Βρετανός ήταν μέλος ομάδας 50 τουριστών, που νωρίς το πρωί ξεκίνησαν από το Ρέθυμνο, προκειμένου να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και ενώ η ομάδα των τουριστών βρισκόταν στο 12ο χιλιόμετρο του φαραγγιού, μετά τη θέση Πόρτες, ο 62χρονος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του.

Ο επικεφαλής της ομάδας των τουριστών κάλεσε βοήθεια και στο σημείο έφθασαν δύο γιατροί από την Αγία Ρουμέλη, που διαπίστωσαν το θάνατο του 62χρονου.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε από το προσωπικό του φαραγγιού στην Αγία Ρουμέλη και από εκεί με σκάφος στη Χώρα Σφακίων, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Με ήττα αποχαιρέτησε το Euro η Εθνική


Με ήττα αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, χάνοντας 2-1 από την Ισπανία στο Σάλτσμπουργκ.

Η Ελλάδα προηγήθηκε στο πρώτο μέρος με τον Χαριστέα, αλλά στην επανάληψη οι Ισπανοί με γκολ των Ντε Λα Ρεντ και Γκουίθα ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

2΄Καλή στιγμή για την Ισπανία με τον ντε λα Ρεντ που βρέθηκε ανενόχλητος στην καρδιά της ελληνικής άμυνας αλλά δεν έπιασε καλά το πλασέ με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει άουτ.
30΄Ο Αλόνσο έκανε το σουτ έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη.
33΄Κίτρινη κάρτα στον Καραγκούνη
38΄Ο Γκαρθία έστρωσε στον Αλόνσο και αυτός με δυνατό συρτό σουτ προσπάθησε να σκοράρει από μακρινή απόσταση αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη.
40΄Κίτρινη κάρτα στον Γκουίθα
42΄Η Ελλάδα ανοίγει το σκορ με κεφαλιά του Χαριστέα. Ο Καραγκούνης εκτέλεσε το φάουλ, ο Έλληνας επιθετικός έπιασε την καρφωτή κεφαλιά και έκανε το 1-0.
44΄Κίτρινη κάρτα στον Αρμπελόα
Ημίχρονο 1-0
54΄Απίστευτο σουτ του Τσάμπι Αλόνσο έξω από την περιοχή, η μπάλα βρίσκει στη συμβολή των δοκαριών
57΄Ο Καθόρλα στην θέση του Ινιέστα
60΄Η Ισπανία ισοφαρίζει. Ο Γκουίθα έκανε την κεφαλιά-πάσα στον Ντε Λα Ρεντ και ο τελευταίος με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 1-1.
62΄Ό Άντζας στην θέση του Κυργιάκου
64΄Ο Χαριστέας μπήκε μέσα στην περιοχή πέρασε τον Ρέινα αλλά το πλασέ από πλάγια θέση βρήκε στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού.
72΄Κίτρινη κάρτα στον Μπασινά
73΄Μετά από κόντρες ο Γκουίθα έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά δεν βρήκε στόχο.
74΄Ο Τζιόλης στην θέση του Καραγκούνη
75΄Ο Ντε Λα Ρεντ έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Νικοπολίδη.
80΄Ο Αμανατίδης έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και πλάγια θέση αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια.
86΄Ο Γιαννακόπουλος στην θέση του Σαλπιγγίδη
88΄Ο Γκουίθα με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 1-2.
91΄Κίτρινη κάρτα στον Βύντρα
Τελικό 1-2

Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σπυρόπουλος, Δέλλας, Μπασινάς, Χαριστέας, Καραγκούνης, Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Κυργιάκος, Αμανατίδης, Κατσουράνης
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρέινα, Αλμπιόλ, Ναβάρο, Ινιέστα, Φάμπρεγας, Τσάμπι Αλόνσο, Γκουίθα, Αρμπελόα, Χουανίτο, Ντε Λα Ρεντ, Σέρχιο Γκαρθία
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Συλλαλητήριο για την ακρίβεια


Στους δρόμους για την ακρίβεια.

Συλλαλητήριο κατά τη ακρίβειας διοργανώνουν το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα (19.30) η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς, ο Δήμος Πειραιά και οι καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ μισή ώρα νωρίτερα (19.00) το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ "χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση και στην αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος της ακρίβειας" και προσθέτει:

"Το κύμα της ακρίβειας μειώνει το βιοτικό επίπεδο όλων, αλλά ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Μία αγορά σε καθίζηση πλήττει την πλειονότητα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων. Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και της συσσωρευμένης κρατικής αβελτηρίας που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις".

Λήγει το τελεσίγραφο για τα λύτρα


Εκπνέει σήμερα η προθεσμία των επτά εργάσιμων ημερών που έδωσαν οι απαγωγείς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γιώργου Μυλωνά, στην οικογένειά του, προκειμένου να καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που ζητούν ως λύτρα.

Η Αστυνομία αναμένει το κρίσιμο τηλεφώνημα, με το οποίο οι απαγωγείς θα ορίσουν το χρόνο, τον τρόπο αλλά και το σημείο που θα γίνει η συναλλαγή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει διαπραγμάτευση για το πώς θα καταβληθούν τα λύτρα.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι το τηλεφώνημα θα γίνει σε κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντος του Γιώργου Μυλωνά, στο οποίο δεν έχουν ξανατηλεφωνήσει οι απαγωγείς, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν παρακολουθείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στο δικηγόρο της συζύγου του Γιώργου Μυλωνά, το τηλέφωνο του οποίου δεν παρακολουθείται κι αυτό το γνώριζαν. Του είπαν ότι έχουν αφήσει μια κασέτα ήχου σε εκκλησία έξω από την Λάρισα. Οι αστυνομικοί βρήκαν την κασέτα στην οποία υπήρχε ηχογραφημένη η φωνή του βιομηχάνου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να δοθούν τα λύτρα, για να τον αφήσουν να γυρίσει πίσω. Ο Γιώργος Μυλωνάς ακουγόταν φοβισμένος και λειτουργούσε καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων του, εκτιμά η αστυνομία.

Οι απαγωγείς δείχνουν μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, είναι να κάνουν κάποιο λάθος στην εκτέλεση του καλά οργανωμένου σχεδίου τους. Η οικογένεια πάντως του βιομηχάνου ελπίζει ότι οι ίδιοι οι απαγωγείς θα έχουν προστατεύσει τον άνθρωπό τους και θα έχουν πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Οι ενέργειες της αστυνομίας καλύπτονται από άκρα μυστικότητα, καθώς απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί. Στο κρίσιμο τηλεφώνημα πάντως, θα ζητήσουν να μιλήσουν με τον ίδιο το βιομήχανο για να βεβαιωθούν ότι είναι ζωντανός.

Τα στελέχη της αστυνομίας που χειρίζονται την ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη προσπάθεια, βασίζουν τις ενέργειές τους, στην εμπειρία παρόμοιων απαγωγών, όπως αυτή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου το 1995 στη Θεσσαλονίκη και του Ιωάννη Ζώνα το 2001, στην Αθήνα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Η μελωδίας της... προπαγάνδας


Σε δίκη προσάγονται παιδιά ηλικίας από 12 – 17 ετών στη νοτιοανατολική Τουρκία με την κατηγορία της προπαγάνδας.
Τα παιδιά, μέλη κουρδικής χορωδίας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης μετά το κατηγορητήριο που συντάχθηκε με αφορμή την εμφάνιση της χορωδίας σε διεθνές φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο τα παιδιά τραγούδησαν ένα εμβατήριο στα κουρδικά.

Σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία, το εμβατήριο είναι ο ύμνος του PKK και η χορωδία την ώρα της παράστασης ξεδίπλωσε την κουρδική σημαία, κάτι που σύμφωνα με τους δικαστές στοιχειοθετεί την κατηγορία της προπαγάνδας.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το να τραγουδάει κανείς έναν ιστορικό ύμνο δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τη δημόσια τάξη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ελεύθερης έκφρασης.

Ένα από τα παιδιά δήλωσε στο BBC ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι σε ένα παλιό τύπο της κουρδικής γλώσσας τον οποίο το ίδιο και οι φίλοι του ούτε καν καταλαβαίνουν.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της χορωδίας ήταν να δείξει τον κουρδικό πολιτισμό κι όχι να εμπλακεί στην πολιτική.

Τρεις κατηγορούμενοι θα δικαστούν άμεσα από το δικαστήριο ασφαλείας, που είναι και δικαστήριο ενηλίκων στο Ντιάρμπακιρ, ενώ άλλα έξι θα δικαστούν μέσα στον Ιούλιο, επίσης από δικαστήριο ανηλίκων.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Εξιτήριο για το Χρ. Ζαχόπουλο


Μετά από σχεδόν έξι μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος παίρνει την Πέμπτη εξιτήριο.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο Χρ. Ζαχόπουλος θα μεταφερθεί από την Αθήνα σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει προκειμένου να υποβληθεί σε ειδικές ασκήσεις.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μπορεί πλέον και περπατάει με τη βοήθεια ενός περπατήρα (όπως ονομάζεται το Π).

Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος", οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά Ζαχόπουλου σε ιδιωτικό Κέντρο, αφού για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες), ώστε να επανέλθουν πλήρως οι κινητικές λειτουργίες του σώματός του.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζαχόπουλος θα μεταφερθεί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, προκειμένου να συνέλθει πλήρως.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Τον εμπόδιζαν δέντρα και τα έκοψε


Θράσος και αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο. Ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Κανελλοπούλου, στην στάση μετρό Πανόρμου,προχώρησε σε κοπή δέντρων, θεωρώντας ότι εμπόδιζαν τις εργασίες ανακατασκευής του περιπτέρου του.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή και αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία και κατήγγειλαν την πράξη του.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Κυρώθηκε εν μέσω έντασης η σύμβαση για τον ΟΤΕ

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ. Στη συνεδρίαση οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με χαρακτηριστικότερο όλων το επεισόδιο ανάμεσα στον Γ. Αλογοσκούφη και τον Μ. Καρχιμάκη.
Γ. Αλογοσκούφης:«Διασφαλίζουμε το μέλλον του ΟΤΕ ενώ παράλληλα υλοποιείται μια μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση με τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή. Ανοίγει μια νέα σελίδα προς όφελος όλων»
Γ. Παπανδρέου:«Πρόκειται για αποικιοκρατική, ταπεινωτική για την Ελλάδα εκχώρηση εν λευκώ στην Deutsche Telekom. Με φιοριτούρες και καπνογόνα θέλετε να κρύψετε τις πραγματικές σας πράξεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή θέλει να χρησιμοποιήσει την οριακή της πλειοψηφία ως πλυντήριο για τα ανομήματα της και φέρνει στη Βουλή αποικιοκρατικές συμβάσεις για να αποφύγει το δημόσιο διαγωνισμό και τις δημόσιες προσφορές. Το κάνει για να αποσείσει τις τεράστιες πολιτικές και νομικές ευθύνες της. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει αυτή την εγκληματική εκχώρηση, καταγγέλλει τη σκοτεινή και αδιαφανή διαδικασία. Όσοι έχουν εμπλακεί στη δικαιοσύνη, είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό»
Αλέκος Αλαβάνος:«Είστε μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και τυχάρπαστη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική για τη χώρα και το μέλλον της συμφωνία»
Σπύρος Χαλβατζής:«Ήμασταν και θα είμαστε αντίθετοι με τους εντυπωσιασμούς. Εμείς λέμε ότι ο ΟΤΕ είναι μια επιχείρηση που σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας και την άμυνα της. Απόψε με την επικύρωση της πωλείται»
Γιώργος Καρατζαφέρης:«μέσα σε αυτή την πράγματι οδυνηρή κατάσταση για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έρχεται να περάσει τα κόλπα της και κάνει ότι θέλει στο παιχνίδι»

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Το σταυρόλεξο των μορίων


Ο γρίφος του υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης σε ΑΕΙ- ΤΕΙ και πώς λύνεται.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, κι ενώ η βαθμολόγηση των περίπου 570.000 γραπτών προχωράει στα βαθμολογικά κέντρα με γοργούς ρυθμούς, το ΥΠΕΠΘ θα ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογίες των περίπου 90.000 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων της χώρας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Επειδή η διαδικασία υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης και των μορίων είναι ένας γρίφος για πολλούς, παρουσιάζουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για να μετατρέψουν τους βαθμούς τους, προφορικούς και γραπτούς, σε μόρια.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ
Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από τον Βαθμό Πρόσβασης των έξι μαθημάτων της Γ΄ τάξης που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης προκύπτει ως εξής:

Βαθμός Πρόσβασης = Γραπτός βαθμός Χ 0,7 + προφορικός βαθμός Χ 0,3 Ο συνολικός αριθμός των μορίων προκύπτει:

Α) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (Γ.Β.Π.) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και Β) Από τον βαθμό του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.

Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.

Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ
Το σύνολο των μορίων διαμορφώνεται ως εξής:
[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Υποθέτουμε ότι υποψήφιος από Θεωρητική Κατεύθυνση επιλέγει το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, έχει δε Γενικό Βαθμό Πρόσβασης 17,63 και βαθμό πρόσβασης 18,1 στα Αρχαία Κατεύθυνσης, 19,3 στην Ιστορία Κατεύθυνσης, 16,8 στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, 15,9 στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και στα Αγγλικά (ειδικό μάθημα) 12,4.

Ο υποψήφιος αυτός θα έχει:
Στο ΠΡΩΤΟ Επιστημονικό Πεδίο: για όσες σχολές δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, σύνολο μορίων = (17,63 Χ 8) + (18,1 Χ 1,3) + (19,3 Χ 0,7) = 178,08 Χ 100 = 17.808


για το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, σύνολο μορίων = (17,63 Χ 8) + (18,1 Χ 1,3) + (19,3 Χ 0,7) + (12,4 Χ 2) = 202,88 Χ 100 = 20.288

για τα τμήματα Μ.Μ.Ε., σύνολο μορίων = (17,63 Χ 8) + (18,1 Χ 1,3) + (19,3 Χ 0,7) + (12,4 Χ 1) = 190,48 Χ 100 = 19.048

Στο ΤΕΤΑΡΤΟ Επιστημονικό Πεδίο: για όσες σχολές δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, σύνολο μορίων = (17,63 Χ 8) + (16,8 Χ 0,9) + (15,9 Χ 0,4) = 162,52 Χ 100 = 16.252

πηγή : www.inout.gr

Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το Wine μετά από 15 χρόνια


15 χρόνια σχεδιασμού και ελέγχου χρειάστηκαν ώστε να ετοιμαστεί η πρώτη σταθερή έκδοση του Wine, που αποτελεί την ανοιχτού λογισμικού υλοποίηση του API των Windows σε λειτουργικό Linux και Unix.

To Wine αποτελεί ένα επίπεδο συμβατότητας ανάμεσα στο λειτουργικό της Microsoft και τις open source Linux διανομές. Δεν χρειάζεται τα Windows καθώς υλοποιεί το ΑΡΙ (Application Programming Interface) τους, όντας γραμμένο με 100% ελεύθερο κώδικα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάποια αρχεία dll των Windows.

Η τελική έκδοση 1 μπορεί να είναι η ποιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της ομάδας του Wine, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλες οι εφαρμογές των Windows μπορούν να τρέξουν σε συστήματα Linux ή Unix.

Απλά, η έκδοση 1, αν και δεν έχει σημαντικές διαφορές από τις πιο πρόσφατες beta, έχει αυξήσει σημαντικά το πλήθος των υποστηριζόμενων Windows εφαρμογών, προσθέτοντας στην λίστα προγράμματα όπως το WinRar, το Skype, το Photoshop CS2 και αρκετά ακόμα.

πηγή : www.inout.gr

"Μπούμερανγκ" για τη Γαλλία η απαγόρευση του καπνίσματος


Οι καπνιστές στη Γαλλία αντιδρούν στην απαγόρευση της αγαπημένης τους συνήθειας σε δημόσιους χώρους και κάνουν «αντίσταση».

Προτιμούν να συγκεντρώνονται σε σπίτια ή σε στέκια μεταναστών, για να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους ελεύθερα. Σαν αποτέλεσμα, τα μπαράκια, οι καφετέριες και τα βραδινά μαγαζιά μένουν χωρίς πελατεία.

Το «κίνημα των καπνιστών» άνθησε λίγο μετά από την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία που μπήκε σε ισχύ ο νόμος. Μάλιστα, οι απανταχού Γάλλοι καπνιστές, ενημερώνονται από sites στο internet για το πού και το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση. Ένα από αυτά είναι και το Facebook, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ανάλογο γκρουπ. Αρχικά, συμμετείχαν πολλοί λίγοι άνθρωποι αλλά τώρα μετρά 1182 μέλη.

Η απαγόρευση επεκτάθηκε και στους εργασιακούς χώρους από την 1η Φεβρουαρίου του 2007 και σε 200.000 μπαρ, καφετέριες και night clubs, 11 μήνες μετά .

Μέχρι στιγμής, η πελατεία σε αυτές τις επιχειρήσεις έχει πέσει από 10 έως 20%

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Οκτώ εκατομμύρια downloads για το Firefox 3


Ο δημοφιλής browser Firefox κατάφερε με μια εκπληκτική καμπάνια να προσκαλέσει πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες του Διαδικτύου να «κατεβάσουν» τη νέα έκδοσή του και να δημιουργήσουν νέο ρεκόρ.

Όπως είχε ενημερώσει το Hellenic Daily News εδώ και μερικές ημέρες τους αναγνώστες του, η Mozilla κατάφερε με μία εκπληκτική καμπάνια να προσκαλέσει αρκετά μεγάλο μέρος του διαδικτύου να προχωρήσει στο ανάλογο download της έκδοσης 3 του δημοφιλούς προγράμματος Firefox.

Μέσα στις πρώτες τέσσερις ώρες, πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες είχαν κατεβάσει στον υπολογιστή τους το ανάλογο αρχείο εγκατάστασης, ενώ με την ολοκλήρωση του 24ώρου η εταιρία αποκάλυψε ότι τα downloads ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια. Το νέο αυτό ρεκόρ για software αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την υπηρεσία των ρεκόρ Γκίνες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι έλληνες χρήστες που εγκατέστησαν τη νέα έκδοση του Firefox τις πρώτες 24 ώρες έφτασαν τους 31.491.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές


Υπό έλεγχο τέθηκαν αργά τη Τετάρτη όλα τα πύρινα μέτωπα στις ορεινές περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Η τεραστίων διαστάσεων φωτιά απείλησε περίπου οκτώ χωριά. Σε ορισμένα κάηκαν μερικά σπίτια και υποστατικά και οι Αρχές μετέφεραν για απόψε τους κατοίκους τους σε ασφαλή περιοχή. Επίσης, απομακρύνθηκαν οι μοναχές από την Μονή Παναγίας του Γλωσσά.

Στις μάχες με τη φωτιά τραυματίστηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα δώδεκα πυροσβέστες και ένα μέλος της πολιτικής άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικώτης δήλωσε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ότι στόχος είναι τώρα η αποτροπή τυχών αναζωπυρώσεων, γι΄αυτό θα γίνονται περιπολίες όλή τη νύκτα.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Μαζεύονται τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη


Σε 48 ώρες λήγει η ταλαιπωρία για τους Θεσσαλονικείς αφού από τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/6) τα συνεργεία του δήμου προχωρούν στην αποκομιδή των 2.500 τόνων απορριμμάτων, μετά την άρση του 12ήμερου αποκλεισμού των χωματερών Ταγαράδων και Μαυροράχης.

Όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, η χωματερή τωνΤαγαράδων θα λειτουργήσει προσωρινά έως τις 27 Ιουλίου και θα δέχεται ολοένα και λιγότερα απορρίμματα, ενώ πέραν αυτού του διαστήματος θα κλείσει οριστικά.

Μόνο στους δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 τόνοι απορριμμάτων και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο η πόλη θα καθαρίσει εντός 48 ωρών. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Όλα τα απορριμματοφόρα βρίσκονται στους δρόμους για να μαζέψουν το συντομότερο δυνατό τα σκουπίδια» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο κ. Καζαντζίδης.

Ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, τόνισε πως οι κάτοικοι του δήμου του περιμένουν πλέον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας για την ολοκλήρωση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

πηγή : thessaloniki-news.blogspot.com

Μίζα Siemens προς υπουργό ΠΑΣΟΚ μέσω τράπεζας CIBC


Δέκα εκατομμύρια γερμανικά μάρκα το 1998 για τις συμφωνίες του ΟΤΕ

Στο υποκατάστημα μιας μικρής και υπεράνω πάσης υποψίας καναδικής τράπεζας στη Γενεύη βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η άκρη του «μίτου» του πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον λογαριασμό 221557 της CanadiaImperial Bank of Commerce LtD (CIBC) της ελβετικής πόλης, εμβάστηκαν συνολικά 10 εκατ. γερμανικά μάρκα, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 1998. Το ποσό αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της μητρικής Siemens, υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην κύρωση και εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ.

Το σημείωμα με την τραπεζική «διεύθυνση» του δικαιούχου δόθηκε από συνεργάτη του πολιτικού σε στέλεχος του τομέα τηλεπικοινωνιών της θυγατρικής Siemens, ο οποίος με τη σειρά του το παρέδωσε στη μητρική στο Μόναχο για τα... περαιτέρω. Συντάχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1998 και παρουσιάζει ως δικαιούχο κάποιον με το όνομα Α. Ρόκος.

Το ιδιόχειρο σημείωμα δεν παρεδόθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παν. Αθανασίου ούτε από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise and Plimptoούτε από την εισαγγελία του Μονάχου.

Ωστόσο, πρώην στελέχη της Siemens υπέδειξαν στην «Κ» έγγραφο, που έχει στα χέρια του ο κ. Παν. Αθανασίου και περιλαμβάνει ενδείξεις για τη ροή της υψηλής αυτής «μίζας».

Κλήθηκαν τρεις

Τρεις νέες κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση σε πρόσωπα, που εμφανίζονται να εκπροσωπούν υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες, από τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται να καταλήγουν χρηματικά ποσά από τη Siemens, απέστειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Αθανασίου.

πηγή : www.kathimerini.gr

Οι τελευταίες πληροφορίες για τον "blogoνόμο".


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν γενικά τη χρήση του ίντερνετ αλλά και τα blogs δεν θα είναι τελικά τόσο αυστηρές -σχεδόν"χουντικές"- όπως αναμένουν οι περισσοτεροι bloggers.

Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν έχουν δύο άξονες.Αφενός αυτόν του νομοσχεδίου του υπ.Δικαιοσύνης που έχει προαναγγελθεί απ΄τον περασμένο Φεβρουάριο και αφετέρου ένα πλέγμα διατάξεων που θα αφορά επιμέρους ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί άμεσα καθώς βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχει παραδοθεί στα χέρια του υπουργού.
Όσο δε τις επίμαχες αρχικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου blogging,η προ μηνός δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ.Θ.Ρουσόπουλου ότι"οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν προβληματική την εφαρμογή ενός νόμου που θα βάζει κανόνες"προετοιμάζει το κλίμα (όπως συνηθίζεται με τέτοιου είδους δηλώσεις) για μια μάλλον μαλακή ρύθμιση.

To εμπόδιο άλλωστε στο οποίο είχαν σκοντάψει το Φεβρουάριο οι δικαστικές αρχές για το press-gr ,ήταν αυτό της μη τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων,εμπόδιο που έτσι κι αλλιώς θα ξεπεραστεί με τις ρυθμίσεις που περιγράφονται παρακάτω.

Ωστόσο την επιτροπή έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η λειτουργία του διαδυκτίου στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να αποστείλλει προς τα αρμόδια υπουργεία μια γενική έκθεση προκειμένου να ληφθεί υπόψη για το παραπέρα νομοθετικό έργο.Οι διαπιστώσεις που γίνονται στην εν λόγω έκθεση απευθύνονται κυρίως προς το υπουργείο υγείας -με την εισήγηση να χαρακτηριστεί "ασθένεια" ο εθισμός στο ίντερνετ-αλλά και προς άλλα υπουργεία ,αφού προτείνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των internet cafe,την εκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων,την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων κ.α.

Στη λειτουργία των internet cafe,πέρα απ'την απαγόρευση εισόδου σε παιδιά κάτω των 15 χρόνων(!) προτείνεται να καταγράφονται τα στοιχεία και ο χρόνος παραμονής των πελατών..!Στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρχει μεν η πολιτική βούληση δεν υπάρχει όμως διακομματική συναίνεση ενώ αναμένεται και η δυναμική αντίδραση όλων των χρηστών του ίντερνετ..

Οι ειδικοί στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος πάντως προτείνουν -σύμφωνα και με τη νομοθετική εμπειρία ορισμένων ευρωπαικών χωρών- να καταγράφονται τα ηλεκτρονικά ίχνη και να φυλάσσονται σε αρχεία για δύο χρόνια με δυνατότητα ανάγνωσης τους έπειτα από εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου.

Για το θέμα του blogging πάντως οι διατάξεις που έχουν διαρεύσει και αναμεταδοθεί από αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όπως το ότι"οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog"κ.α. δεν θεωρούνται αξιόπιστες καθώς είναι απίθανο να δοθεί το δικαίωμα να αυτοχαρακτηριστεί ένα blog"ενημερωτικό"ή"ψυχαγωγικό" ή άλλο,όπως επίσης απίθανο είναι εταιρείες όπως η Google (blogspot.com) ή η Wordpress.com να επιδόσουν τα στοιχεία των περισσότερων από 36.000 Ελλήνων bloggers στις αρχές,καθώς παρόμοιο αίτημα δεν έχει διατυπωθεί ούτε από χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα με ιστορικό στις απόπειρες φίμωσης του διαδυκτίου.

Το έργο των αρχών πάντως θα διευκολυνθεί μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.Και σ'αυτό δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις..

Όσο ο αυτοέλεγχος και ο περιορισμός στις ύβρεις δεν αποτελούν ρεαλιστικό ενδεχόμενο αλλά και ο σεβασμός της προσωπικότητας ανθρώπων έχει κατακρεουργηθεί πολλάκις με ανυπόγραφα δυσφημιστικά κείμενα διαφόρων bloggers,ακόμη και στα δημοφιλέστερα των Ελληνικών ιστολογίων και ενώ blogs έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς με μοναδικό σκοπό τη δυσφήμιση μεμονομένων ατομων, πολιτικών, επιχειρήσεων, κλπ.ήταν επόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις απ΄την πολιτεία,τις οποίες οι ίδιοι οι διαχειριστές των ιστολογίων έχουμε προκαλέσει..

Αν δούμε την πραγματικότητα ψυχρά,το πολύ ισχυρό αυτό νέο μέσο επικοινωνίας δεν διαχειρίζεται απαραίτητα και από άτομα που έχουν τη γνώση και την θέληση για λελογισμένη χρήση του..

Ωστόσο εώς την κατάθεση του νομοσχεδίου όλες οι πληροφορίες,ακόμη και οι εγκυρότερες (..) , αποτελούν εν δυνάμει εικοτολογίες.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικώς σε σκληρότερες διατάξεις το σίγουρο είναι πως θα βρει μπροστά της όλες τις αδέσμευτες φωνές του διαδυκτίου διεθνώς.

πηγή : www.inout.gr

Για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, ο Γ.Κεφαλογιάννης


Ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού και συμβούλου του Πρωθυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ασκήθηκε την Πέμπτη, από την Εισαγγελία Ρεθύμνου.
Η δίωξη αφορά στην πρόκληση τέλεσης πλημμελήματος και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Νομαρχιακή Ρεθύμνου το 2006, όταν σε πολύ ηλεκτρισμένο κλίμα, τρεις αστυνομικοί κατήγγειλαν, ότι «ενώ αυτοί συλλαμβάνουν καλλιεργητές, παρουσιάζονται πολιτικοί και τους ζητούν να πάνε να καταθέσουν στα δικαστήρια, υπέρ καλλιεργητή».

Όταν ξέσπασε η υπόθεση των Ζωνιανών, ο Εισαγγελέας κάλεσε τους καταγγέλλοντες αστυνομικούς, οι οποίοι ονομάτισαν τον πρώην υπουργό, καθώς και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, Αρκάδιο Σπανουδάκη.

Όταν ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τους κυρίους Κεφαλογιάννη και Σπανουδάκη για εξηγήσεις, αυτές δεν δόθηκαν.

Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Κουμπάρος του φονιά ο πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης

Όνομα: markogiannakis.JPG Εμφανίσεις: 110 Μέγεθος: 12,1 KB

Ο πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης είναι κουμπάρος και δικηγόρος του φονιά του Ρεθύμνου Ζαχαρία Λαγουδάκη που τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου 2008 σκότωσε με μια μαχαιριά στο στήθος τον νεαρό φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη για ένα σουβλάκι.

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας βάφτισε το παιδί του φονιά, ενώ γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε παραβιάσει επανειλημμένα τον ποινικό κώδικα. Εβαρύνετο με αδικήματα πολύ σοβαρά όπως απόπειρα ληστείας, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπές, μαχαιρώματα και παράνομη κατοχή όπλων. Μετά την κουμπαριά πρόσθεσε στο ποινικό του μητρώο και το φόνο.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ήταν αυτός που πρωτοστάτησε αργότερα με τον αδερφό του ως δικηγόρο του Λαγουδάκη στην συγχώνευση της ποινής του στο Εφετείο από 48 χρόνια σε 25, με αποτέλεσμα να εκτίσει τα 2/3 της ποινής και να αποφυλακισθεί νωρίτερα.

Προκλητικά χθες ο βουλευτής όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την κουμπαριά του με τον Ζαχαρία Λαγουδάκη απάντησε: "Έχω βαφτίσει 200 παιδιά, αν μου βγει και ένα σκάρτο τι να κάνω; Υπάρχουν άλλοι πολιτικοί που έχουν βαφτίσει παιδιά που έφαγαν δις ισόβια."

Ενδιαφέρον έχει και η αποφυλάκιση του φονιά. Ο Λαγουδάκης είχε ενεργό ρόλο στην εξέγερση στις φύλακες Αλικαρνασσού σημειώνοντας έτσι πειθαρχικό παράπτωμα.

Περιέργως με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ των Φυλάκων Αλικαρνασσού βεβαιώνει το συμβούλιο πλημμελειοδικών, ότι ο Λαγουδάκης επέδειξε εξαίρετη συμπεριφορά κατά την εξέγερση, με αποτέλεσμα το πειθαρχικό παράπτωμα να διαγραφεί και να καταφέρει να αποφυλακιστεί.

Χθες στο Ρέθυμνο, έγινε σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας προς το σημείο του φονικού από τους συμφοιτητές του αδικοχαμένου Μανώλη Χορευτάκη.

πηγή : www.inout.gr

Καταρρέουν όλα σ' ένα τρίμηνο...


Προειδοποίηση για ενδεχόμενη κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών και πιστωτικών αγορών εντός των επόμενων τριών μηνών εξέδωσε προς τους πελάτες της η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα προκαλέσει «παράλυση» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ άσχημη κατάσταση σύντομα, να είσαστε προετοιμασμένοι», φέρεται να δήλωσε ο υπεύθυνος πιστωτικής στρατηγικής της τράπεζας, Bob Janjuah.

Έκθεση της ερευνητικής ομάδας της τράπεζας αναφέρει ότι ο Δείκτης S&P 500 της Wall Street ενδέχεται να υποχωρήσει πάνω από 300 μονάδες, στις 1.050, μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα οι συνέπειες θα εξαπλωθούν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

πηγή : www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive