Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008

Ο δύσκολος τοκετός του ανασχηματισμού.


Aπό τις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός φαντάζει πλέον ως το βήμα που θα συμβάλει τα μέγιστα στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβερνητικής παράταξης που αναζητά διέξοδο από τις δύσκολες ώρες που βιώνει.
Ο Κώστας Καραμανλής έχει πειστεί ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σπάσει αυγά. Ποιοι φεύγουν, ποιοι βρίσκονται προ των πυλών κάποιου υπουργείου, ποιοι αλλάζουν διεύθυνση.
Εισέρχονται: Αντώνης Σαμαράς, Μαριέτα Γιαννάκου, Σταύρος Δήμας.
Μετακινούνται: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης, Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΥΓΑ

Προ όλης αυτής της κατάστασης, ο πρωθυπουργός θα κληθεί την περίοδο των εορτών να λάβει οριστικές αποφάσεις, από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί το κυβερνητικό μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες από διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον κύκλο των προσώπων με τα οποία μοιράζεται τις σκέψεις του. Ακούει, ωστόσο, όλους τους υπουργούς, πρώην υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη που ζητούν να τον συναντήσουν, για να του καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, ενώ μελετά προσωπικά τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών, προκειμένου να καταλήξει σε προσωπικές εκτιμήσεις για την εφεξής πορεία. Ένδειξη ότι όντως ελάχιστοι έχουν πραγματική πρόσβαση στα πρωθυπουργικά σχέδια είναι το γεγονός ότι ουδείς είχε προβλέψει την ευθεία αυτοκριτική για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, στην οποία προχώρησε την προηγούμενη Τρίτη ο κ. Καραμανλής. Οι παραπάνω πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη επίγνωση των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί μετά την πρωτοβουλία του αυτή, καθώς επίσης και του γεγονότος ότι, “αν δεν σπάσουν πολλά αυγά, ομελέτα δεν πρόκειται να γίνει”. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούν πολύ πιθανό να βρίσκεται στα σκαριά ένας ριζικός ανασχηματισμός, με αποκλεισμό από το κυβερνητικό σχήμα ηχηρών ονομάτων, ακόμη και με είσοδο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, προοπτική την οποία πάντως διαψεύδουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Θεωρούν επίσης πιθανό η παραπάνω αναδόμηση να συνοδευτεί από αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς στο ηγετικό της κλιμάκιο. Από την άλλη, άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός αφενός δεν είναι πανάκεια διά πάσα νόσο (και η κυβερνητική παράταξη νοσεί βαριά αυτή την περίοδο), αφετέρου όχι απλώς δεν θα κλείσει όλα τα μέτωπα αλλά με βεβαιότητα θα δημιουργήσει νέα, από τους δυσαρεστημένους βουλευτές που θα θεωρήσουν ότι αποκλείστηκαν από την εμπειρία της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα.

ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες όλοι εκλαμβάνουν τον ανασχηματισμό ως ένα βήμα που όμως δεν οδηγεί από μόνο του στην έξοδο από το αδιέξοδο και προκρίνουν την ανάγκη αναζήτησης νέων πολιτικών, οι οποίες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει πλέον από την κοινωνία. “Αν δεν πείσουμε ότι πήραμε το μήνυμα της κοινωνίας, τότε από τον Ιανουάριο θα βρεθούμε προ χειρότερων εκπλήξεων”, έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, παραδεχόμενο ότι το 2009 φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο και από την τρέχουσα περίοδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισηγήσεις που αφορούν την νεολαία και τους τρόπους εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Μεταξύ άλλων έχουν κατατεθεί προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και τη μεταφορά της ευθύνης επιλογής των φοιτητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, τη σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών, που θα επιτρέψει να γίνει μεγάλος αριθμός προσλήψεων νέων. Ενα επιπλέον πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι ότι επί της ουσίας μπορούν να υλοποιηθούν μόνο οι προτάσεις που δεν έχουν οικονομικό κόστος, διότι τα περιθώρια δεν είναι απλώς ελάχιστα αλλά στην πραγματικότητα ανύπαρκτα.

Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive