Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

Ανοιγμα δύο κεφαλαίων και μήνυμα στην Αγκυρα

Δύο ακόμη κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άνοιξαν χθες στις Βρυξέλλες, ενώ ο Τούρκος Αλί Μπαμπατζάν ζήτησε από την ΕΕ να πιέσει την κυπριακή κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε επίσης πως «η ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού βαραίνει την ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό, δεν μπορεί όμως να είναι ανοιχτό για πάντα».

Με το χθεσινό άνοιγμα των κεφαλαίων της «ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων» και της «κοινωνίας της πληροφορίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης», τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 φτάνουν τα 10 σε σύνολο 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου.

Κυπριακό
Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Μπρουνό Λε Μερ και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησαν από την Τουρκία να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Επιπλέον, ζητήθηκε από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού.

Ο Μπρουνό Λε Μερ τόνισε ότι σήμερα η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν εμφανίστηκε αμετακίνητος όσον αφορά το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive