Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008

Αποδέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών η Χίλαρι

Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τη New York Times, αποδέχθηκε την πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι έτοιμη», δήλωσε ένας σύμβουλος της Χίλαρι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ένας άλλος σύμβουλος δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Παράλληλα, ο Ομπάμα επέλεξε τον Τίμοθι Γκάιτνερ για το υπουργείο Οικονομικών, τοποθετώντας τον επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης σε έναν κεντρικό ρόλο για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση, όπως μετέδωσε το κανάλι NBC.

Ο 47χρονος Γκάιτνερ θεωρούνταν ένα από τα δύο φαβορί για τη θέση. Ο άλλος ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον Λόρενς Σάμερς. Για τη θέση του υπουργού Εμπορίου, το NBC μετέδωσε ότι θα ανατεθεί στον κυβερνήτη του Νιου Μέξικο Μπιλ Ρίτσαρντσον.

Νωρίτερα, από το περιβάλλον του νέου προέδρου είχε αναφερθεί πως ο διορισμός της Χίλαρι Κλίντον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει «δρομολογηθεί» και ενδέχεται να ανακοινωθεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, στις 27 Νοεμβρίου.

Η γερουσιαστής Κλίντον έχει πάντως ήδη εξασφαλισμένο ένα μεγάλο θαυμαστή στην Ευρώπη, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή, ο Χ. Σολάνα δήλωσε ότι γνωρίζει το ζεύγος Κλίντον εδώ και πολλά χρόνια και θεωρεί ότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα γίνει πολύ ευνοϊκά αποδεκτή από την Ευρώπη ως η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ ικανή, και διαθέτει πείρα. Είναι επίσης πολύ γνωστή. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό στοιχείο γι αυτήν», τόνισε ο κ. Σολάνα. Καταλήγοντας, ο κ. Σολάνα επισήμανε ότι «το όνομα των Κλίντον χαίρει εκτίμησης» στον κόσμο, διεθνώς.

Πηγή: www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive