Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο

Οι επιστήμονες χαιρέτισαν το νέο αστεροσκοπείο ως την απαρχή μιας νέας εποχής επιστημονικών ανακαλύψεων.

Εγκαινιάστηκε στη δυτική Αργεντινή το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στον κόσμο, το οποίο θα μελετήσει τα μυστήρια των κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας που βομβαρδίζουν συνεχώς τη Γη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα, το οποίο άρχισε το 1999, με τη συμμετοχή 370 επιστημόνων από 17 χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τεράστιο παρατηρητήριο φέρει το όνομα του Γάλλου φυσικού Πιέρ Οζέ, ο οποίος το 1938 ανακάλυψε πρώτος τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας. Το αστεροσκοπείο ήταν μια πρωτοβουλία του νομπελίστα Τζέημς Κρόνιν του πανεπιστημίου του Σικάγου και του Άλαν Γουότσον του πανεπιστημίου του Λιντς. "Η εποχή της αστρονομίας των κοσμικών ακτίνων έφθασε", δήλωσε ο πρώτος.

Προκειμένου να παρατηρεί τη βροχή των κοσμικών σωματιδίων υψηλής ενέργειας που πέφτουν στη Γη, το νέο αστεροσκοπείο «Πιέρ Οζέ» χρησιμοποιεί 1.600 ανιχνευτές σωματιδίων τοποθετημένους σε απόσταση 1,5 χλμ. μεταξύ τους, σε ένα δίκτυο που συνολικά καλύπτει μια τεράστια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Πέρα από αυτό το δίκτυο ανιχνευτών, οι αστρονόμοι θα μετατρέψουν το «Πιέρ Οζέ» στο ισχυρότερο όργανο γαλαξιακής παρατήρησης που έχει ποτέ υπάρξει, χάρη σε 24 πρόσθετα τηλεσκόπια.

Τα κοσμικά σωματίδια είναι μικροσκοπικά πρωτόνια και ατομικοί πυρήνες, που κινούνται αστραπιαία στην απέραντη έκταση του διαστήματος, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Όταν τα σωματίδια αυτά προσπίπτουν στο άνω στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, διαχωρίζονται σε δευτερεύοντα σωματίδια, σαν βροχή, που μπορεί να εξαπλωθεί σε απόσταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Αυτά είναι φορτισμένα σωματίδια με ενέργεια δέκα εκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από αυτήν που αναμένεται να έχουν τα σωματίδια, τα οποία αναμένεται να εμφανισθούν στο μεγάλο επιταχυντή του CΕRN στη Γενεύη, όπως δήλωσε η αστρονόμος Μπεατρίζ Γκαρσία. Πριν καν ολοκληρωθεί το αστεροσκοπείο, οι αστρονόμοι του ανακάλυψαν ότι οι κοσμικές ακτίνες πηγάζουν από τεράστιες «μαύρες τρύπες» που βρίσκονται στο κέντρο ορισμένων γαλαξιών.

Οι επιστήμονες χαιρέτισαν το νέο αστεροσκοπείο ως την απαρχή μιας νέας εποχής επιστημονικών ανακαλύψεων και επίλυσης των μυστηρίων του σύμπαντος. Σε επόμενη φάση θα κτισθεί ένα ανάλογο αστεροσκοπείο στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

πηγη: www.inout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive