Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Οι 100 μεγαλύτερες απάτες με κοινοτικά κονδύλια

Χρηματοδότησαν ακόμη και οίκο ανοχής... Περί τα 9 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για μαθήματα κινηματογράφου σε 12 μαθητές... Τις 100 "καλύτερες" περιπτώσεις απάτης με κοινοτικά κονδύλια δημοσιεύει το ευρωσκεπτικιστικό βρετανικό think tank Open Europe.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), σχετικά με τους λογαριασμούς της Ε.Ε. για το 2007.
Στη λίστα με τις καλύτερες απάτες περιλαμβάνεται η περίπτωση της, επιδοτούμενης από την Ε.Ε., σχολής ιππασίας στο Σιρίβελ της Ισπανίας που ίδρυσε ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Ραμόν Ρομέρα. Ο "Έβδομος ουρανός", όπως είχε ονομάσει τη σχολή ο κ. Ρομέρα, αποδείχτηκε ότι λειτουργούσε ως οίκος ανοχής. Ο κ. Ρομέρα δικαιολογήθηκε ότι νοίκιασε τη σχολή μαζί με τα άλογα "σε κάποιον, ο οποίος δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανε τη σχολή οίκο ανοχής!"
Αλλο παράδειγμα εξαπάτησης σε βάρος των ευρωπαϊκών ταμείων, σύμφωνα με το Open Europe, είναι η καλλιέργεια πιστοποιημένων βιολογικών ελιών και η παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου στην Πούλια της Ιταλίας, δίπλα σε χωματερή ύψους δέκα μέτρων. Οι αγρότες ιδιoκτήτες της βιολογικής καλλιέργειας που έφτιαχναν πλαστά πιστοποιητικά ποιότητας για το ελαιόλαδο, συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές με την κατηγορία της απάτης κατά συρροή και της έκθεσης της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο.
Επίσης, η λεγόμενη "αποζημίωση της Παρασκευής", ύψους 200 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, για την πέμπτη ημέρα των συνόδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες απάτες. Παρόλο που τα τελευταία επτά χρόνια η ολομέλεια τις ευρωβουλής δεν συνεδριάζει τις Παρασκευές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με στοιχεία του Open Europe, περίπου 60 ευρωβουλευτές δηλώνουν παρουσία, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση των 200 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος αυτής της τακτικής ανέρχεται σε 820.000 ευρώ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει το Open Europe.
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις "σπατάλης" του κοινοτικού χρήματος, το Open Εurope αναφέρει, ως παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα που επιδότησε η Ε.Ε. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η εκπαίδευση κοριτσιών για τηλεοπτικά σόου στη Νάπολη της Ιταλίας (1,2 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.), τα μαθήματα κινηματογράφου στην Ιταλία (συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ) με μόλις 12 μαθητές, η αποτυχημένη συντήρηση ενός πάρκου με κροκόδειλους στη Δανία (940.000 ευρώ από την Ε.Ε.), η ανάδειξη ταλέντων ταγκό στη Φιλανδία (100.000 από την Ε.Ε.), η βράβευση της καλύτερης τουαλέτας στη Μ. Βρετανία και πολλά άλλα.

Πηγή: http://www.makthes.gr/

Σχόλιο blogger: Αυτά είναι... Και όπως λέει και ο φίλος Γιάννης Κ. στο φάγωμα του δημόσιου χρήματος το μυαλό σου δεν πρέπει να έχει όρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive