Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008

Μπροστά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε νέες δημοσκοπήσεις


Δύο νέες δημοσκοπήσεις, παγιώνουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για τις τελευταίες έρευνες, που διεξήχθησαν κατά την περίοδο των μεγάλων σκανδάλων και της εσωκομματικής διαμάχης στη ΝΔ.

Η πρώτη καταγράφει τη διαφορά στο 2%, ενώ η δεύτερη σε ό' τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο αρχηγών, δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μειώνει την "ψαλίδα" με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι επερχόμενες όμως δημοσκοπήσεις, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, θα αποτυπώνουν και τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος ως προς την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρώτη θέση με 34,5%, με τη ΝΔ να ακολουθεί δύο μονάδες πίσω στο 32,5%. Υψηλά ποσοστά καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με 14% και το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 8% των προτιμήσεων. Για πρώτη φορά -με βάση δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας- μπαίνουν στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι που συγκεντρώνουν το 4,5% όσο και ο ΛΑΟΣ.

Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη

Αν και σε πολύ χαμηλούς τόνους, το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του, γιατί είναι η 5η στη σειρά δημοσκόπηση που παγιώνει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το δεύτερο στοιχείο, που ικανοποιεί το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αφορά τους ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι και στις δύο σημερινές δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους τομείς που μέχρι σήμερα δεν υπερτερούσε, μειώνει με γοργούς ρυθμούς τη διαφορά με τον Κώστα Καραμανλή.

Το σπουδαιότερο όμως που επισημαίνουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι το κόμμα της ΝΔ και το κόμμα του ΛΑΟΣ συναθροιζόμενα, βρίσκονται κάτω από το 40%, την ώρα που το 61% της ελληνικής κοινωνίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού ή αριστερού χώρου.

Το γεγονός αυτό, κατά τους παραπάνω κύκλους, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην δεκαετία του 1990. Βεβαίως επισημαίνουν επίσης, ότι ένας νέος παράγοντας- παίκτης φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό: οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι προφανώς είναι σε θέση να δημιουργήσουν πονοκέφαλο τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλληλότερο» το ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσκόπηση της VPRC και στην ερώτηση, ποιού κόμματος κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 27% του δείγματος επιλέγει ΠΑΣΟΚ και το 21% ΝΔ, έναντι 10% και 22% αντίστοιχα, που είχε δείξει δημοσκόπηση στα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή η ΝΔ σημειώνει πτώση μίας μονάδας, ενώ το ΠΑΣΟΚ άνοδο 17 μονάδων. Σημειώνεται όμως ότι το 46% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ μόνο ένα 2% πιστεύει ότι τα δύο κόμματα πρέπει να κυβερνήσουν μαζί.

Στην ίδια έρευνα, που ολοκληρώθηκε πριν από 3 ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται του Κώστα Καραμανλή. Οι πολίτες σε ποσοστό 41% θα επέλεγαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για Πρωθυπουργό, ενώ το 36% τον κ. Καραμανλή.
Ένα 20% ωστόσο δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο.

Γ. Παπανδρέου: μειώνει την διαφορά με Κ. Καραμανλή

Σε άλλη δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απαντούν ότι ο Κώστας Καραμανλής σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου τους προκαλεί περισσότερο θυμό και ανησυχία, με ποσοστό 84%, ενώ στην αντίστροφη ερώτηση το ποσοστό είναι 60%.

Ταυτόχρονα, οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι το συναίσθημα της αισιοδοξίας και της υπερηφάνειας υπερτερεί απέναντι στον κ. Καραμανλή, σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο κ. Καραμανλής διατηρεί σαφές προβάδισμα στο χαρακτηριστικό της «ηγετικότητας» με 45% έναντι 18% του κ. Παπανδρέου, ενώ στην ερώτηση ποίος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί με 34%, έναντι 21% του Πρωθυπουργού.

Η δημοσκόπηση της VPRC διεξήχθη σε δείγμα 1.012 ατόμων και της Public Issue σε πανελλαδικό δείγμα 1190 ατόμων.

πηγή : www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive