Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: "Νόμιμοι" φοροτεχνικοί και μηχανικοί.
Στο κενό πέφτει η προσπάθεια των δικηγόρων Θεσσαλονίκης να εκτοπίσουν από τις διαδικασίες του Κτηματολογίου φοροτεχνικούς και μηχανικούς.

Οι πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εναντίον τους απορρίφτηκαν με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Οι δικηγόροι, μέσω του προέδρου του συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλη Λαμτζίδη, είχαν υποστηρίξει πως “η σύνταξη δήλωσης για το Κτηματολόγιο απ’ οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα αποτελεί αντιποίηση επαγγέλματος και είναι αδίκημα”, ενώ είχαν επιτεθεί σε φοροτεχνικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν σαν ειδικοί τη σύνταξη των δηλώσεων, απειλώντας και με υποβολή μηνύσεων. Μάλιστα ο κ. Λαμτζίδης τόνισε πως ήδη δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, επειδή δεν συντάσσονται οι δηλώσεις από νομικούς, με συνέπεια πολλές υποθέσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια.

Στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει στο Ειρηνοδικείο και στρέφονται σε βάρος φοροτεχνικών και μηχανικών, οι οποίοι έχουν διαφημίσει ότι παρέχουν συγκεκριμένες εργασίες για τη σύνταξη των δηλώσεων του Κτηματολογίου, ισχυρίζονται ότι η ενασχόληση άλλων επαγγελμάτων αποτελεί αντιποίηση αρχής και τιμωρείται βάσει του Κώδικα Δικηγόρων. Ζητήθηκε μάλιστα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα απαγόρευσης σε βάρος των υπολοίπων επαγγελμάτων.

Στις σχετικές αποφάσεις όμως του Ειρηνοδικείου ανατρέπεται ο ισχυρισμός των δικηγόρων και τονίζεται πως από τον σχετικό νόμο για τη σύνταξη του Κτηματολογίου και τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις δεν αποκλείονται τα υπόλοιπα επαγγέλματα, όπως υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους οι δικηγόροι. “Δεν προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου ότι η συμπλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί αποκλειστικό έργο των δικηγόρων και συνεπώς η επιμέλεια υποθέσεων συμπλήρωσης αυτών δεν συνιστά την αξιόποινη πράξη της αντιποίησης δικηγορικού έργου”, αναφέρεται στην απόφαση 5287 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη 13 του μήνα.

Ήδη έχουν εκδοθεί τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, ενώ έχουν εκδικαστεί και άλλες αιτήσεις, των οποίων οι αποφάσεις αναμένονται. Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ήδη πριν ένα χρόνο εξέφρασε ενστάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, ενώ έχουν κατατεθεί και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες όμως θα δικαστούν τον προσεχή Οκτώβριο.

πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive