Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

ΒΕΝΖΙΝΗ: Η κερδοσκοπία καλά κρατεί.
Όργιο κερδοσκοπίας σημειώνεται στον κλάδο των καυσίμων με την τιμή της βενζίνης στη Θεσσαλονίκη να παραμένει στα ύψη, παρά τη διεθνή αποκλιμάκωση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Για του λόγου το αληθές, η διεθνής τιμή του πετρελαίου από τις 11 Ιουλίου, οπότε και σημειώθηκε το ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι μέχρι σήμερα, συρρικνώθηκε κατά περίπου 22%, μείωση η οποία δεν έφτασε στις αντλίες των πρατηρίων.
Ειδικότερα -με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης- την περασμένη Τετάρτη η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 1,166 ευρώ το λίτρο παρουσιάζοντας μείωση 0,42% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και μείωση μόλις 6,11% σε σχέση με τις 11 Ιουλίου (1,242 ευρώ).
Στο μεταξύ η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 13 Αυγούστου 2008 στα 1,192 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 0,67% σε σχέση με τις 8 Αυγούστου, που ήταν 1,2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή την πτωτική του τάση συνέχιζε έως χθες το απόγευμα το αμερικανικό αργό, που διαμορφωνόταν στα 113,35 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να υποχωρεί στα 112,09 δολάρια.

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα ανώτατα όρια στις τιμές καυσίμων σε νησιωτικές περιοχές που ισχύουν από χθες το βράδυ και για μια εβδομάδα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, με την οποία ορίστηκε ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νόμους Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου για συγκεκριμένα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης και λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των τιμοληψιών, προσδιορίστηκαν οι παρακάτω τιμές:
- Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων η αμόλυβδη διαμορφώνεται στο 1,241 ευρώ το λίτρο
- Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται σε 1,251 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή προσδιορίζεται από τη ΡΑΕ. Το αποτέλεσμα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 13η Αυγούστου 2008 με όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 ευρώ/λίτρο. Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 ευρώ/λίτρο.
Το εν λόγω μέτρο θεσπίστηκε προκειμένου το υπουργείο να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας και παράλληλα προαναγγέλθηκαν εντατικοί έλεγχοι.

πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive