Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

Γ.Γ. ΟΗΕ Άδειασε ευγενικά τον Γκρούεφσκι.
Με διπλωματικό τρόπο “άδειασε” τον Νίκολα Γκρούεφσκι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, αναφορικά με τα ανυπόστατα ζητήματα που εγείρει εσχάτως ο σκοπιανός πρωθυπουργός και για τα οποία ζητούσε από τον γ.γ. του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Κι-Μουν, στη λιτή απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, του ξεκαθαρίζει με κομψό τρόπο ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν το αίτημά του για διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών που διεξάγονται υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας. Αφού του εύχεται επιτυχία στα καθήκοντά του, μετά τη νωπή λαϊκή εντολή που έλαβε τον Ιούνιο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η γραμματεία του ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας και με μέλη της κυβέρνησής σας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα ο προσωπικός μου απεσταλμένος κ. Μάθιου Νίμιτς θα επαναλάβει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας”.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Στο σημείο αυτό με διπλωματικό τρόπο αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ αφορούν μόνο το ζήτημα της ονομασίας και το εύρος της χρήσης της. “Είμαι ενήμερος και για την ύπαρξη και άλλων ζητημάτων, τα οποία εσείς θεωρείται ότι θα έπρεπε να αποτελέσουν θέμα συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων - Αθήνας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΟΗΕ και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα θέματα αυτά προσθέτει “ελπίζω ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερους δεσμούς και ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των άλλων θεμάτων και πιθανότατα στην τελική επίλυσή τους”. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κι-Μουν καλεί ουσιαστικά τα Σκόπια να προσηλωθούν στη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ Η επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους συνεργάτες του κ. Γκρούεφσκι, την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά με τη “διπλωματία των επιστολών” και με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η σκοπιανή κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας. Η συνάντηση Τσερβένκοφσκι - Γκρούεφσκι έγινε ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, προκειμένου οι δύο πόλοι εξουσίας της ΠΓΔΜ να συντονίσουν τη στάση τους και να μην εμφανιστούν για μια ακόμη φορά διχασμένοι ενώπιον του ειδικού διαμεσολαβητή, αναφορικά με τις τελευταίες ιδέες που παρουσίασε στις δύο πλευρές, στις 13 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη.

πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive