Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ διαπιστώνει ο υπουργός Ανάπτυξης - Στο 4,9% ο πληθωρισμός

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα -στο 4,9%- παρέμεινε ο πληθωρισμός και τον Ιούνιο, κινούμενος σχεδόν κατά 30% υψηλότερα από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007 παρατηρούνται στο φυσικό αέριο (κατά 56,3%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (38,6%), στο σπορέλαιο (31,5%), στο βούτυρο γάλακτος (30%), στα ζυμαρικά (28,7%), στο αλεύρι (21,3%), στις αστικές συγκοινωνίες (20%) και στο ψωμί (17,7%).

«Οι τιμές στο ράφι των σούπερμάρκετ έχουν καταγράψει μείωση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, προσθέτοντας ότι «από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι σαφές τι είναι αυτό που συνέβαλε στη συγκράτηση του πληθωρισμού σ’αυτά τα επίπεδα». Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για τον επόμενο μήνα, καθώς, αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να ανεβαίνει, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 5%.

ΠΑΣΟΚ: Αύξηση 80%

«Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,9%. Πέρσι τον ίδιο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 2,6%. Με άλλα λόγια, σε ένα χρόνο έχουμε αύξηση πληθωρισμού κατά 80%. Είναι μια αύξηση την οποία όλο νιώθουμε, τη βιώνουμε καθημερινά και είναι μια αύξηση η οποία δεν μπορεί να έχει να κάνει με τα διεθνώς τεκταινόμενα. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος πέρσι ήταν 2,5%, φέτος τον Ιούνιο έχει πάει στο 4%» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται απολύτως εκτός προβλέψεων και εκτός κάθε ελέγχου».
Να σημειωθεί ότι βάσει μελέτης, θα «γονατίσουν» πρώτα τα φτωχά νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα από 500 έως 900 ευρώ, αφού ο πληθωρισμός των φτωχών προσεγγίζει το 6,2%, είναι δηλαδή 40% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο πληθωρισμό.

Πηγή: www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive